Anasayfa Makale İncelemeler Samsung Galaxy mi, Galaxy S2 mi?

Samsung Galaxy mi, Galaxy S2 mi?

Samsung Galaxy S2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hangisini satın almalı? Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S2’yi, Galaxy ile kıyaslıyoruz…

Samsung’un Türkiye’de geçtiğimiz Eylül ayının ortasında piyasaya sürdüğü Galaxy cep telefonu tüketicinin yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı. Galaxy serisi ultra lüks olarak tanımlanabilecek, içinde mevcut en son teknolojileri bir araya getiren bir seri. Şimdi Galaxy S2’nin piyasaya çıkışıyla birlikte amiral gemisi modeli değişti. Biz de her iki cep telefonunu da elimize aldık, inceledik ve okurlarımız için bütün özellikleri masaya yatırdık.

Super AMOLED vs Super AMOLED PLUS

İlk Galaxy 4 inçlik Super Amoled ekranıyla çok canlı, parlak ve kaliteli bir görüntü sunuyor. Zaten piyasada bu görüntünün tek rakibi yüksek çözünürlüğü ile iPhone 4’ün ekranı oluyor, ancak ekran boyutu olarak kendisi yan yana konuluklarında Galaxy’Nin yavrusu kadar kalıyor. Galaxy S2 ise Super Amoled’in de ötesine geçerek Super Amoled Plus ile bu renk kalitesini daha da arttırıyor, ancak çözünürlükte bir artış sunmuyor.

Samsung Galaxy S 9000

Ekran boyutu 4 inçten 4.3 inç’e çıkıyor ancak telefon daha da inceliyor!  Galaxy 4.2 X 122.4 X 9.9 mm (119g) ölçülerine sahipti, Galaxy S2 ise 125,3 X 66,1 X 8,49mm ölçülere sahip. Galaxy kendi sınıfındaki en ince, en zarif telefondu ama Galaxy S2 bunu da bir adım ileriye taşımayı başarmış. İncelik bir yana arka kasa kapağı daha sıkı, daha sağlam bir yapıya sahip. Galaxy S’in arka kapağı bu açıdan çok eleştiri almıştı, ancak telefonu kullanmayanlardan eleştiri aldığını da hatırlatmak istiyoruz. Zira gerek kendi testlerimizde, gerek gündelik kullanımda telefonun başına gelen türlü kazalarda gördük ki, ilk modelde  eleştirilen ince plastik arka kapak aslında çok sağlam. Tasarım olarak da ilk Galaxy’den biraz daha sert hatlara sahip.

Arka kapak, Kamera ve Flash

Arka taraftaki kamera 5 megapikselden 8 megapiksele yükseltilmiş ve bir LED Flash eklenerek ilk telefonun en büyük eksikliği giderilmiş. Galaxy kullanıcılarının ilk gözüne çarpan da elbette bu Flash oluyor. Megapikselinin yüksekliği bir yana, hem Galaxy, hem de Galaxy S2 yüksek kaliteli HD video kaydında, ses kaydında ve oynatmada çok başarılı ürünler. 3G görüntülü görüşme için kullanılan ön kamera ise bir değişikliğe uğramamış, her iki cep telefonunda da bu iş için oldukça yeterli bir 2MP ön kamera yer alıyor. 3G konuşma testlerimiz de kısa ve başarılıydı.

Elbette en büyük değişim kasanın içerisinde yatıyor: 1.2 GHz’lik çift çekirdekli işlemci! Samsung Galaxy’nin 1GHz’lik canavar işlemcisi ve akıcı kullanıcı tecrübesi, S2’de resmen çağ atlamış. Telefon çok daha hızlı, hiçbir takılma, bekleme olmaksızın çalışıyor ve uygulamalar, menüler arasında anında geçiş yapıyor. Dokunmatiği zaten mükemmel olan telefonun ön yüzeyi de parmak ucundaki kayganlık hissiyatı olarak iPhone modellerine daha çok benzemiş durumda. Samsung açıklamasa da kaplamada bir değişikliğe gidilmiş olabilir. Çoklu dokunmatik özellikleri aynı şekilde mükemmel çalışıyor. Swype klavyesi ile parmağınızı sanal klavyeden kaldırmadan, kaydırarak çok hızlı mesaj yazmanız da mümkün.

S2 de ilki gibi ince bir seyahat şarjına sahip; ancak kendi ince uçlu USB kablosunu yanınızdan ayırmak istemeyecek, muhtemelen bu şarj cihazını taşımaya gerek duymayacaksınız. Pil, 1500 mAh’tan 1650 mAh’ye çıkmış durumda ki bu tam performans kullanımda 2 saat daha uzun video izleme ya da internete yüklenen animasyonlar içeren sayfalarda gezinme demek. Kısacası arada küçük gibi görünse de ciddi bir fark var.

Bağlantıya dönersek, bu tek kabloyla veri aktarımının yanı sıra herhangi bir USB portu bulup telefonunuzu şarj etmeniz, 3G modem olarak kullanmanız da mümkün. Elbette yeri gelmişken ne S modelinde ne de S2’de kolayca kablosuz veri transferi yapabildiğinizi belirtelim. Kies uygulaması ile güncelleme, uygulama indirme, veri yedekleme, müzik ve medya arşivinizi yönetme gibi işlemleri bilgisayarınızdan yapabilir, Air Kies ile bunu kablosuz olarak da yapabilirsiniz.

Kablolu ve kablosuz bağlantı seçenekleri ve WiFİ

Kablosuz demişken, Galaxy serisinde WiFi özelliği çok hızlı ve sorunsuz çalışıyor. Olan ağları kullanmak ve cep internet paketinizi bitirmemek bir yana, telefonun kendisi de bir mobil erişim noktası olarak dizüstü bilgisayarınızı internete bağlamakta kullanılabiliyor. İlk telefondaki Ağlar: 3G/HSUPA 900/1900/2100, EDGE/GPRS 850/900/1800/1900, S2’deki ağlar: HSPA+ 21Mbps/ HSUPA 5.76Mbps, EDGE/ GPRS Sınıf 12, Dört bant GSM 850/900/1800/1900, Dört bant UMTS 850/900/1900/2100. Görebileceğiniz üzere inanılmaz hızlı bir internet tecrübesi mümkün. Mümkün ama elbette internet servis sağlayıcınızın size sunduğu hizmet kadar mümkün.

Galaxy ile Flash’lı internet!

İnternette sörf tecrübesine gelince, her ki telefon da Google teknolojilerini barındırıyor. GPS destekli cihazda GPS kullanmadan Google Maps’ten de yararlanabilir, birkaç tıklamada rotanızı çizebilir, yol tarifi alabilir, yakınlardaki restoranları ve eczaneleri arayabilirsiniz. Gmail ve Facebook erişimi son derece kolay; hatta Gmail tıklar tıklamaz açılıp yeni e-postaları göstermesiyle Android ceplerde inanılmaz bir kullanışlılığa sahip oluyor. İş eposta adresleri Exchange Server’da tutulan kullanıcılar da merak etmesinler, kurulum ve tek tıklamayla erişim çok kolay. Yine de Exchange Server hesaplarındaki postalara erişim Gmail’ın Android’deki hızını ve işlevselliğini gördükten sonra son derece sönük kalıyor.

Kısacası internette sörf son derece keyifli. Android tarayıcı çok hızlı ve sorunsuz çalışıyor, her iki cep telefonu da geniş ekranlarıyla gözleri rahat ettiriyor. Android güncellemeleriyle tıklamak, kopyalamak ve yapıştırmak da, Android sayfası özel olmayan sitelerdeki küçük form kutucuklarına tıklamak da kolaylaşıyor. Çekilen fotoğrafları birkaç tıklamada Facebook’ta paylaşmak, Gmail ile atmak ya da diğer seçenekleri kullanmak çok ama çok kolay. Facebook ve Google hesaplarınızla diğer hesaplarnızı bağdaştırarak girişte üyelik isteyen pek çok adrese de tekrar tekrar isim ve şifre girmek zorunda kalmadan erişebiliyorsunuz.

Geniş ekranda sörfün yanında kitap okumak, yüksek çözünürlüklü filmler izlemek, YouTube videoları arasında sörf yapmak da oldukça keyifli. Android’in Flash sorunu olmaması internette kendisini bariz bir şekilde hissettiriyor. Uygulama zenginliği ise günden güne artıyor. Güçlü işlemcisi ise Galaxy’de olduğu gibi müzik dinlerken sorunsuzca sörf yapmaya, uygulamaları kullanmaya yarıyor.

MP3 çaları evde bırakabilirsiniz…

Müzikten de biraz bahsedecek olursak, her iki telefonun kendi hoparlörleri rakipleriyle kıyaslandığında oldukça iyi durumdalar. Ancak genel olarak bu ince kasalardan, çok güçlü bir ses beklememek gerekiyor. Gerçek müzik keyfi kulaklık takarak çıkartılıyor, hem radyo özelliği, hem de 5.1 surround ses desteği gerçekten de başarılı. Her iki telefonda da herhangi bir kulaklığın takılabildiği standart bağlantı yuvası sayesinde bu telefona özel bir kulaklığa gereksinim duymuyorsunuz. Geniş hafızası ile de yanınızda bir de MP3 çalar taşımaya gerek duymayacaksınız. Kendi uygulamalarının müzik yönetme seçenekleri son derece zengin ancak Android uygulamaları arasında şarkı sözlerini otomatik olarak internetten arayıp bulan, indiren, albüm kapaklarını güzelce yükleyen uygulamalar da var.Android işletim sisteminin gücünden yararlanan her iki cep telefonunda da aynı uygulamaları kullanmak ve aynı işlevsellikten faydalanmak mümkün.

Dahili hafıza

Donanım özellikleri olarak en büyük farklar daha hızlı internet bağlantısı desteği, daha iyi bir kamera, flash ve elbette iki kat daha güçlü bir işlemci oluyor. Samsung Galaxy S 9000’de dahili hafızası 8 GB’ken S2’de 16 GB olmuş. Her iki telefon da Micro SD bellek kartı takılarak artı 32 GB’a varan ek alana sahip olabiliyor. Bu alan USB bellek gibi veri taşımada da kullanılabiliyor ve cep telefonıunu bilgisayar bağladığınızda, cep telefonunun ekranında bunun için bir seçenek sunuluyor. Samsung Galaxy serisi bu açıdan çok esnek, çok kullanışlı ve en büyük rakibi olan iPhone serisinin sunmadığı kolaylıkları sunarak sahibini memnun ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En baştaki sorumuza dönersek, ucuzlayan fiyatıyla 1.150 lira civarına bulunabilen Galaxy S gerçekten çok iyi bir tercih. Teknolojisi halen son derece güncel ve donanım özellikleri de piyasadaki rakiplerini ezip geçiyor. Peşinde 1700 civarına, servis sağlayıcılı anlaşmalı olarak ise taksitli olarak 2150 civarına satılan Samsung Galaxy S2 ise diğer bütün artıları bir yana çift çekirdekli işlemcisi için satın alınır. Piyasadaki en hızlı ve en güçlü cep telefonuna sahip olmak isteyenlerin S2, düşen fiyattan yararlanarak aynı işlevselliğe sahip olmak isteyenlerin ise S9000 almaları yerinde görünüyor. Kısacası S2 çok güçlü bir telefon ama S9000’in pabucu kolay kolay dama atılacak türden değil.

DETAYLI TEKNİK ÖZELLİKLER

SAMSUNG GALAXY S2

Şebeke

HSPA+ 21Mbps/ HSUPA 5.76Mbps
EDGE/ GPRS Sınıf 12
Dört bant GSM 850/900/1800/1900
Dört bant UMTS 850/900/1900/2100

AP

1.2 GHZ Çift Çekirdekli İşlemci

Boyutlar

125,3 X 66,1 X 8,49mm

Ekran

4.27 inç WVGA SUPER AMOLED Plus

Bellek

16GB
MicroSD (32GB’a kadar)

Kamera

LED Flaşlı 8MP AF + 2MP Ön

Bağlantı

Wi-Fi a/b/g/n
BT v3.0+HS
USB 2.0 OTG
Kolay Kurulum (WPS PIN/PBC, Wi-Fi Direct)
AllShare (DLNA1.5)
Samsung Kies 2.0, Samsung Kies air

Konnektörler

MicroUSB, 3,5 mm Kulaklık

Pil

1650 mAh

İşletim Sistemi

Android Platform 2.3

Mesaj

SMS/MMS (OMA v1.2)
E-mail (POP3/IMAP/SMTP, SSL/TLS)
Exchange ActiveSync E-mail

Ses

MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB
AMR-WB, WMA, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF

Video

MPEG4, H.264, H.263, WMV, DivX, Xvid, VC-1
Full HD Kaydetme ve Kayıttan Yürütme (1080@30fps)

Resim

JPEG, PNG, GIF, WBMP, BMP, AGIF

GPS

A-GPS / Sesli ücretsiz Navigasyon

3 Hubs

Social Hub / Readers Hub / Game Hub

Diğer

TouchWiz
Google Mobil Servisleri

* Bazı bölgelerde kullanılamayabilir..
* Ekran: Asıl ölçü 4.27 inç’tir
* Ürün özellikleri ve hizmetlerin kullanılabilirliği ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir

SAMSUNG GALAXY S9000

3G/HSUPA 900/1900/2100
EDGE/GPRS 850/900/1800/1900

Ölçüler

64.2 X 122.4 X 9.9 mm (119g)

Ekran

4.0inç WVGA(480×800) 16M renkli, SUPER AMOLED Dokunmatik Ekran
mDNIe(Mobil Dijital Görüntü İşleme Motoru)

Android 2.1 (Éclair) İşletim Sistemi*

* Android 2.2’ye güncellenebilir.

Uygulama Mağazası (Samsung Apps/Slide Me)

İndirilebilir ücretli ve ücretsiz bir çok uygulama

Sosyal Merkez

Sosyal Ağlar (Facebook, Myspace, Twitter), IM, e-posta ve takvim entegrasyonu
Push Takvim (Google/Outlook/Facebook)

Samsung Kullanıcı Arayüzü

Çoklu ana ekran ve menüler
Çok fonksiyonlu Widget’lar

İşlemci

1GHz CPU Hızı

Kamera

5.0 Megapixel AF camera
Ön yüzde görüntülü görüşme kamerası
Tek/Hareketli/Beni Ekle/Panaromik/Çizgi Film/Gülücük Yakala çekim modları

Video

HD Video Kayıt & Oynatıcı (1280 x 720) @ 30fps
codec: DivX, XviD, MPEG4, H.263Sorenson, H.264, VC-1
format: 3gp(mp4), WMV(asf), AVI(divx), MKV, FLV

Müzik

SoundAlive teknolojili Müzik Oynatıcı
3.5mm Kulaklık Girişi
MP3/AAC/AAC+/eAAC+/OGG/WMA/AMR-NB/AMR-WB/WAV/
MID/AC3/IMY/FLAC/XM

Bağlantı

AGPS, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth v3.0, USB
TV out çıkışı, 3.5mm kulaklık girişi
AllShare ™ (DLNA bağlantısı ile multimedia oynatıcısı)
Mobil AP (Wi-Fi üzerinden internet paylaşımı)

Hafıza

8GB Dahili + MicroSD (32GB’a kadar arttırılabilir)
8GB microSD Hediye

Android Internet Tarayıcısı

Flash Lite 3.1, RSS okuyucu

Multi-touch zoom

 

Sensörler

Hareket/Yakınlık/Işık Sensörü, Dijital Pusula

Dahili E-mail

Gmail
MS Exchange ActiveSync

Ek Özellikler

Layar Etrafımda Ne Var Uygulaması
Swype Klavye Teknolojisi
Yaz ve Yolla Uygulaması
ThinkFree Ofis Uygulaması
Aldiko e-kitap Uygulaması

Pil (Standart) Li-pol, 1,500mAh