Anasayfa Makale İncelemeler AMD Radeon RAM’lere hazır olun!

AMD Radeon RAM’lere hazır olun!

İşlemci devi AMD, ATI’yi satın aldığından bu yana işlerini çok geliştirdi. Özellikle ekran kartlarından büyük kar elde eden AMD sonuçta işi daha da büyüttü ve şimdi bellek sektörüne de el attı.

AMD Radeon markasını taşıyan DDR3 RAM’ler son tüketicinin beğenisine sunuldu. OEM yani markasız satış değil, AMD sertifitalı ve farklı amaçlara göre sınıflandırılmış bellekler, bellek kitleri ilk önce Japonya’da görüldü. 2GB’lık 1333MHz belleklerin Japonya fiyatı 20 dolar.

AMD Radeon RAM

Entertainment, UltraPro Gaming ve Enterprise etiketleriyle satılan bellekler farklı hızlara sahip. Entertainment yani eğlence etiketli DDR3 bellekler 1333MHz hızında çalışıyorlar ve genel ev-ofis PC’lerinde kullanım için uygunlar. UltraPro Gaming bellekler ise 1600 MHz ile oyun canavarı bilgisayarlar için piyasaya sürüldüler. Enterprise yani büyük şirketler için sunulan bellekler ise AMD Opteron sunucular ve çalışma istasyonları gibi ciddi bilgisayarlarda kullanılmak üzere satılıyorlar.

Peki bu belleklerim AMD markasını taşımak dışında bir özelliği var mı? Elbette var, piyasada satılan yüksek performanslı DDR3 1600MHz bellekler Intel eXtreme Memory Profiles yani XMP denilen bir teknolojiyi kullanıyorlar. Bu SPD uzantısı sayesinde Intel kullanıcıların istenen hızlara erişmesini sağlıyor. AMD anakartlar bunu desteklemediği için geri plana düşüyor. Oysa Radeon bellekler JEDEC ya da Black Edition profilleri sayesinde sertifikalandırılmış bellek zamanlamalarını ve voltajları kullanarak stabil ve optimum performans sunabiliyor.

Kısacası artık AMD işlemci ve ATI ekran kartı tercih eden, Spider Platform denilen uyumlu ve optimize sistem toplayan kullanıcıların, bu sistemlerde daha da verimli çalışacak bellek seçenekleri oluyor.