Anasayfa Haber AMD’nin 2012 yol haritası!

AMD’nin 2012 yol haritası!

Intel ile AMD ezeli rakipler olmalarına karşın AMD’nin işlemcilerde 2005 yılındaki performansında olmadığı bir gerçek. Ancak son gelişmeler, AMD’nin tekrar işlemciler konusunda sadece ucuz fiyatlı bir alternatif olmaktan öteye geçeceğini ve rekabeti oldukça çekişmeli hale getireceğini gösteriyor. Özellikle mobil ürünler için geliştirilen işlemcilerde AMD cidi bir performans artışına gidiyor.

Netbooklar ele alındığında AMD’nin Ontario ve Zecate ürünleri Intel Atom çeşitlerine göre yüzde 15 ila yüzde 20 daha çok güç sağlıyor. Donanım olarak zayıf olan netbooklarda bile bu yüzdeler çok ciddi bir gelişme. AMD’nin Llano ürünleri ise pil ömrü konusunda büyük gelişme kaydediyor. Çekirdek sayısı çok olmamasına karşın Llano GPU olarak Intel Sandy Bridge’in önüne geçiyor. AMD, Llano APU’larını yenileyerek Trinity ile öne geçmeyi amaçlıyor. Trinity’nin amacı AMD’nin yumuşak karnı olan ana hafıza üzerinden iletişimi aşmak. Bu yöntem entegre ekran kartlarındaki yavaşlığın sebebi oluyor ve AMD’nin Trinity ile bu eski uygulamayı geride bırakması ona büyük bir atılım yapma imkanı sağlayacak. Dahası Bulldozer mimarisine dayanan bir işlemci ve Cayman mimarisine dayanan bir GPU ile gelişecek. Cayman mimarisinin Radeon 6900 ekran kartlarında kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim. DirectX 10 ve 11 oyunlarında tesellation gibi özellikler bu mimaride çok iyi kullanılıyor.

Ontario ve Zacate’nin yerine ise 40 nm değil 28 nm olan Krishna ve Wichita geçecek ve bu yeni çiplerde entegre güney köprüsü olacak. Bu sayede güç tüketimi düşecek ve mobil cihazlarda pil ömrü olumlu etkilenecek. Özetle AMD dizüstü bilgisayarlarda pazar payını arttırmayı ve yerini daha da sağlamlaştırmayı hedefliyor. AMD mimarisini kullanan mevcut dizüstü bilgisayarlar hem fiyatlarıyla, hem de uzun pil ömürleriyle hitap ettikleri müşteri kitlesini memnun ederken bu çok da zor değil. Ancak Intel’in “yüksek performans” vadeden pazarlamasını bu aşamada AMD’nin aşması halen çok zor görünüyor.

Netbooklardan daha önemli olan pazar ise elbette tabletler; AMD Hondo kod isimli 40nm çipi ile gelecek yıl bu alanda bir atılım yapacak. 40nm artık eskimiş durumda, AMD’nin neden daha iyi bir üretim teknolojisi kullanmadığı sorusunun tek yanıtı üretim kapasitesi ve maliyet olarak açıklanabilir. Ancak tablet alanındaki rekabet AMD’yi bu kararına pişman edebilir. Mobil işlemciler alanında ARM ve Qualcomm gibi firmalar, eski Intel-AMD rekabeti günlerini tehdit ederken Technopat olarak her iki dev firmanın da masaüstü, dizüstü, netbook türü bilgisayarlar kadar tablet ve mobil cihazlara da önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz.