Anasayfa Haber Dünyada internet fiyatları ne durumda?

Dünyada internet fiyatları ne durumda?

Türkiye’de ADSL devriminden bu yana internet hızları yükseliyor. Bunda talebin ve abone sayısının artmasının büyük payı var. Türlü altyapı sorunlarıyla boğuşan ve internete doyamayan ülkemizdeki fiyatları hepimiz çok pahalı buluyoruz. Fiber optik internetin yaygınlaşmasıyla Türkiye’de rekabet artıyor ancak halen fiber optik altyapısının önünde engeller bulunması bunu yavaşlatıyor. Belediyelerin servis sağlayıcılardan istediği ek ücretler yüzünden pek çok bölgede fiber optik altyapısı kalabalık sitelerle sınırlı kalıyor. Dünyada ise devletler fiber optik interneti teşvik için işleri kolaylaştırıyor.

Peki dünyada durum nasıl?

Farklı ülkelerin şehirleşme oranları, nüfus yoğunlukları, teknoloji kültürleri, üretim ve tüketimleri değişiklik gösteriyor. Vatandaşların gelirleri, alım güçleri de büyük farklılık gösteriyor. Bunun üzerine kur farkı da yansıyınca sağlıklı bir kıyaslama yapmak son derece zor. Ancak uluslararası ortalamalar dikkate alındığında ortaya çıkan tablo yanlılma payıyla birlikte şöyle oluyor:

Güney Kore: 100 Mbps 37 dolar

İsveç: 100 Mbps 39 dolar

İzlanda: 50 Mbps 40 dolar

Çek Cumhuriyeti: 100 Mbps / 100 Mbps 42 dolar

Bulgaristan: 120Mbps / 10 Mbps 42 dolar

Japonya: 200 Mbps 60 dolar

Slovenya: 50 Mbps 60 dolar

Avustralya: 100 Mbps / 40 Mbps 77 dolar

Amerika: 50 Mbps / 20 Mbps 140 dolar

Norveç: 50 Mbps 154 dolar

Slovak Cumhuriyeti: 100 Mbps 176 dolar

Fiyatlar ABD doları cinsindendir ve günümüzdeki değişken dolar kuru göz önünde bulundurularak TL’ye çevrilmemiştir. Fiyatlar genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir, servis sağlayıcıya göre değişebilir. Çeşitli servis sağlayıcılar upload yani veri gönderme hızıyla ilgili veri sağlamamıştır; sağlayan firmaların verileri indirme/gönderme şeklinde sunulmuştur.