Anasayfa Makale İncelemeler AMD’nin 16 Çekirdekli Bulldozer’leri Eziyor!

AMD’nin 16 Çekirdekli Bulldozer’leri Eziyor!

AMD heyecanla beklenen Bulldozer mimarisindeki yeni sunucu işlemcilerini piyasaya sürdü, hatta 500.000 işlemciyi çoktan yolladı bile! Geçtiğimiz ay son tüketicilerin ev PC’lerine gelen mimari yüksek beklentilere tam anlamıyla karşılık verememişti. ancak bu durum yüksek performanslı işlemler ya da sunucu mimarisi söz konusu olduğunda kökünden değişiyor. Yeni nesil AMD sunucu işlemcilerinin içerisinde yer alan komut satırları yani yazılım desteği, Intel’in rakip işlemcilerine göre büyük avantaj sunuyor. XOP ve FMA4 komut satırları Intel’de yok, sadece AMD’de var ve bunlar sayesinde yeni işlemciler kuantum hesaplamalarına kadar pek çok alanda özel ve üstün performansa yöneliyor.

Interlagos ve Valencia Nedir?

AMD yeni Bulldozer mimarisini masaüstü PC’ler için Zambezi ve Orochi, sunucular için ise Interlagos ve Valencia ürün aileleri altında piyasaya sürdü. Yeni Opteron 6200 ve 4200 sunucu işlemcileri tam güçlerini Windows 7 altında değil, Linux 2.6.37, Windows Server 2008 R2 SP1, Xen 41, Ubuntu 11.04 altında gösteriyor; yani sunucu işletim sistemleri altında! RedHat Enterprise Linux 6.2 ve Windows 8 Server sürümleri için destek de resmi olarak yolda. VMware vSphere 5.0 kullananlar da unutulmamış, Bulldozer onlar için de özellikler içeriyor. Bu desteklenen işletim sistemleri, Bulldozer mimarisinin paylaşılan kaynak kullanma yapısına uygun oldukları için yüksek performans verebiliyorlar. Ayrıca Turbo Core frekans avantajından da yararlanıyorlar.

Farkları ve Avantajları Neler? Geriye Dönük Uyumluluk Var mı?

Peki nedir AMD Bulldozer’in en büyük avantajı? Bu 16 çekirdekli işlemcilerin en büyük farkı AMD açıklamasına göre Intel’in rakip işlemcilerine göre yüzde 55 fiyat-performans avantajı sunmaları oluyor. Dahası Intel Xeon platform ile aynı fiyatta AMD platform maliyeti toplamda yüzde 89 performans avantajı sunabilecek. Opteron’lar maliyet düşürme konusunda bununla da kalmıyor, eski G34 ve C32 soketlerde de çalışabiliyorlar.

4 Soket’e 16 çekirdekli 4 AMD işlemci yerleştirerek, en hızlı model olan 6282 SE ile normalde çekirdek başına 2.6 Ghz, Turbo Core frekansında ise 3.3 Ghz hızı, en fazla 140 W güç tüketimiyle sunabiliyor. DDR3-1600’ü şimdiden destekliyor ve çeşitli ürünlerde 1866 Mhz‘yi de destekleyecek. Opteron 6200 serisinde soket başına 16 MB L3 cache bellek var ve bu seri 4 kanal RAM çalışmasını destekliyor. Opteron 4200 serisi ise soket başına 8BM paylaşımlı belleğe sahip olacaklar. 1.35v ve 1.25v ultra düşük voltak ve LRDIMM desteği de çabası oluyor.

Güç Tüketimi Ne Durumda?

Güç tüketiminde düşülen noktaya ayrıca önem vermek gerekiyor: Interlagos için çekirdek başına 5.3W, Valencia için 4.375W! Yeni C6 güç durumu sayesinde boşta kalan çekirdek bir önceki nesil işlemcilere göre yüzde 46’ya kadar daha az güç tüketiyor. Sonuçta AMD’nin yeni mimarisi sunucu işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda, süper bilgisayarlarda ve benzeri platformlarda çok verimli, rakiplere göre hesaplı ve bir o kadar da çekici görünüyor.

[imagebrowser id=19]