Anasayfa Makale İncelemeler iPhone 4S 3G Sorunu!

iPhone 4S 3G Sorunu!

iPhone 4S’i Türkiye’ye gelir gelmez alan bir kullanıcının kaleminden, yeni akıllı telefonun en önemli sorunları…

Bildiğiniz üzere 16 Aralık’ta sabah saatlerinden itibaren iPhone 4S model akıllı telefon ülkemizde de resmi olarak satışa çıktı. Avea, Vodafone ve Turkcell, kullanıcılarına çeşitli kampanyalar ile ilk parti cihazları dağıttı.

Telefon genel anlamıyla her akıllı telefon gibi uygulama tabanlı bir sistem. Yani yapmak istediğiniz her şeye uygulamalar aracılığıyla ulaşmanız mümkün. Fakat iPhone kullanıcıları bilirler, eğer iTunes’a Türkiye üzerinden kayıtlı iseniz bazı uygulamaları kullanamıyorsunuz. (Örn: Amazon uygulaması) Bununla birlikte yeni model iPhone’larda gelen bazı özellikler de ülkemizde desteklenmiyor.

Mesela iPhone 4S’in en gözde özelliklerinden biri olan “Siri” uygulamasını çok kısıtlı şekilde kullanabiliyorsunuz. Ancak bu tür meseleler bir yana esas sorun başka; cihazın Türkiye’de en çok sıkıntı yaratabilecek bir özelliği var. Cihazda 3G bandını kapatmanız mümkün değil!

Bilindiği üzere iPhone zaten sürekli olarak internete bağımlı çalışan bir ürün fakat önceki modellerde 3G kapatılarak EDGE ile internete bağlanmak mümkündü. Derseniz ki “Bunun nesi kötü? Ne güzel işte sürekli hızlı bağlantı…” Size durumu daha detaylı açıkmamam gerekecek…

Ülkemizde maalesef 3G ağı henüz tam anlamıyla tamamlanmış değil. 3G özellikli baz istasyonları her yerde yok. Bu durumlarda 3G bağlantınız açıksa ve 3G desteklemeyen bir baz istasyonuna bağlanırsanız telefonunuz EDGE özelliğine geçiyor otomatik olarak fakat sorun tam bu esnada başlıyor. 3G baz istasyonundan uzaklaştıkça sinyaliniz azalıyor ve 3G bağlantınız EDGE’e dönerken 3-5 saniyeliğine şebeke sinyaliniz de gidiyor. Diyelim ki Beşiktaş’tan Sarıyer’e yolculuk yapıyorsunuz. Bu yolculuk sırasında telefonunuz bir 3G bir EDGE, bir 3G bir EDGE. Tam bu esnada sizi arayan insanlara da telefonunuz kapalıymış gibi görünecek çünkü o esnada telefon hattınız da çekmiyor olacak. Eskiden 3G’yi kapatmak mümkündü fakat iPhone 4S ile bu özelliği kapatmak mümkün değil. Maalesef 4S kullanıcıları bu duruma mahkumlar.

Apple’ın yurtdışında bu problemin farkında olmaması mümkün, ancak Türkiye şartlarında kullanıcıların mutlaka farkedeceği bir sorun ve bir kullanıcı olarak halledilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu yazı FRPNet Genel Yayın Koordinatörü Kayra “Keri” Küpçü tarafından hazırlanmıştır… Technopat olarak kendisine hem iPhone 4S almayı düşünenlere telefon hakkında gerçek bir kullanıcı deneyimi aktardığı için, hem de önemli bir sorunu gündeme getirdiği için teşekkür ediyoruz.