Anasayfa Haber UART Arabirimi

UART Arabirimi

Çoğu PCB’de yer alan UART portu, Universal Asynchronous Receiver / Transmitter yani Evrensel Asenkron Alıcı / Verici portuna verilen kısa isimdir. PC’nizin mikrokontrolcüler ile seri iletişim yapılmasını sağlayan bu port üzerinden metinler ve rakamlar gibi verileri iletilir. Cihazlar (PC/Mikrokonrolcü) aktarılan paralel veriyi kendi içlerinde seri veriye dönüştürerek iletişim hattında kullanılabilir hale getirirler.

RS232, EIA-232, TTL, serial ve USB nedir ?

Bunlar verilerin aktarılmasından kullanılan farklı standartlar ve protokollerdir. Fakat bu arabirimler birbirleriyle uyumsuzdurlar. Fakat ufak bir çalışma ile bu protokoller arasında verileri dönüştüren cihazlar yaparak birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz.

RS232

RS232 eski bir seri bağlantı standardı ve artık yavaş yavaş yok olmaya başladı. Eskiden devreler kalitesiz olduğu için sinyal kalitesi de düşüyordu. Kaliteyi yüksek tutmak için voltaj artırılıyordu. Bu yüzden RS232 portu +/- 12V sağlayacak şekilde tasarlandı.

Bugün hem +12V hem de -12V elde etmek için MAX232 yongası kullanılmakta  (ICL232 veya ST232 yongaları da kullanılabilir -diğer yongaları da araştırabilirsiniz).

EIA232F

Günümüzde artık sinyaller çok daha keskin bir biçimde iletiliyor. Bu bağlamda 12 Volt’a gerek kalmadı. 1997’de tanıtılan EIA232F standardı RS232 ile aynı olsa da 0V ila 5V arasında enerjileri kabul edebiliyor. 2002 sonrasında piyasaya çıkan neredeyse bütün bilgisayarlar EIA-232 standardını kullandığı için MAX232 yongasına ihtiyacınız yok.

Bunun yerine RS232 yükseltici diye anlandırılan ve bilgisayardan/mikrokontrolcüden (TTL) sinyalleri alıp düzgün bir biçimde çeviren ve EIA232F standardına göre ileten bir cihaz kullanabilirsiniz. Örneğin burada uygun fiyatlı bir model mevcut.

TTL ve USB

UART arabirimi, byte verileri alır ve bunları sırayla birer bit halinde taşır. Hedefte, ikinci bir UART gelen bitleri bir araya getirip bunları tekrar byte haline getirir.

TTL, mikrokontrolcünün UART arabirimiyle gönderilip alınan sinyallerdir diyebiliriz. TTL sinyalleri, PC’nizin Seri ve USB portunun algılayamayacağı seviyede olduğu için dönüştürülmesi gerekir.

Daha ayrıntılı bilgi için: Kaynak (İngilizce)