Anasayfa Oyun Günün Oyunu: Cut the Rope!

Günün Oyunu: Cut the Rope!

Flash tarihe karışıyor dedirten HTML5 ve CSS3 kodlu bu bağımlılık yapıcı oyuna da, teknolojilerine de bayılacaksınız…

Cut the Rope son derece eğlenceli bir bulmaca oyunu. Amacı çok basit, ipleri keserek, balonları patlatarak şekeri hareket ettirmek ve yıldızları toplamak; en sonunda da şekeri karton kutuda yaşayan şirin kurbağamıza yedirmek. Oyunun kendisi şirin ve eğlenceli ancak elbette bizi cezbeden yanı ve onu benzerlerinden ayıran teknolojisi oldu: HTML5 ve CSS3.

Henüz tamamlanmamış standartlar olmalarına karşın HTML5 ve CSS3 kullanarak IE9 üzerinde sorunsuz çalışan bu oyun sistem kaynaklarını hiç yormuyor. Flash uygulamalarındaki çökme ve yavaşlama sorunları olmadan internet tarayıcı içerisinden oynanan oyun yeni teknolojilerle neler yapılabilir sorusunu çok güzel cevaplıyor. Microsoft Internet Explorer takımıyla oyunun yapımcısı olan ZeptoLab el ele vererek orijinali iOS’ta olan oyunu port etmişler, yani aktarmışlar.

Aktarmanın güzel yanı gelecekte pek çok geliştiricinin oyunlarını Windows 8 uygulama pazarına sunabilecek olması; bu sayede emekleri ziyan olmadan daha çok para kazanabilecekler. Uygulama ücretsiz ise de geliştiricisi çok daha geniş kitlelere erişebilecek.

Cut the Rope oyunun kendisine has fizik, hareket, font, görsel ve akıcı oynanış tecrübelerini başarıyla aktarıyor. Orijinali Objective-C ile hazırlanan bu oyunun iOS sürümü 15.000 satır koddan oluşuyor ki bunun içerisinde kod kütüphaneleri dahil değil. Çözüm olarak Javascript’ten yararlanan yapımcılar Struct gibi Javascript içerisinde bulunmayan Objective-C özelliklerini aktarırken bazı değişiklikler yapmak zorunda kalmışlar. HTML5’in sunduğu Canvas API sayesinde OpenGL ES’ten daha fazla özellikten yararlandığını belirten yapımcılar, anti-aliasing kullanılmış çizgilerde büyük kolaylık yaşadıklarını ifade ediyorlar. Sonuçta yapımcılar performans açısından çok memnunlar.

Oyuna bu bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz: Cut The Rope