Anasayfa Haber Foxconn’un Patronu İşçilere “Hayvan” Dedi

Foxconn’un Patronu İşçilere “Hayvan” Dedi

Apple’ın ürünlerini Çin’de yaptırdığı bilinen bir şey. Apple’ın ürünlerini yapan Foxconn isimli şirketin başkanı Terry Gou yaklaşık olarak dünya çapında bir milyon işçi sayısına sahip bir şirketi yönetmekle ilgili şunları söyledi;

“İnsanlar hayvandır, bir milyon hayvanı kontrol etmek gerçekten başımı ağrıtıyor.”  Gou aynı zamanda Taipei Hayvanat Bahçesi’nin müdüründen hayvanları nasıl kontrol ettiklerini öğrenmek istediğini söyledi.

Bu yorumların bir şaka olarak söylenmiş olma ihtimali oldukça yüksek fakat Foxconn çalışanları son zamanlarda kendilerini binaların tepesinden atıp intihar ettikleri için, şirkette gerçekten bir takım sorunların olduğu bariz. Bunun üstüne son günlerde Foxcon ile ilgili oldukça büyük bir protesto vardı, bu protestonun sebebi Foxconn’un fabrikada çalışan işçileri ile yaptığı anlaşmaya bağlı kalmayarak ödeme yapmayı reddetmesi.

Apple bu durumda çalışanlarını hayvan olarak gören bir şirket ile gerçekten çalışmak istiyor mu? Steve Jobs zamanında Foxconn’un çalışanlarını sömüren bir şirket olmadığını, aynı zamanda çocuk işçi çalıştırmadıklarını söylemişti. Eğer Apple Foxconn’u çok fazla değiştirmeye çalışırsa şüphesiz zaten pahalı olan Apple ürünleri daha da pahalı olacak. Apple ürünlerini alan insanlar bu parlak oyuncakların nasıl yapıldığını ne kadar umursuyor bilemeyiz fakat Foxconn’un sınırları zorladığı kesin.