Anasayfa Haber SOPA’dan Sonra ACTA Tehdidi

SOPA’dan Sonra ACTA Tehdidi

 

Daha önce karşılaştığımız SOPA tehdidi tepkiler karşısında  gerilemişti. Şimdi ise yepyeni bir internet sansürü tehlikesiyle karşı karşıyayız! İşte ACTA…

İnternet kullanıcıları olarak daha önce karşılaştığımız SOPA tehdidi yüzlerce kişi ve kurumun karşı çıkmasıyla gerilemişti. Şimdi ise Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlüğe sokulmaya çalışılan ACTA tehtidi ile karşı karşıyayız.

ACTA Nedir?

ACTA 3 yıldır 39 farklı ülkede bulunan temsilciler tarafından tartışılan ve Avrupa Birliği’nde yürürlüğe sokulmak istenen bir belge. SOPA’da internet sitelerine yapılmak istendiği gibi ACTA’da da internet servis sağlayıcıları, kullanıcılarından sorumlu tutulmak isteniyor ve bu sayede ISS’lerin ağlarını sansürlemesi ve kullanıcılarını izlemesi bekleniliyor. Bunun dışında ilaç ve tohum patentleri ile ilaç sanayisi ve tarımda tekel yaratılıp bazı firmaların ilaç ve tohum satışlarının yasaklanması çalışılıyor.

Türkiye Bununla Neden İlgilenmeli?

Hatırladığınız gibi SOPA bir ABD yasası olmasına rağmen Türkiye’yi de etkileyici durumdaydı. Bunun nedeni diğer tüm ülkeler gibi Türkiye’nin de diğer ülkelerle ilişki içerisinde olması. Hepimiz ABD kaynaklı siteleri kullandığımız gibi AB ülkelersi kaynaklı siteleri de kullanıyoruz. ACTA’da bunun üzerine ilaç ve tohum sağlayıcıları da ekleniyor. Dolaylı yoldan olsa bile ülkemizin etkilenmemesi mümkün değil.

Ne Yapabiliriz?

Bugün Tokyo’da bir çok ülke tarafından imzalanan bu anlaşma hala Avrupa Parlamentosu’nun onayına sunulmak zorunda. SOPA’nın gerilemesine yardımcı olan en büyük etkenlerden biri bütün dünya üzerinde etki toplamasıydı. ACTA ile ilgili araştırma yaparak ve haberler yayarak siz de insanları bilinçlendirebilirsiniz.