Anasayfa Makale İncelemeler ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router İncelemesi

ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router İncelemesi

ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router’ı İnceliyoruz…

ASUS’un ağ ürünleri arasında dikkat çeken bir model: DSL-N12U inceleme için Technopat’a konuk oldu. Ofisimizde kurup uzun süre kullanarak test ettiğimiz bu ADSL kablolu-kablosuz modem router 5dBi’lik, yüksek kazanımlı güçlü antenleriyle dikkat çeken bir model. Özellikle KOBİ (Küçük Orta Büyüklükte İşletme) ve Home Office için tasarlanmış bir ürün. İlk bakışta büyük antenleri ile dikkat çekiyor.

[tab name=’İlk Bakış’]

ASUS ürünün öne çıkan özelliklerini şu şekilde özetliyor:

  • Yüksek Çekim Güçlü Modem
  • Modem ve Router Fonksiyonları bir arada
  • USB üzerinden All-in-One yazıcı,tarayıcı desteği.
  • 3 Adımda Kolay Kurulum
  • 4 Ayrı network oluşturarak farklı bandwith atama özelliği
  • 2adet yüksek kazanımlı 5 dBi anten tasarımı
  • 300Mbps yüksek hız

Kutu üzerinde FAST: Fast-Easy-Stable yani hızlı-kolay ve istikrarlı sloganıyla özetlenen bu modem 300 Mbps hıza sahip. Bant genişliği yönetiminde ve paylaştırmada kolaylıklar sunan bu güçlü modemin kutu içeriğine, kurulumuna, kullanılışına ve sunduğu özelliklere incelememizin devamında yakından bakalım…

[/tab]

[tab name=’Kurulum’]

Kurulum

Modemin kurulumu son derece basit, zaten beraberinde gelen hızlı kurulum rehberinde de görebiliyorsunuz. Tüm yapmanız gereken ilk kurulumda modeme splitterdan çıkan kabloyu modemin arkasındaki DSL yuvasına takmaki ethernet kablosunu modem ile bilgisayara bağlamak ve adaptörü fişe takmak. DSL ışığı sabit yandıktan sonra yapmanız gereken hiçbir yazılım kurmadan internet tarayıcınızı (IE, Chrome, Firefox vb.) açıp, adres satırına http://192.168.1.1 yazmak. İlk kurulumda ekrana gelen pencereye abonelik bilgilerinizi girerek hemen internete bağlanabiliyorsunuz.

ASUS DSL-N12U ADSL Modem Kolay Kurulum

Daha sonra değişiklik ve ince ayar yapmak isterseniz yine 192.168.1.1 adresinden yönetim arayüzüne erişebilirsiniz. Size kullanıcı adı ve şifre sorduğunda user name: admin ve password: admin girerek yönetici panelini açabiliyorsunuz.

Arayüze eriştiğinizde size verilen adımları takip ederek internet servis sağlayıcınızdan aldığınız kullanıcı adı ve şifreyi, verilen bağlantı türünü girerek ve Network Map’ten SSID alanına bir profil ekleyerek ağınızdaki cihazları kolayca görebilir ve internete kolaylıkla bağlanabilirsiniz. Bu SSID aynı zamanda ağ üzerindeki cihazların ve kişilerin internet bant genişliğine erişimdeki önceliklerini belirlemenize ve misafir ağı oluşturmanıza yarıyor.
Elbette ürünle beraber gelen yazılım diskinde bulunan User Manual Utility yani kullanıcı rehberi aracı size daha detaylı bilgi verecektir. Ayrıca Technopat olarak bu konuda detaylı rehberimize de bakabilirsiniz. DSL-N12U’da kullanıcı dostu bir diğer özellik, çalışan ayarlarınızı kaydedip daha sonra tekrar kolayca yükleyebilmeniz. Böylece daha iyisini ayarlamak isterken bağlantınızı bozarsanız eski ayarları yükleyip durumu kolayca kurtarabilmeniz oluyor.

 

[/tab]

[tab name=’Özellikler’]

 

ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router’ın Sunduğu Özellikler

ASUS’un bu yeni nesil modem-router’ı b, g ve n sertifikalı olarak geliyor. b-g-n sertifikaları kablosuz internet bağlantısında teknolojik standartları gösteriyor. b ve g artık oldukça eski standartlar ve evinizde ya da ofisinizde bulunan çok eski kablosuz bağlantı adaptörlerinin ya da dizüstü bilgisayarların ağa bağlanabilmesini sağlıyor. N standardı ise kablosuz bağlantıda en uzun menzil ve en yüksek erişim hızını sunan standart. Elbette n standardı artık bu tür ürünlerde standart oldu ama yine de incelememizde sizleri bu konuda da bilgilendirmek istedik.

300Mbps hız, internet bağlantınızın hızından bağımsız olarak düşünmeniz gereken bir değer. Zira evinizde ya da ofisinizde 300 Mbps internet olmasına gerek yok, bu kablosuz bağlantıyı bilgisayarlar arası veri transferinde de kullandığınızda bir dosyanın erişim süresini belirliyor. Bizim tavsiyemiz çok bilgisayar ve mobil cihaz bulunan ortamlarda 150 Mbps’lik ürünlerin artık bir kenara itilmesi ve 300 Mbps ürünlerin yeğlenmesi yönünde.

5dBi İki adet antene sahip olan modem bu sayede oldukça geniş bir mekanda kablosuz erişime imkan tanıyor. Biz ofis ortamında yaptığımız testlerde çelik kapının arkasından bile cep telefonundan kablosuz erişimi rahatça sürdürdük. Elbette hiçbir kablosuz ağın çok kalın beton duvarlarla ve çelik kapılarla dolu bir ortamda mükemmel çalışmasını beklemeyin. ASUS DSL-N12U 5dBi antenleriyle pek çok modemin çekim gücünden çok daha fazlasını sunuyor ve bu da bir tercih sebebi… Zira zayıf antenleri güçlüleriyle değiştirmek mümkün olsa da hem stokta güçlü anten bulmak, hem de masraf etmek, en başından düzgün bir modem almak varken son derece gereksiz.

Üzerindeki USB portu sayesinde ofisteki ya da evdeki yazıcınızı ağ üzerindeki bütün cihazlar tarafından kullanılmak üzere yapılandırabilirsiniz.

IPTV kurulumunu Advanced Setting-WAN-Internet Connection üzerinden servis sağlayıcınızdan aldığınız IPTV bilgilerini girerek internet talevizyonuna bağlanabilir, ağ üzerinden destekleyen kablosuz erişime açık bir televizyonunuz varsa internetten video izleyebilir ve sörf yapabilirsiniz.

Güvenlik seçeneklerinde 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius 802.1x, WPS desteği sunuluyor. Güçlü güvenlik için WPA2-PSK ve WPA2-Enterprise tavsiye ediyoruz.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

Sonuçta ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router güçlü antenleri, 300 Mbps kablosuz bağlantı hızı, kolay kurulum ve kullanımı ile son derece başarılı bir ürün. Modem ayarları kullanıcı arayüzü çok başarılı, ağ üzerindeki bant genişliğini farklı kullanıcılara öncelikli olarak dağıtmak kolayca mümkün.

Kullanımda bant genişliğinin yönetimini SSID ile cihazlara ve kişilere göre, EzQos Bant Genişliği Yönetim Sistemi’yle de uygulamaların türüne göre yapılandırmak mümkün. EzQoS ile önceliği internet ve e-posta’ya vererek Torrent üzerinden dosya indirmeye devam ederken bağlantı hızında ve sayfaların tepki süresinde sorunlarla karşılaşmadan rahat bir şekilde sörf yapmak mümkün.

ADSL modemler ve ADSL bağlantı ilk çıktığından bu yana en büyük mesele internet bağlantısının hızı ve kalitesi arasında tercih yapamamak olmuştur. ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router ise kolayca bağlantı hızına ya da kalitesine ağırlık verme imkanı tanıyarak hayatı kolaylaştırıyor. Birden fazla seçenek sayesinde online oyunlardaki performans sorunlarına birkaç tıklamada son vermek, ya da internet bağlantısını son raddesine kadar dosya indirmek için kullanmak mümkün oluyor. Bu sayede küçük-orta boyuttaki ofislerin yanında evde kişisel kullanıma da son derece uygun bir modem. Üstelik bütün bunlar modemlerden hiçbir şey anlamayan bir kullanıcının bile kolayca kullanabileceği görsel arayüz sayesinde birkaç tıklamada ayarlanabiliyor.

DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router Technopat incelememizden tam not alarakk alnının akıyla çıkıyor ve modemler söz konusu olduğunda pek çok kullanıcı için çok önem taşıyan Technopat Kullanıcı Dostu ödülünü almaya hak kazanıyor.

Technopat Notu: 5/5
[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

Özellikler

Network Standartları IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.11i, IEEE 802.11e, IPv4
Wi-Fi Veri Hızları 802.11b : 1, 2, 5.5, 11Mbps
802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54Mbps
802.11n : 300Mbps’e kadar
xDSL Veri Hızları ANSI T1.413 Issue 2,
ITU-T G.992.1 Annex A (G.dmt),
ITU-T G.992.2 (G.lite),
ITU-T G.994.1 (G.hs),
ITU-T G.992.3 (G.dmt.bis),
ITU-T G.992.5 Annex A/M
ADSL 2/2+ 24Mbps downstream (İndirme)
Anten Harici 5 dBi anten x 2
LED Işıkları Güç, ADSL, Internet, WLAN, LAN x 4
Tuş WPS Tuşu, Reset Tuşu, Açma Kapatma Tuşu, Kablosuz Ağ Açma Kapatma Tuşu
Portlar 1 x RJ11: ADSL
4 x RJ45: LAN için 10/100 BaseT
USB Portları USB 2.0 x 1
USB Uygulamaları Yazıcı Sunucusu
Frekans 2.4GHz
Kanal 11: Amerika için
13 Avrupa için (ETSI)
Bellek 8MB Flash/32MB SDRAM: Wi-Fi için
1MB Flash/2MB SDRAM: ADSL için
Algı Hassasiyeti -95dBm@1Mbps
-92dBm@11Mbps
-75dBm@54Mbps
[email protected]
-68dBm@150Mbps
Çıkış Gücü b modu : 17 ~19 dBm
g modu : 15 ~17 dBm
n modu : 15 ~17 dBm
Güvenlik 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius with 802.1x, WPS desteği
Firewall & Erişim Kontrolü Dahili NAT ve SPI firewall
Port, IP paket, URL, MAC filtresi
Yönetim ve Araçlar İnternet Tarayıcı Bazlı Görsel Kurulum
İnternet Tarayıcı Bazlı Firmware güncelleme ve ayarlar
UPnP IGD 1.0
Otomatik VPI/VCI tespiti
Ayar yedekleme ve geri yükleme
Sorun çözümleme
Log & Takip fonksiyonuAğ Yazıcısı Kurulumu
Adaptör AC Girişi: 100 ~240 V(50~60HZ)
DC Çıkışı: 12 V/1.5 A
Güç Tüketimi: En fazla 18 W
Sertifikalar CE, FCC, IC, IDA, NCC, PCT, Wi-Fi
Boyutlar 179 x 119 x 37 mm
Ağırlık 345 g (Sadece Modem)
Çevre Değerleri Çalışma Sıcaklığı : -10 °C ile 50 °C (14 °F – 122 ºF)
Depolama Sıcaklığı: -40 ° ile  60 ° C (-40 °F to 140 °F)
Çalışma Nemi: 5 % ile 95 % (Yoğuşmasız)
Depolama Nemi: 5 % ile 95 % (Yoğuşmasız)
Paket İçeriği DSL-N12U Wireless ADSL Router
Adaptör
Destek CD’si (Kullanıcı kılavuzu ve araçlar)
RJ45 kablosu
RJ11 kablosu
Hızlı Başlangıç Rehberi
Garanti Belgesi
Garanti Süresi 3 Yıl

[/tab]

[tab name=’Galeri’]

ASUS DSL-N12U Wireless-N300 ADSL Modem Router Galeri

[imagebrowser id=43]

[/tab]
[end_tabset]