Anasayfa Makale İncelemeler LG E900 Optimus 7 İncelemesi

LG E900 Optimus 7 İncelemesi

LG E900 Optimus 7 İncelemesi

Bir süredir gözüm Windows telefonlardaydı. Neden olmasın, sonuçta masaüstünden netbooka kadar hemen her sistemde Windows’un çeşitli sürümlerini kullanıyorum, telefonda da Microsoft’u tercih etmemek için bir sebebim olabilir mi? Aslına bakarsanız, Windows Phone 7’nin kullanıcılar arasında pek de iyi bir ünü yok. Önceki Windows Mobile sürümleriyle arasında büyük fark olmasına rağmen, Windows Phone 7 çıktığı günden beri pek çok program ve uygulama hatası yüzünden pek de iyi bir ün elde etmedi. Ne var ki, Mango güncellemesiyle birlikte bu durumun değişeceğini düşünüyordum. Zaten bu yüzden gidip bir Windows Phone aldım. Evet, bu yazıda okuyacaklarınız bizzat kendi kullandığım telefonla olan tecrübelerimdir ve bir kaç günlük tecrübeden daha fazlasına dayanıyor.

Öncelikle Windows Phone hakkında bilmeniz gereken bir kaç önemli detay var. Markası ne olursa olsun, alacağınız Windows Phone temelde aynı donanım unsurlarına sahip olacaktır. Qualcomm işlemci, 512 MB RAM, 16 GB hafıza kapasitesi ve herhangi bir hafıza kartı slotunun bulunmayışı tüm markalarda gözünüze çarpacak bir durumdur. Ayrıca Metro arabirimi ve işletim sisteminin temel yapısı da hangi markayı kullanırsanız kullanın değişmeyecektir.

Sebebi çok basit, Microsoft üretici firmalara temel cihaz tasarımı ve yazılım geliştirmesi konusunda ciddi kısıtlamalar getiriyor. İşlemci ve RAM kapasitesindeki sınırlamalar işletim sisteminin her marka da optimum çalışmasını sağlıyor. Bilgisayarlarda olduğu gibi kırk farklı grafik yongası sürümü sorununu telefonda yaşamamanın tek yolu bu, donanımı tıpkı oyun konsollarında olduğu gibi standart hale getirmek.

Yazılımsal kısıtlamalar ise firmaların Windows işletim sistemi üzerinde herhangi bir değişiklik yapmasını neredeyse tamamen imkansız kılıyor. Böylece yine tüketicinin hangi Windows telefonu seçerse seçsin, yabancılık çekmeden ve yazılım uyum sorunları yaşamadan çalışabilmesine imkan sağlıyor. Aslında dikkat ederseniz bu politika Apple’ın zaten yıllardır uyguladığının neredeyse aynısı denebilir. Ancak arada ciddi farklar var. Bir üretici tasarladığı Windows telefonun diğer donanım özelliklerini, mesela kamerasını, kasasını ya da ses sistemini arzuladığı biçimde hazırlayabiliyor. Ayrıca her üretici kendine has uygulamalar geliştirmekte ve bunları tüketiciye sunmakta da özgür. Nitekim LG, Nokia, HTC gibi firmaların herbirinin kendilerine has Windows uygulamaları mevcut.

Sonuçta ortaya ana özellikleri aynı, ancak çevre özellikleri farklı ürünler çıkıyor. Bu sayede tüketiciye farklı markalardan, farklı özelliklere sahip ürünler arasından seçim yapabilme imkanı tanınıyor. Ancak temelde Windows Phone kullanma tecrübesinin özünde hep aynı ve hep dengeli kalmasına gayret edilmiş oluyor.

Tasarım

LG E900 Optimus 7 ilk bakışta sade görünümüyle çoğu gösterişli modelin yanında sönük gibi kalıyor olabilir. Ancak kullandıkça şunu anlayacaksınız ki, bu telefon gerçek kullanıcıya hitap edecek biçimde tasarlanmış. Eğer cihazdan gösteriş değil de, sağlamlık ve performans bekliyorsanız, tam yerine geldiniz demektir. Herşeyden önce kasa gayet sağlam ve üzerindeki Gorilla Glass kaplı ekranı da gayet dayanıklı. Arka kapak metalden mamul ve mandallı sistemi sayesinde siz istemedikçe yerinden kurtulması söz konusu değil.

Telefonu kullanırken istemeden de olsa birkaç kez düşme testinden geçirme imkanım da oldu. Bir defasında üst cebimdeyken eğildiğimde yaklaşık yarım metreden betona düştü. Bir diğer defasında ise şarj kablosuna dolanan telaşlı bir kedi yüzünden birkaç metre uçup ekranı üzerine fayans zemine yapıştı! Sonuç, sıfır hasar! Şüphesiz üzerine balyozla vurmayı denemedim, sonuçta askeri donanım hariç hiçbir elektronik cihaz bu türden hor kullanım öngörülerek tasarlanmıyor! Ancak günlük kullanımda olabilecek ufak tefek kazaların Optimus 7’nin canını sıkmaya yetmediğini de artık şahsen biliyorum.

Donanım

Özellikle üst seviye akıllı telefonların en önemli pazarlama unsurlarından biri olarak önümüze kamera özellikleri çıkar. Optimus 7 bu konuda ne çok çok iyi, ne de kötü. Arka yüzünde metal çerçeveyle korunmuş 5 MP LED flaşlı bir kamerası bulunuyor. 720p video kaydedebilen telefon, 2592×1944 piksel çözünürlükte fotolar da çekebiliyor. Foto ayarları çekim anında ciddi düzeltmelere imkan tanıyabiliyor, hatta temel filtreler de mevcut. Ancak genel çekim kalitesi yine de çok iyi sayılmaz, fakat biraz uğraşarak vasatın üstünde çekimler elde etmek mümkün.

Ekran 3,8 inç ebadında ve TFT, ancak kullanımda gayet iyi sonuçlar veriyor. Ön yüzdeki ışık algılayıcı sensör sayesinde ekran kontrastı devamlı ayarlanıyor ve bu sayede güneşin yoğun olarak vurduğu zamanlarda bile ekran rahatlıkla görülebiliyor. Ekran dokunmatiği ise kapasitif resistör türünden ve hassasiyeti gayet iyi.

Sese gelince, ses sitemi Dolby Stereo olarak tanımlansa da, müzik çalarken ya da film seyrederken sesi köklediğinizde kalitede sorun yaşayabiliyorsunuz. Beraberinde gelen kulak içi kulaklıklar fena değiller, ancak genelde telefonun ses konusunda vasatın biraz üstünde olduğu söylenebilir. Hoparlörün ön yüzde olması telefonun masada dururken ses kaybetmesini önlüyor. Ancak ses çıkışınının çok güçlü olmadığını da söylemek lazım. Çok gürültülü bir ortamda, özellikle de mont cebinde ya da çantadayken telefonun çaldığını duymayabilirsiniz, işin kötüsü titreşimi de pek güçlü değil. Ancak normal şartlarda, mesela ofiste çalışırken, telefonu masanızın üzerine koyup hoparlörü açarak rahatlıkla görüşme yapabilirsiniz, gelen mesaj ve posta uyarılarını duyabilirsiniz.

Performans

Windows 7 telefonların program hataları ve sık sık yaşanan çökmelerden muzdarip olduğu bilinen bir gerçek. Ancak bu kadar kullanımdan sonra şunu da artık iyi biliyorum ki, Mango güncellemesi yapılmış bir LG optimus 7, kelimenin tam anlamıyla zehir gibi çalışıyor. Birden fazla uygulamayı aynı anda rahatlıkla çalıştırabiliyor, programlar ve menüler arasında gayet akıcı biçimde dolaşabiliyorsunuz. Telefon elimde olduğu müddetçe, güncellemeler hariç asla yeniden başlatmaya ihtiyaç duymadım. Çökme ya da takılma yaşamadım, veri kaybetmedim. Tabii bu durum LG’den ziyade Mango’nun başarısı olarak görülebilir, ancak donanımın da rolü inkar edilmemeli.

LG’nin Windows Phone için hazırladığı uygulamaların sayısı çok fazla değil. Ancak hepsi ücretsiz ve panoramik foto çekiminden tutun da, güçlendirilmiş gerçekliğe varan farklı alanlarda hayli faydalı yazılımlar. Mesela ScanSearch sayesinde telefonun GPS ve kamerasını kullanarak çevreniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliyor, aradığınız lokanta ya da banka şubesini kolayca bulabiliyorsunuz. SmartShare uygulaması sayesinde telefondaki müzik, film, foto gibi dosyaları Windows 7 kurulu bir bilgisayardan doğrudan gösterebiliyorsunuz.

İnternet kullanımı ise herhangi bir dizüstü bilgisayarı aratmayacak denli güçlü. Elektronik adreslerinizi bir kez tanımladıktan sonra e-posta, sosyal ağ (Facebook, Foursquare vs), oyun, müzik ve aklınıza gelebilecek her türlü veri erişim ve işlemeyi rahatça yapabiliyorsunuz. Microsoft Office paketi zaten sisteme dâhil olduğundan belgelere ulaşmak da hiç sorun değil.

Burada özellikle multimedya işleme konusunda önemli bir nokta var. Telefonun bilgisayarınızla iletişimini Microsoft’un Zune programı üzerinden yürütüyorsunuz. Bu programı bilgisayarınıza bir kez kurduktan ve telefonu USB kablosu yardımıyla bir kez senkronize ettikten sonra, cihaz kablosuz ağ üzerinden otomatik olarak bağlanıp veri aktarımını yapabiliyor. Zune kullanımı gayet kolay ve hızlı bir yazılım, ancak bunun da ötesinde, senkronizasyon için elzem. Telefonun desteklemediği multimedya dosyalarını, mesela seyahate giderken izlemeyi planladığınız bir filmi, telefona uygun formata dönüştürüp aktarıyor. Tabii büyük dosyaları aktarmak biraz zaman alıyor, ancak bu biraz da kullandığınız bilgisayarın gücüne bağlı olarak değişiyor.

Böyle bir telefonun en önemli özelliklerinden biri de şüphesiz sunduğu bağlantı seçenekleri, Optimus 7 tabii ki 3G uyumlu ve genel olarak sinyal sorunu yaşamıyor. Ayrıca kablosuz bağlantıyı da destekliyor ve özellikle tanımlanan ağları gördüğünde, güncelleme yapma gibi ağır veri transferi gerektiren işleri buradan yapmayı tercih ediyor. Evde, ofiste ya da sık gittiğiniz başka mekanlardaki kablosuz ağları bir kez telefona tanıtmanız yeterli, sonrasında sorunsuz biçimde ve gayet hızlı veri transferi yapılıyor.

Telefon fonksiyonuna gelince, bu açıdan da gayet sorunsuz bir performans sergilediğini söylemem lazım. Genellikle sinyal kaybı yaşanmıyor, giden ve gelen sesin kalitesi de vasatın hayli üstünde kalıyor. Çok aşırı gürültülü mekanlarda kulaklığı kullanmayı tercih edebilirsiniz, ancak genellikle görüşmeler sorunsuz geçiyor.

Tabii ki günümüzde SMS gittikçe önemini yitiriyor ve özellikle Facebook Chat ya da Gtalk gibi uygulamalar önem kazanıyor. Windows Mango tabii ki bu uygulamaları da destekliyor, ancak eğer ille de SMS kullanmayı tercih ederseniz, Optimus 7’nin klavye ve SMS konusunda Türkçe lisan desteğine sahip olduğunu da söyleyeyim. Ne var ki menülerde Türkçe desteği eksik, ancak bu da LG’den ziyade Windows’un bir kusuru.

Batarya performansı bu tür bir akıllı telefondan umulacak seviyede denebilir. Ne kadar uygulama ve donanımı devreye sokarsanız, telefonu ne kadar fazla kullanırsanız, batarya da o kadar hızlı tükeniyor. Performanslı kullanımda telefon bir iş gününü rahatlıkla geçirebiliyor, ancak devamlı film izlemek, müzik dinlemek ya da wi-fi üzerinden büyük dosya transferleri yapmak cidden fazla enerji çekiyor. İşin doğrusu bu da hemen her akıllı telefonda böyle. Şahsen akşam eve gelince telefonu USB kablosundan bilgisayara takıyor, ihtiyacım olduğunda da çıkarıp gidiyorum. Doğrusu şu ana dek enerji sıkıntısı çekmedim ve yanımda USB kablosu taşıdığım da söylenemez. İşin güzel tarafı, artık Micro-Usb standart hale geldiğinden, başka bir telefonun USB kablosunu da ödünç alıp şarj edebilirsiniz.

Nereden Ve Kaça Alabilirsiniz?

LG E900 Optimus 7 şu an itibariyle Vodafone üzerinden iki yıl taahhütlü sözleşmeyle edinilebiliyor. 24 ay boyunca 1 GB internet paketi de dâhil olarak satın alabileceğiniz telefon ve hat için ayda 81 TL ödemeniz gerekecektir. Bu bilgiyi doğrudan Vodafone müşteri hizmetlerinden aldık ve 6 Mart 2012 tarihi itibariyle Mart sonuna kadar geçerli bir kampanya. Ancak bizce bu fiyat gerçekten de bu telefon için fazla yüksek.

Bunun dışında telefonu internet üzerindeki çeşitli satış sitelerinde 1.000 TL altındaki fiyatlardan bulabilmek mümkün. Hatta bazı kişisel ilanlarda fiyatın 700 TL civarına indiğini de görebilirsiniz, ancak tabii ki kişiden alışverişlerde aldığınız ürünün sıfır olduğuna güvenmek biraz zor. Fakat eğer bu telefonun sıfırını 700-800 TL civarında bulabilirseniz, iyi bir alışveriş yapmak üzere olduğunuza emin olun deriz.

Sonuç

Telefonu kapsamlı olarak kullanmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus cihazın Mango güncellemesinin yapılmış olmasıdır. Optimus 7 bu güncellemeden önce piyasaya sürülmüş bir model ve stoktaki ürünlerden size güncelleme yapılmamış olarak gelme ihtimali yüksek. Neyseki bu güncellemeyi yapmak sorun değil, Zune yazılımını bilgisayarınıza kurup telefonu bağlamanız yeterli, Optimus 7 Mango güncellemesine uygun bir model ve işlem kısa sürede zahmetsizce tamamlanıyor.

LG E900 Optimus 7 benim tecrübe ettiğim kadarıyla tam bir “kullanıcı telefonu” diyebilirim. Bundan kastım şudur; eğer üç ayda bir telefon değiştiren ve fiyatı ne olursa olsun en üst seviye, en gösterişli telefonu almak isteyenlerdenseniz, bu telefon size yeterli gelmeyebilir. Ancak eğer uzun süre kullanacağınız, güvenilir, sağlam ve nispeten uygun fiyatlı bir akıllı telefon arıyorsanız, o zaman LG Optimus 7’yi tercih edebilirsiniz.

Technopat Notu: 3/5

 

Teknik özellikler

GSM: 3G, EDGE, GPRS, GSM, HSDPA (3G), (Broşüründe: HSUPA UMTS Tri/HSDPA 7.2 / HSUPA 5.7)
Bantlar: 850, 900, 1800, 1900
Bağlantılar: Bluetooth v2.1 A2DP, Wi-Fi (WLAN), MicroUSB 2.0

Boyutlar: 125 x 59.8 x 11.5 mm
Ağırlık: 157g
Ekran: 800 x 480 (WVGA 3.8 inç) TFT Kapasitif Dokunmatik Ekran 246 ppi piksel yoğunluğu, Gorilla Glass (Kırılmaya çizilmeye dayanıklı özel cam)

Kamera:
5 MP, 2592 x 1944 piksel, otomatik odaklama, LED flaş, Geo-tagging
Video: 720p, 24fps

Dahili Hafıza: 16 GB
SD Kart girişi ve arttırma imkanı: Yok
Sistem Belleği: 512 MB RAM, 512 MB ROM
İşlemci: Qualcomm QSD8650 Snapdragon 1GHz Scorpion
Grafik Çipi: Adreno 200

Diğer Özellikler:
Stereo FM radyo
A-GPS
Microsoft Office Belgeleriyle tam uyum
Facebook, Twitter vb Sosyal ağ entegrasyonu
Uygulama mağazasında on binlerce ücretli ve ücretsiz yazılım

İşletim sistemi: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
Türkçe Desteği: Türkçe karakterleri sorunsuz bir şekilde gösteriyor, Türkçe SMS seçeneği gibi hayatı kolaylaştırıcı özellikler sunuluyor, özetle tam destekli.