Anasayfa Makale İncelemeler Toshiba Satellite L735-13T Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Toshiba Satellite L735-13T Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Toshiba Satellite L735-13T dizüstü bilgisayar incelemesinde size bu ürünü bütün teknik özellikleriyle anlatıyor, paranızın karşılığını hakedip haketmediğine birlikte bakıyoruz…

Genel Bakış: Toshiba Satellite L735-13T Laptop

Toshiba’nın test merkezimize yolladığı Toshiba Satellite L735-13T dizüstü bilgisayarı sizler için inceliyoruz. Tasarımıyla ve ufak boyutlarıyla dikkat çeken bir dizüstü bilgisayar olan Satellite L735-13T, 13.3 inçlik bir ekrana sahip.

Derli toplu, kucakta kullanması son derece rahat bir model. Kasa ve malzeme kalitesi daha ilk bakışta belli oluyor. Tasarım detaylarına, teknik özelliklerine, bataryasına, kimlere hitap ettiğine ve elbette artıları-eksileriyle, fiyat performans değerlendirmesine detaylı incelememizin devamında birlikte bakalım ve görelim, her şey ilk göründüğü gibi mi?

Genel Tasarım

Toshiba Satellite L735 ailesinin diğer modelleri

Test ürünü belirttiğimiz gibi son derece şık çizgilere ve kaliteli bir kasaya sahip. Ufak tefek ama oldukça sağlam olan L735-13T, Toshiba’nın oldukça geniş bir model ailesi olan L735 serisi içerisinde yer alıyor.

Toshiba’nın L735 ailesindeki modeller:

Satellite L735-10G

Satellite L735-112

Satellite L735-120

Satellite L735-122

Satellite L735-123

Satellite L735-137

Satellite L735-138

Satellite L735-13T

Satellite L735-14V

Peki Satellite L735-13T bu geniş aile içerisinde hangi rolü üstleniyor? Küçük ekranı, uzun pil ömrü, şık tasarımıyla genel multimedya kullanımına uygun, yer sıkıntısı olan ya da bu bilgisayarı ufak çantasına sığdırmak isteyen ancak Netbook’larla ilgilenmeyen kullanıcılara hitap ediyor.

Türkçe Q klavyesinin kullanımı son derece rahat ve ergonomik olan L735-13T’nin touchpad’i de oldukça başarılı. Kasa ve dizüstü ergonomik olarak, kalite olarak, dokunuş olarak son derece memnun edici. Öte yandan dizlerinizi üzerinde 2.1 kilogramlık ağırlığı o kadar fazla değilse de taşırken 13.3 inçlik bir dizüstü bilgisayarın daha hafif olması gerekirdi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bu da genel dizüstü bilgisayar standartlarına göre kaliteli kasanın ve malzemelerin bir götürüsü oluyor.

Peki neden kaliteli kasa diyoruz? Herhangi bir teknoloji markete gibip çoğu dizüstü bilgisayar baktığınızda ve yanlarına Toshiba Satellite serisini koyduğunuzda ortaya çıkan sonuç basitçe bu: Toshiba Satellite L735-13T dizüstü bilgisayarın kasası genel standartların üzerinde yer alıyor.

Batarya

AIDA64 ile batarya özelliklerine baktığımızda Toshiba Satellite L735-13T’bin Panasonic batarya kullandığını görüyoruz. Küçük ekranı pil ömrüne katkı sağlıyor ancak oyun oynarken fişe takılı tutmanızı tavsiye ederiz. Normal şartlar altında 5 saat kadar dayanan pil ömrü, çoğu standart dizüstü bilgisayara göre oldukça uzun; oyundan oyuna değişiklik göstermekle birlikte bu süre yeni nesil oyunlarda 2 saate kadar düşebiliyor. Bu da son derece doğal, ekran kartı güç tüketiminden kaynaklanıyor.
Bataryadan bahsetmişken, Toshiba’nın adaptörünün son derece ufak, hafif ve taşınabilir olmasının hoşumuza gittiğini de ekleyelim ve ardından batarya durumundan anlık bir ölçümümüzü ve teknik detaylarını sizinle paylaşalım:

Güç Yönetim Özellikleri:
Şu Anki Güç Kaynağı AC Hat
Akü Durumu 66 % (Dolduruluyor)
Dolu Akü Ömrü Bilinmiyor
Kalan Akü Ömrü Bilinmiyor
Pil Özellikleri:
Aygıt Adı PA3817U-1BRS
Üretici Panasonic
Benzersiz Kimlik PanasonicPA3817U-1BRS
Pil Türü Yeniden doldurulabilir Li-Ion
Tasarlanan Kapasitesi 34162 mWh
Tam dolu kapasite 19969 mWh
Şu anki kapasite 13307 mWh (67 %)
Battery Voltage 11.352 V
Dayanma Seviyesi 41 %
Güç Durumu AC Hat, Dolduruluyor
Dolum Hızı 485382 mW

Ekran Kartı

1 GB paylaşımsız DDR3 belleği burada sizi yanıltmasın, Nvidia GeForce 315M ekran kartı ancak giriş seviyesi denilebilecek bir model. Zaten GeForce 3xx modelleri GeForce 2xx modellerinin güncellenmiş versiyonları oldukları için arada büyük bir performans farkı yok.

DirectX 10.1 destekleyen bu ekran kartı ile Call of Duty: Modern Warfare 3 ya da Battlefield 3 gibi modern oyunları akıcı bir şekilde oynamak mümkün değil. Düşük ayarlarda oynanabilir ama sonuç itibariyla DX 11 bir kart olmaması ve düşük oyun performansı bu ekran kartına sahip Toshiba Satellite L735-13T modelinin orta-üst seviye oyunculara uygun olmadığını gösteriyor.

Öte yandan zaten 13 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayarın müşteri kitlesi oyuncular değildir. Bu yüzden L735-13T’nin ekran kartı dizüstü bilgisayarın asıl amacı olan video-multimedya uygulamaları açısından değerlendirmek gerekiyor. İşlemci yükünü azaltarak video oynatmayı başarıyla gerçekleştiren bu ekran kartı genel kullanım ve giriş seviyesi oyunlar için uygun.

Üretici NVIDIA
GeForce 300M Serisi GeForce 320M 32@450MHzGeForce 310M 16@606 / 625MHzGeForce 315M 16@606MHzGeForce 305M 16@525MHz
Kod Adı N11M-GE
Pipelines 16 – Birleşik
Çekirdek Hızı 606 MHz
Shader Hızı 1212 MHz
Bellek Hızı 790 MHz
Bellek Veriyolu Genişliği 64 Bit
Bellek Türü GDDR3, DDR3
DirectX DirectX 10.1, Shader 4.1
Transistör Sayısı 260 Million
Üretim Teknolojisi 40 nm
Özellikler DirectX Compute (Windows 7), CUDA, OpenCL, OpenGL 2.1, HybridPower

Ses ve Görüntü

Toshiba’nın Satellite L735-13T modelinde yer alan TruBrite HD TFT son derece canlı bir görüntü sunuyor. Parlak ekran küçük boyutlarına karşın, yakın mesafeden uzun süre film izlemek için son derece ideal.

Ses sistemine gelince, Toshiba laptopların marka değerini arttıran oldukça kaliteli bir sesi var. Küçük kasasına karşın hoparlörleri tatmin edici, her dizüstü bilgisayar bu ses kalitesini tutturmayı beceremiyor. Ancak piyasada pek çok rakip ve güçlü dizüstü hoparlör-ses teknolojisi mevcut ve üst düzey modellerle kıyaslanacak kadar da üst seviye değil. Kulaklığın verdiği ses kalitesi ve rahatlık dizüstü bilgisayarlarda her zaman tercihimiz.

Üzerindeki 1.3 megapiksellik dahili webcam kalite olarak fena değil. Bu tür dizüstü bilgisayarlarda nadiren daha iyi bir webcam bulabiliyorsunuz.

Yazılım

Toshiba Satellite L735-13T Laptop beraberinde Windows 7 Home Premium-64 Bit ile geliyor. Kutudan çıkarttığımızda Windows aktivasyonunu ilk kez biz yaptık ve laptop hızla kullanıma hazır hale geldi. Beraberinde pek çok standart Toshiba uygulaması yer alıyor. Alır almaz Office belgelerinden Word ve Excel formatlarıyla, Windows Office Starter sürümü sayesinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Lisansınız varsa aktive edebilir ya da Office satın alabilirsiniz.

Laptop kurulumdan itibaren kullanıma hazır ancak bu kurulu uygulamalardan örneğin eBay uygulaması Türkiye için oldukça gereksiz kalıyor. Türkiye’de ürünlerini satışa sunan Toshiba gibi dünya devi markaların yerelleştirmeye daha fazla önem vermesi ve bu tür kurulumda gelen uygulamaları yerelleştiremiyorsa da çıkartması daha yararlı olacaktır. Biz genel olarak performans için gereksiz uygulamalardan kurtulmanızı ve bilgisayarınızın sürücülerini güncellemenizi tavsiye ediyoruz.

Öte yandan tecrübesiz bir kullanıcıysanız bu dizüstü bilgisayar kurulu gelen uygulamalar ile siz yolunuzu bulana kadar zararlı yazılımlardan korunmanızı, kaybettiğiniz verileri geri dönüş ile kurtarmanızı ve rahat etmenizi sağlayacaktır.

İşlemci ve Genel Performans

Toshiba Satellite L735-13T dizüstü bilgisayarın sahip olduğu Intel Core i5-2430M modeli son derece güçlü bir performansa sahip. Çift çekirdekli ve Hyperthreading destekli bu model Sandy Bridge mimarisine ve 32 nm üretim teknolojisine sahip. Halen güncel ve güçlü bir model olan i5-2430M 3MB ön belleğe ve 2.4 GHz saat hızına sahip. Turbo Boost teknolojisiyle 2.7 ve 3GHz hız da sunabiliyor. Bu açıdan dizüstü bilgisayarın işlemci performansı, uygulama ve genel kullanım performansı son derece yüksek.

4 GB DDR3 133 MHz RAM’in üreticisi Samsung. Güçlü işlemci ve 4GB bellek bir arada olduğu için L735-13T’nin multimedya, internet, uygulama performansı son derece yüksek.

Sonuç Değerlendirme

Sonuçta Toshiba Satellite L735-13T dizüstü bilgisayar küçük ekranı, kaliteli kasası, ergonomisiyle çekici olsa da ağır ve sunduğu özelliklere göre pahalı bir model. İncelemeyi yaptığımız günlerde piyasada ortalama 2.000 TL’ye satıldığını göz önüne alacak olursak bu fiyata piyasaya akın eden sayısız Ultrabook modelini ve yeni-güçlü dizüstü bilgisayarı göz önüne almamız gerekiyor. Zaten artık Toshiba L735-13T modelini piyasada yaygın olarak görmek zor, çeşitli mağazaların stoklarında sınırlı sayıda kaldığını görüyoruz. İncelememizi okuyanlar da muhtemelen ikinci el ya da çok uygun bir promosyon ile karşılaşmış durumdalar; böyle bir durumda notu kafanızda karşınıza çıkan indirime göre bir, hatta iki puan yükseltmeniz uygun olacaktır. Zira sorun ürünün kalitesi ve sundukları olması değil, piyasadaki yaşı itibariyle fiyatının yüksek kalması.

Giriş seviyesi dışında oyuncular için uygun olmayan, genel kullanıma yönelik bu modelin sunduğu en büyük katma değer genel Toshiba üretim kalitesi ve beraberinde gelen Toshiba Recovery gibi sistem kurtarma yazılımları oluyor. Ancak tasarımının hoşluğuna, genel performansının iyi olmasına karşılık hem ağırlık, hem de fiyat-performans açısından Technopat incelemesinde sınıfta kalıyor.

Technopat Notu 2/5

 

Toshiba Satellite L735-13T Laptop Teknik Özellikler

İşlemci


İşletim sistemi
Orijinal Windows® 7 Home Premium 64 bit (önceden yüklenmiş, Toshiba-HDD kurtarma)
Tasarım Rengi
Sistem belleği

Sabit disk
DVD Super Multi (Çift Katmanlı) sürücüsü

Ekran

Ekran bağdaştırıcısı


Dahili görüntü modları
Maks. harici görüntü modları

Arabirimler








Genişleme
Kablosuz iletişim




Kablolu iletişim
Ses sistemi

Klavye

İşaret aygıtı
Pil
*pil süresi test koşullarında hesaplanmıştır, değerler çalışma koşullarına bağlı olarak değişebilir.
AC adaptör

Boyutlar
Garanti
Birlikte gelen donanım
Birlikte verilen yazılım






















Toshiba EasyMedia


















Güvenlik özellikleri


İlave özellikler


Onay