Anasayfa Mobil LG’den çığır açan teknoloji: Hayalet Çağrı

LG’den çığır açan teknoloji: Hayalet Çağrı

Kimseyi arayamadığınız veya kimsenin sizi arayamadığı bir cep telefonu ister misiniz? Artık beklemenize gerek yok. LG mühendisleri yıllar süren AR-GE çalışmaları sonucunda zor da olsa bunu başardılar!

Firmanın geliştirdiği dünyanın ilk 3D cep telefonu olan Optimus 3D, söz verilenden 2 ay, rakiplerinden ise 5 ay sonra gelen Android 2.3 güncellemesi ile inanılmaz bir özelliği de beraberinde getirdi. Özelliğin adı “Hayalet Çağrı”. Hayalet Çağrı, hayatınızdaki stresi almayı ve sizi iş hayatının bunaltan telefon trafiğinden bir nebze olsun uzak tutmayı amaçlayan bir özellik. Yine eğer size her dakka başı mesaj atan, zeka olarak Lise’den mezun olamamış bir sevgiliniz, veya her yarım saatte bir ne yaptığınızı soran bir patronunuz varsa, Hayalet Çağrı özelliğinden vazgeçemeyeceksiniz!

Hayatı biraz daha spontan yaşamak ve kaçırdığınız bir telefon görüşmesinin aslında belki de hayatınızı ne kadar değiştireceği deneyimini tatmak istiyorsanız Android 2.3 işletim sistemli Optimus 3D tam size göre. Önemli bir iş görüşmeniz mi vardı? Sorun değil, Hayalet Çağrı ile artık yok… Evinize hırsız girdi ve komşunuz sizi tam iş vaktinde mi rahatsız ediyor? Artık etmeyecek… Acil bir ameliyat için çalıştığınız hastaneden çağrı mı geldi? O çağrı size ulaşmayacak bile, keyfinize bakın! LG mühendisleri 21. yüzyılın işte tüm bu zorluklarını bertaraf etmek için “Ghost Call” adını verdikleri Hayalet Çağrı teknolojisini geliştirdiler.

Peki “Hayalet Çağrı” nasıl çalışıyor?

Hayalet Çağrı teknolojisi, telefonunuz arandığında karşı tarafa çalıyormuş gibi gösteren, ama sizi bırakın sesli, titreşimle bile uyarmayan bir teknoloji. LG’nin Hayalet Çağrı teknolojisi o kadar ileri bir teknoloji ki, telefonunuzun ne zaman çağrı alıp ne zaman çalmayacağına, firmanın mühendislerinin çeyrek asır  boyunca geliştirdikleri SIM kart sürücüsü karar veriyor. Konuyla ilgili konuşan firmanın mobil bölümden sorumlu baş geliştiricisi Hyun Jung Sang: “LG olarak her zaman cep telefonlarımıza katma değerler katmak için uğraşıyoruz. Fakat bir özelliğin her zaman eklenmediğini, bazen de silinerek kazandırıldığını fark ettik. Bu bağlamda telefonlarımızdaki arama ve aranma özelliğini kısmen kaldırarak Hayalet Çağrı özelliğini geliştirdik. Bu özellik, LG mühendislerinin dünyaya bir armağanıdır.” sözlerini ifade etti.

Hayalet Çağrı teknolojisinin derinine indiğimizde teknolojinin gün içerisinde SIM kart sürücüsünün kendi kendini çökerterek çalıştığını görüyoruz. Telefonunuza bağlı olan SIM kartın yönetilmesinden sorumlu olan SIM Kart sürücüsü rastgele çökerek sizi arayanların size ulaşmasını engelliyor. SIM kart sürücüsü yine belirli aralıklarda kendi kendini devreye sokarak belli bir süre çağrıları almanızı sağlıyor. Bu esnada kaçırdığınız çağrılar ise hayatınıza bambaşka bir renk ve feng şiyu katmayı amaçlıyor. Yine sistem sayesinde SMS alımı ve gönderiminin yanında veri iletişimiz de kesiliyor. Hayalet Çağrı teknolojisi sizi belli bir süre dış dünyadan ayırarak tamamen özgür bırakmayı amaçlıyor. Bu esnada dünyanın ilk üç boyutlu telefonu ile egosundan geçilmeyen iPhone sahiplerini yerin dibine sokarak kendi egonuzu yüceltebiliyorsunuz. Birini aramak için telefonunuzun rehberine girdiğinizde ise 5 saniye gibi kısa bir süre beklemeniz gerekiyor. Sistem bu esnada sabrınızı sınayarak sizi daha erdemli bir birey yapmayı amaçlıyor.

“Güncellemeden memnun değiliz”

Her ne kadar LG mühendisleri nimet sayılabilecek bu özelliği geliştirmek için yıllar boyunca çalışmış olsalar da özellikten memnun olmayan işkolikler de yok değil. XDA Developers’ta özellikten memnun olmayan kullanıcılar bu özelliğin kaldırılması için bir konu açmış durumdalar. Yaklaşık 2 aydır LG’den cevap bekleyen kullanıcılar henüz bu özelliği kapatacak bir seçeneğe kavuşabilmiş değiller.

LG Almanya, LG Türkiye, LG ABD ve LG İtalya gibi birçok farklı LG ofisine başvuru yapan kullanıcılar şanslıyız ki henüz amaçlarına ulaşamadılar. Zira Hayalet Çağrı gibi çığır açan bir özelliğin kaldırılması LG hisselerine büyük zarar verecek ve cep telefonu piyasasını ileride benzer yenilikler yapmaktan alıkoyacaktır.

Android 4.0 ile “İçimizdeki Ses”

Öte yandan Hayalet Çağrı özelliğinin hayatını değiştirdiğine inanan kullanıcıların LG’den beklentileri de artmış durumda. Rakipleri Android 4.0 güncellemelerini sunarken LG’nin Android 4.0 çıkışı için Android 5.0’ın çıkış tarihi olan 2012 sonuna tarih vermesi beklentileri artırıyor. Öyle ki, bazı kullanıcılar daha şimdiden LG’nin yeni teknolojisini tahmin etmeye çalışıyorlar. Bunlar arasında en çok dikkatimizi çeken ise “İçimizdeki Ses” tahmini. Bir feng şiyu eğitmeni olan Baki Ertümer, İçimizdeki Ses konseptini şöyle açıklıyor: “Bir dünya düşünün, cep telefonunu taşıyorsunuz, fakat kimse sizi aramıyor. İsteseler de ulaşamıyorlar. Total sessizlik. İşte ben buna ‘İçimizdeki Ses’ diyorum. Kendimizi dinlemeye daha çok vaktimiz olan bir dünya. İnanıyorum. LG ile her şey mümkün.”

Android dünyasında Hayalet Çağrı ile çığır açan LG’nin böyle bir özellik ile gelmesi hiç şüphesiz cep telefonu dünyasını baştan aşağıya değiştirecektir. iOS karşısında sesini daha gür çıkarmayı amaçlayan Android, bu özellik ile altın çağını yaşayabilir. Aslına bakarsanız işaretler de LG’nin bu tür bir özellik üzerinde çalıştığını gösteriyor. Zira firma mühendislerinin Android 4.0’ı 9 ayda geliştirecek olması akıllara bu kadar uzun süreye neden ihtiyaç duyulduğu sorusunu getiriyor. iPhone 5’in de bu yıl piyasaya çıkacağını hesaba kattığımızda LG’nin “İçimizdeki Ses” ile Apple’a öldürücü bir darbe vurmayı planladığını düşünüyoruz. Umarız LG bu defa da yüzümüzü kara çıkarmaz ve çığır açan bir teknoloji ile karşımıza çıkar.

Yukarıda anlatılanlar LG Optimus 3D’nin Android 2.3 güncellemesi sonrası yaşadığı çağrı alamama ve çağrı gönderememe sorununu tasvir etmektedir. LG, 3 aydan beri var olan bu soruna hala bir çözüm getirememiştir.