Anasayfa Makale İncelemeler Lenovo IdeaPad Y470 Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Lenovo IdeaPad Y470 Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

[tab name=’Lenovo IdeaPad Y470′]

Lenovo’dan esnek seçenekler sunan IdeaPad Y470 dizüstü bilgisayarı inceledik. İşte performansı ve bütün özellikleriyle IdeaPad Y470…

Lenovo markası geçtiğimiz yıllarda hesaplı ve sağlam iş bilgisayarları üreterek girdiği her pazarda kendine haklı bir ün yapmayı başardı. Ne var ki taşınabilir bilgisayar pazarı sadece iş makinelerinden oluşmuyor. Dizüstüler artık ciddi biçimde masaüstü bilgisayarların alternatifi haline geldiler. Modern dizüstülerin güçleri rahatlıkla masaüstü sistemlerle yarışabilecek kapasitede, üstüne üstlük az yer kaplıyorlar ve sabit kalmak gibi bir mecburiyetleri de yok. Üstelik çoğu kullanıcı eskiden olduğu gibi sistem parçalarını yenileriyle değiştirmekle uğraşmıyor, zaten masaüstü sistemlerde bile sık sık değişen teknoloji standartları nedeniyle bunu yapmak eskisi kadar da mümkün olmuyor. Bu da tüketicinin iyi bir dizüstünü tercih etmesine sebep oluyor.

İşte Lenovo da bu yeni trendi yakalamak için, güvenilir iş makinelerinin yanına bir de genel kullanıcıya hitap eden, ortalamanın üzerinde performansa sahip bir seri eklemeye karar verdi. Sonuç Y serileri oldu. Y serileri özellikle yurtdışında sunduğu fiyat/performans oranı nedeniyle çok büyük ilgi görüyor. Ülkemizde ise Lenovo’nun “iş makinesi” olarak oturmuş imajını yavaş ta olsa değiştirmeye başladı denebilir.

Y serileri donanım özellikleri olarak çok geniş bir yelpazeye sahipler. İşlemci, RAM, ekran kartı ve ekran boyutu gibi konularda tüketiciye çok fazla seçenek sunuyorlar. Ülkemizde henüz bu seçeneklerin tamamına erişmek maalesef mümkün değil. Lenovo’nun neden tüm Y modellerini piyasaya tam güçle sürmediğini doğrusu biz de bilmiyoruz. Belki ürün gamını fazla karıştırmak istemiyorlardır, çoğu firma sık sık bu hataya düşüyor. Evet, bence bu bir “hata”, çünkü tüketiciye ne kadar çeşit sunularsa her zaman için o kadar iyidir. Yeter ki bunu yaparken kafaları fazla karıştırmayacak bir yol seçin. 

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Tasarım

Lenovo Y serisi dizüstüler, diğer serilerden biraz daha albenili olacak şekilde tasarlanmışlar. Ancak serinin temelinde yatan ayrım ekran ebadına dayanıyor. Y570 modeli 15.4 inçlik ekrana sahipken, Y470 modelinin 14 inçlik ekranı var. Tabii ki ekran boyutu kasanın genişliğini de etkiliyor ve haliyle Y470 çok daha taşınabilir bir yapıya sahip. Fakat çok hafif ve ince bir tasarım bekleyenler hayalkırıklığına uğrayabilir. Y470 hayli geniş bir donanım yelpazesine sahip olarak geliyor, bu da herşeyden önce cihazın çok ince olmasını önlüyor.

Y470 ağırlıklı olarak plastikten mamul bir kasaya sahip, dışı Y570 kadar gösterişli olmasa da, kabartmalı dış kaplaması sıra dışı duruyor. Ekran çerçevesinin parlak piyano siyah olması bizce çok iyi bir fikir değil, özellikle parmak izleri hemen kendini gösteriyor. Klavye ise gayet kullanışlı ve çalışması rahat. Burada touch pad kısmının da gayet geniş ve kullanışlı olduğunu belirtmek lazım. Yeni nesil dizüstülerde touch padler yavaş yavaş multi-touch desteğine kavuşmaya başladılar, Y470 modeli de bunların arasında. Touch-pad üzerinde çeşitli el hareketlerini kullanarak resimleri büyütmek gibi cep telefonundan tanıdık olduğumuz işlemler yapabiliyoruz. Mesela Windows masaüstündeyken touch-pad üzerinde iki parmağınızla açma ve kapatma hareketleri yaparak, doğrudan ekrandaki simge ve font boyutlarını değiştirebiliyorsunuz.

Güç ve reboot düğmeleri klavyenin üst kısmında yer alıyorlar. Ses düğmeleri de aynı sırada yer alıyorlar, ancak dokunmatik olarak tasarlanmışlar. Bu da klavyenin genel olarak toza dirençli tasarımının bir parçası. 2 MP çözünürlükte bir web kamerasını ekranın üst çerçevesinde bulmak mümkün ve genel olarak görüntü kalitesi işi görmeye yetiyor. Hoparlörler ise çoğu multimedya dizüstünde görmeye alıştığımız gibi klavyenin üst kısmına ve kullanıcıya bakacak biçimde yerleştirilmişler. 

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

Donanım

Lenovo Y serisini iyi bir fiyata, güçlü bir bilgisayar edinmek isteyenler için tasarlamış, serilerde sunulan donanım seçenekleri de bunu kanıtlıyor. İşlemci olarak Core i3’ten Core i7’ye pek çok farklı seçeneği Y kasasında bulmanız mümkün. Bizim test ettiğimiz modelde Core i3-2310M çift çekirdekli işlemcisi vardı ve 2.1 GHz hızında çalışıyordu. RAM ise 3 GB 1,333 DDR3 idi, ancak Y serilerinde RAM 8 GB’a kadar çıkarılabiliyor.

Grafik işlemciye gelince, Y470 de tıpkı büyük kardeşi gibi iki ayrı grafik yongasıyla donanmış olarak geliyor. İlki Intel’in 3000HD yongası ve bildiğiniz gibi bu en iyi şartlar altında bile vasat kabul edilen bir model. İkincisi ise Nvidia’nın 540M grafik yongası ve piyasadaki en güçlü taşınabilir yonga olmasa da, fiyat/performans oranı çok iyi bir model. Cihaz çok fazla grafik gücü gerektirmeyen işlerde (mesela internette gezinmek ya da ofis belgelerini kurcalamak gibi) Intel grafik yongasını kullanıyor, böylece daha az enerji tüketiyor ve daha az ısı üretiyor. Ancak iş oyun oynamaya ya da HD film izlemeye gelince, Nvidia’nın yongası sisteme binen yükün artmasıyla birlikte otomatik olarak devreye giriyor. 540M yongası ayrıca kendi 2 GB kapasiteli hafızasına sahip ve bu da performansı olumlu etkiliyor. Bu noktada Y470 ve Y570 arasındaki bir fark daha ortaya çıkıyor. Y470’in grafik hafızası DDR3 standardında, ancak Y570 modelinde DDR5 grafik hafıza kullanılıyor. Bu da fiyatı olduğu gibi performansı da etkiliyor. Burada küçük bir detayı daha belirtelim, Y470’in bir de p modeli var, o da ATI grafik yongası kullanıyor.

Y470 modelinde 500 ve 750 GB sabit disk seçenekleri sunulmuş, ancak bize gelen test modelinde 300 GB sabit disk vardı. İşin güzel tarafı, eğer istenirse büyük kardeşinde olduğu gibi buna da SSD eklenebiliyor. Öte yandan büyük kardeşin aksine Y470 modelinde Bluray sürücüsü yok, onun yerine DVD-R mevcut.

Cihazın bağlantı seçeneklerinde gelince, burada da seçenek bol. Dışarıya görüntü çıkışı vermek isterseniz hem VGA, hem de HDMI portuna sahipsiniz. Wi-Fi bağlantısı olmayan durumlar için ethernet portu da unutulmamış. Üç adet USB 2.0 girişi mevcut, ancak istenirse USB 3.0 destekli modeller de var. Ayrıca yazıcı vesaire bağlamak için bir adet USB-b portu da mevcut. Kasanın hemen ön tarafında ise 6-in-1 Multicard okuyucu slotu mevcut. Y470 kablosuz bağlantı için Broadcom Wi-Fi yongası kullanıyor, ayrıca Bluetooth 2.1 desteğine de sahip. Hem Wi-Fi, hem de Bluetooth yongalarını kasanın hemen önündeki tek bir düğmeyle açıp kapatilmek mümkün. 

[/tab]

[tab name=’Ses ve Görüntü’]

Ses ve Görüntü

Lenovo’nun Y serisi genel maksatlı kullanımda tüketiciyi memnun etmeyi amaçlıyor ve gerek ekran, gerek ses sitemi seçiminde bunu farkediyorsunuz. Ekran 14 inçlik bir arkadan aydınlatmalı LED panele sahip. Görüntü kalitesinin gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz, ancak ekran üzerindeki koruyucu kaplama belirli koşullarda yansımaya sebep oluyor. Ancak çok güçlü bir ışık kaynağını (mesela güneş) arkanıza alıp oturmadığınız sürece sorun yaşamıyorsunuz. Daha önce de belirttiğimiz üzere, bir üst model olan Y570 ise 15.4 inçlik bir panele sahip, ancak panel özellikleri arasında ebat dışında pek bir fark yok.

Sese gelince, bu da çoğu dizüstü bilgisayarın zayıf noktalarından biridir. Nispeten ince olan dizüstü kasaları özellikle bas sesler için gereken hacimden yoksundurlar. Üstelik çoğu zaman enerji tasarrufu nedeniyle çok zaıf hoparlörler kullanılır. Çoğu tasarımda ise bu hoparlörler yerden tasarruf için kasanın önüne ve altına doğru yerleştirilir. Lenovo Y serisinde bu hataların çoğundan kurtulmayı başarmış. Hoparlörler klavyenin üst kısmında ve kullanıcıya yönlendirilmiş olarak konumlanmış. Daha da iyisi, ses sistemleri konusunda belirli bir üne sahip olan JBL firmasının imzasını taşıyan 1,5 Watt’lık hoparlörler, sesi köklediğinizde bile gayet kaliteli ses üretmeye devam ediyorlar! Y470’i önünüze açıp bir film seyretmek, çoğu dizüstünde olduğundan çok daha keyifli bir deneyim diyebiliriz. 

[/tab]

[tab name=’Genel Performans’]

Genel Performans

Bize gelen test modelinin üzerinde Core i3 işlemci ve 3 GB RAM vardı. Bu her ne kadar genel ofis kullanımı ve hatta HD video izlemek için yeterli olsa da, iş oyunlara ya da resim/film işlemek gibi çok daha fazla güç gerektiren çalışmalara gelince, kesinlikle zayıf kalıyor. Zaten benchmark testleri de aynı sonucu veriyor, ana işlemcinin skoru bariz bir şekilde düşük. Tabii Lenovo bu modeli çok farklı işlemci seçenekleriyle çıkarıyor, haliyle çok daha üst sınıf bir işlemcinin genel performansa ve tabii ki fiyata da etkisi olacaktır.

Şarj süresine gelince, bu da yine hangi donanım kombinasyonunu, hangi işler için kullandığınıza bağlı olarak değişir. Y470 çoğu dizüstünde standart olarak kullanılan 6 hücreli Li-ion bataryaya sahip. Ciddi işlemci gücü isteyen uygulamalar açılmadığı sürece 4 saatten daha fazla dayanabiliyor. Ama zaten oyun oynayacaksanız ya da HD video izleyecekseniz, şarj kablosunu takmak çok daha akıllıca olacaktır.

 

[/tab] 

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

Şimdi geldik esas meseleye, Y470 isteseniz de satın alamayacağınız bir model, en azından şimdilik. Lenovo bu modeli Türkiye’ye getirmiyor. İleride getirip getirmeyeceklerini sorduğumuzda ise bizi yanıtsız bıraktılar. Ancak bizim tahminimiz getirmeyecekleri yönünde. Neden? Bu 14 inç ekranlı bir mıodel, çoğu firma Türkiye pazarına 14 inç ekranlı modelleri sokmuyor. Bunlar genellikle donanım olarak daha pahalı olan 15,3 inç ekranlı modellere daha yakınlar, bu da üzerlerindeki kar marjını çok daha düşük kılıyor. Bu yüzden de firmalar genellikle 13,3 ve 15,3 inç ekranlı modelleri getirmeyi, 14 inçlik ara sınıfı ise yok saymayı tercih ediyorlar. Tabii burada Türkiye pazarının çapı da büyük rol oynuyor. Benzer bir kararı mesela ABD pazarı için uygulayamazsınız, orada toplam satış rakamları çok büyük ve her sınıf çok önemli.

Tabii bu durum aslında tüketicinin faydasına değil. Y470 modeli dışarıda fiyat/performans oranı çok yüksek olduğu için çok tercih edilen bir cihaz, fakat burada yok, bu da haliyle tüketicinin seçeneklerini kısıtlıyor. Ve tabii ki benim de bu testin sonucunda herhangi bir puan vermemi engelliyor, piyasada olmayan bir ürüne, olmayan fiyatı üzerinden skor yazmak tahmin edersiniz ki saçma olacaktır. Ne var ki incelemeyi okuyup, ille de kesin bir sonuç isteyenler için şunu söyleyebilirim; Lenovo’nun Y serileri gayet başarılılar. Her ne kadar Y470 gelmese de, Y570 piyasada mevcut, üstelik biraz sabırla ararsanız, hayli iyi indirimleri de yakalamanız mümkün. Mesela geçen hafta içnde Y570 modelini 1,300 TL civarında fiyatla bir büyük elektronik mağazasının alışveriş sitesinde tespit ettim. Genel donanım özellikleri çok daha yüksekti ve kısa sürede de tükendi. Ancak keşke Lenovo Y470 modelini de getirse ve tüketiciye sunsaydı demeden edemiyorum. Sonuçta bir yandan isminizi duyurmaya ve müşteri kitlenizi geliştirmeye çalışırken, bir yandan da böylesine model seçeneklerini göz ardı etmek, hiç anlaşılır bir karar değil.

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

Lenovo IdeaPad Y470 Dizüstü Bilgisayar Teknik Özellikler

İşlemci Seçenekleri
Intel® Core™ i7-2720QM (2.20GHz, 6MB Cache)
Intel® Core™ i7-2630QM (2.0GHz, 6MB Cache)
Intel® Core™ i7-2620M (2.70GHz, 4MB Cache)
Intel® Core™ i5-2540M (2.60GHz, 3MB Cache)
Intel® Core™ i5-2520M (2.50GHz, 3MB Cache)
Intel® Core™ i5-2410M (2.30GHz, 3MB Cache)
Intel® Core™ i3-2310M (2.10GHz, 3MB Cache))
İşletim Sistemi
Windows® 7 Professional
Windows® 7 Home Premium
Ekran ve Çözünürlük
14” HD (1366x768), 16:9 widescreen
Ekran Kartı:
NVIDIA® GeForce® 550M 1GB/2GB
Intel® HD Graphics 3000
Bellek:
8GB'a kadar DDR3 1066/1333MHz
Sabit Disk:
250GB/320GB/500GB/640GB/750GB/1TB 5400pm veya 320GB/500GB/750GB/1TB 7200rpm HDD
Opsiyonel:
32GB/64GB SSD
Optik Sürücü:
Tray-in RAMBO drive (DVD/CD Combo yazıcı okuyucu ya da Blu-ray Disc™), Blu-ray RAMBO opsiyonel

Ses:
2.0 JBL® tasarım hoparlör (2x1.5W) SRS® Premium Surround Sound
Ağ Seçenekleri:
802.11bg/bgn WiFi, 10/100/1000M LAN, Bluetooth® (Opsiyonel)

Baplantılar
3xUSB 2.0 (Opsiyonel USB 3.0), 1x USB eSATA Combo, 6-in-1 kart okuyucu(SD/SD-pro/MMC/MS/MS-pro/XD),
kulaklık, mikrofon, VGA, HDMI, RJ-45, 2xMini-PCle girişleri

Entegre 2.0MP webcam

Diğer Özellikler:
Ağırlık (2.2kg)
6 hücreli batarya
Yaklaşık pil ömrü 6 saat

Boyutlar 345x20~32.8x239 (mm) (WxHxD)

Beraberinde Gelen Yazılımlar
McAfee® VirusScan Plus, CyberLink YouCam 3.0, VeriFace® 3.6, Lenovo® ReadyComm 5.0, OneKey® Rescue
System 7.0, Energy Management Software 5.0, Windows Live™ Essentials, Adobe® Reader® 9.0, Lenovo® TV
Player (w/TV Sku), OOVOO (İngilizce Konuşulan Ülkelerde), IDEA wallpaper tool, Lenovo® DirectShare, OneKey®
Theater II, Split screen uygulaması, Microsoft® Office 2010,
*Yazılımlar ülkelere göre değişmektedir.
[/tab]

[tab name=’Galeri’]

Lenovo IdeaPad Y470 Dizüstü Bilgisayar Galerisi

[imagebrowser id=60]

[/tab]

[end_tabset]