Anasayfa Haber Foxconn Ve Apple Günah Çıkarıyor

Foxconn Ve Apple Günah Çıkarıyor

Foxconn fabrikalarındaki ölümler devam ediyor.
Foxconn fabrikalarındaki ölümler devam ediyor.

2006 yılında patlayan bir dizi olayla gündeme gelen Foxconn fabrikalarındaki kötü çalışma şartları, o günden beri pek çok resmi ve özel soruşturmanın odağına oturdu. Çin ve Amerikan hükümetleri Apple için üretim yapılan Foxconn fabrikalarında çok ciddi denetlemeler yaparken, uluslararası basın da bu konuyu mercek altına aldı. Sonuçta Foxconn ve Apple firmaları da durumdan rahatsızlık duymaya başladılar. Özellikle Apple marka imajının ciddi biçimde hasar almasından çekindiği için bu konuya yakın ilgi gösteriyor.

Tabii Çin’deki işçi hakkı ihlalleri yeni değil, ayrıca sadece Foxconn ve Apple ile sınırlı da sayılmaz. Çin çok büyük bir nüfusu doyurmak zorunda ve dış yatırımı çekebilmek için çalışma kanunlarının uygulanmasını gevşek tutuyor. Kaldı ki bu kadar büyük ve kalabalık bir ülkede, devlet her fabrika ve atölyeyi istese de devamlı kontrol altında tutamaz. Üstelik Çin’in çoğu bölgesinde insanlar günde bir kaç dolar bile olsa gelir elde edebilmek için buldukları işleri geri çevirmiyorlar, çünkü genellikle yaşam standartları pek de iyi değil.

Öte yandan Foxconn, Çin’in en büyük firmalarından biri. Üstelik Apple gibi dünyanın en ünlü firmalarıyla işbirliği içinde olması, Foxconn isminin devamlı gündemde kalmasına sebep oluyor. Haliyle hem Foxconn, hem de Apple, imajlarını düzeltebilmek için birlikte büyük bir adım atmaya karar vermişler. Foxconn’a göre bu yeni girişim aynı zamanda fabrika koşullarında büyük iyileştirme getireceğinden, üretime de olumlu biçimde yansıyacak. Bu bağlamda alınması planlanan iyileştirme önlemlerinin maliyetinin Foxconn ve Apple arasında paylaştırılmasına karar verilmiş. Bu kararın herkesi memnun edeceği vurgulanıyor.