Anasayfa Makale İncelemeler MSI Z77A-GD65 Anakart İncelemesi

MSI Z77A-GD65 Anakart İncelemesi

MSI Z77A-GD65 Technopat Editörün Seçimi
MSI Z77A-GD65 Technopat Editörün Seçimi
MSI Z77A-GD65 Technopat Editörün Seçimi
MSI Z77A-GD65 Technopat Editörün Seçimi

MSI’ın yeni Z77 çipset yıldızlarından Z77A-GD65 Anakart inceleme için konuğumuz oldu. İşte GD65’in birbirinden güçlü özellikleri…

MSI Z77A-GD65 Anakart

MSI Z77A-GD65 Anakart
MSI Z77A-GD65 Anakart

MSI’ın yeni nesil anakartı Z77A-GD65 Anakartı inceleme için Technopat’ın konuğu oldu. Intel Z77 çipsete sahip olan anakart, üçüncü nesil Ivy Bridge ile hız aşırtma rekorunda tercih edilen platform olmuştu. 22 nanometrelik Core i7-3770K işlemci Z77A-GD65 anakarta monte edilmiş, sıvı azot ile soğuıtularak 7 GHz çalışma frekansına erişilmişti. Bunun için çarpan değeri 64’e, çekirdek gerilimi 1.968’e çıkartılmıştı.

Böyle ciddi bir overclock performansına ulaşarak dikkat çeken anakart, MSI’ın Military Class III 5 Yıldızlı sertifikasına  sahip. Ultra dayanıklı bileşenler kullanılarak üretilmiş olan MSI Z77A-GD65, üst seviye oyuncuların Ivy Bridge kullanan güçlü sistemleri için tasarlanmış. Sıvı azot kullanmasanız, sınırları zorlamasanız bile Ivy Bridge ile overclock yapmak ve üst seviye performans elde etmek için gerekenlere sahip. Bunları incelememizin devamında daha detaylı bir şekilde ele alacağız.

Şimdi öne çıkan özelliklerine bir göz atalım:

• Military Class III Bileşenler: Kalite & istikrar
• OC Genie II: Otomatik hız aşırtma ile anında performans kazancı
• ClickBIOS II: Kullanımı kolay UEFI BIOS arayüzü
• Super Charger: iPad/iPhone gibi akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarları hızlı şarj etme imkanı
• THX TruStudio PRO: Yüksek kalite ses ve müzik için THX teknolojisi
• USB 3.0 & SATA 6Gb/s: Dahili ve harici sabit diskler, USB bellekler ve çevre birimleri için hızlı, modern arabirimler…

 

Özellikler

MSI Z77A-GD65 Anakart
MSI Z77A-GD65 Anakart

İncelememizde anakarta Intel’in ilk Ivy Bridge mühendislik örneği (Engineering Sample) olan bir Ivy Bridge işlemci takılıydı. 3.0 GHz’lik işlemci 4 çekirdekli, Hyperthreading destekli, 3.0 GHz saat hızına sahip 22 nanometrelik bir model. LGA 1155 sokete sahip bu işlemcinin piyasaya çıkan son kullanıcı sürümü Intel Ivy Bridge i5-3550S koduna sahip. Standart soğutma ve OC Genie II sayesinde en az 3.7 GHz’ye çıkartılabiliyor. Ayrıca overclock yapmasanız bile Intel Turboboost teknolojisi sayesinde işlemci gerekli durumlarda kendi performansını geçici olarak yükseltiyor. 4 GHz’nin üzerine çıkmak oldukça kolay ancak 5GHz ve üzeri elbette emek ve sıvı soğutma istiyor. Yüksek overclock performansı için elbette Intel’in sonu K ile biten çarpan kilitsiz, overclocka müsait işlemcilerini tercih etmelisiniz.

Yani Z77 çipset ve Ivy Bridge kombosu MSI’un sunduğu imkanlar sayesinde size çok kolay ve etkili Overclock- hız aşırtma imkanı sunuyor. Military Class III bileşenlerin dayanıklılığı, kullanılan parçalar da bu sistemi 10 yıldan uzun bir süre kullanabilmenize imkan tanıyor. MSI Z77A-GD65 standart 3 yıl garanti ile geliyor ancak bu kaliteli anakartı overclock ile zorlasanız bile bu sürenin çok üzerinde kullanabileceksiniz.

Güncelleme: Türkiye’de garanti distribütör tarafından resmi süre olan 2 yıl ile sınırlandırılıyor.

 

Detaylar

MSI Z77A-GD65 Anakart
MSI Z77A-GD65 Anakart

Native PCI Express 3.0’a sahip anakart üzerinde 32GB/s bantgenişliği sunuluyor. 3 Adet PCI Express 3.0 yuvasına sahip anakarta tek bir ekran kartı taktığınızda mevcut 16 lane yani hattın 16’sı da bu ekran kartına veriliyor ve x16 PCI Express hızında tam performansta çalışıyor. NVIDIA SLI ve AMD CrossfireX yaptığınızda ise 2 ekran kartında x8 x8 ve 3 ekran kartında x8 x4 x4 şeklinde hatlar ekran kartlarına bölünüyor. Üst seviye anakartlarda olan hem SLI, hem CrossfireX desteği oldukça sevindirici ancak anakart kutusundan beraberinde sadece SLI köprüsü çıkıyor.

 

Ivy Bridge Sandy Bridge Farkı

MSI Z77A-GD65 Anakart Portlar
MSI Z77A-GD65 Anakart Portlar

Ivy Bridge serisinin sahip olduğu APU sayesinde Intel Core i7-3770K içerisinde Intel HD4000 ve i5-3550S içerisinde Intel HD2500 grafik işlemci ünitesi yer alıyor. Intel, işlemciye entegre grafik konusunda AMD’nin gerisinde kalsa da MSI Z77A-GD65 anakarta sadece işlemci takarak arka tarafta bunulnan VGA, DVI ve HDMI çıkışlarıyla görüntü alabilir, sistemi ekran kartı olmadan çalıştırabilirsiniz. Elbette böyle güçlü bir sistem toplayan hiç kimse iyi bir ekran kartı almayı ihmal etmeyecektir. Ancak bütçesine göre birkaç aylık plan yapan bir kullanıcı açısından bu tür detaylar önemli, beklediğiniz bir ekran kartı varsa anakart ve işlemciyi alıp, sistemi kullanabilir, ekran kartını sonradan sisteme ekleyebilirsiniz. Ivy Bridge ile birlikte yeni işlemcilerin APU’ları DirectX 11 destekli geliyor. Sandy Bridge bir işlemciyi de kullanabilir, Ivy Bridge almayı erteleyebilirsiniz ancak Sandy Bridge’deki dahili grafik yetenekleri sadece DirectX 9 destekli ve son derece zayıf. Ayrıca Sandy Bridge işlemciler ile PCI Express 3.0 teknolojisinden yararlanamıyorsunuz.

 

Intel Z77 Çipsetin farkı

MSI Z77A-GD65 Anakart Kasa Güç ve LED Bağlantıları
MSI Z77A-GD65 Anakart Kasa Güç ve LED Bağlantıları

Z77 çipsetin faydalarına dönersek, kendisinden önce gelen P67 ve H 67 çipsetlerden P serisinde overclock yapmak mümkündü ama işlemcinin dahili grafik yeteneği kullanılamıyordu. H serisinde ise grafik yeteneği kullanılabilirken overclock yapılamıyordu. Z77 çipsette bütün özellikler açık. Z77’nin bir diğer avantajı Native PCI Express 3.0’ın önceki nesilde, örneğin Z68’de bulunan tek ekran kartında PCI Express 3.0, diğerlerinde PCı Express 2.0 zorlamasına maruz kalmaması. Bütün slotlar PCI Express 3.0 çalışıyor. Kısacası P67, H67, Z68 gibi çipsetler yerine Z77 çipsete geçmek sizi sayısız kısıtlamadan kurtararak gerçekten hem Sandy Bridge’in hem de Ivy Bridge’in ve yeni nesil ekran kartlarının sunduğu imkanlara tam anlamıyla kavuşturuyor. MSI Z77A-GD65 ile eski anakartlar arasındaki gerçek fark elbette yazının başında da vurguladığımız gibi Ivy Bridge işlemcilerle ortaya çıkıyor. Ivy Bridge serisinin ve Z77’nin farkı direkt frekanstan öte uyumsuzluklardan kurtularak gerçekten yeni nesil bis sisteme kavuşmak olarak özetlenebilir.

 

MSI Military Class III

MSI Z77A-GD65 Anakart
MSI Z77A-GD65 Anakart

MSI Z77A-GD65 konusunda kafanıza takılabilecek işlemci ve ekran kartı temelli en önemli soruları açıklığa kavuşturduktan sonra bu anakartın enfes görünümüne tasarımına bakalım. Mavi siyah renklerle son derece şık duran anakartın soğutucuları da parçaları da etkili bir biçimde konuşlandırılmış. Devasa işlemci soğutucuları takmak bile sorun yaratmıyor. Yeni nesil anakartların tümünde rastladığımız çok yüksek RAM sorunu ne yazık ki burada da mevcut. Normal hatta biraz uzun RAM’ler sorun yaratmıyor ama sadece bu anakartta değil, herhangi bir yeni sistemde çok yüksek soğutuculu RAM’lerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Biz OCZ’nin 2 GB’lık RAM modüllerini kolaylıkla monte ederken kaliteli bir anakartın rahatlığını tekrar gördük.

MSI Z77A-GD65 Anakart
MSI Z77A-GD65 Anakart

Anakartta kullanılan Hi-c CAP, SFC, Solid CAP parçaların yanında yeni nesil DrMOS II sayesinde entegre çifte termal koruma ile en uzun ömür amaçlanmış. Şok, nem, ani ısı değişimleri gibi sayısız testten geçen MSI Z77A-GD65, kaya gibi bir anakart. Üzerindeki katı kapasitörler kendilerini belli ediyor. Çalışırken yanan mavi ledler son derece güzel bir görüntü oluşturuyor. Zaten son dönemde çıkan bu şık ve üst seviye anakartlar şeffaf yan panelli kasalar ile birlikte tatmin edici bir sunuma sahip oluyor.

 

MSI Z77A-GD65 Anakart İncelemesi Sonuç…

Sonuç olarak tepeden tırnağa askeri standartlara uygun, sağlam, uzun ömürlü parçalardan üretilen MSI Z77A-GD65 anakart, güçlü bir sistem için ideal zemin oluşturuyor. UEFI BIOS’un sunduğu kullanım kolaylığı, üzerindeki tek tuş ile overclock, hız aşırtma profilleri, kolay güncelleme, güçlü yazılım desteği gibi özellikler ürünü son derece kullanıcı dostu yapıyor. Test sistemini hızla ve sorunsuz bir şekilde bir araya getirdik.

Test sistemi Ivy Bridge i5 3.0GHz işlemci, 4GB OCZ DDR3 bellek, MSI HD 7870 Twin Frozr III 2 GB ekran kartı ile oldukça iyi performans gösterdi. Kullanıcılara tavsiyemiz bu çapta bir bilgisayar topladıklarında SSD’yi ihmal etmemeleri, zira anakartın SATA 6Gb/s desteği eski mekanik sabit disklerde boşa harcanmış oluyor. Performansın ötesinde UEFI BIOS’tan kolayca ECO modda çalıştırabileceğiniz anakart kendi klasmanında en verimli ürün oluyor, boştayken sadece 76 Watt elektrik tüketiyor. İşlemcinin ve ekran kartının performansını ve test sonuçlarını sizinle o ürünlerin incelemelerinde paylaşacağız. 3DMark, PCMark 7, AIDA64 ve Unigine Heaven testlerini yaptık ve oldukça iyi sonuçlar elde ettik. Test sisteminde tek darboğaz mekanik sabit disk oldu, bu tür güçlü bilgisayarlarda SSD tavsiyemizi bu yüzden yinelemeyi ihmal etmiyoruz.

MSI Z77A-GD65 Anakart UEFI BIOS
MSI Z77A-GD65 Anakart UEFI BIOS ile Kolay Yönetim ve Türkçe Dil Desteği Sunuyor Detaylar Galerimizde…

MSI’ın önümüzdeki dönem en popüler anakartlarından birisi GD65 olacak. Zira en üst seviyede yer alan çok pahalı kartlardan değil, ancak sıradan olmayacak kadar iyi özellikler ve yüksek performanslı sistemlere temel olacak yetenekleri geniş ve tatmin edici bir şekilde sunuyor.

Ivy Bridge’den beklediğiniz bütün özellikleri, çoklu ekran kartı desteğini, USB 3.0 ve SATA portlarını, PCIe 3.0 teknolojisini, kurcalama kolaylığını ve keyfini bir arada sunarken iyi bir tasarımla ve en başından beri vurguladığımız gibi sağlamlıkla Technopat Editör’ün Seçimi Ödülünü alıyor.

 

Teknik Özellikler

İşlemci:

• LGA1155 soketli 3.Nesil Intel® Core™ i7 / Core™ i5 / Core™ i3 / Pentium® / Celeron® işlemcileri destekler

Yongaseti

• Intel® Z77

Bellek

• 4 adet DDR3 2667*(OC)/ 2400*(OC)/ 2133*(OC)/ 1866*(OC)/1600/ 1333/ 1066 DRAM DIMM destekler (32GB Max)

– Dual-Channel modunu destekler

Yuvalar

• 3 ad. PCIe 3.0 x16 slotu

• 4 ad. PCIe 2.0 x16 slotu

Tümleşik SATA

• Intel® Z77 üzerinde SATAII denetleyici

– 3Gb/sn’ye kadar veri transferi

– Z77 ile 4 ad. SATAII portu (SATA3~6)

• Intel® Z77 üzerinde SATAIII denetleyici

– 6Gb/sn’ye kadar veri transferi

– Z77 ile 2 ad. SATAIII portu (SATA1~2)

• ASMedia® ASM 1061 üzerinde SATAIII denetleyici

– 6Gb/sn’ye kadar veri transferi

– ASM 1061 ile 2 ad. SATAIII portu (SATA7~8)

(Harici SATA 6Gb/s portlarının AHCI kipinde çalıştırılması halinde Windows 7 işletim sistemi önerilir.

• RAID

– Intel® Z77 ile SATA1~6 portlarında Intel® Rapid Storage Technology ile AHCI/ RAID 0/ 1/ 5/ 10 desteği

USB 3.0

• 2 ad. USB 3.0 (arka panel)

• 1 ad. USB 3.0 (dahili konnektör)

Ses

• Realtek® ALC898 yongaseti

– Jak tanıma özelliğine sahip esnek 8 kanal ses

– Azalia 1.0 uyumlu

LAN

• 1 ad. PCI Express LAN 10/100/1000 Fast Ethernet (Intel® 82579V).

Çoklu GPU

• ATI® CrossFire™ Teknolojisini destekler.

• NVIDIA® SLI™ Teknolojisini destekler.

• Lucid® Virtu Universal MVP Teknolojisini destekler.

Dahili G/Ç Konnektörleri

– 3 ad. USB 2.0

– 1 ad. USB 3.0

– 1 ad. IEEE 1394

– 1 ad. Multi BIOS Switch

– 1 ad. TPM Modül konnektörü

– Ön Panel ses

– Ön Panel

– Kasa açık uyarısı

– Voice Genie konnektörü (seçime bağlı)

– MultiConnect Panel konnektörü (seçime bağlı)

– V-Check Point seti

– Güç düğmesi

– OC Genie düğmesi

– Reset düğmesi

– Clear CMOS jumper

– 1 ad. CPU Fan / 4 ad. System FAN

Arka Panel G/Ç

– 1 ad. PS/2 klavye / fare

– 1 ad. Clear CMOS düğmesi

– 1 ad. Koaksiyel S/PDIF-out

– 1 ad. Optik S/PDIF-out port

– 4 ad. USB 2.0 portu

– 2 ad. USB 3.0 portu

– 1 ad. RJ45 LAN

– 6’lı ses

– 1 ad. HDMI® portu (max.1920×1200 @60Hz)

– 1 ad. DVI-D portu (max. 1920×1200 @60Hz)

– 1 ad. VGA portu (max. 2048×1536 @75Hz)

Hatırlatma…

• HDMI, DVI-D & VGA portlarında Dual Display işlevi için yalnızca iki port aynı anda kullanılabilir (HDMI+DVI,DVI+VGA or VGA+HDMI).

BIOS

• Bu anakart, üzerindeki ek bileşenleri ve genişleme kartlarını otomatik olarak tanıyabilen “Tak&Çalıştır” özellikli BIOS ile donatılmıştır.

• Bu anakart, anakart özelliklerinizi kaydeden tutan Masaüstü Yönetim Arayüzü (DMI) işlevine sahiptir.

Boyutlar

• 30.5cm(U) x 24.5cm(G) ATX

Montaj Yuvaları

• 9 ad. montaj yuvası

 

İşlemci Desteği

İşlemci Çekirdek adı İşlemci Numarası FSB İşlemci Hızı L2 L3 Stepping Güç Tüketimi Destekleyen
Sürüm
Celeron Sandy Bridge G540T 100 2.10 512K 2M Q0 35 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G550 100 2.60 512K 2M Q0 65 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G530 100 2.40 512K 2M Q0 65 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G540 100 2.50 512K 2M Q0 65 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G530T 100 2.00 512K 2M Q0 35 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G440 100 1.60 256K 1M Q0 35 7751vA2.zip
Celeron Sandy Bridge G460 100 1.80 256K 1.5M Q0 35 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2100 100 3.10 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2130 100 3.40 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2120 100 3.30 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2100T 100 2.50 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2120T 100 2.60 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2125 100 3.30 512K 3M D2 65 7751vA2.zip
Core i3 Sandy Bridge i3-2105 100 3.10 512K 3M D2 65 7751vA2.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3475S 100 2.90 1M 6M E1 65 7751vA0.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3570 100 3.40 1M 6M N0 77 7751vA5.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3470 100 3.20 1M 6M N0 77 7751vA5.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3570S 100 3.10 1M 6M N0 65 7751vA5.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3470S 100 2.90 1M 6M N0 65 7751vA5.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3550 100 3.30 1M 6M E1 77 7751vA3.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3570T 100 2.30 1M 6M E1 45 7751vA5.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3450S 100 2.80 1M 6M E1 65 7751vA3.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3550S 100 3.00 1M 6M E1 65 7751vA3.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3450 100 3.10 1M 6M E1 77 7751vA3.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3570K 100 3.40 1M 6M E1 77 7751vA3.zip
Core i5 Ivy Bridge i5-3470T 100 2.90 512K 3M L1 35 7751vA5.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2500K 100 3.30 N/A 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2500S 100 2.70 N/A 6M D2 65 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2500T 100 2.30 N/A 6M D2 45 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2300 100 2.80 N/A 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2400 100 3.10 N/A 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2400S 100 2.50 N/A 6M D2 65 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2500 100 3.30 N/A 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2310 100 2.90 1M 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2320 100 3.00 1M 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2390T 100 2.70 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2405S 100 2.50 1M 6M D2 65 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2450P 100 3.20 1M 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2380P 100 3.10 1M 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i5 Sandy Bridge i5-2550K 100 3.40 1M 6M D2 95 7751vA2.zip
Core i7 Ivy Bridge i7-3770 100 3.40 1M 8M E1 77 7751vA3.zip
Core i7 Ivy Bridge i7-3770K 100 3.50 1M 8M E1 77 7751vA3.zip
Core i7 Ivy Bridge i7-3770S 100 3.10 1M 8M E1 65 7751vA3.zip
Core i7 Ivy Bridge i7-3770T 100 2.50 1M 8M E1 45 7751vA5.zip
Core i7 Sandy Bridge i7-2600 100 3.40 N/A 8M D2 95 7751vA2.zip
Core i7 Sandy Bridge i7-2600K 100 3.40 N/A 8M D2 95 7751vA2.zip
Core i7 Sandy Bridge i7-2600S 100 2.80 N/A 8M D2 65 7751vA2.zip
Core i7 Sandy Bridge i7-2700K 100 3.50 1M 8M D2 95 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G640 100 2.80 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G870 100 3.10 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G640T 100 2.40 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G860T 100 2.60 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G860 100 3.00 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G840 100 2.80 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G850 100 2.90 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G620 100 2.60 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G630 100 2.70 512K 3M Q0 65 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G620T 100 2.20 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Pentium Sandy Bridge G630T 100 2.30 512K 3M Q0 35 7751vA2.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1220 100 3.10 1M 8M D2 80 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1230 100 3.20 1M 8M D2 80 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1235 100 3.20 1M 8M D2 95 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1240 100 3.30 1M 8M D2 80 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1245 100 3.30 1M 8M D2 95 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1270 100 3.40 1M 8M D2 80 7751vA5.zip
Xeon Sandy Bridge E3-1275 100 3.40 1M 8M D2 95 7751vA5.zip

7751vA5.zip Dosyası şeklinde sunulan 2012-04-27 Tarihli BIOS güncellemesiyle listedeki işlemcilerin tümünü kullanmak mümkündür.

 

MSI Z77A-GD65 Anakart Galerisi

[imagebrowser id=72]