Anasayfa Makale İncelemeler ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar İncelemesi

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar İncelemesi

ASUS ROG TYTAN CG8580 Technopat Editör'ün Seçimi
ASUS ROG TYTAN CG8580 Technopat Editör'ün Seçimi

Amiral gemisi tanımı hafif kalır! ASUS’un yeni oyun canavarı ROG TYTAN CG8580 incelememizde aradığınız bütün soruların cevaplarını bulacaksınız…

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar İncelemesi
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar İncelemesi

[tab name=’ASUS ROG TYTAN CG8580′]

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar

Technopat ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar İncelemesi

Öncelikle şunu söyleyerek gireyim konuya, bugüne dek kullandığım masaüstü bilgisayarların hiçbirini hazır, markalı modellerden seçerek almadım. Hep kendim topladım. Bunun belirli avantajları var, mesela parça seçerken, alırken ve onları birleştirip sistemi en sonunda çalışır hale getirirken alınan keyif, tatmin duygusu benim için gayet önemlidir. Ama öte yandan, uygun parçaları seçmek, birleştirmek, yazılımsal ve donanımsal sorunları aşmak; bunlar ciddi zaman alabilen, bir miktar bilgi ve birikim gerektiren işler. Şunu açıkça söylemek lazım, beni kendi sistemimi toplamaya iten en önemli unsur her zaman için tasarruf etme kaygısı olagelmiştir. Fakat incelemenin sonunda ASUS ROG TYTAN CG8580’ın fiyatı konusunda bir sürprizle karşılaşacaksınız. En azından en başından şunu söyleyelim siz daha “Şu oyunu çalıştırır mı?” cümlenizi bitirmeden cevabımız hazır “Ayarlar kökte çalıştırır…

Cebindeki kısıtlı parayla olabilecek en verimli sistemi toplamaya çalışmak, insana sadece bilgisayarlar konusunda değil, hayat konusunda da bir şeyler öğretiyor şüphesiz. Fakat öte yandan, eğer zaten işi başından aşkın ve parası cebinden taşan bir genç olsaydım, şüphesiz zamanımı daha fazla para kazanmaya harcar, bilgisayarlarımı da güvenilir markaların hazır ve garantili modelleri arasından seçerek alışveriş yapardım. Ama gerçekte pek az insan bu lükse sahip, zaten ASUS’un yeni ROG Tytan ile hedeflediği tüketici kitlesi de tam olarak bu. Parası olan, en güçlü sistemi isteyen, ancak oturup onu toplayacak zamanı ya da tecrübesi olmayan kullanıcılar.

ASUS ROG Tytan CG8580, ASUS’un Republic Of Gamers ürün gamının en tepesindeki, en son model. Güçlü, prestijli, güvenilir ve bir o kadar da pahalı olmak üzere tasarlanmış. Peki ama gerçekten de üzerindeki fiyat etiketini hak ediyor mu? İşte bu testin amacı, bu sorunun cevabını bulmak.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar

ASUS ROG TYTAN CG8580: Tasarım

ASUS’un Tytan modelini incelemeye kasanın tasarımından ve beraberinde gelenlerden başlayalım. Öncelikle kasa; firma bu kasanın tasarımını Bourne Supremacy filminde görülen süper gizli denizaltının kulesinden esinlenerek yaratmış. En azından söylenen bu, filmi görmediğim için ne kadar benzediğini bilemiyorum. Ancak ilk bakışta keskin ve eğimli hatlarıyla bana daha çok Lockheed-Martin yapımı F-117 Nighthawk savaş uçağını hatırlattı. Sonuçta ortada modern ve tehlikeli bir tasarım yaratma kaygısının olduğu bariz ve bir noktaya kadar da bu başarılmış diyebilirim.

Kasanın dış yüzeyini oluşturan siyah plastik paneller gerçekte ana yapıyı oluşturan çelikten mamul bir şasi üzerine oturtulmuş. Arkadaki vidaları söküp yan kapakları çıkardığınızda, tüm içerik gözler önüne seriliyor. Doğrusu ana şasi malzemesinin çelik olması bende biraz hayalkırıklığı yaratmadı diyemem. Aluminyum biraz daha pahalı ama daha hafif olurdu. Kasa şu haliyle 20 kilogram civarında çekiyor ve hiç hafif değil.

Öte yandan işçilik ve malzeme kalitesi hem çelik gövdede, hem de onu saran plastik yapıda gayet tatmin edici seviyede. Kasanın ön kısmındaki kayarak açılan kapak gayet yumuşak çalışıyor ve sağlam görünüyor. Plastik paneller çelik şasiyi gayet iyi sarıyor, toz ve ses yalıtımına ciddi katkıda bulunuyorlar. İç yapıyı oluşturan çelik şasi ise gayet iyi tasarlanmış. Öncelikle kasa içinde elinizi kesecek hiçbir keskin kenar ya da çıkıntı tespit etmedik. Ön tarafta bulunan tüm cihaz rafları vidasız sisteme sahip ve herhangi bir donanım takıp çıkarmak son derece kolay. Şasiyi destekleyen orta direk üzerine büyük ekran kartlarını destekleyecek tutucular yerleştirilmiş. Ne var ki kasanın hava girişlerinde herhangi bir toz filtresi kullanılmamış. Bu da bizce bu kadar pahalı bir sistemde büyük eksiklik.

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

ASUS ROG TYTAN CG8580: Donanım

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar

Tytan’ı oluşturan parçalar genel olarak üst kalite markalardan seçilmiş demek isterdim, ancak bazı parçaların markaları belirsiz. Mesela 700 Wattlık güç kaynağı görünürde hayli kaliteli ve oldukça sessiz, sisteme gereken gücü de eksiksiz sağlıyor, ancak markasını kestirmek mümkün olmadı. Ancak bu her parça için geçerli değil. Anakart ASUS’un kendi Z77 yonga setli, UEFI BIOS çalıştıran canavarı, en üst seviye sistem toplayacaksınız alışveriş listenizde olması gereken bir parça. Model olarak P8z77-V, sadece bu parçanın piyasa fiyatı bile 600 TL civarında.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Ekran Kartı Detayları
ASUS ROG TYTAN CG8580 Ekran Kartı Detayları

ASUS ROG TYTAN CG8580 Ekran Kartı Detayları 2
ASUS ROG TYTAN CG8580 Ekran Kartı Detayları 2

Ekran kartı da yine ASUS’un NVIDIA GTX 680 2 GB modeli ve bu da piyasada şu ana alabileceğiniz en güçlü ikinci ekran kartı, GTX 690’dan sonra tabii. Fakat ASUS bu kartın Tytan’a has özel bir modelini kullanmak yerine, standart hava soğutmalı modeli kullanmış. Kanaatimizce bu dar görüşlü bir yaklaşım, çünkü ana işlemciye su soğutması koyup, hız aşırtma yaptıktan sonra, böyle canavar bir ekran kartını standart halde bırakmak gerçekten de kaçırılmış bir fırsat! Testlerden de biliyoruz ki, GTX 680 iyi bir su soğutmayla gerçekten de uçabiliyor, öyleyse neden standart halde bırakıyorsunuz?

ASUS ROG TYTAN CG8580 İşlemci Su Soğutma Sistemi
ASUS ROG TYTAN CG8580 İşlemci Su Soğutma Sistemi

Su soğutmadan bahsetmişken, Tytan işlemci olarak Intel’in Ivy Bridge serisinin en üst modeli olan Core i7-3770K modelini kullanıyor. Soğutma için ise Asetek yapımı kapalı devre bir su soğutma sistemi seçilmiş. Bu tür kapalı devre sistemler bakım gerektirmiyorlar ve sızıntı yapma ihtimali de pek yok. Bu soğutma sayesinde normalde 3,5 GHz olan işlemci, 4,2 GHz olarak rahatça çalıştırılabiliyor. Ancak iş bununla kalmıyor, kasa üzerine konulmuş “Speed” düğmesine basarak işlemciyi anında 4,4 ve 4,6 GHz hızlarına çıkarabiliyorsunuz. 3,5 GHz işlemciyi 4,6 GHz hızda dengeli biçimde çalıştırmak gerçekten de büyük bir performans artışı demek. Fakat o tuşa 200 MHz artışlar yüklemek gerçekten de lüzumsuz. Tuşa basarak elde edeceğiniz toplamdaki 400 MHz artış, zaten her haliyle hızlı olan bu sistemde pek ciddi bir fark yaratmıyor. Daha ziyade gösteriş için alınmış bir tasarım kararı gibi görünüyor. Speed düğmesine bastığınız anda ön paneldeki ışıklı logonun maviden kırmızıya dönüşmesi de bunun altını çiziyor zaten.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar

Tytan toplamda 16 GB hafızaya sahip olarak geliyor. Bazılarına göre bu miktar gereksiz fazla sayılabilir, ancak bizce değil. Dört RAM slotunun dördünü de kapsayan 4 GB DDR3 modüller ASint markasının üretimi ve 1600 MHz hızında çalışıyorlar. Ancak üzerlerinde herhangi bir koruyucu ya da soğutucu yok ve işin doğrusu biraz fazla OEM görünüyorlar. Şüphesiz bizim seçimimiz bu modüller olmazdı, ancak tabii ki ASUS’un belirli çalışma ortaklarının ürünlerini tercih etmesi şaşırtıcı bir durum değil. RAM’in detaylarına baktığımızda aldığımız değerler şöyle:

ASint SLA302G08-GGNHC 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM (10-10-10-27 @ 761 MHz) (9-9-9-24 @ 685 MHz) (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-19 @ 533 MHz) (6-6-6-16 @ 457 MHz)

Ses işleme için kullanılan ASUS Xonar DX Audio kart hakkında söylenecek pek fazla bir şey yok. Piyasadaki en üst seviye ses kartı değil, ancak desteklediği teknolojiler sayesinde oyun ve film meraklılarının ihtiyacına fazlasıyla cevap verecek bir çözüm. Tabii düzgün bir hoparlör sistemiyle birlikte kullanılması gerekiyor ve bunu ayrıca edinmelisiniz.

ASUS ROG TYTAN CG8580: Kablosuz Ağ Bağlantısı İçin Anteni Hazır
ASUS ROG TYTAN CG8580: Kablosuz Ağ Bağlantısı İçin Anteni Hazır

Ağ bağlantılarında ise Intel’in Gigabit Ethernet portu kablolu bağlantılarınızı, Ralink marka kablosuz ağ bağlantı kartı ise Wi-Fi bağlantılarınızı idare ediyor. Kablosuz ağ kartının arka tarafta kendi anteni var.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Arka Panel
ASUS ROG TYTAN CG8580 Arka Panel

[/tab]

[tab name=’Veri Depolama’]

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar
Sabit diskler kolayca takılıp çıkartılabiliyor

ASUS ROG TYTAN CG8580: Veri Depolama

ROG Tytan veri depolama birimleri açısından hayli geniş bir yelpazeye sahip. Öncelikle sistemde Raid 0 olarak bağlanmış 2 adet Sandisk marka 128 GB SSD var ve işletim sistemi bunların üzerine kurulu. Raid 0 olarak çalışan SSD’ler 256 GB veri depolama alanı sunuyor ve haliyle sistemin çalışma hızını çok ciddi biçimde etkiliyorlar. Ne var ki Raid 0 konfigürasyonu veri güvenliği açısından pek iyi bir seçim değil, disklerden biri uçarsa sistem dosyalarını komple kaybedersiniz.

Tabii ki modern bir PC için 256 GB pek yeterli bir miktar değil, o yüzden de diğer veriler için iki adet 1 TB klasik sabit diske yer verilmiş. Bu sabit diskler Seagate Barracuda modeli ve 7200 rpm çeviriyorlar. Çok yavaş sayılmazlar, ancak kendim böyle bir sistem toplayacak olsam herhalde biraz daha hızlı bir model seçerdim.

 Seagate Sabit Disklerin Teknik Özellikleri
Üretici Seagate
Sabit Disk Adı Barracuda 7200.12 1000524
Fiziksel Boyut 3.5″
Biçimlendirilmiş Kapasite 1000 GB
Diskler 2
Kayıt Yüzeyi 4
Fiziksel Boyutlar 146.99 x 101.6 x 26.1 mm
Ağırlık(En Fazla) 622 g
Ortalama Dönme Gecikmesi 4.16 ms
Dönme Hızı 7200 RPM
En Yüksek İç Veri Hızı 1695 MBit/s
Ortalama Erişim 8.5 ms
İzden ize Erişim 1 ms
Arabirim SATA-III
Arabellekten bilgisayara veri hızı 600 MB/s
Arabellek Büyüklüğü 32 MB
Dönme Süresi 10 sn.

Optik veri depolama ihtiyaçları için ise bir Blu-ray sürücü sisteme eklenmiş. Her ne kadar Blu-ray kullanımı pek o kadar yaygın olmasa da, yine de veri yedekleme ya da film seyretme gibi işler için olması faydalı bir cihaz.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar Ön Panel
ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar Ön Panel

Ön panelde girişi bulunan üç farklı hafıza kartı okuyucusu ise kullanıcıya farklı cihazlardan (akıllı telefon, tablet, fotoğraf makinesi vs) gelen hafıza kartlarını rahatça okuma imkanı sunuyor.

ASUS ROG TYTAN CG8580
ASUS ROG TYTAN CG8580

Son olarak yine ön panelde bulunan, kilitli sabit disk çekmecesi sayesinde, cihaza 2,5 ve 3,5 inçlik sabit diskleri çalışma esnasında “hot swap” olarak takıp çıkarma imkanı mevcut. İçindeki mekanizma sayesinde çekmece kapağını açtığınızda, takılı olan sabit disk kendiliğinden dışarı itiliyor. Diğer tüm diskler gibi bu çekmece de SATA 3 veri yolu kullanıyor.

[/tab]

[tab name=’Ek Donanım’]

ASUS ROG TYTAN CG8580: Ek Donanım

Tytan’ın kutusundan sadece bilgisayar çıkmıyor, ayrıca ASUS ürünü bir adet klavye ve fareyi kutunun içinde buluyorsunuz. Peki bunlar nasıl?

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar Aksesuarlar
Klavye ve Fare Bu Ek Kutudan Çıkıyor

Öncelikle klavye mekanik tabir edilen ve çok uzun ömürlü bir model. Bu tür klavyeler hayli pahalı, çünkü çoğu modern klavyenin aksine plastik örtü değil, mekanik bağımsız tuş anahtarları kullanılıyor.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Klavye
ASUS ROG TYTAN CG8580 Klavye

Bu tür klavyelerin hassasiyetine ve sağlamlığına bir kez alıştınız mı, başka modelleri kullanmak istemeyeceksiniz. Ne var ki klavye genel tasarım itibariyle kesinlikle bir “oyuncu klavyesi” sayılmaz. Herşeyden önce oyunlarda ve multimedya uygulamalarda çok işe yarayan programlanabilir özel işlev tuşlarına yer verilmemiş. Ses açma tuşu bile yok! Genel kullanım için çok ideal bir yapısı var, ama oyunlarda tercih edeceğiniz bir model değil.

ASUS ROG TYTAN CG8580 Fare
ASUS ROG TYTAN CG8580 Fare

Fare ise çok daha iyi, üzerindeki tek tuşla rahatlıkla 4000 Dpi çözünürlüğe ulaşabiliyor. Ağırlığı ve yapısı da ele çok rahat oturuyor. Tıpkı klavye gibi bu da kablolu bir model. Her ne kadar bir defa kablosuz klavye-fare kullanmaya alışınca yeniden kablolarla uğraşmak sıkıntı verse de, sıfır gecikmeyle çalışmaları oyunlarda büyük rahatlık sağlıyor.

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

ASUS ROG TYTAN CG8580
ASUS ROG TYTAN CG8580

ASUS ROG TYTAN CG8580: Yazılım

Öncelikle ASUS mühendislerine sormak isterim, böyle bir cihazı Windows 7 Home Premium 64 bit işletim sistemiyle satma fikri hanginizden çıktı? Bu iş bir Lamborghini alıp, lastiklerini ucuz olsun diye Petlas marka seçmeye benziyor. Tamam anlıyoruz, Microsoft lisansları bedava değil ama, öte yandan Tytan da pek ucuz sayılmaz, değil mi? Aynı şey anti-virüs yazılımı için de geçerli, sistemden Trend Micro’nun 30 günlük deneme sürümü çıkıyor. Sistemde yazılım olarak tatmin edici tek şey herhalde beraberinde gelen Diablo 3 olsa gerek, o da sanıyorum sadece Türkiye’de satılan modeller için geçerli. İşin doğrusu seçme imkanım olsa, Tytan’ı tamamen yazılımsız almayı tercih ederdim.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

ASUS ROG TYTAN CG8580 PCMark 11 Benchmark Sonuçları
ASUS ROG TYTAN CG8580 PCMark 11 Benchmark Sonuçları

ASUS ROG TYTAN CG8580: Performans

ASUS bu bilgisayarı performans gözeterek üretmiş ve haliyle bu konuda herhangi bir sıkıntı yok. ASUS’a ait bazı özel teknolojilerin de yardımıyla, Tytan gerçekten de çok ciddi bir performans sergiliyor. Üstelik bu sadece oyunlar için değil, çalıştırmak isteyebileceğiniz hemen her uygulama için de geçerli. İşin doğrusu bu noktada herhangi bir benchmark testi sonucu yazmak pek anlamlı değil. Zaten piyasadaki benchmark testleri de pek anlamlı sayılmıyorlar, bir dizi test çalıştırıyorsunuz ve önünüze bir rakam çıkıyor. Sonuç? Sonuç şu, bu sistem güçlü. Ama zaten bu kadar üst seviye, pahalı parçayı bir araya getirip de yavaş çalışan bir bilgisayarı isteseniz de oluşturamazsınız. O yüzden performans meselesi, en azından Tytan için, pek üzerinde durulacak bir konu değil. Evet, bu sistemi alırsanız olabilecek en güçlü bilgisayarlardan birini almış olacaksınız, bu kadar basit.

[/tab]

[tab name=’Fiyat’]

ASUS ROG TYTAN CG8580
ASUS ROG TYTAN CG8580

ASUS ROG TYTAN CG8580: Nereden, Kaça Alınır?

ASUS ROG Tytan almak isterseniz, gideceğiniz tek adres var, Vatan Bilgisayar, satış fiyatı da 3,219 dolar + KDV. Tabii bu peşin fiyatı, kredi kartınıza ve taksit miktarına göre fiyat değişebiliyor. Ancak burada çok önemli bir detay var. Türkiye’de Vatan Bilgisayar tarafından satılan Tytan modeli, bize gelen test modelinden biraz farklı. Bize gelen test modelinde RAID 0 çalışan iki adet 128 GB Sandisk SSD olduğunu söylemiştik. Piyasaya sürülen sistemde ise sadece tek bir 128 GB SSD mevcut. Fiyatı biraz daha indirebilmek amacıyla yapılmış bir değişiklik şüphesiz, ancak sistem performansına doğrudan yansıyacağına şüpheniz olmasın.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

ASUS ROG TYTAN CG8580 Technopat Editör'ün Seçimi
ASUS ROG TYTAN CG8580 Technopat Editör’ün Seçimi

ASUS ROG TYTAN CG8580: Sonuç

ASUS bu bilgisayarla gerçek bir prestij makinesi yaratmayı denemiş. Her ne kadar yazı içinde belirttiğim üzere benim gözümde bazı eksikleri olsa da, bunu bir dereceye kadar başardıkları söylenebilir. İşçilik ve seçilen malzemenin kalitesi genel olarak piyasa ortalamasının çok üzerinde. Ayrıca yanına ASUS’un garantisini de alıyorsunuz. Bu garanti konusu özellikle önemli, çünkü ASUS burada diğer hiçbir firmanın yapamadığını yapıyor ve kullanıcıya büyük esneklik sunuyor.

Şöyle ki, eğer Tytan’ı aldıktan sonra, kasayı açıp içine başka herhangi bir parça takmak isterseniz, garantiniz iptal olmuyor. Kasanın içinde istediğiniz gibi çalışabilirsiniz, herhangi bir parçayı kırıp dökmediğiniz sürece, mesela ikinci bir ekran kartı takmaya kalkıp anakartı kırmak gibi, garantiniz yanmıyor. Oysa çoğu firma kasanın arkasındaki mühür etiketinin ucu azıcık kalksa sizi hemen geri çevirir. ASUS bu garanti politikasıyla hem ürünlerine, hem de müşterilerine olan güvenini bariz bir şekilde sergiliyor.

Fakat dönüp geldiğimiz nokta yine fiyat olacak, bu sisteme bu para verilir mi sorusu sorulacak! Eğri oturup doğru konuşalım, zaten böyle canavar bir sistemi kendiniz toplamaya da niyetlenseniz, çok çok ucuza mal etmeniz pek mümkün değil. Açıp Vatan Bilgisayar sitesini bakalım, sadece bu sistemde kullanılan ekran kartını tek başına almaya kalkarsanız 720 dolar + KDV gibi bir fiyatla karşılaşıyorsunuz. İşlemci, anakart, RAM, SSD derken bu liste kabardıkça kabarıyor, kısacası kendiniz toplamaya kalksanız, üzerine su soğutma kurmaya ve emsal bir sistem kurmaya kalksanız işin içinden bu fiyata çıkamazsınız. Sonuçta donanım için verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz. Yani eğer para sorunsa, zaten böyle canavar bir oyun makinesini kendiniz de toplayamazsınız. Öte yandan para dert değilse ve evin baş köşesine kalitesini belli eden bir PC koymak isterseniz, o zaman ASUS ROG Tytan’dan daha iyi pek fazla seçenek, en azından şu an için pek piyasada görünmüyor.

[/tab]

[tab name=’Galeri’]

ASUS ROG TYTAN CG8580 Masaüstü Bilgisayar Galerisi

[imagebrowser id=73]

[/tab]
[end_tabset]