Anasayfa Makale İncelemeler MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar

MSI’ın oyuncular için özel dizüstü bilgisayarı GE 60 0NC, Technopat incelemesiyle karşınızda. Bu güçlü dizüstü bilgisayarın teknik özelliklerini, tasarımını, performansı ve en önemlisi fiyat-performansını sizler için detaylı bir şekilde inceledik…

[tab name=’İlk Bakış’]

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar

MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Hemen her markanın portföyünde bir “oyun bilgisayarı” bulmak mümkündür. Ancak dizüstü bilgisayarlar arasında seçim yapmak, masaüstü sistemlerden daha zordur. Taşınabilir bilgisayarlar için ayrıca hazırlanan işlemci serilerinin kodlarını deşifre etmek bile, yeterince donanım bilgisi olmayan kullanıcılar için tam bir baş ağrısı sebebi olabilir. İyi bir oyun bilgisayarı sadece güçlü bir işlemciden ibaret değildir şüphesiz. Diğer bileşenlerin de bu işe uygun olması gerekir.

İşte MSI tarafından bu mantıkla hazırlanan GE serisi dizüstüler, esas maksadı oyun oynamak olan kullanıcılara hitap edecek biçimde tasarlanmış. Seride iki model var, GE 60 ve GE 70. İki seri arasındaki yegane fark ekran boyutu, GE 60 modelinde 15.6 inçlik bir ekran kullanılmış, GE 70 modeliyse 17.3 inçlik ekranla donatılmış. Bunun haricinde bir de GT serileri var piyasada, ancak onlarda kullanılan RAID 0 formasyonlu SSD’ler yüzünden fiyatları çok daha yüksek. GE serileri klasik sabit disk kullanıyorlar ve bu durum her ne kadar performanslarına bariz şekilde yansıyor olsa da, fiyatlarının çok daha makul kalmasını sağlıyor.

Bize test için gönderilen GE 60 modeli, 15.6 inçlik ekran ebadına sahip ve haliyle büyük abisinden çok daha taşınabilir bir boyutta. Bu modelleri alırken iki işlemci modeli arasında seçim yapabiliyorsunuz; biraz daha ucuz bir sistem isteyenler Core i5 işlemcili olanı tercih edebilirler. Ama tam güç isteyenler Core i7 işlemciye yönelmeli. Ancak iki alt model arasındaki farkı sadece ana işlemciyle kısıtlı değil; i5 işlemcili model aynı zamanda 8 yerine 6 GB hafızayla geliyor. Üzerindeki işletim sistemi ise Windows 7 yerine FreeDOS oluyor. Bu aslında işletim sistemi lisansına para vermek istemeyenler için gayet iyi bir seçenek. Zaten elinizde bir Windows lisansı varsa ya da Linux gibi farklı bir işletim sistemi kullanmak istiyorsanız, bu model daha cazip gelecektir. Ancak keşke gerek MSI, gerek diğer firmalar tüm modellerinde bu seçeneği sunabilselerdi.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Tasarım

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar

MSI GE60 tasarım olarak hayli derli toplu bir cihaz, ebatlar benzer bir dizüstü ile kıyaslandığında arada çok fark yok. Ancak başta tuş takımının ve ses çıkışlarının yerleştiriliş tarzı, cihazın hayli derli toplu görünmesini sağlıyor. Klavye takımı Steel Series tasarımı ve bir oyuncunun ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış. Mesela Windows tuşu sağ elin altından çekilerek solda yanlışlıkla basılma ihtimalinin düşük olduğu bir konuma alınmış. Klavyenin üst tarafında bulunan ses çıkışları arasına yerleştirilen özel fonksiyon tuşları sayesinde, DVD çekmecesini açmak ya da soğutucu fanı hızlandırmak gibi işlevlere kolayca ulaşmak mümkün. Touchpad’in hemen üzerinde bulunan bir tuş ise bunu devreye sokup çıkarmanıza imkan tanıyor.

Kasada ağırlıklı olarak plastik kullanılmış, ancak kesinlikle ucuz bir görüntüsü ya da dokunuşu yok. Bu cihazı çantadan çıkarıp masaya koyduğunuzda kendini göstereceğine emin olabilirsiniz. Ancak parlak yüzeyler her zamanki gibi kirlenmeye yatkın, fakat yine de parmak izi bırakmak pek kolay değil. Ellerinizin gerçekten biraz kirli olması lazım. Genel olarak Ge 60’ın tasarımında kusur bulunabilecek çok fazla nokta yok.

[/tab]

[tab name=’Donanım’]

Donanım

GE 60’ın kalbinde Intel’in yeni Ivy Bridge serisi işlemcilerinden Core i7-3610QM yatıyor. 22 nm mimarisinde üretilen bu işlemcinin temel çalışma hızı 2,3 GHz. Ancak Turbo Boost teknolojisi sayesinde dört çekirdek çalışmada 3,1 GHz hıza ulaşabiliyor. İki çekirdek kullanılan uygulamalar için bu sürat 3,2 GHz, tek çekirdeği kullanan uygulamalar için ise 3,3 GHz hızına kadar çıkabilmek mümkün. İçine Intel HD 4000 grafik yongası entegre edilmiş olan işlemci, 45 Watt güç tüketimiyle modern dizüstü işlemciler arasında en çok çok güç çekenlerden biri, ancak bu gücün karşılığını da veriyor. Fakat benzer bir masaüstü Core i7 işlemciyle kıyaslandığında, haliyle biraz zayıf kalıyor.

GE 60’ın standart grafik işlerini Intel HD 4000 tümleşik işlemci görürken, ağır grafik hesaplamaları da Nvidia’nın GeForce GT 650M grafik işlemcisi yükleniyor. Ana işlemci üzerinde tümleşik olarak bulunan Intel HD 4000 yongası, ihtiyacı olan hafızayı ana hafıza modüllerinden paylaşımlı olarak alıyor ve gerektiğinde 1,6 GB işgal edebiliyor. Öte yandan GT 650M işlemcisi kendi 2 GB hafıza modülünü kullanıyor. Burada çok önemli bir nokta var, GT 650M taşınabilir grafik işlemciler arasında en güçlüsü olmasa bile, 28 nm Kepler serisi hayli üst seviye bir işlemci. Ancak bu işlemci beraberinde kullanılan hafıza modüllerinin türüne karşı çok hassas. Bazı markalar masraf kısmak için bu işlemciyi GDDR 3 hafızayla çalıştırmayı seçiyorlar, bu da ciddi performans sıkıntısı yaratıyor. Ne var ki MSI burada doğru olanı yapmış ve grafik hafıza modüllerini GDDR 5 olarak seçmiş, bu da performansı bariz şekilde güçlendirmiş.

Sistemin üzerine kurulu olduğu anakart Intel HM76 yonga setli ve çoğu yeni gelen anakartta gördüğümüz UEFI BIOS değil, klasik BIOS tasarımına sahip. PCI Express 3.0 ve USB 3.0 teknolojilerini destekleyen anakart, en fazla 16 GB hafıza taşıyabilen iki hafıza slotuna sahip. MSI bu slotları 1333 MHz hızında çalışan iki adet 4 GB DDR3 modül ile doldurmuş. Ancak daha önce de değimiz gibi, bu sadece Core i7 işlemcili model için geçerli, i5 işlemcili modeli seçerseniz hafıza miktarı 8 yerine 6 GB olacaktır. Modern oyunları çalıştırmak için 6 GB az sayılmaz, ancak her zamanki gibi, 8 GB çok daha verimli oluyor. Öte yandan, eğer zamanla hafızayı yeterli bulmazsanız, ileride 16 GB kapasiteye ve 1600 MHz hıza kadar olan modüllerle güncelleme yapma imkanınız da var.

[/tab]

[tab name=’Ses ve Görüntü’]

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar

Ses ve Görüntü

GE 60’ta kullanılan 15.6 inçlik ekran LED arka aydınlatmalı bir model ve yansıma önleyici kaplamaya sahip. 1920×1080 çözünürlüğe sahip olan ekran görüntü kalitesi ve çok geniş bir açıdan rahatça görülebilmesi açısından hayli başarılı. Uzun süre rahatça oyun oynamak için ideal denebilir. Ancak masaüstü sistemlerde 22 inçlik ekranlar kullanmaya alışık olanlara biraz küçük gelebilir.

Ses kalitesi açısından bu cihazın bizi hayli şaşırttığını söylemek lazım. Üzerinde dört adet 2 Watt gücünde hoparlör bulunan cihaz, THX True Studio Pro standardını destekliyor. Ve bu sistem dizüstülerde çok nadiren görülen temizlikte ve güçte ses veriyor. Eğer isterseniz ses çıkışını kullanarak daha güçlü bir hoparlör seti ya da kulaklık da kullanabilirsiniz. Ancak GE 60’ın üzerindeki ses sistemi, bizce bu ebatlardaki bir dizüstü bilgisayar için çok başarılı.

Veri Depolama

GE 60 daha pahalı olan GT serilerindeki gibi SSD sabit disklere sahip değil ve bu durum sistemin genel performansına da hayli yansıyor. Cihazın üzerinde bir adet Seagate yapımı 750 GB kapasiteli ve 7,200 devirde çalışan sabit disk var. Bu sabit disk her ne kadar kapasite olarak yeterli sayılsa da, performans olarak bir oyun bilgisayarına pek gitmiyor. Cihazı kullanırken sabit diskin veri akışında bir dar boğaz yarattığını açıkça görebiliyorsunuz. Keşke MSI bunun yerine en azından 10,000 devir çevirebilen bir sabit disk kullansaydı demeden edemedik.

MSI yine maliyeti düşük tutmak amacıyla optik depolama aracında da tasarrufa gitmiş ve bu modele Blu-ray değil DVD-R optik disk sürücü koymuş. Bizce iyi de etmiş, çünkü zaten Blu-ray pek yaygın sayılmaz ve birim maliyetleri de günlük veri yedekleme işleri için halen çok yüksek sayılır. Burada hoş bir detay var, DVD sürücünün kapak açma düğmesi yan tarafta değil, üst panelde bulunuyor. Böylece yanlışlıkla DVD kapağını açmaktan da kurtulmuş oluyorsunuz. Küçük ama hoş bir detay.

Cihazın ön kısmında bulunan kart okuyucusu sayesinde SD(XC/HC), MMC, MS(PRO) ve xD hafıza kartlarını okutabiliyorsunuz. Bunun dışında sistemde dört adet de USB girişi mevcut. Bunların ikisi USB 3.0 standardını destekliyor.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Performans

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar

MSI GE60 performans olarak hayli başarılı denebilir. İşlemci, hafıza ve grafik işlemcisi en üst seviye değil, ama çok yakın. Ne var ki 7,200 devirlik sabit disk performansta bariz bir dar boğaz yaratıyor. Yaptığımız testlerde bu cihazın modern oyunları üst detay seviyelerinde gayet rahatlıkla çalıştırabildiğini gördük. Ne var ki, grafik detayları olası en üst seviyeye çıkardığınızda, performansın yetmediği ortaya çıktı. Mesela Elder Scrolls V: Skyrim oynarken grafik ayarlarını “High” tutmak, gayet akıcı bir performans sağlıyor. Ancak ayarları “Ultra” yapmaya kalktığınızda, oyunun yer yer oynanamayacak denli yavaşladığını görüyorsunuz. Benchmark testlerinde ise sistemi esas yavaşlatanın sabit disk olduğu açıkça görülebiliyor. Haliyle bu zayıflık sistemin genel performansını da ciddi biçimde etkiliyor.

Enerji tüketimi konusuna gelince, burada da aslında çok umulmadık bir sonuçla karşılaşmadık. GE 60 6 hücreli 4400 mAH Li-ion bataryaya sahip ve bu hayli standart bir kapasite sayılır. Günlük kullanımda ofis işleri yapmak ya da internette gezinmek için cihazı devamlı prize takılı tutmanıza gerek yok. Sistem ihtiyaç olmadığında işlemci gücünü kısıyor, ana grafik işlemciyi tamamen devreden çıkarıp yükü daha az enerji çeken tümleşik grafik işlemciye aktarıyor. Güç ayarlarını akıllıca kullanarak cihazı fişe takmadan hayli uzun süre kullanabilirsiniz. Ancak iş oyun oynamaya gelince, durum çok değişiyor. Turbo tuşuna bastığınızda hem ana işlemci, hem de grafik işlemci hız aşırtma yaptığından, güç tüketimleri de ciddi biçimde artıyor. Ayrıca hızlı soğutma için ana paneldeki özel fan tuşuna basarak ek soğutmayı açtığınızda, güç tüketimi de adeta uçuşa geçiyor! Uzun lafın kısası, eğer oyun oynayacaksanız, fişi prize takmanız şart! Bu hemen her dizüstü için geçerli denebilir, ancak bu cihazda gerçekten de başka bir seçeneğiniz yok, çünkü tüm sistem azami güçte çalışırken batarya çok hızlı boşalıyor. Özellikle ek soğutma hem çok elektrik tüketiyor, hem de çıkan ses miktarını artırıyor, ancak sistemi de gerçekten serinletiyor.

[/tab]

[tab name=’Birlikte Gelenler’]

MSI GE 60 ONC Dizüstü Bilgisayar
MSI GE60 0NC Dizüstü Bilgisayar

Beraberinde Gelenler

GE 60 işletim sistemi olarak Windows 7 Home Premium kurulu olarak geliyor, tabii Core i7 işlemcili versiyonu aldıysanız. Core i5 işlemcili versiyon ise FreeDOS yüklü olarak geliyor, haliyle bu da fiyata yansıyor. Home Premium belki çok profesyonel kullanıcıların ihtiyacına cevap vermeyebilir, ancak genel olarak yeterli olacaktır. Bir süredir satılan çoğu bilgisayarda olduğu üzere, bu makine de Microsoft Office Starter kurulu. Office 2010’un bu hafifletilmiş sürümünde sadece Word ve Excel var, ayrıca bir de yan tarafta devamlı reklam göreceğiniz bir kısım bulunuyor. Ancak ücretsiz ve hayli de işe yarıyor, tabii isterseniz parasını verip standart versiyona da yükseltebilirsiniz. Tüm yapmanız gereken satın alacağınız anahtarı girmek.

Bilgisayarla beraber gelen bir dizi diğer ek yazılım ve MSI’a has uygulama da mevcut. MSI S-Bar, MSI BurnRecovery, MSI Battery Calibration, MSI Super Charger firmaya has uygulamalar ve genel olarak faydalı sayılırlar. Ne var ki geri kalan yazılımların, mesela Trendmicro Titanium anti-virüs programı gibi, önemli kısmı kısıtlı deneme sürümlerinden oluşuyor. Doğrusu en üst seviye bilgisayarlarda bile anti-virüs gibi elzem bir yazılımın sadece deneme sürümü olarak geldiğini görmek can sıkıcı, ama firmalar tasarruf etmeye devam ettikçe bundan kaçış olmayacak. Neyse ki Microsoft Security Essentials gibi tamamen ücretsiz anti-virüs yazılımları sayesinde bu da büyük bir sorun değil.

GE 60 ile beraber verilen ek ürünlere gelince, kutudan bir adet oyunculara özel tasarlanmış fare çıkıyor. Bu farenin performansı fena değil, ancak çok kaliteli olduğu da söylenemez, fakat yine de iş görüyor. İkinci ek ürün ise MSI logolu bir dizüstü bilgisayar çantası. Sırt çantası modeli hazırlanmış bu çanta genel olarak şikayete yer bırakmayacak kadar kaliteli ve yeni bilgisayarınızla hoş bir takım oluşturuyor.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

MSI GE 60 ONC Dİzüstü Bilgisayar Technopat Fiyat-Performans Ödülü Kazandı
MSI GE60 0NC Dİzüstü Bilgisayar Technopat Fiyat-Performans Ödülü Kazandı

Eğer piyasadaki en güçlü oyun bilgisayarını almak istiyorsanız, yanlış yere bakıyorsunuz demektir. MSI’ın GE 60 modeli ile yapmak istediği iş, hayli güçlü ve dengeli bir dizüstünü, mantıklı bir fiyata almak isteyen tüketiciyi memnun etmek. GE 60bu açıdan çok başarılı, işlemciden ekran kartına kadar tüm parçaları çok iyi seçilmişler. Kullanıcıya sadece oyunlarda değil, pek çok alanda ihtiyaç duyacağı performansı rahatlıkla sunuyor, ancak bunu fiyatı iyice abartmadan yapıyor. Tasarımı, kalitesi, işçiliği ve performansı tatmin edici. Tek zayıf noktası sabit diskin hızı, ancak bu da MSI’ın suçu değil. Klasik tamburlu sabit diskler artık iyice yaşını göstermeye başladı. Fakat SSD’lerin fiyatı makul seviyelere düşmedikçe, bunları kullanmaya devam etmekten başka pek çaremiz de yok.

Burada iki farklı ürün var, Core i5 ve Core i7 işlemcili modeller, aralarındaki farkı da yazının başlarında anlattık. Aralarındaki teknolojik fark çok büyük sayılmaz, ancak fiyat farkı üzerinde durmaya değecek kadar büyük. Core i5 işlemcili model 1.007 USD + KDV gibi bir fiyata sahip ve özellikle Windows dışında bir işletim sistemi kullanmayı düşünen ya da zaten kendi işletim sistemi olan kullanıcılar için iyi bir seçenek. Sonuçta buradaki Core i5 yeni nesil ve gücü herşeye rağmen yabana atılacak türden sayılmaz.

Ancak öte yandan bizin test ettiğimiz Core i7 işlemcili modelin de genel olarak çok daha performanslı olduğu ve kutudan çıkar çıkmaz kullanıma hazır olması sayesinde tüketiciyi uğraştırmadığı da bir gerçek. Ancak tabii bu durum fiyatı da etkiliyor, 1.329 USD + KDV fiyat etiketiyle bu model bariz bir şekilde daha pahalı. Peki bu model verilen parayı hak ediyor mu? Bizce ediyor. Sonuç olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, hangi modeli seçerseniz seçin, MSI GE60 sizi satın aldığınıza pişman etmeyecek bir dizüstü. Özellikle raflarda sırf markası ya da sıra dışı tasarımı nedeniyle benzer fiyatlara satılan ancak bundan çok daha güçsüz olan bir dolu model bulunduğunu düşünürseniz, GE 60’ın değeri bir kez daha ortaya çıkacaktır.

NOT: 5/5
Ödül: Fiyat/Performans

[/tab]

[tab name=’Teknik Özellikler’]

MSI GE60 0NC Teknik Özellikler:

Model Adı : GE60 i7 W7P
İşletim Sistemi : Windows 7 Home Premium
Ekran : 15.6″ Full HD (1920×1080) LED arkadan aydınlatmalı, yansımasız
İşlemci : Intel 3. Nesil Ivy Bridge Core™ i7-3610QM
Yongaseti : Intel HM76
Bellek Tipi : 8 GB DDR3 1333 MHz
Bellek Yuvası : 2
Grafik Kartı : Nvidia GeForce GT 650M/GDDR5 2GB
Hard Disk Kapasitesi : 750GB SATA 7200rpm
Optik Disk Sürücü : DVD Super Multi
Usb 3.0 : 2
Usb 2.0 : 2
Kart Okuyucu : SD(XC/HC)/MMC/MS(PRO)/xD
HDMI : 1 (v1.4)
D-Sub : 1
Hoparlör : 4 (2Wx4)
Ses : THX TruStudio Pro
Ses kanalı : 7.1
Mikrofon/Kulaklık Çıkış : 1/1
Kablosuz Ağ : 802.11 b/g/n
Bluetooth : Bluetooth v4.0
Kablolu Ağ / Lan : Gigabit LAN
Webcam : HD type (30fps@720p)
Batarya : 6-hücreli Li-Ion (4400mAH)
Güç  Adaptörü : 120W
Boyutlar (WxDxH) : 383 x 249.5 x 37.6~32.3mm
Ağırlık : 2.4Kg (w/ Battery)
Fiyat: : 1.329,00 USD + KDV

Model Adı : GE60 i5 FreeDos
İşletim Sistemi : DOS
Ekran : 15.6″ Full HD (1920×1080) LED arkadan aydınlatmalı, yansımasız
İşlemci : Intel 3. Nesil Ivy Bridge Core i5-3210M İşlemci
Yongaseti : Intel HM76
Bellek Tipi : 6 GB DDR3 1333 MHz
Bellek Yuvası : 2
Grafik Kartı : Nvidia GeForce GT 650M GDDR5 2GB VRAM
Hard Disk Kapasitesi : 750GB SATA 7200rpm
Optik Disk Sürücü : DVD Super Multi
Usb 3.0 : 2
Usb 2.0 : 2
Kart Okuyucu : SD(XC/HC)/MMC/MS(PRO)/xD
HDMI : 1 (v1.4)
D-Sub : 1
Hoparlör : 4 (2Wx4)
Ses : THX TruStudio Pro
Ses kanalı : 7.1
Mikrofon/Kulaklık Çıkış : 1/1
Kablosuz Ağ : 802.11 b/g/n
Bluetooth : Bluetooth v4.0
Kablolu Ağ/Lan : Gigabit LAN
Webcam : HD type (30fps@720p)
Batarya : 6-hücre Li-Ion (4400mAH)
Güç Adaptörü : 120W
Boyutlar : 383 x 249.5 x 37.6
Ağırlık : 2.4Kg (batarya ile)
Fiyat : 1.007,00 USD + KDV

Yazılım :

MSI S-Bar
MSI BurnRecovery
MSI Battery Calibration
MSI Super Charger
Two demo music
Microsoft Office 2010 Starter
Microsoft Windows Live Essentials
Corel WinDVD10 BD (BD SKU)
Trendmicro Titanium (30 days trial)
Adobe Reader 9
Adobe Flash Player 10
MAGIX Music Maker 16 (30 days trial)
MAGIX Photo Man/ager 9 (30 days trial)
MAGIX Video easy SE (30 days trial)
WinRAR (40 days trial)

Aksesuarlar : Gaming Mouse, Gaming Sırt Çantası
Garanti Süresi : 24 Ay

[/tab]

[end_tabset]