Anasayfa Haber Hangi Telefon, Ne Kadar Radyasyon Yayıyor?

Hangi Telefon, Ne Kadar Radyasyon Yayıyor?

Samsung Galaxy S3, iPhone 4S, BlackBerry Bold 9700, HTC Evo 4G, Motorola Droid 4… Hangi cep telefonu, ne kadar radyasyon yayıyor? İşte SAR değerleriyle radyasyon yayılımı araştırması…

Tawkon adlı kuruluş, bu soru üzerine bir tür uygulama hazırlayarak telefonların radyasyon ölçümlerini gerçekleştirdi. Radyasyon Emisyon Uyguluması adı altında Android işletim sistemi üzerinden sunulan yazılım bir yıl boyunca veri topladı. Bu veriler sayesinde bir SAR tablosu oluşturuldu.

SAR Nedir?

Specific Absorption Rate kısa adıyla SAR, Özgül Emilim Oranı olarak bilinmekte. SAR, radyo frekansı, elektromanyetik alan gibi çeşitli dalga boylarında ki enerjilerin beden üzerinde ne kadar biriktiğini belirten bir birimdir. Uluslararası olarak cep telefonları için bu kısıtlama 1.6w/kg olarak belirlenmiştir.

Radyasyon Emisyon Uygulaması ile Tawkon sınırı aşan telefonları ve en çevreci telefonları böylece kanıtlamış oldu. Listenin en üstünde, BlackBerry Bold 9700, 1.37w/kg radyasyon seviyesiyle oldukça tehlikeli bir grafik çiziyor. Popüler telefonlar arasında bulunan ve bir çok kullanıcının elinden düşmeyen iPhone 4S 1.11 w/kg ile sınırın biraz üzerinde.

Dikkati çeken ve sınırın oldukça altında olan telefon ise Samsung Galaxy S3 bulunuyor. 0.44 w/kg ile başarılı bir telefon olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Doğadan esinlenilerek yapıldığı söylenen S3, yaydığı radyasyon seviyesinin azlığı ile çevre ve insan dostu bir cihaz olduğunu kanıtlıyor. Böylece Galaxy S3 reklam kampanyalarında gösterilen verilerin ve bilgilerin hakkını vermiş oluyor.

Tawkon, bu araştırma için belirli telefonlardan bir tablo oluşturmuş. İşte diğer popüler telefon modellerinin radyasyon değerleri: