Anasayfa Oyun İnceleme: Ghost Recon Online

İnceleme: Ghost Recon Online

Yayımcı: Ubisoft | Platform: PC | Tür: MMOTPS | Çoklu Oyuncu: Var

Sıradanlaşmış MMOTPS’lerin aksinde bir rota çizen oyun Ghost Recon Online.

Ücretsiz bir oyun hayâl edin, ama bu oyun eskilerden gelen bir tecrübeyle tasarlanmış olacak ve sizi kendisine bağlayacak. Bunu yaparken gerek grafikleriyle, gerek oynanışıyla ve gerekse sunduğu oyun içi hizmetleri kullanacak. Bu kötü bir şey değil. Çoğu oyun zaten bunu yapmıyor mu? Bugün sizler için şuan açık betada olan Ghost Recon Online’ı ele alacağım. Köklü firmalardan Ubisoft’un 2001 yapımı Ghost Recon oyununu oynadığım zamanları hatırlıyorum da, bu oyun o zamanlar bile benim gözümde büyük bir oyundu. Şuan oynamak istediğim ilk oyunu oynayamıyorum. Ubisoft’un uyguladığı bir takım bölgesel sınırlamalar nedeniyle, o oyuna şuan ülkemizden ulaşamıyoruz. Gamefly.com’un uyguladığı bir kampanyada bu oyuna ücretsiz olarak sahip olabiliyorsunuz. Ama bunu yapabilmek için ya Birleşik Devletler’de, ya Kanada’da ya da Meksika’da yaşamalısınız. Sadece bu bölgelerden ulaşabiliyorsunuz. Eğer bizi bu bölgelerden takip ediyorsanız, bu yazdıklarım sizler için geçerli değil tabii ki. Şimdilik bunu bir kenara bırakalım ve yeni bir Ubisoft yapımı olan free2play Ghost Recon Online’dan devam edelim.

Ghost Recon Online, önceki serilerinden bir şey kaybetmemiş desem yeridir. Yalnız klasik Ghost Recon hikâyesiyle karşı karşıya kalacağımız oyunda, yine bir Amerika Birleşik Devletleri askeri olarak takımımızla en zor görevlere yollanıyoruz. Düşmanlarımıza karşı savaşıyor ve görevi tamamlamaya çalışıyoruz. Burada tek oyunculu moddan bahsetmiyorum tabii ki. Karşınızdaki rakip aptal bilgisayar kafasında bir düşman olmayacak. Kendi iradesiyle hareket edebilen bir varlık olan insan olacak karşınızda. Oyunculara sunulan haritalarda çok iyi kamufle olabilme yeteneğine sahip keskin nişancılar, sizi mermi yağmuruna tutacak olan özel birlikler ve sürekli dibinizde olup sizi rahatsız edebilecek olan hücum kıtası askerleriyle başetmek biraz zor olabiliyor. Oyuna ilk giriş yaptığımda, ilk haritada pek çok kez öldüğümü görünce, daha dikkatli oynamaya çalışsam da, türün yabancısı olmamama rağmen kolayca avlıyorlardı. Aslında buradaki durumu önlemek çok basit. Oyuna ilk başladığımda, son Ghost Recon oyunlarında gördüğümüz çevredeki duvarlara, taşlara, arabalara ya da herhangi siper alınabilecek bir yere sinmeyi unutmuştum. Halbuki gözümün önünde “Space’e bas, space’e.” gibi bir kutucuk çıkıyordu o yerlere geldiğimde. Bu siper alma olayını çözdüğüm vakit, ben de artık düşmanlarımı mermi yağmuruna tutabiliyordum. Az önce bahsettiğim sınıflar, “Recon, Specialist ve Assault.” Bu sınıfların her biri farklı farklı techizatlanarak farklı görevler üstleniyorlar. Oyundaki çabuk ölme olayı dediğimiz, 1-2 mermi de yere serilme olayı olduğundan, öyle olduğu yerden fırlayıp düşmana tank yapan oyuncular olmuyor. Bu bir velinimet gibi bir şey aslında. Oyundaki RP bozulmuyor en azından. Sıradan MMOTPS oyunlarındaki gibi, 7-8 mermide ölmüyorsunuz. Size ateş açıldığında mermi sağa sola düzensiz olarak dağılıyor ve bu da merminin nerenize geleceğini bilmemenize neden oluyor. Bu yüzden çok iyi siper alıp, zamanı geldiğinde çıkarak ateş etmeniz gerekiyor. Oynanabilirliği üst düzey bu şekilde çıkaran Ubisoft’u gerçekten tebrik etmek gerekiyor.

Diğer MMOTPS’lerde de olduğu gibi burada da yeni teçhizatlar satın alabiliyoruz. Bunu hem gerçek para üzerinden satın aldığınız oyun içi özel paralarla, hem de oyunu oynayarak elde ettiğini puanlarla yapabiliyorsunuz. Teçhizat kıtlığı diye bir şey olmayan Ghost Recon Online’da, diğer oyunlarda gördüğünüz pek çok silaha ve yeni eklenmiş silahları da satın alabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, oyuna eklenen cihazlar sayesinde düşmanlarınıza karşı büyük avantaj sağlayabiliyorsunuz. Mesela “Oracle” adlı bir cihazı Recon karakterinize teçhizatlandırdığınız zaman, düşmanlarınızın yerini belli bir süre boyunca tespit edebiliyorsunuz. Zaten cihazın isminden de nasıl bir şey olduğu açıkça ortada. Bu ve bunun gibi cihazları da aynı şekilde oyun içi topladığınız puanlarla veya satın aldığınız özel puanlarla alabilirsiniz.

Kalıcı bir karakter sistemi olan oyunda herhangi bir karaktere bağlı kalmıyorsunuz. En azından bu betada böyle ilerliyor. Yani, 2 turdan oluşan mücadele bittiğinde lobiye geri dönüyorsunuz ve burada karakterinizi değiştirme imkânı bulabiliyorsunuz. Karakterlerinize atlattığınız seviyeler sayesinde yeni teçhizatlar edinebilirsiniz. Az önce bahsettiğim cihazlar(Oracle gibi) karakterinizin kullanabileceği yetenekler ve bu yetenekleri kullanmak için F tuşuna basmanız yetiyor. F tuşunu oyun içinde çoğu oyuncu ölümcül olarak algılasa da, bu cihazlardan kaçabilme olanağınızın da yüksek olduğunu belirteyim.

Tam bir takım çalışmasıyla bu oyunda başarılı olabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Tek başınıza ilerlerseniz, 1 düşman bile öldüremezsiniz. Bu kadar ağır olsa da, önceden Ghost Recon oyunlarını oynadıysanız bunu zaten biliyor olmanız gerekiyor. Taktiksel savaş oyunlarının amacı hodri meydan bir taktikle işlemiyor. Takım arkadaşlarınızla işbirliği içinde kalarak, beraber hareket ettiğiniz zaman şüphesiz, zafer sizin takımızın olacaktır. Ama karşı takım da aynı şeyi yapıyorsa, berabere bitme olasılığı yüksek. Beraberlik demişken, şunu da belirteyim. 16 kişiye kadar destek veren haritalarda belli bölgeleri ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Örneğin toplamda ele geçirilecek 4 bölge varsa, bu 4 bölgenin hepsini ele geçirmeniz gerekmiyor. Ama garantiye alalım diyorsanız hepsi sizin olabilir.

Şöyle kabaca baktığımız zaman, eğer bu seriye olan bir ilginiz varsa Ghost Recon Online’ı oynamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü, diğer MMOTPS’lerden ayrılır yanı oyunun geçmişi olsa gerek. Bu geçmişe sahip bir oyunun az oyuncu sayısına sahip olmasını kimse istemez. Grafikleriyle ve her yönüyle oyuncuları kendisine bağlayacak oyunun betasına kayıt olmak için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Ghost Recon Online betasına kayıt olmak ve hemen oyunu oynamak için tıklayınız. Eğer, Ubisoft hesabınız varsa, aynı heabınızla Ghost Recon Online’a da giriş yapabilirsiniz.

[box type=”tick”]

Technopat.net Puanı

Grafik: 95

Ses: 80

Oynanış: 95

Genel: 95

[/box]