Anasayfa Haber Kendini İyileştiren Flash Bellekler Bir Ömür Boyu Çalışabilir

Kendini İyileştiren Flash Bellekler Bir Ömür Boyu Çalışabilir

Macronix'in yeni teknolojisi ile daha uzun ömürlü flash bellekler yapılabilir.
Macronix'in yeni teknolojisi ile daha uzun ömürlü flash bellekler yapılabilir.
Macronix'in yeni teknolojisi ile daha uzun ömürlü flash bellekler yapılabilir.
Macronix’in yeni teknolojisi ile daha uzun ömürlü flash bellekler yapılabilir.

Macronix tarafından üzerinde çalışılan yeni teknoloji ile Flash Belleklerin ömürleri uzatılabilir.

Dünya’nın en büyük flash bellek üreticilerinden biri olan Macronix yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Flash belleklerin yazma/silme döngüsü bir süre sonra cihazı kullanılmaz hale getiriyor. Genelde Flash belleklerin 10.000 kere yazma/silme döngüsü oluyor. Geleneksel NAND hücreleri birkaç bin döngüden sonra kullanılamaz duruma geliyor.

Macronix bunu 100 milyona çıkaracağını söylüyor. 100 Milyon kere yazma/silme döngüsü gösteren flash bellekler insan uygarlığın sonuna kadar dayanabilir.

Yeni teknoloji şöyle çalışıyor: Macronix’in yeni hafıza hücreleri 800 C dereceye kadar sıcaklık ortaya çıkarıyor. Milisaniye süren bu sıcaklık akımları cihazın yıpranmasını önlüyor. Kendi kendini ısıtan hücreler aynı zamanda cihazı iyileştiriyor. Testlerin uzun süreceği için Macronix’in bu yeni flash bellek teknolojisinin ne kadar dayanacağının net süresini kestirilemiyor.

NAND flash bellekler sabit olmayan kapı aralıklarına sahip iletkenlerle inşa ediliyor. Elektriğin akımını sağlayan iletkenler ilaveten eklenmiş oksit tabakanın üzerinde bulunuyor. Hücrenin sahip olduğu alan bu sabit olmayan kapı aralığında bulunuyor. Kapıyı harekete geçirmek için akımın belli bir seviyede oksit tabakadan geçmesi gerekiyor.

Bu süreç içerisinde oksit tabaka yıpranıyor ve hücre yapısının bozulmasına sebebiyet veriyor. Böylece flash bellek kullanılamaz hale geliyor.

Macronix, sıcaklık ayarını kullanarak oksit tabakayı tavlıyor. Böylece oksit tabaka ilk haline geri dönüyor. Macronix firması oksit tabakayı tavlama prensibi üzerinde uzun zamandır çalışıyordu. Ancak daha öncesinde hafıza hücreleri 250 C derecede pişiriliyordu. Bu çözümün olumlu sonuçlar vermemesi sebebiyle yeni bir yönteme yönelmişlerdi. İşte böylece Macronix’in sıcaklık ile kendini tamir eden flash bellekleri ortaya çıktı.

Yeni çözüm yolunda pişirilme yönetimi yerine aralıklı milisaniyeler boyunca ısıtma yöntemi seçildi. Hatta bu sayede daha hızlı programlama ve silme döngüsünün oluştuğu ortaya çıktı.

Matronix yeni teknolojinin detaylarını IEEE International Electron Devices Toplantısı(Uluslararası Elektron Cihazları)’nda açıklayacak. Yardımcı Yönetici Hans-Ting Lue cihazın çıkış tarihini henüz belirlemediklerini ekledi.