Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Tivibu ve Türkiye’de IPTV servisleri

Tivibu ve Türkiye’de IPTV servisleri

Türkiye’de İnternet’ten televizyon izlenir mi? İşte IPTV servisi Tivibu ile yaşadığım maceralar…

Türk Telekom online TV servislerinden Tivibu için artık internet zorunluluğu kalktı. Açıklama TTNet’ten geldi. Bundan böyle Tivibu aboneliğimiz için evimizde aynı zamanda TTNET internet aboneliğimiz de olmak zorunda değil.

Tivibu Logo

Bu haberi duyunca aklıma yeniden Tivibu ile yaşadığım birkaç macera geldi. Bu servisi ilk çıktığı zamandan beri kullanan birisi olarak hem Tivibu Ev hem de Tivibu Web kullanıcısıyım. Açıkçası özellikle Tivibu Web yakın zamana kadar oldukça sık kullandığım bir hizmetti. Trafiğin çok yoğun olduğu anlarda cep telefonumdan Muhteşem Yüzyıl’ın bir hafta önce yayınlanan bölümünü tekrardan seyredebilme şansım, o sıkıcı, geçmek bilmeyen zamanı bir anda eğlenceli hale çevirebiliyordu. Aynı şekilde Tivibu Ev servisini de, hiç bir diziyi veya programı kaçırma tasam olmadan kullanabiliyordum. Ancak maalesef Tivibu genel olarak kusursuz bir servis değil. Öncelikle 2011 senesinde başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim.

Tivibu maceramız başlıyor…

Ailem dizileri çok sever ve hiç birini genelde kaçırmamaya özen gösterir. Hal böyle olup birde Digitürk Plus sahibi olunca bizim evde program kayıt özelliği oldukça sık kullanılan bir özellik olmuştur. Hatta teknolojiyle arası bilgisayar ve Facebook’taki oyunlarla sınırlı olan annem bile sadece bu keyfi uğruna DigiGuide mobil uygulamasını kullanmayı öğrenip, dışarıda bile olsa, kayıt işini akşam yemekleri gibi aksatmamaya özen gösterirdi. Aynı anda bir diziyi seyrederken diğer bir diziyi kaydetmek radyonun bile büyük nimet olduğu günleri gören annemin en büyük keyfiydi diyebilirim.

Tabi zaman geçtikçe ve ihtiras dolu dizilerin sayısıda arttıkça artık tek kayıt ozelliği yetmez olup diziler kaçmaya başladı. Bu sefer imdada internetteki dizi siteleri yetişti. Evet, yanlış duymadınız, gel sana mail atmayı öğreticem deyip, ben anlamam cevabını aldığım annem, Google’da arama yapıp kaçırdığı bölümleri bilgisayar üzerinden seyretmeye başlamıştı, hem de nokta atışı yapıp istediği bölümleri bularak. Tabi bende hayırlı evlat olarak baktım böyle olmayacak sevgili annemi bu dertten kurtarmak için başladım olası çözümleri araştırmaya. Ama maalesef, Türkiye + Teknoloji + IPTV kavramları yan yana pek gelmediği için o tarihteki tek çözüm Tivibu idi. Üstelik iddialı bir çıkış yapıp Süper Lig yayın ihalesini bile kıl payı kaçırmışlardı, sloganları da çok güzeldi, HD yayınlar evinizde üstelik internet üzerinden hatta ve hatta kotanız gitmeden. Ben daha ne isterdim ki?  Webdeki dizi sitelerinden seyredilen ve bizden koparılan kotalara inat gittim başvurmaya. Ancak kafamda bir imkânsızlık ve birde umut vardı. Evdeki internet bağlantımız 4 Mbit limitsizdi, arttırmaya çalıştığımda ise TT Net’in o profesörleri yeniden mesleğe başlatacak kapasitedeki Çağrı Merkezi bana hattımın desteklemediğini 8 Mbit hıza geçtiğim takdirde kopmalar yaşanacağını söylemişti. Düşünün 8 Mbit’i bile desteklemeyen bir hat bana HD yayın verecekti. Hani geçtim HD görüntüyü, normal yayında bile reklam olmadan reklam arası izlettirirdi bu bağlantı. Ama ben yine de başvurmaya gittim. Neden mi? Çünkü umudum vardı, o da yan komşumun 8 Mbit internet bağlatmış olması ve sorunsuzca kullanması idi. Evet, bir tarafta bölgeniz desteklemez diyen bir çağrı merkezi diğer bir tarafta ise destekler diye inat edip çatır çatır kullanan 50 yaşındaki komşum.

Kendinden bihaber Türk Telekom

Vardım gittim bostancıdaki Türk Telekom ofisine, numaramı aldım ve başladım sıramın gelmesini beklemeye. Annemi de yanıma aldım ki hani o teknoloji havasını koklasın, aşikâr olsun. Google’ın uzay üssü ofisi gibi değil ama olsun yine de dünya devi bir Telekom Müdürlüğü burası. Neyse sıram geldiğinde klasik bir ofis masasında oturan, memuriyetten geldiği yüz ifadesinden olmasa da bana bakışlarından oldukça anlaşılan Telekom görevlisinin karşısına çöktük annemle beraber. Başladık derdimizi anlatmaya. Karşımdaki görevlinin bana bakışlarından hissiyatla teknik bir konuşma yapmak yerine, hayırlısı ile kızınıza (Tivibu) talibiz, başlık parası kaç liradır türünden cümleler kurdum. Ancak sistemde telefon numaram sorgulama yapıldığında, çağrı merkezi cevabı orada da suratıma yapıştı, hattınız desteklemiyor, yanı size verecek kızımız yok! Ama ben inatçıyım, nazikçe yan komşumun internetten izlediği kesintisiz Full HD videolarla ne kadar güzel yemekler yapabildiğini izah etmeye çalıştım, onların her gün ne kadar keyifli şekilde 8Mbit interneti kullandığını ve benim ne kadar imrendiğimi anlattım. Sonrasında görevli sağ olsun bir kaç telefon açmaya başladı, sonrasında üst katlardan olduğunu tahmin ettiğim daha teknik görünüşlü Telekom çalışanları yanımıza geldi. Durumu tekrardan izah ettim, ancak bir inat havası sürdü gitti, hattımın desteklemeyeceğini, bırakın HD yayın için gerekli olan minimum 12Mbit bağlantı desteğini, normal yayınlarda bile kesinti olacağını söylemeye devam ettiler. Ama gözüme kestirmiştim bir kere, çok fazla ısrarla bastırınca başka bir yeri daha aramaya karar verdiler. Bu arada annem bile bana deli gözüyle bakmaya başlamıştı. Malum karşımda bana inat giden 3 adam ve tek başıma ben, bir de bunların yanında bilmediği bir yerde anlamadığı bir tartışmanın arasında kalan annem. Ne işi vardı ki zaten orda bugün bile düşünürüm.

Neresi olduğunu bilmediğim son bir aramadan sonra durum daha da acayipleşti. Bu sefer görevliler bana hattımın 16MB’e kadar desteklediğini ve HD yayınlar da dahil olmak üzere tüm yayınları alabileceğimi söylediler. Evet, sonunda başarmıştım, annemin gurur duydum oğlum bakışları arasında bir Türk Telekom Maceram daha sona ermişti. Bir sonraki gün ise artık annem evinde Tivibu’sunu keyifle kullanıyordu üstelik gerçekten HD yayınları bile takılmadan izleyerek. Ama ne kadar ilginç değil mi? Dünya devi bir firmanın cüce çağrı merkezi ve onların önündeki eskimiş databaseleri. 4 Mbit bile desteklemez denilen hattın 16Mbit’e kadar çıkabiliyor olması.

Tivibu çok gelişti demek isterdim ama…

Tivibu tabi o günlerden bugünlere çok mesafe kaydetti, daha sağlıklı hizmet vermeye başladı ve sorunsuzca giden bir sistem oldu cümlesini bu anlattıklarımdan sonra kurmak isterdim ama maalesef durum günümüzde bile böyle değil. Öncelikle Tivibu bir IPTV servisi. Besin kaynağı evlerimizdeki internet bağlantısı. Ancak sağır sultanın bile duyduğu şekilde Türkiye’de maalesef internetimiz yerlerde sürünüyor. Alt yapı çok eksik, Fiber kavramı bile şurada 2-3 senedir hayatımızda olan bir şey. Üstelik o bile her yerde yok, büyük sitelere para gelebilecek yerlere kuruluyor. TTNET son bir kaç aydır alt yapı çalışmalarına hız kazandırdı, İstanbul Anadolu yakasında her yer köstebek yuvası gibi kazıldı, apartmanlara beyaz fiber bağlantı kutuları kondu. Ancak bodrumlara takılan bu beyaz kutular bir türlü yukarı, dairelere çıkamadı. Sonunda geldi deyip aradığınızda ise size verilen cevap biz size döneceğiz oluyor. Döneceğiz kelimesi “yeterli talep gelmesi halinde”nin kısaltılmışı. Bakın talep diyorum çünkü TTNET sizden başvuru bekliyor ve yeterli sayı geldiği zaman fiberi acıyor. Yanı mahallenizde 100 kişi otuyorsa bunların minumum 70’inden başvuru bekliyor. Size bak kardeşim fiber geldi gel kullan diye haber bile vermiyorlar. Mahallenizde yaşlı nüfusu çoksa hepten unutun Fiberi, çünkü 80 yaşındaki Hasan amca ile 75 yaşındaki Hatice teyzenin de başvurması gerek. Hele bir de mahallede yaşlılar yurdu filan varsa bence direk satın evi yâ da çevir sesi ile bağlanmadığınıza şükredin.

Digiturk
Digiturk

İşte fiber gibi hızlı internet alt yapılarının yaygınlaşmaması sebebiyle, Tivibu gibi IPTV hizmetlerinin gelişimi bir türlü istenilen seviyeye gelemedi. Bugün TTNET, İstanbul Çağlayan gibi merkezi bir yerde bile 2MB üzeri hız veremiyor, ama gönderilen faturada 8MB’e kadar deniliyor. Ayıbın üstünün örtüldüğü bir tarife modeli. Bu bağlantıda Tivibu’da bir dizi seyretmek deve sırtında çölü geçmekle eşdeğer. Nitekim birçok şikâyet de alınıyor bu servis için. Birçok bölgede sorunlar çıkıyor. Güzel olan tek tarafı kotanızdan yememesi, zaten yurdum insanı güzelim balkonlarına tablo gibi astıkları o koca çanaklar varken neden alsın ki internet üzerinden televizyonu. Ama alan da yok değil, 1.000.000 civarında abone sayısı var. (Mart 2011 rakamlarına göre) tabi bu sadece evlerde hizmet veren Tivibu Ev rakamı değil, genel Tivibu satışları. Tivibu Web benim daha çok beğendiğim bir hizmet, cep telefonunuzdan yâ da bilgisayarınızdan direk seyredebiliyorsunuz. Hatta en son Windows 8 uygulamasını bile yaptılar. Dışarıda bekleme pozisyonu almışsanız çok işe yarıyor. Cebi açıyorsunuz, direk Hürrem Sultan çıkıyor. İstediğiniz kanal ve tekrarlar her yerde mobil olarak cebinizde.

Kısaca Tivibu, şimdilik Türkiye’deki alt yapı eksikliğinden dolayı oldukça bocalayan bir servis, birçok yerde sorun çıkarabiliyor. Hatta bir arkadaşımın başına geldiği gibi 9 ay sorunsuz kullanımdan sonra TTNET hattınızın desteklemediği için aboneliğinizi iptal bile etmenizi isteyebiliyor. Daha da ötesi desteklemeyen hatta kullanıma devam ettiğiniz için -ki siz hiç bir şeyin farkında değilsiniz- bir müddet sonra normal ADSL bağlantınızda gidiyor ve siz evde cepten internete mahkûm kalabiliyorsunuz. Tabi sorunsuz çalıştığı çok yer de var. Ancak düşünsenize böyle bir alt yapıda 3 sene önceki Süper Lig yayın ihalesini Tivibu kazanmış olsaydı ne olurdu? HD maç izleyeceksiniz görüntü yok. Onu bırakın maç izleyeceksiniz Tivibu yok. Tabi böyle ciddi bir ihale kazanılmış olsaydı sanırım daha farklı yatırımlar yapılırdı, malum futbolcu karşılamaya 10000 kişinin havalimanına gittiği bir ülkede para verilip evde maç izlenilemediği bir durumda ne olurdu tahmin bile edemem. Eğer Tivibu ihaleyi kazanmış olsaydı, Radyo’dan maç dinlendiği dönemlerde pil bitti, televizyondan izlenilen zamanlarda elektrik kesildi gibi terimler Tivibu canlı yayınlarında kesintiler olduğu anlarda internet gitti şekline dönüşecek ve buda teknoloji açısından da kavramların nasıl değişebileceğine dair ilginç bir örnek olacaktı.

Sanırım TTNet’in abonelik gerektirmeyen bu en son Tivibu hamlesi, bu yazıda bahsettiğim sorunlardan kaynaklanan bir önlem. Malum 6 milyon ADSL abonesinin olduğu bir ülkede Haziran 2012 rakamlarına göre sadece 100 bin Tivibu abonesi var. Ayrıca diğer bir olası etken de artık IPTV alanında Tivibu’nun rakipleri olduğu. Digitürk’ün IQ servisi örneğin aradığınız dizinin son bir haftalık bölümlerini değil onun yerine bütün sezonu yeniden izleyebilmenizi sağlıyor, aynı şekilde doğuş grubunun bünyesindeki kanalları ve program tekrarlarını yayınlayan TVYO uygulaması da başka bir alternatif. Turkcell TV de IPTV hizmeti veren başka bir program. Görüldüğü gibi birçok örnek var ama şunu da unutmayalım ki diğer tüm alternatifler, en büyük problem olan kota sorununu yaşıyor. Yani seyrettiğiniz videolar varsa kotanızdan düşüyor, oysa ki Tivibu ne kadar izlenirse izlensin kotanızdan herhangi bir kullanım yapmıyor. Tabi yeni çıkan internetsiz Tivibu kampanyalarında yine aynı durum geçerli olacak mı orası soru işareti. Başka bir soru da Tivibu Ev servisinde internetsiz üyelik veriyorlarken aynı hizmet Tivibu Web için de geçerli olacak mı? Her ne olursa olsun bu güzel servisin bir an önce sorunlarından arınıp daha sağlıklı çalışacak şekilde bizlere hizmet vermesini heyecanla bekliyoruz.