Anasayfa Haber Kağıda Basılı Transistör!

Kağıda Basılı Transistör!

saydam_transistör

Yazıcıyla kağıt üzerine işlemci basmak size ne kadar mantıklı geliyor?

Bir gün bilgisayar almaya gittiğinizde, elinize bir parça saydam kağıt verdiklerini düşünün. Eve gelip masanın üzerine koyuyorsunuz ve kağıt bir anda aydınlanıyor, üzerinde Windows işletim sistemi beliriyor! Sizce bu ne kadar mümkün olabilir? Şüphesiz çoğumuza bilim-kurgu filmlerinden bir sahne gibi geliyor, ancak aslında imkansız değil.

Maryland Üniversitesi’nde çalışan bir grup biliminsanı, uzun çabalar sonucunda yazıcıyla kağıt üzerine transistörler basmayı başardılar. Aslında yaptıkları iş ilk bakışta çok karmaşık gibi görünmüyor. Yazıcıya uygun çözeltileri sırasıyla koyarak, kağıt üzerinde katman katman baskı yapmak suretiyle transistörler oluşturuyorsunuz.

Ne var ki işin detayına girince olayın aslında inanılmaz karmaşık olduğunu fark ediyorsunuz. Yapılan baskı işlemi nanometre boyutlarında gerçekleşiyor, yani transistörleri oluşturan farklı katmanları neredeyse her seferinde bir atom kalınlığında basmanız gerekiyor. Tabii bu durum herşeyden önce kullanılan kağıdın çok özel olmasını gerektiriyor. Burada kullanılan kağıt, özel yöntemlerle üretilmiş nano-kağıt adı verilen bir ürün. Nano-kağıdı oluşturan hammadde her ne kadar normal kağıtla aynı olsa da, işlenmesinde kullanılan teknikler çok daha özel. sonuçta ortaya çıkan kağıt o kadar pürüzsüz ve mükemmel bir dokuya sahip ki, neredeyse tamamen şeffaf oluyor!

Bu yöntemle üretilmiş kağıt üzerine basılı bir elektronik devrede, transistörler de neredeyse tamamen şeffaf. Böyle bir devre % 84 oranında şeffaf ve ikiye katlansa bile çalışmaya devam edebiliyor. Tabii bu teknolojinin günlük kullanıma girmesine daha çok uzun zaman var. Fakat bir gün gelip kullandığımız tüm elektronik cihazların temelinde bu türden bir parça saydam kağıt olması da hiç ihtimal dışı değil. Özellikle de benzer batarya teknolojilerinin de halen geliştirilmekte olduğunu düşünürseniz, bir tablet bilgisayarın katlanıp gömlek cebinize girecek hale gelmesi şaşırtıcı bir gelişme olmayacaktır.