Anasayfa Makale İncelemeler Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia Lumia 620: Editörün Seçimi
Nokia Lumia 620: Editörün Seçimi

Nokia Lumia 620 ile tabu yıkıyor! İşte Windows Phone 8 işletim sistemli bu cep telefonu Nokia için Lumia 920’den bile önemli olabilir. İşte bütün detaylarıyla inceleme yazı ve videomuz…

İşte incelemeye giriş videomuz:

Nokia Lumia 620

Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620

Uzun bir bekleyişten sonra Nokia’nın Lumia 620 modeli en sonunda ülkemizde de piyasaya sürüldü. Bu model, bir önceki Lumia 610’un yerini almak üzere tasarlanmış, en azından kağıt üzerinde durum böyle. Lumia 610, Windows Phone 7,5 işletim sistemli ve düşük bütçeli bir telefon olarak piyasaya sürülmüş, ülkemize resmen asla gelmemişti, ancak dünyada sürüldüğü pazarlarda hayli iyi satış rakamları yakalamıştı. Lumia 620 ise çok daha fazlasını, çok daha uygun bir fiyata sunmak için tasarlanmış.

Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620: İşte Bütün Kutu İçeriği
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Hem Data, Hem Şarj
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Şarj Cihazı Son Derece Taşınabilir
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620

Telefon elime geçene kadar hakkında bazı şüphelerim vardı. Lumia 620 dışarıda 249 dolar perakende satış fiyatıyla sunulan bir cihaz ve doğrusu bu rakam bir akıllı telefon için hiç yüksek sayılmaz. Peki ama Nokia bundan nasıl para kazanacak? Fakat telefonu elime aldığım andan itibaren kafamda bazı şeyler yerine oturdu. Nokia bu telefonla para kazanmaktan çok daha fazlasını yapmaya çalışıyor, bir zamanlar sahip olduğu ünü geri kazanmaya çalışıyor. Ve bunun için kar marjını sıfıra yakın tutması gerekiyorsa, onu da yapmaya hazır! Ne demek istediğimi anlamamış olabilirsiniz, gayet normal, çünkü öncelikle telefonu tanımanız gerekiyor. Gelin bu telefonu bıçak altına yatıralım…

Lumia Tasarımı

Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Kulaklık Girişi
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Micro USB Portu
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Ses, açma kapama, kamera tuşları

Lumia 620, tasarım olarak Lumia 920’nin tam tersi bir yaklaşımla hazırlanmış, sert hatlar yerini yuvarlatılmış köşelere bırakmış. Telefonu alıp kapağını açmaya çalıştığınızda ise ilk başta biraz zorluk çekebilirsiniz. Telefonun donanımı doğrudan ekranın arkasına monte edilmiş, kapak ise tek parçalı bir kabuk olarak çıkıyor ve telefonu tamamen çıplak bırakıyor. Doğrusu aklıma Sony’nin Xperia modelleri gelmedi değil, mesela Xperia U’da da benzer bir yapı var.

Ne var ki Lumia’nın arkasını kapatan kapak, çoğu benzer telefondan daha kalın ve sağlam görünüyor. Kullanılan polikarbon malzemenin darbe emme kapasitesi hayli yüksek, kolay kırılacak türden değil. Bu kapağı açmak için kapağın üst iki köşesinden parmaklarınızla sıkıca tutarken, diğer elinizin baş parmağıyla kameranın üzerine bastırıp itiyorsunuz. Geri takmak için ise önce USB yuvasının olduğu alt kısmı yerine oturtuyor, sonra yine üst iki köşeden tutarak ekranı itip yerine oturtuyorsunuz. İlk başta biraz çetrefilli gelse de, bu mekanizma kapağın kolayca kurtulmasını önlediği için gayet faydalı bir tasarım.

Peki kapağı çıkarınca ne oluyor? Herşeyden önce, Lumia 620’nin arka kapağını zevkinize uygun bir renkle değiştirebilirsiniz, Nokia’nın çok canlı renk seçenekleri var. Ayrıca ulaşmak istediğiniz her şey bu kapağın altında kalıyor. Lumia 620, büyük kardeşlerinin aksine çıkarılabilir bir bataryaya sahip, yani yanınızda ek bir batarya taşıyabilir, yolculuklarda telefonsuz kalmaktan kurtulabilirsiniz. Kullanılan batarya ise 1,300 mAh kapasiteli ve günlük kullanımda gayet başarılı denebilir. Devamlı video seyretmekle ya da oyun oynamakla uğraşmıyorsanız, şarj gerektirmeden günlük mesaiyi rahatlıkla çıkarabilecek kadar güçlü.

Lumia 620 yeni nesil mikro-SIM kartı kullanıyor ve bunu da bataryanın altında bulunan basit bir çekmeceye oturtuyorsunuz. Bataryayı çıkardıktan sonra sim kartı değiştirmek gayet kolay. Bataryanın sol tarafında kalan minik soket ise hafıza kartı takmanıza imkan tanıyor. Yine büyük kardeşlerinde bulunmayan bu hafıza genişletmek seçeneği, Lumia 620’ye büyük esneklik kazandırıyor. Lumia 620 kendi içinde 8 GB hafızaya sahip, ancak hafıza kartına ek olarak 64 GB ya da daha küçük kapasitelerdeki microSD hafıza kartlarını takmak mümkün.

Lumia 620 ebat olarak çok büyük sayılmaz, ancak ele rahatlıkla oturuyor ve tutulabiliyor. Telefon 3,8 inçlik bir ekran paneli kullanıyor, halen kullandığım benzer ekranlı bir Windows Mango telefonla kıyaslandığında biraz daha irice kaldığı bile söylenebilir. Ağırlığa gelince, 127 gramlık kütlesiyle bazı rakiplerinden birkaç gram daha ağır olduğu bir gerçek. Ancak bu durum tüm yeni nesil Nokia telefonlarda karşımıza çıkıyor, nedense Nokia telefonlarını aynı sınıftaki rakiplerinden daha ağır yapıyor. Psikolojik bir taktik olduğunu düşünüyorum, fakat çok şikayetçi olduğumu da söyleyemem. Biraz eski kafalı bir adamım ve kullandığım cihazlarda biraz ağırlık hissetmek hoşuma gidiyor.

Bunun dışında Lumia 620’nin dış özellikleri çoğu Windows Phone 8 çalıştıran telefonla benzerlik gösteriyor. Tepede bir adet 3,5 mm kulaklık girişi, altta ise mini USB soketi mevcut. Ön yüzdeki üç adet Windows kumanda tuşu artık alışılmış olduğu üzere dokunmatikler. Kasanın sağ tarafındaki üç tuş ise yukarıdan aşağıya sırasıyla ses kontrolü, güç tuşu ve kamera tuşu olarak sıralanıyor.

Burada ekranın dokunmatiğinden de bahsetmeden geçmemek lazım, Nokia’nın diğer WP 8 telefonları gibi Lumia 620’de de gayet hassas bir dokunmatik ekran mevcut. Ve bu telefonu da soğuk havalarda eldivenle kullanmak mümkün oluyor. Ancak ekran koruması için aynı şey söylenemez. Nokia fiyatı düşük tutabilmek büyük modellerde kullandığı Gorilla Glass koruma camından bu modelde vaz geçmek zorunda kalmış. Onun yerine “çizilmeye dayanıklı sertleştirilmiş” olarak tarif ettikleri bir cam koymuşlar. Şüphesiz kolay kolay çizilmiyor, ancak Gorilla Glass kadar koruyucu olamayacağı da tartışılmaz.

 

Donanım

Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620

Daha önce bu sitede yayınladığımız ilgili yazılarda da altını çizdiğimiz üzere, Microsoft’un Windows Phone 8 çalıştıracak telefonlarla ilgili olarak üretici firmalara dayattığı ciddi bir donanım listesi var. Bu sayede belirli bir standardın oturtulması ve hem işletim sisteminin, hem de uygulamaların marka ve modelden bağımsız olarak hep aynı verimle çalışması hedefleniyor, tıpkı oyun konsollarında olduğu gibi.

Lumia 620’de de bu standarda uygun bir donanım var, telefonun ana işlemcisi Qualcomm üretimi çift çekirdekli Snapdragon S4 modelinin 1 GHz versiyonu, artık WP 8 kullanan tüm telefonlarda çift çekirdekli işlemci standart oldu. Grafik işlemci ise Adreno 305 yongası, her ne kadar model numarası daha yüksek olsa da, bu grafik işlemci aslında diğer Adreno’lardan daha düşük bütçeli ve haliyle de daha düşük performanslı.

Sistemde kullanılan RAM miktarı 512 MB, bu miktar WP 8 telefonlar için alt sınırı oluşturuyor. Veri depolama için ise 8 GB hafıza yerleştirilmiş, fakat kullanıcı bunun yaklaşık 6 GB kadarını kullanabiliyor, kalan 2 GB ise işletim sistemine ayrılmış durumda. Tabii kullanıcı daha fazla uygulama kurdukça sistemin kullandığı depolama alanı da artacaktır. Neyse ki Lumia 620 artırılabilir hafıza kullanma imkanına sahip, 64 GB’a kadar olan microSD kartlarını cihaza takabilirsiniz.

Lumia 620 Bluetooth 3.0 desteğine sahip, bunun dışında standart micro-USB yuvasından ve Wi-Fi bağlantısından da faydalanabiliyorsunuz. GPS desteğinde ise hem aGPS, hem de GLONASS destekleniyor. Dışarıda satılan modellerde 4G desteği mevcut, ancak ülkemizde henüz bu altyapı olmadığından 3G olarak kullanmak durumundayız. Bunun haricinde cihazda ilginç bir şekilde NFC desteği de var, Nokia bunu model gözetmeden tüm yeni serilerine koyuyor ve yayılması için gayret ediyor. Donanımsal olarak dikkatinizi çekebilecek en önemli eksiklik FM radyo işlevinin bulunmaması, fakat aslında cihazda radyo yongası var, ancak çalışabilmesi ileride gelecek olan güncellemelere bağlı.

Ekrana gelince, Nokia bu cihazda 480×800 çözünürlüğe sahip, 3,8 inçlik bir TFT panel kullanmış. Bu panel düşük bütçeli bir cihazda bulmayı umabileceğinizden çok daha kaliteli, 246 ppi piksel yoğunluğu ile kendi klasmanındaki en iyi ekranlardan biri diyebiliriz. Ayrıca üzerindeki ClearBlack ekran kaplaması sayesinde yansımayı ciddi oranda azaltıyor ve açık alanda da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Ses sistemi olarak ele alırsak, Lumia 620 bugüne dek gördüğüm en yüksek ses veren dış hoparlörlerden birine sahip diyebiliriz. Arka kapağın altında bulunan dış ses hoparlörü hayli büyük ve güçlü, bununla ev içinde müzik dinlemek mümkün. Ancak çok sert müzikler çalarsanız bir miktar bozulma oluşuyor haliyle, sonuçta bu bir cep telefonu. Öte yandan, çok gürültülü ortamlarda telefonun çaldığını duyamamaktan şikayetçiyseniz, Lumia 620 ile bu sorundan da kurtulacaksınız demektir. Anlayabildiğim kadarıyla Nokia bu telefonda tüm arka kapağı bir hoparlör olarak kullanmış. Arka yüzdeki hoparlör diyaframı gerçekte doğrudan polikarbon kapakla temas ediyor ve ses üretmek için tüm kapak yüzeyini kullanıyor. Basit ama gayet zekice bir tasarım!

Lumia 620: Kamera

Aynı karenin Nokia Lumia 620 ile çekilmiş hali (Düzenleme yapılmamıştır)
Aynı karenin Nokia Lumia 620 ile çekilmiş hali (Düzenleme yapılmamıştır)
Windows Phone 7.5 bir telefon ile çektiğimiz örnek fotoğraf (Düzenlenmemiştir)
Windows Phone 7.5 bir telefon ile çektiğimiz örnek fotoğraf (Düzenlenmemiştir)

Kameraya gelince, Lumia 620 önde ve arkada iki kameraya sahip, ön yüzdeki kamera 0,3 MP çözünürlüğe sahip ve görüntülü konuşma ya da portre çekimleri için gayet yeterli. Esas olay arka yüzdeki 5 MP kamerada, her ne kadar büyük abilerindeki gibi Carl Zeiss lenslere ya da karmaşık ve pahalı sistemlere sahip olmasa da, bu kameranın performansı şaşırtıcı derecede iyi. 720p video çekebiliyor ve nispeten net, temiz fotolar elde edebiliyor. Doğrusu Lumia 920’nin kamerasını gördükten sonra 620’den çok bir beklentim yoktu, ne de olsa düşük bütçeli bir telefon. Fakat performansının beni şaşırttığını itiraf etmeliyim. Öncelikle, foto çekme hızı çok yüksek, arka arkaya düğmeye bastığınızda saniyede bir kare alabiliyorsunuz. Foto kalitesine gelince, çok iyi olduğunu söyleyemem. 620 ile nispeten karanlık ortamlarda bile görülebilir fotolar çekmek mümkün, ancak renklerde bariz bir sapma gözleniyor. Bunun sebebinin Nokia tarafından kullanılan yazılım olduğunu düşünüyorum. 620’de karmaşık ve pahalı bir kamera sistemi olmamasının açığını yazılımsal destekle kapatmaya çalıştıklarını, bunda da ancak bir noktaya kadar başarılı olabildiklerini görmek zor değil.

Yazılım: Windows Phone 8 ve Nokia

Nokia Lumia 620 işletim sistemi olarak Windows Phone 8 kullanıyor. WP 8 ile ilgili fikirlerimi burada uzun uzadıya tekrar etmek istemiyorum. Bir Windows kullanıcısı olarak WP 8 benim gayet başarılı bulduğum bir işletim sistemi. Şüphesiz Android kadar esnek değil, ancak telefonla boğuşmaktan hoşlanmayanlar için biçilmiş kaftan diyebilirim. Öte yandan Apple’ın iOS işletim sistemi kadar uygulama seçeneği olmadığı da bir gerçek, ancak zaman geçtikçe uygulamalar artıyor.

WP 8’in esas gücü telefonu bir oyuncaktan ziyade bir araç olarak gören kullanıcılara sunduğu seçeneklerden geliyor. E-postalar için Outlook, ofis dökümanları için Office 365, sosyal ağ ve kullanıcı hesapları entegrasyonu, veri paylaşımı için ücretsiz 7 GB kapasite sunan SkyDrive, uzun lafın kısası iş yapmak için ihtiyaç duyacağınız hemen her unsur zaten WP 8 içinde hazır olarak geliyor.

Bunlara bir de Nokia’nın kendi uygulamalarını ekleyin, Bilen Göz, Haritalar, Sürüş, Müzik. Üstüne Yemek Sepeti ve Yandex Arama gibi günlük hayatı kolaylaştıran unsurları da koyunca, Lumia 620 günlük çalışmada sağ kolunuz haline geliveriyor. İşin daha da güzel tarafı, WP 8 telefonu rahatlıkla Windows 7 ya da 8 çalıştıran bir PC ile bağlayıp, verilerinizi atabiliyor olmanızdır. Daha önce de söylediğim gibi, WP 8 eski Mango işletim sisteminin aksine Zune yazılımına ihtiyaç duymuyor. Tabii bunun bir kötü tarafı, mkv ya da benzeri az rastlanan formatlardaki video ve ses dosyalarını çalıştırabilmek için kendiniz çevirip telefona öyle yüklemek zorunda kalıyorsunuz. Zune ise bu dosyaları arka planda çevirerek atıyordu.

Lumia 620: Performans

Nokia-Lumia-620-inceleme-fotograf-cep-telefonu-windows-phone-8 (13)

Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620: Nokia’nın Müzik Özellikleri
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Varsayılan Arama Motoru Yandex
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Konum Bilgilerine Erişim Onay Penceresi
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Hesabınızı Tanımlamanız Gerekiyor
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Nokia Navigasyon Özellikleriyle Geliyor
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Windows Phone 8 Uygulamaları
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620 Akıcı Kullanım
Nokia Lumia 620
Nokia Lumia 620

İşlemci performansı olarak ele aldığımızda, Lumia 620 rakiplerinin hayli gerisinde kalıyor. Ne var ki iş gerçek kullanım performansına gelince, durum çok daha farklı oluyor. WP 8 için optimize edilmiş olan donanım, bu işletim sistemini ve uygulamaları kelimenin tam anlamıyla yağ gibi çalıştırıyor. Arka arkaya bir sürü uygulama açmak, aralarında geçiş yapmak o kadar rahat ki, insan şöyle bir durup neden daha pahalı bir telefon alınabileceğini merak ediyor!

Peki hiç mi takılma, gecikme, çökme yaşanmıyor? İşin doğrusu sadece Lumia 620’yi değil, 920’yi de kullandığım sürece herhangi ciddi bir hata, çökme ya da donmayla karşılaşmadım. Halen kullandığım şahsi WP 7,5 işletim sistemli telefonumdan çok daha stabil, çok daha güvenilir çalıştığını söyleyebilirim. Bazı durumlarda, bazı uygulamalarda gecikmeler yaşanabiliyor, özellikle 620’de gözlemlediğim bir durum bu. Mesela müzik ve video uygulaması altında bir albümü çalarken, çalma komutu verdikten sonra anlık kasılmalar olduğunu gördüm. Fakat bunun sebebi uygulamanın internet üzerinden albüm resimlerini çekmeye çalışırken yaşadığı gecikmelerdi. Kişisel hesap ayarlarınızı düzgün yaparsanız bunun gibi internet bağlantısı yüzünden ortaya çıkan takılmaları da ortadan kaldırabiliyorsunuz.

Bir telefon olarak ele aldığımızda, Lumia 620’nin kusur bulacak pek bir tarafını bulamıyoruz. Ses kalitesi ve sinyal çekişi genellikle gayet iyi, ama tabii bu durum biraz da hangi telekom firmasını seçtiğinizle bağlantılı bir durum. WP 8’in sunduğu adres ve kişi listesi ilk bakışta alışık olmayana biraz yabancı gelecektir. Fakat tüm bağlantıların entegre edilerek sunulması bir kez alışınca büyük kolaylık sağlıyor.

Lumia 620’nin kamera performansına gelince, gündelik anı fotoları ve videoları çekmek için fazlasıyla yeterli bir kamerası var. Özellikle iyi ışıklandırılmış ortamlarda çekilen fotolar, 620’nin fiyatına göre tatmin edici kalıyor. Karanlık ortamlarda çekilen resimler ise nispeten aydınlık çıkıyorlar, ancak bunun için yazılımsal filtreleme kullanıldığı çok belli oluyor, çünkü renklerde ciddi sapmalar ortaya çıkabiliyor. Çok daha iyi bir foto ve video performansı istiyorsanız, daha üst seviye telefonlara bakmanız gerekecektir.

Nokia Lumia 620: Sonuç

 

Nokia Lumia 620: Editörün Seçimi
Nokia Lumia 620: Editörün Seçimi

Kısa bir süre önce Nokia 920’yi incelemiş ve ona beş üzerinden dört puan vermiştim. Sonuçta amiral gemisi modeli ve ona kusur bulmak gayet kolay, çünkü beklentileriniz yüksek oluyor. Ne var ki Lumia 620 daha elime aldığım andan itibaren gönlümü çelmeyi başardı. Bu kadar düşük bütçeli bir telefon modelini, bu kadar yetenekli ve cazibeli tasarlamayı başardığı için Nokia mühendislerini gerçekten de tebrik etmek gerekiyor!

Peki bu telefon kime hitap ediyor? Açıkça söylemek gerekirse, telefonu pahalı bir oyuncak olarak değil de, günlük hayatın vazgeçilmez bir aracı olarak gören kullanıcılara hitap ediyor. Şahsen Gorilla Glass eksiği dışında telefonda hoşuma gitmeyen hiçbir yan bulamadım. Hatta şeker gibi renkli değişebilir kapakları bile hoşuma gitti ki, normalde siyahtan şaşmayan bir adamım! Ve eskiyen WP 7,5 telefonumu emekliye ayırmam gerektiğinde, Lumia 620 alışveriş listemde en üst sıralarda olacak, ona da eminim!

Ancak küçük bir sorun var, Lumia 620 görebildiğim kadarıyla şimdilik sadece Turkcell üzerinden piyasaya sürülüyor ve tıpkı 920 modelinde olduğu gibi bu durum bir süre daha böyle devam edecek. Turkcell bu telefonu peşin olarak 749 TL fiyatla satıyor, muhtemelen fiyatın daha da şişmemesi için herhangi bir taksitli ödeme planı da sunmuyor. Yurtdışında 249 USD olan fiyatın Türkiye’de 400 USD üzerine çıkmış olduğunu görüyoruz.

İşin doğrusu bu durum bence can sıkıcı, çünkü Nokia’nın en önemli çıkış noktasını yerle bir ediyor; herkesten daha düşük fiyatlı ama gayet becerikli bir akıllı telefon! 749 TL fiyat aralığında çift çekirdekli ve en az Lumia 620 kadar donanımlı başka telefonlar da var, ama tabii çoğu Android işletim sistemli. Öte yandan, Turkcell’e de pek kızamıyorum çünkü ülkedeki vergilerin durumu da ortada! Bu telefonu dışarıdan kendiniz alıp getirseniz, sırf IMEI numarasını kaydettirmek için kafadan bir 100 TL ödemeniz gerekiyor.

Bu noktada karar tamamen siz tüketicilere kalıyor; WP 8 işletim sistemli bir Nokia mı, yoksa aynı fiyat aralığında bir başka işletim sistemli marka mı alacaksınız? Bu tamamen kişisel tercihinize kalmış bir durum. Şahsen Lumia 620’yi beklediğimden çok daha becerikli ve sevimli buldum.

Technopat Notu: 5/5

Technopat Ödülü: Editör’ün Seçimi

Nokia Lumia 620 Teknik Özellikler

Boyutlar: Yükseklik 115.4 mm
Genişlik 61.1 mm
Kalınlık 11.0 mm
Ağırlık 127 gram

Ekran: 3.8 inç 800×480 TFT
Kapasitif çok noktalı dokunmatik
Çizilmeye dayanıklı sertleştirilmiş cam
ClearBlack polarizasyon filtresi

Bağlantı: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 3.0
Micro-USB portu
3,5 mm kulaklık jakı

İşlemci: Çift çekirdekli Snapdragon S4 1.0 GHz
512 MB RAM
Adreno 305 grafik işlemci

Depolama: 8 GB iç hafıza
7 GB SkyDrive alanı
64 GB’a kadar micro-SD hafıza kartı takılabilir

Batarya: 1,300 mAh çıkarılabilir Li-ion batarya

Yazılım: Windows Phone 8 işletim sistemi
Office 365 ofis paketi
Çeşitli Microsoft ve Nokia uygulamaları
Internet Explorer 10 web tarayıcı

Gövde: Monoblok polikarbon arka kapak

Kamera: 5 MP LED Flaşlı arka kamera
0.3 MP ön yüz kamerası

Nokia Lumia 520 İncelemesi

Nokia Lumia 620 İncelemesi

Nokia Lumia 625 İncelemesi

Nokia Lumia 720 İncelemesi

Nokia Lumia 820 İncelemesi

Nokia Lumia 920 İncelemesi

Nokia Lumia 925 İncelemesi

Nokia Lumia 1020 İncelemesi