Anasayfa Haber Google İçin Yeni Ofis!

Google İçin Yeni Ofis!

google-bayview

Google tarafından inşasına başlanan yeni ofis kompleksi 2015 yılında bitmiş olacak.

Google yöneticileri bir süre önce halen kullanmakta oldukları bina kompleksinin hemen yanında yeni bir ofis inşaatına girişme kararı almışlardı. Gittikçe büyüyen şirketin halen kullanmakta olduğu Mountain View ofis kompleksi artık yeterli gelmiyordu. Ne var ki şirket yeni bir ofis kurma kararını verdikten hemen sonra, geri adım atarak inşaattan vaz geçti. Olan binaların hemen yanına kurmak yerine, yeni ofislerini Bay View adlı şehrin diğer tarafındaki semtte kurma kararı aldılar.

Bay View semtinde kurulacak olan yeni ofis kompleksi 42 hektarlık bir alana yayılmış 9 adet ana binadan oluşacak. Bu projenin mimari olan Seattle kökenli NBBJ mimarlık firması, daha önce de Bill & Melinda Gates Vakfı binası gibi ünlü projelere imza atmış. Bu projede binalar birbirlerine açılı olarak konumlanıyor ve köprülerle bağlanıyorlar. Tasarımdaki ana amaçlardan biri binaların hepsinin gün ışığından olabildiğince fazla faydalanabilmesi. Ayrıca binalarda yer alacak olan yeşil alanlar, kafeler ve benzeri bölümler sayesinde çalışanların rahat ve huzurlu bir ortamda bulunmaları da amaçlanıyor. Binaların tasarımındaki bir başka dikkat çeken ayrıntı ise, ofislerin konumlandırılma şekilleri. Yerleşim planı çalışanların birbirlerine asla 2,5 dakikalık yürüyüş mesafesinden daha uzakta olmamalarını amaçlıyor. Bu sayede çalışanlar arasındaki rastgele karşılaşmaların artırılması ve anlık fikir alışverişlerinden doğan yaratıcılığın körüklenmesi de amaçlanmış. Binanın sırf mimarlık değil, aynı zamanda bir sosyal mühendislik projesi de olduğu söylenebilir.

Tabii teknoloji şirketlerinin yeni nesil binalarda olmasını arzuladığı diğer özelliklere de bu bina kompleksinde yer verilecek. Isıtma, soğutma ve aydınlatmada yüksek verimlilik sağlamak, bu sayede daha çevreci bir profil çizerken, elektrik faturasını da olabildiğince düşürmek, binanın tasarımında en etkin rol oynayan ögelerden biri. Eğer bir aksilik olmazsa Google’ın yeni binasına 2015 yılında taşınması bekleniyor. Tabii ardından bu yeni ofislerden bolca foto internete düşecek ve biz sıradan ölümlülerin ağzının suyunu akıtmaya devam edecek.