Anasayfa Makale Pratik Windows 8’le Gelen Antivirüs Yeterince Güvenilir mi?

Windows 8’le Gelen Antivirüs Yeterince Güvenilir mi?

Windows Defender
Windows Defender

 

Windows Defender
Windows 8’in dahili antivirüs çözümü: Windows Defender.

Windows 8’le birlikte gelen antivirüs programı ne kadar güvenilirdir? Başka bir antivirüs programı yüklemenize gerek var mı? Windows 8’in dahili çözümünün artıları, eksileri.

Önceki Windows sürümlerinin aksine Windows 8, kendi antivirüs programıyla birlikte geliyor. Ancak Microsoft’un Windows 8 için yeni bir antivirüs programı yazdığını sanmayın, işletim sistemine dahil edilen antivirüs programı Windows Vista ve 7‘yle de birlikte gelen Windows Defender. Ancak Microsoft’un 2009’da çıkardığı tam donanımlı antivirüs programı olan Microsoft Security Essentials‘ın virüs veritabanı ve özellikleri de kendisine dahil edilmiş ve aynı arayüzü kullanıyor.

Windows Defender’ın kalitesini birden fazla kategoride değerlendirebiliriz. Ancak öncelikle kendisinin ücretsiz bir yazılım olduğunu akılda bulundurmakta yarar var. Bu nedenle ücretli ve ücretsiz alternatifleriyle ayrı ayrı değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.

Piyasadaki ücretsiz antivirüs çözümlerinin çoğu, ücretli versiyonlarının birtakım özellikleri çıkarılmış sürümü şeklinde. En insaflıları bile size ücretli sürümünün şu an kullandığınızdan ne kadar daha iyi olduğunu ve paranızı ne kadar arzuladıklarını, ara sıra önünüze atlayan büyük reklam pencereleri şeklinde gösterirler. Sinir bozucu olmaları bir yana, bilgisayarının yarım yamalak korunduğu bilgisi pek çok deneyimsiz kullanıcıyı paralı çözüme yönelmeye iter.

Windows Defender’ın ücretli bir sürümü bulunmadığı için, programın size sunacağı tüm özelliklerin, cebinizden herhangi bir para çıkmaksızın, sahip olabileceğinizin en iyisi olduğuna emin olabilirsiniz.

Kullanışlılık açısından bakarsak, günümüzün çoğu antivirüs çözümü, gitgide büyüyen paketler şeklinde satılıyor. Satın aldığınız antivirüs yazılımı yanında firewall, istenmeyen e-posta filtresi ve ebeveyn kontrolleri içinde boğulmak işten bile değil. Bu özelliklerin tümünü kapatsanız bile, ağır bir şekilde allanıp pullanmış arayüzler, sürekli hareket eden durum çubuğu ikonları, kocaman ve parlak düğmeler; tek amacı bilgisayarınızın olması gerektiği gibi çalışması gereken bir program için fazla göze batıcı gelebilir.

Windows Defender bu açıdan bakıldığında son derece sade bir arayüze sahip. Kullanmadığınız zaman aradan çekilip kullanacağınız zamansa olması gerektiği kadar seçenekle karşınıza çıkması günümüz antivirüs standartları için beklenenin çok üstünde. Ayarlar menüsüne girdiğinizde sadeliğin buraya da yansımış olduğunu görebilirsiniz. Özetle, bir antivirüs programının bilgisayarınız tehdit altında olmadığı sürece çalıştığının farkına bile varmamanız gerektiğini Microsoft yeterince iyi anlamış gibi görünüyor.

Kozmetik kısmı geçip gerçekten tehlikeli yazılımları ne kadar durdurabildiğine bakarsak, bağımsız bir antivirüs test organizasyonu olan AV-Comparatives‘in 2012 Aralık raporuna bakabiliriz. Özetle, Windows Defender’ın atası olan Microsoft Security Essentials en iyi seçenek gibi görünmüyor. Testteki yazılımların hemen hemen hepsi Defender’dan daha iyi skorlar yakalamış durumda. Bu noktada da Windows Defender’ın ücretli seçeneği olmayan bir yazılım olduğunu tekrar hatırlamakta yarar var.

Her şeye rağmen Microsoft’un varsayılan antivirüs çözümünün ücretsiz bir program için yeterince iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak rahatsız edici bir arayüz karşılığında daha iyi bir korumaya razıysanız, ya da paranızın satın alabildiği en iyi çözümü istiyorsanız, alternatif koruma çözümlerine yönelmek sizin için daha iyi bir tercih olabilir.

Son olarak unutmamak gerekir ki, güvenlik kullanıcıda biten bir kavram. Eğer yüklemeye çalıştığınız ücretsiz oyun çalışmak için antivirüs tarayıcınızı kapatmanız gerektiği konusunda sizi ikna edebiliyorsa, sizi koruyacak bir antivirüs programının bulunmadığı konusunda garanti verebilirim. Bilinçli ve dikkatli bir kullanıcı olmak, antivirüs programlarının en önemli destekleyici unsurudur.