Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital My Net N900 Central İncelemesi

Western Digital My Net N900 Central İncelemesi

WD_N900_01

Bir taşla birkaç kuş vurmak: Western Digital My Net N900 Central. Bu ilginç ürün pek çok işi birden yapıyor. İşte incelememiz…

[tab name=’İlk Bakış’]

Western Digital My Net N900 Central

Western Digital denince çoğu kullanıcının aklına ilk olarak sabit diskler gelir. Ancak aslında firmanın sadece sabit disklerde değil, pek çok alanda ürünleri var, mesela ağ çözümleri gibi. Daha önce de sitemizde bu türden WD ürünlerine yer vermiştik. İşin püf noktası şu ki, WD genellikle sabit disklerde olan tecrübesini, diğer ürünlerini tasarlarken de kullanıyor ve sonuçta ortaya ilginç tasarımlar çıkıyor. Mesela burada inceleyeceğim My Net N900 Central buna iyi bir örnek. Piyasada türünün tek örneği olmasa bile, N900 pek çok açıdan benzerlerinden daha rafine denebilir.

Peki ama nedir N900, ne işe yarar? Basitçe anlatmak gerekirse, N900 hem bir kablolu/kablosuz ağ yönlendiricisi (router), hem de bir veri depolama aygıtı. Evinizde hem bir ağ yönlendiricisine ihtiyacınız varsa, hem de sık sık tüm kullanıcılar arasında veri paylaşımını kolaylaştıracak bir NAS depolama aygıtına ihtiyaç duyuyorsanız, iki farklı ürün almak yerine bundan bir tane alıp işi hallediyorsunuz. En azından WD böyle yapmayı tercih edeceğinizi düşünüyor ki N900 modelini tasarlamışlar.

WD My Net N900 Central iki farklı veri depolama kapasitesine sahip olarak piyasaya sürülüyor, 1 ve 2 TB. Bunları 1TB için (WDBKSP0010BCH) ve 2TB için (WDBKSP0020BCH) kod adlarından tanıyabilirsiniz. Bize teste gelen 2 TB kapasiteli model, ancak depolama kapasitesi haricinde iki model arasında başka herhangi bir fark yok.

WD_N900_07

 

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Tasarım

WD N900 tamamen siyah plastikten bir kasaya sahip ve pek ufak sayılmaz, büyükçe bir ADSL modem kadar yer kapladığını söyleyebiliriz. Ön tarafında çalışma ışıkları ve WPS tuşu bulunan cihazın arka kısmında ise güç düğmesi, USB ve güç girişleri, ayrıca Ethernet portları bulunuyor. Cihazı ters çevirirseniz altında bir adet soğutma fanı ve bir iğne sokarak erişebileceğiniz Reset tuşunu bulabilirsiniz.

Cihazı “internet” yazılı WLAN portu sayesinde doğrudan modeme bağlıyor, Gigabit Ethernet portları sayesinde de kablolu ağın merkezi haline getirebiliyorsunuz. N900 aynı zamanda 2,4 ve 5 GHz bant genişliklerinde kablosuz ağ erişimi de sunuyor. Antenler kasanın içine gömülü olduğundan görüntü kirliliği yaratmamış oluyorlar.

İşin depolama kısmına gelince, N900 içinde bir adet 2,5 inç formunda sabit disk barındırıyor, bunun kapasitesi seçilen modele göre 1 ya da 2 TB oluyor. Sabit diskin 2,5 inçlik dizüstü modeli olması cihazın daha da büyük ve ağır olmasını engellemiş, ancak ne var ki kullanıcının bu diski kendi değiştirme imkanı yok. Yani en azından kasayı zorlamadan ve garantiyi bozmadan bu pek mümkün görünmüyor. Ancak zaten 2 TB sabit diski çıkarsanız bile yerine koyacak pek fazla 2,5 inçlik dizüstü sabit diski pek yok.

Öte yandan USB portunu kullanarak cihaza herhangi bir veri depolama aygıtı bağlayabilir ve içeriğine erişebilirsiniz, N900 bu konuda fazla sorun çıkarmıyor. Fakat maalesef USB portuna takılı cihazdaki verileri ağ üzerinden paylaştırma seçeneği konmamış, kaldı ki portun sadece USB 2.0 desteklemesi de bence ciddi bir eksiklik.

[/tab]

[tab name=’Yazılım ve Kurulum’]

WD_N900_08

Yazılım ve Kurulum

N900 kendi kurulum CD’si ve ilgili yazılımlarıyla birlikte sunuluyor. CD içindeki yazılımlar gayet kapsamlı ancak işin doğrusu kurulum için bunlara mahkum değilsiniz. Sonuçta bu bir ağ yönlendirici olduğundan, cihazın bağlantılarını yaptıktan sonra web tarayıcı üzerinden rahatlıkla erişip gereken tüm ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Tarayıcının adres satırına http://wdrouter ya da http://192.168.1.1 yazıp Enter’a basmanız yeterli. Tabii kullanıcı adı ve parolası standart olarak Admin ve Password olarak geliyor, haliyle ilk yapmanız gereken iş bunları değiştirmek ki birileri kablosuz ağınıza sızmasın!

N900 kullanıcıya çok geniş ayar imkanları sunuyor, ebeveyn korumasından firewall ayarlarına dek pek çok unsura kumanda edebilirsiniz. Ayrıca Apple kullanıcıları AFP sunucu seçeneğini açarak cihazın depolama birimini Time Machine ile uyumlu kullanabilirler. Her ne kadar bu seçenek açık olarak gelmese de, bir kez seçildiğinde sorunsuz çalışıyor.

N900’ün bir diğer özelliği ise Western Digital’in WD 2go hizmetine kayıt olarak, cihazda depolanan bilgilere dünyanın herhangi bir yerinden ve mobil cihazlardan da erişebilme imkanı tanımasıdır. WD 2go hizmetine kayıt olmak gayet kolay, bu sayede dışarıda çektiğiniz fotoları ve benzeri dosyaları buluta yüklemek yerine, doğrudan evdeki cihaza göndermek mümkün oluyor. Tabii bu özellikler sırf ev için geçerli değil, N900 küçük bir ofiste de hayli iş görebilir. Tabii mobil cihazlardan bu hizmeti kullanabilmek için gerekli uygulamayı indirmeniz gerekeceğini hatırlatayım. WD bu uygulamayı Android ve iOS cihazlar için ücretsiz olarak sunuyor, fakat uygulamanın Windows Phone sürümü mevcut değil, bunu da dikkate alın.

WD_N900_06

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Performans

N900 iki farklı işlevi tek bedende birleştiren bir cihaz olduğundan, bunları ayrı ayrı ele almak lazım. İlk ayakta router işlevi nedeniyle veri transfer yeteneğine, ikinci ayakta ise veri depolama işlevine değineceğim. İlk olarak cihazın ağ işlevini ne denli başardığına bir bakalım. N900 kasanın içine entegre edilmiş 3×3 anteniyle hayli güçlü bir sinyal üretiyor. Cihaz hem 2,4 GHz, hem de 5 GHz frekanslarında yayın yapabiliyor, ancak işin püf noktası her iki frekans üzerinden de aynı anda bileşik yayın yapabilme özelliğine sahip olması. Bu da teorik olarak iki bant üzerinden 450 MB/s + 450 MB/s ile toplamda 900 MB/s veri aktarım hızına ulaşma imkanı sağlayabiliyor, tabii ki ideal laboratuvar şartlarında! Ancak hepimiz biliyoruz ki gerçek kullanımda bu değerler genellikle laboratuvar ortamına göre çok daha düşük olur.

Nitekim burada da durum pek farklı değil, herşeyden önce hangi cihazı kullanarak N900 ile irtibat kuracağınız büyük önem taşıyor. N900 doğrudan 802.11 b/g/n standartlarını destekliyor, ancak maalesef yeni gelecek olan ac standardını desteklemiyor. Bu şimdilik çok önemli görünmese bile zaman içinde karın ağrıtacak bir eksiklik. Ancak esas sorun bu değil. Esas problem bu cihazda kullanılan 3×3 anten sistemi. Bu neden bir problem? Şundan dolayı, cihazın aynı anda çift bant üzerinden bağlantı kurabilmesi için, sizin kullandığınız dizüstü ya da diğer herhangi bir bilgisayarda da 3×3 anten bulunması gerekiyor. Bu tür antenler halen pek az sayıdaki dizüstü bilgisayarda var. Piyasadaki kablosuz ağ adaptörlerinin çoğunda da 3×3 anten kullanılmıyor. Yani N900 ile çift bant üzerinden bağlantı kurabilmek, tamamen elinizdeki cihazın anten tasarımıyla ilgili bir durum ve bu tür antenler de sık rastlanan bir tasarım özelliği değil.

Bu durumda büyük ihtimalle N900’e tek bant üzerinden bağlanabileceksiniz demektir, bu da mecburen 300 MB/s sınırında kalacağınız anlamına geliyor. Eğer elinizdeki cihaz 802.11 n standardını destekliyorsa sorun yok, o zaman rahatlıkla 5 GHz kanaldan bağlanabilirsiniz. N900’ün 5 GHz bağlantıdaki veri aktarım performansı ortalamanın üzerinde sayılır, 10-15 metre mesafeden 18 MB/s gibi iyi bir sürate ulaşmak mümkün oluyor. Ancak mesafe arttıkça ve özellikle araya daha fazla engel girdikçe bu hız ciddi biçimde düşüyor. N900’ün 2,4 GHz bandındaki performansı ise vasatın altında kalıyor, 15 metrelik bir mesafe içinde süratin 13 ila 8 MB/s arasında değiştiğine şahit olabilirsiniz. Eğer 3×3 antenle donanmış bir bilgisayar kullanırsanız, o zaman 5 GHz bandında 450 MB/s kapasiteye erişmeniz mümkün olacaktır. N900’ün bu aralıktaki performansı gerçekten de çok iyi, veri alırken 28 MB/s ve veri gönderirken de 36 MB/s gibi gayet yüksek süratlere ulaşmak mümkün oluyor.

Öte yandan N900 dört adet Gigabit Ethernet portuna da sahip ve bu sayede zaten kullandığınız kablolu ağ üzerinde de router olarak görev yapıyor. Gigabit Ethernet normalde 125 MB/s gibi hızlara ulaşabiliyor, tabii N900’e bağladığınız cihazların da Gigabit Ethernet destekliyor olması lazım. N900’ün bir güzel yanı da içinde QoS, yani Quality of Service yazılımı barındırması. FastTrack Plus adlı bu QoS yazılımı sayesinde router veri trafiğini optimize edebiliyor. Oyun oynarken ya da dosya aktarırken trafiği gereken biçimde düzenliyor.

Ne var ki cihazın veri aktarımındaki performansı, dahili sabit diskle veri alışverişi yapılırken pek kendini göstermiyor. WD bu cihazı 1 ve 2 TB kapasiteli olmak üzere iki farklı seçenekle sunuyor demiştik. 1 TB modelde kullanılan sabit disk, WD’nin kendi 2,5 inçlik Blue dizüstü sabit disklerinden. Burada incelediğimiz 2 TB kapasiteli modelde kullanılan sabit disk ise yine firmanın 2,5 inçlik dizüstü modellerinden, ancak Green serilerinden. 2,5 inçlik Green serilerini 3,5 inçlik masaüstü modellerden ayıran en önemli özelliklerden biri ön belleğin 8 MB ile kısıtlı olması. Ancak yine de hızı ve enerji tüketimi açısından burada yeterli olabilirdi, eğer ki N900’ün NAS özellikleri zayıf olmasaydı! Maalesef N900’ün içindeki sabit diske veri aktarımı pek verimli sayılmaz, kablolu ve kablosuz ağlarda cihazın içindeki sabit diske veri yazma ve okuma hızı ortalama 10 ila 20 MB/s civarlarında kalıyor. Bu da özellikle büyük boyutlu dosyaların N900 üzerinde depolanmasını pek çekici bir seçenek haline getirmiyor. Ayrıca cihazda DLNA desteği mevcut olmasına rağmen, herhangi bir medya oynatma işlevi bulunmuyor. Yani bu cihazdan mesela bir akıllı televizyona veri aktarmak mümkün, mesela film ya da fotoğraflar gibi, ancak oynatma işlemi veriyi alan cihazın yeteneğine kalıyor. Bunu da dikkate almakta fayda var.

WD_N900_09

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Sonuç

WD My Net N900 Central hem veri depolama, hem de bir ağ yönlendiricisi olarak, bir taşla iki kuş vurmak isteyen tüketiciler için tasarlanmış. Ağ yönlendirme ve trafik yönetme konusunda ortalamanın üzerinde bir başarı gösterdiği söylenebilir, ancak veri depolama konusunda özellikle hız açısından hayli yetersiz kaldığını düşünüyorum. Tabii yine de yerden ve zamandan tasarruf etmek isteyen kullanıcılar için iyi bir seçenek olabilir. Ne var ki bu noktada fiyat konusunu dikkate almak gerekiyor ve işler biraz değişiyor.

N900 ülkemizde 1 TB modeli için 349 USD + KDV, 2 TB modeli için de 429 USD + KDV fiyat etiketleriyle satışa sunulmuş. En azından WD tarafından bize iletilen fiyatlar böyle, taradığım çoğu alışveriş sitesinde ürüne ya da fiyatına rastlayamadım, yani pek kolay bulunabilen bir ürün gibi de durmuyor. İlk bakışta bu fiyatlar çok işlevli bir cihaz için çok fazla gibi görünmese de, aynı ürünün yurt dışı fiyatıyla kıyaslanınca hayli fazla kalıyorlar. 2 TB modelin dışarıdaki fiyatı neredeyse bizdekinin yarısı kadar ve kanımca aslında hak ettiği rakam da oradakidir. Burada KDV’yi de hesaba katarak 500 dolardan fazla para harcamayı göze aldıktan sonra, tüketici çok daha farklı ve genel performansı da daha yüksek çözümler üretebilir diye düşünüyorum. N900’ün pek çok özelliği olduğu ve WD kalitesini taşıdığı tartışılmaz, ancak fiyat/performans olarak baktığımızda çok tatmin edici olmadığı da açık.

Technopat Notu: 3/5

[/tab]

[tab name=’teknik Özellikler’]

 

Teknik Özellikler:

Anten: 3×3

Standart: 802.11 b/g/n ve Gigabit Ethernet

Portlar: 1 x USB, 4 x Gigabit Ethernet

Bantlar: 2,4 GHz, 5 GHz

Kablosuz Azami Sürat: 450 x 450 MB/s

Veri Depolama: 2 TB 2,5 inç WD Green tümleşik sabit disk

Kasa: Plastik

Güç Kaynağı: Harici adaptör

[/tab]

[end_tabset]