Anasayfa Makale İncelemeler Facebook Home Ön İnceleme

Facebook Home Ön İnceleme

Akıllı telefonları kullanım biçimimize yeni bir soluk getiren Facebook Home’u yakından inceliyoruz.

Mark Zuckerberg geçen hafta Facebook Home adında yeni bir ara yüz ve bu ara yüzle üretim bandından çıkacak ilk telefon olan HTC first’ü, California’daki merkezinde tanıttı. Tabi son dönemde moda olan bir şekilde Galaxy S3 ve iphone 5’de olduğu gibi bu telefonunda görselleri sunumdan birkaç gün öncesine kadar sızdırılmıştı. Zuckerberg, birçok kez Facebook’un kendine özel bir telefon çıkarma girişimlerini açık bir şekilde ret etmesine rağmen, HTC First adlı Facebook entegrasyonlu telefonu, 4 Nisan tarihinde düzenlenen geniş katılımlı bir etkinlikle tanıtımını gerçekleştirdi. Aslında bu telefon tam anlamıyla bir Facebook telefonu değil, dolayısıyla Zuckerberg’i yalancı durumuna düşmüş sayamayız. HTC daha evvel  HTC ChaCha ve  HTC Salsa adı altında iki tane Facebook entegrasyonlu telefon çıkarmıştı. Bu telefonların çıkışından sonra ise Zuckerberg gelecekte Facebook’un mobil dünyaya adaptasyonu yönünde başka çalışmaları da olacağını açıkça belirtmişti.  HTC ChaCha ve HTC Salsa, HTC’nin sense ara yüzünün kullanıldığı ve daha çok, sosyal ağ paylaşımlarının kolaylaştırıldığı telefonlardı. Dolayısıyla bu telefonlar tam bir Facebook telefonu olarak hiçbir zaman kabul edilmedi. Diğer akıllı telefonlara göre birkaç etkinleştirilmiş özel tuş sayesinde, kolay paylaşım yapılabilen ve “Daha Sosyal Olan Telefon” sloganı ile piyasadaki yerlerini aldılar.

4 Nisan’da ki Facebook etkinliğinde tanıtılan HTC First cihazı ise yine tam bir Facebook telefonu olarak nitelendirilemez. Daha ziyade geçmişte başlayan ve Facebook’un en büyük hedeflerinden olan sosyal ağların mobil entegrasyonu projesinin daha gelişmiş bir parçası olarak görülebilir. Günümüzde Facebook mobil data girişi neredeyse web sitesi üzerinden yapılan girişleri geçmek üzere. 2012 yılı son çeyreğinde açıkladığı bilançosuna göre Facebook gelirlerinin yaklaşık yüzde 90’ını reklam gelirleri oluşturuyor. Bu oran içindeki mobil reklam geliri payı ise yüzde 23. Mobil kullanım oranının bu kadar arttığı günümüzde Zuckerberg doğal olarak 1,5 milyar dolar gelir elde ettiği ve 300 milyon dolarını mobil reklamlardan kazandığı bu alandaki payını daha da yükseltmek isteyecektir.

Facebook Home ve HTC First işte bu hedef doğrultusunda ortaya çıkmış ürünlerdir. Özellikle Facebook Home mobil kullanımı arttırmaktan öte insanları tamamen Facebook bağımlısı yapmaya aday bir ürün. Zuckerberg aslında çok akıllı bir hamle ile hem Facebook markası ile anılacak bir telefon çıkardı hem de Facebook Home ile diğer tüm Android modellerinde(zamanla) çalışacak bir ara yüz geliştirdi.

HTC First

HTC First

HTC First daha önce bu firmanın diğer ürünlerinde kullandığı gibi Qualcomm tabanlı Snapdragon 400 işlemcisi ile beraber geliyor. Çift çekirdekli işlemciye sahip olan ve 1.4GHZ hızında çalışan bu yapı içerisinde Adreno 350 grafik işlemcisi kullanıyor. Facebook Home ara yüzü ile beraber Android 4.1.1 Jelly Bean işletim sisteminin kullanıldığı bu cihazda 1GB RAM’e yer verilmiş. 4.3 inç büyüklüğünde ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. 5 Mega piksel ana kameranın yanında ön tarafında da görüntülü görüşmeler için bir kamera bulunuyor. Kasa yapısı olarak hafif ve ince bir yapı tercih edilmiş, ceplere kolay sığabilecek bir yapıda. Sunumun yapıldığı oda ışığında telefonun 720p ekranı yeteri kadar parlak görüntüler sunabilmiş. İşlemci yapısına baktığımız zaman bu telefonun süper hızlı kullanım isteyen kişiler sınıfında olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Bundan daha ziyade sunum sırasında açıkça belirtildiği gibi kullanım alanı daha çok sosyal entegrasyon yani arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantınızı en üst düzeyde tutmak. Beraberinde gelen Facebook Home yazılımının videolardaki kullanımına baktığımız zaman haber kaynağının entegre edildiği Android ana sayfasındaki resimlerin hızlı bir akıcılığa sahip olduğunu görüyoruz. Telefonu kısaca orta segmentte nitelendirebiliriz. Power User olarak adlandırılan telefonla karmaşık işlemler yapmayı seven kullanıcılardan ziyade daha çok Facebook ve sosyal ağ bağımlılığı olan ve telefonunu daha basit, temel işlevler doğrultusunda kullanan kullanıcılara hitap ediyor. HTC First ilk olarak 12 Nisan da Amerika’da 99 dolara Facebook Home ara yüzü ile beraber satışa sunulacak. İlk edinilen bilgilere göre Facebook Home, HTC First cihazlarında standart olarak gelmesine rağmen istenmediği zaman kapatılabilecek.

Facebook Home

Etkinlikte en çok üstünde durulan ve ilgi çeken şey ise HTC First cihazından ziyade Facebook Home ara yüzü oldu. Bu ara yüz aslında temelde bir Launcher.

Peki, Android Launcher ne demek?

HTC'nin Sense arabirimi Launcher'a iyi bir örnek.
HTC’nin Sense arabirimi Launcher’a iyi bir örnek.

İngilizce ‘de Launcher kelimesi roket fırlatıcı ve sapan anlamlarına geliyor. Android platformunda ise Launcher ara yüz demek. Temelde Android tek bir ara yüz ile geliyor. Ancak açık kaynaklı bir işletim sistemi olması sebebiyle üreticiler kendisine has, özel ara yüzler oluşturabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse HTC Sense veya Samsung TouchWiz. Bu ara yüzlerle beraber her üreticinin telefonunun ilk açılış yüzleri ve menüleri farklı oluyor. Orijinalinden ayrı özellikler ve görsellikler eklenmesi bu ara yüzlerin arasında farklılıklar oluşturuyor ve bu da telefonların aslında temelde aynı işletim sistemine sahip olmasına rağmen farklı oldukları hissini yaratıyor.

Bunlar dışında ise Android marketlerde bulabileceğiniz Launcher’larda var. Go Launcher veya Nova Launcher gibi örnekler verebileceğimiz bu Custom Launcher’lar, telefon üreticilerinin dışında üçüncü parti olarak adlandırılan yazılımlar. Android işletim sisteminin açık kaynaklı ve özgür bir yapıda olması sayesinde ise bu Launcher’lar kolay bir şekilde marketten indirilerek cihazınıza kurulabiliyor.

Her Launcher birbirinden farklı tema ve görsellerle geliyor, ayrıca kullanım şekiller ide farklı. Örnek olarak Samsung ’un kullandığı TouchWiz ara yüzünde ana sayfada Widget eklemek veya klasör oluşturmak için simgeleri dosya oluşturduktan sonra seçmek gerekirken, Xperia Z telefonundaki Xperia Launcher’da klasör yapmak için tıpkı iphone’daki gibi simgeleri tutup birbirinin üzerine getirmek yeterli oluyor.

İşte Facebook Home’da bu şekilde telefonunuzun ara yüzünü değiştiren bir Launcher. Karıştırılmasın, herhangi bir telefon ya da bir işletim sistemi değil. Bütün programların birleşip tek bir organizma gibi davrandığı bir Facebook kılıfı. Facebook’un ana amacının sosyal birleşme olduğu fikrine sıkı sıkıya sarılarak oluşturulmuş bir ara yüz. Tabi temelde sadece Facebook kullanıcılarını, hatta hesaplarından çok az etkileşimde bulunanların değil, daha çok yoğunlukla bu sosyal ağı kullanan kişilerin hedeflendiği bir yapı. Bilinen Facebook programında olduğu gibi birkaç tuşa basarak istenilene ulaşıldığı yapıdan ziyade hiçbir tuş kullanılmadan tüm sosyal hayatın her saniyesini gözlerimizin önünde yaşatan bir yazılım.

Android Ana Ekran

Kullanım 

Facebook HomeFacebook Home bilinen Android ara yüzünü tamamen değiştiren bir program. İster farklı bir Custom Launcher kullanın ister telefonun orijinalinde gelen Launcher’ı, Facebook Home’u yüklediğiniz andan itibaren tüm ana ekranınız ve telefon yapınız Facebook entegrasyonlu bir şekilde tamamen farklı bir yapıya bürünüyor. Örneğin Android ana sayfanızda çeşitli widgetler ve program kısa yolları kullanıyorsunuz. Facebook Home arayüzünü yüklediğiniz andan itibaren ise ana sayfanız Facebook hesabınızdaki haber kaynağından gelen görüntülerin akıcı bir şekilde parmağınızla sağa ve sola oynatılarak değiştiği bir yapıya dönüşüyor. Buna haber kaynağının İngilizce karşılığı olan “News Feed” gibi “Cover Feed” adı verilmiş. Facebook haber kaynağınızdan çekilmiş tam ekran bir arka plan resmi, onun üzerinde paylaşımı yapılan konunun içeriği olan yazılardan oluşuyor. Bunları sağa sola oynatarak, bir sonraki veya bir önceki haber kaynağı verilerini görebiliyorsunuz. Sadece paylaşılan içerikleri değil durum güncellemelerini de tam ekran halinde ana sayfanızda görüntüleyebiliyorsunuz. Bu içerikleri görüntülerken aynı zamanda bir Android temel işlevi olan bildirimleriniz ide kolay bir şekilde ana sayfa üzerinde alabiliyorsunuz. Örnek olarak Ahmet’in son durum güncellemesine bakarken, Zeynep’in Twitter ’da sizden bahsettiği bildiriminizi, yine Ahmet’in güncellemesini görüntülerken bir kutu içerisinde görebiliyorsunuz. Bu bildirimi ortadan kaldırmak için ise parmağınızla sağa sola oynatmanız yeterli oluyor ve tekrardan ana ekranda kaldığınız yerden haber kaynağı içeriklerine bakmaya devam ediyorsunuz.

Facebook Home Beğen

Facebook Home Kilit Açma

Yine haber kaynaklarını görüntülediğiniz Android ana ekranında bir içeriği beğendiğiniz zaman ekranda tek bir tıklama ile bunu yapabiliyorsunuz. Beğenme işlevini gerçekleştirdiğiniz zaman ekranda büyük bir Like simgesi çıkıp sizi haberdar ediyor. Tersi bir durumda yani yanlışlıkla beğendiğiniz bir haberde ise yine bir tıklama yaparak işlemi tersine çevirip beğeninizi geri alabiliyorsunuz. Ana ekranda aynı zamanda yorumlar simgesi de mevcut ve bu simgeye tek bir dokunuşla yorumları okuyup, kendi yorumunuzu da bırakabiliyorsunuz.

Ana ekranın alt tarafında ise ufak, yuvarlak bir kutucuk içinde sizin kendi profil resminizde bulunuyor. Bu resim bir nevi Android sistemindeki home tuşunun Facebook’a entegre edilmiş şekli gibi bir işlev sunuyor. Profil resminizin küçültülerek içine girdiği bu yuvarlak Navigasyon tuşunu yukarı, sağa ve sola oynattığınız zaman ise bir önceki uygulamaya dönme, Messenger uygulamasını açma veya uygulamalar ana ekranına dönmenizi sağlıyor. Burada işin güzel tarafı herhangi bir yavaşlama olmadan son derece akıcı bir şekilde bu Navigasyon tuşunu kullanabilmeniz.

Navigasyon tuşunu yukarı doğru oynattığınız zaman tüm ana ekranınızı kaplayan uygulamalar ekranı çıkıyor. Birkaç sayfadan fazla uygulamanız var ise ekranı sağa veya sola doğu oynatarak uygulama sayfaları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Telefona yüklenen uygulama dosyalarını görmek için çıkan menüden en sola doğru geçiş yapmanız yeterli, üzerlerine uzun bir şekilde basılı tutarak ise, kısa yollarını uygulama sayfasına ekleyebiliyorsunuz. Uygulama sayfası oluşturma sayısı ise sınırsız.

Facebook Home Ana Ekran

Konuşma Baloncukları

Facebook Home MesajlaşmaFacebook tabiki sosyal hayat ve entegrasyon demek. Entegrasyonla kastedilen ise sürekli olarak arkadaşlarınıza bağlı kalmanız. Bunun içinde en önemli şey mesajlaşma. Facebook Home bu ana işlev üzerinden oldukça şık bir uygulama geliştirmiş. Yuvarlak daireler şeklinde hazırlanan konuşma baloncukları diye tabir edebileceğimiz ve üzerlerinde isim yazması yerine mesajı atan kişinin Facebook Profil resimlerinin olduğu baloncuklar sayesinde mesajlaşma pratik bir şekilde yapılabiliyor.

Facebook bu baloncuklara “Chat Heads” adını vermiş. Türkçe ’ye konuşma kafaları olarak çevrilebilecek bu isim aslında İngilizce ’de bile biraz garip kalıyor. Dolayısıyla konuşma baloncukları şeklinde tabir edilirse sanırım daha mantıklı olacaktır. Ana ekranda haber kaynağınızda dolaşırken biri size Facebook üzerinden mesaj attığı zaman kişinin resminin içinde olduğu bu baloncuklar beliriyor ve baloncuğun üzerinde okunmamış mesaj sayısı yazıyor. Siz bu baloncuğa basarak kişi ile mesajlaşmaya başlıyor veya direk olarak baloncuğu sağa sola iterek ana ekrandan kaybolmasını sağlıyor ve mesajlaşmayı cevap vermeden bitiriyorsunuz. Baloncukların ekranda durduğu yeri beğenmiyor iseniz bunları oynatarak ekranda istediğiniz bir bölgeye çekebiliyorsunuz. Bu baloncuklar sadece Facebook mesajlarını göstermiyor, isteğe bağlı olarak SMS mesajlarını da bu baloncuklar içerisinden görüntülenebiliyor. Facebook Messenger’ın size hem Facebook hem de SMS mesajlarını aynı karede gösterebilme özelliği, Facebook Home ile akıllı bir şekilde ana ekrana entegre edilmiş. Bu baloncuklar ekranın herhangi bir yerinde mesaj geldiği anda belirdiği için o anda hangi uygulama kullanıyor olursanız olun size anında cevap verme olanağı sunuyor. Örneğin Milliyet uygulamasında haberleri okurken ekranın sağ üst köşesinde beliren mesaj baloncuğunu tıklayarak uygulamadan çıkmadan mesajınızı yazabiliyor ve bu balonu kapatarak uygulamaya kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Artık bu işlevle bir uygulama sırasında SMS veya Facebook mesajı aldığınız zaman ekranı kapatıp başka bir ekrana geçiş yapmak ve sonra geri dönmek zorunda kalmıyorsunuz.

Chat Heads

Facebook Home gerçekten çok akıllı düşünülmüş bir Sosyal Ağ Launcher’ı ancak bazı sorunlarda aklımıza gelmiyor değil. Örneğin bu uygulama tam ekran olarak ana ekranınızı kaplayacak ve gelen mesajların veya SMS’lerin baloncuklar içinde ana ekranda yer alacağını düşünürsek, büyük ekranlı telefonlarda görülmesini istemediğimiz şeylerinde kocaman bir şekilde etrafımızdaki insanlar tarafından görüneceğini unutmamız lazım. Her ne kadar ayarlar bölümünde bazı engellemeler yapılsa da sıkıntılı ve can sıkıcı durumlara yol açabilir.

Bunun dışında Facebook ayrıca tanıtımda diğer işlevleri hakkında fazla bir bilgi vermedi. Örneğin Messenger üzerinden yapılan görüntülü konuşmalar anladığım kadarıyla ilk aşamada yine Messenger programı üzerinden gerçekleştirilip ana ekrana entegre edilmeyecek. Ancak ilk sürümde olmasa bile ilerde yapılacak geliştirmelerle beraber bu da sisteme entegre edilebilir. Ayrıca daha önce bahsettiğimiz gibi mobil reklam uygulamalarının Facebook Home üzerinden nasıl görüntüleneceği ve gelir kapısı yaratacağı da bahsedilmedi. Benim buradaki düşüncem Zuckerberg’in gelir artırımından önce Facebook’u hayatımızın temel unsurlarından biri haline getirmeye çalışması. Nitekim ana açılış ekranında yerleşik olacak Facebook, sürekli gözümüzün önünde olacak bir uygulama haline dönüşüyor. Amaç temel kullanımı artırmak ve daha çok bağımlı hale getirmek. Örneğin sürekli Facebook uygulamasını açmayan veya web üzerinden takip etmeyen insanların kaçırdığı haber kaynaklarını artık kaçırmaması ve bunlara yorumlarda bulunarak hem daha çok bağımlı hale gelmesi hem de sitedeki içeriğin katbekat arttırılması. Bir diğer olay ise yeni ara yüzün Android’in Widget gibi temel işlevlerini etkisiz bırakması ve bunun yerine telefonları tamamen sosyal makineler haline getirmesi.

Çıkış Tarihi

Facebook Home önyüklemeli olarak HTC First cihazlarında ve ayrı yüklenebilen APK şekliyle Google Play Store’dan indirilebilecek.  Launcher olarak ilk aşamada Galaxy Note 2, HTC One X, HTC One X+,  Galaxy S3 ve bu ay içerisinde piyasaya çıkacak olan Galaxy S4 ve HTC One cihazlarına uyumlu olarak 12 Nisan tarihinde piyasaya çıkacak.

12 Nisan’da piyasaya çıkmasından önce ise birçok cihaza yüklenebilir bir APK versiyonu ise İnternet’e sızmış durumda. MoDaCo.com’un yayınladığı beta sürüm APK dosyası ilginç bir şekilde belirtilen cihazlardan başka birçok cihazda da çalışıyor. Ancak bu beta sürümünü cihazınızda çalıştırıp herkesten önce Facebook Home’u görmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan kurulum dosyaları ve cihazınızın 1280×768 çözünürlüğüne sahip olması. Bu beta sürüm bazı bahsettiğimiz özellikleri çalıştırmıyor. Örneğin konuşma baloncukları aktif değil. Birkaç gün daha beklemek istemiyorsanız Facebook uygulamasını kaldırarak deneyebileceğiniz bu beta sürümü için ilgili siteden talimatları uygulayarak kurulum yapabilirsiniz.

Galaxy S3 Facebook Home

Facebook Home tahminimizce çıkış tarihi olan 12 Nisan itibariyle Google Play Store listelerinde ilk gününde bir numara olacaktır. Ancak merakla indirilecek olan bu uygulamanın zamanla üç kullanıcı kitlesi tarafından farklı şekillerde faydalanılacağını düşünüyorum. Telefonlarına bu uygulamayı indiren ilk kitle gizlilik endişesi veya sürekli sosyal ağa bağımlı kalma sıkıntısı sebebiyle birkaç günlük kullanımdan sonra uygulamayı silecek, ikinci kitle ise Android’de sevdiği Launcher’dan vazgeçemeyeceği için Facebook Home’la beraber geçiş yaparak aralıklarla kullanım yapacak ve son kitle olan Facebook bağımlıları ise bu programdan hiçbir zaman vazgeçemeyerek sürekli bir şekilde ana Launcher’ları olarak kullanacaklardır.

Unutmadan söyleyelim telefonu 12 Nisan’da indirdikten sonra mevcut Launcher’ınız ile beraber değiştirmeli olarak kullanmak isterseniz Play Store’dan Home Switcher adlı uygulamayı indirmeniz yeterli. Bu uygulama ile telefonunuza yülü Launcher’lar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Gelecek Etkisi

Zuckerberg çok akıllı davranarak tek bir telefonda Facebook uygulaması yapmak yerine tüm Android platformunda herkesin faydalanabileceği bir uygulama yarattı. Temel amacı Facebook’un daha geniş kitlelere yayılması ve kullanım oranlarının zaten çok üst düzeyde olmasına rağmen daha da artması oldu. Ancak bence başka sosyal ağ uygulamalarının da önünü açtı. Facebook Home sadece Facebook’un entegre edildiği bir sosyal ağ uygulaması. Ancak herkesin bildiği ve sıklıkla kullandığı başka platformlarda var. Örneğin Twitter gibi. Sanırım bundan sonra insanların mobil uygulamaları en sıklıkla kullandığı Sosyal Ağ uygulamalarını içeren başka Launcher’larda piyasaya çıkacaktır. Örneğin açık kaynaklı Android platformunun etkisi ile kaynak kodları kopyalanarak tıpkı Facebook Home’a benzeyen ancak içinde Twitter, Instagram, Foursquare, Whatsapp gibi tüm uygulamaları aynı anda görüntülemenizi sağlayacak Launcher’larda yazılımcılar tarafından piyasaya çıkacaktır. Ana ekranlarında sadece Facebook iletileri yerine diğer kaynakların da görüntüleneceği uygulamaların, Facebook’tan çok daha fazla popüler olacağından şüphem yok.

İOS ve Windows Phone Platformu

Tabi sunum yapıldıktan sonra herkesin aklına ilk gelen soru Facebook Home uygulamasının ne zaman İOS platformunda çıkacağı idi. Zuckerberg yaptığı açıklamada her ne kadar Apple ile uyum içinde çalışıyor olsalar da Apple’ın getirdiği bazı kısıtlamalar yüzünden böyle bir uygulamanın oluşması için henüz gereken ortamın oluşmadığı idi. Android’in daha özgür bir platform olması ve Zuckerberg’in istediği her şeyin oluşmasına izin vermesi sayesinde bu uygulama ilk aşamada Android platformunda yayınlanacak. Tabi Zuckerberg en kısa zamanda Apple ile çalışmak içinde bir açık kapı bırakmadı değil. Ancak benim düşüncem böyle bir olasılığın hiçbir zaman, en azından Android ’deki full sürüm şekliyle gerçekleşmeyeceği.

Çıktığı ilk günden bu yana sadece birkaç ufak özellik dışında İOS kilit ekranının bile değişmediğini düşünürsek temel işlevinin Ana sayfa üzerine oturarak tüm telefona hakim olmak olan bir uygulamanın, kısıtlamalarıyla meşhur İOS platformunda asla barınamayacağıdır. Daha önce söylediğim gibi belki limitli bir versiyonu çıkartılabilir, ancak tüm özellikleri telefona hükmetmek olan bir uygulamanın hangi bölümünü kesip çıkartılacağı ise tam bir muamma.

Apple’ın tek tahammül edemediği şey kendi oluşturduğu işletim sistemine uygulamaların müdahale etmesi. Sistem dosyalarını temel aldığımızda Jailbreak dışında hiçbir opsiyon değişime izin vermiyor. Android’de ise sistem dosyaları çok daha özgür bir şekilde kullanımda. Örneğin telefonun orijinalinden gelen widget’ları beğenmiyorsak Android marketten birçok farklı Widget uygulaması indirip kullanabiliriz. Hatta birçok programın bile ayrı Widget desteği bulunmakta. Ancak Apple platformunda Widget desteği kendi orijinali ile beraber gelen birkaç şey dışında yok ve ancak telefona Jailbreak yapmanız gerekli ki Cydia’da birkaç yararlı program bulabilesiniz. Aynı şekilde diğer bir örnekte yaptığınız görüşmeleri kaydetmek istiyorsanız Jailbreak yapsanız dahi kullanabileceğiniz bir program yok.

İşte İOS ile beraber Windows platformu da aynı şekilde bu kısıtlamalara tabi. Kendisi ile beraber gelen ana ekran dışında bir kullanıma izin vermiyorlar. Bunun tabi iyi yönler ide var, örneğin İOS platformunda Android’e göre çok daha stabil bir kullanım şekli var. Ancak her ne kadar stabilite ön planda da olsa, konumuz Facebook Home olduğu zaman yapı itibari ile böylesine kullanım alanlarına müdahale edip kendi içeriğini yükleyen programların hiçbir zaman İOS ve Windows programlarında yeri yok. Zaten işin komik olan tarafı da, Microsoft’un iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı Frank Shaw’un iki gün önce, Facebook’un bu uygulaması için gerçekleştirdiği etkinliğin iki sene önceki Windows Phone etkinliği ile benzer olduğu, uygulamanın kendisinin ise Windows Phone kopyası olduğu şeklinde açıklamaları. Facebook’ta hisseleri olan bir firmanın böyle bir açıkla yapması beni şaşırtsa da bu uygulamanın Windows Phone Market’te olmasının ne kadar zor olduğu konusun dada ipuçları verdi.

Benzer Programlar

Facebook Home birkaç gün sonra indirime sunulacak. Bu programı şimdiden denemek isteyenler sızan beta sürümü indirip kurabilirler. Ancak beğenmeyenler veya daha sade bir alternatif isteyenlerde aşağıdaki Android programlarını kullanabilirler.

1)      Flipboard: Bazı sosyal ağları birleştirerek dergi havasında okuyabileceğiniz, Widget yardımı ile Facebook Home’a biraz benzer şekilde ana ekranınızda görüntüleyebileceğiniz çok keyifli bir uygulama.

2)      Quick Launch Social Lock Screen: Telefonunuzun kilit ekranının standart yapısından sıkılanlar Facebook haber akışlarını kilit ekranların da görüntüleyebilirler.

3)      So.Ho Social Launcher : Aynı Facebook Home gibi Android’deki ana ekranınıza yerleştirdiği kutu ile sosyal ağdaki akışlarınızı görmenizi sağlıyor. Ana ekranında ne varsa görünmez yapıp yerine haber kaynağını getiriyor. Facebook uygulamasına oldukça benzer bir uygulama. Ondan farkı ise ekranın üst tarafındaki tuş ile Facebook ve Twitter arasında geçiş yapabiliyor olmanız.

4)      Android Pro Widget: Ana ekranınıza yerleşen widgetler sayesinde SMS mesajları, Facebook haber kaynağı, Twitter Timeline’ı, Favori Kişiler gibi birçok şeyi şık bir dizaynla uygulamaları açmadan görüntülemenizi sağlıyor.

5)      PhotoWall Live Wallpaper: Facebook’taki haber kaynağınızda yer alan arkadaşlarınıza ait fotoğrafları duvar kâğıtları haline çevirip ana ekranınıza taşıyor. Programla beraber beğendiğiniz fotoğraflara iki kere dokunarak büyütebiliyorsunuz.