Anasayfa Makale Facebook İnsanları Psikoza Sokuyor

Facebook İnsanları Psikoza Sokuyor

Sosyal medya insanları mutsuzluğa yöneltiyor.
Sosyal medya insanları mutsuzluğa yöneltiyor.
Sosyal medya insanları mutsuzluğa yöneltiyor.
Sosyal medya insanları mutsuzluğa yöneltiyor.

Facebook’un insanlar üzerindeki etkisini inceleyen 2 araştırmanın bulguları dikkat çekici.

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı İsrailli bilim-insanlarının yaptığı araştırmaya göre sosyal medyada normalden fazla zaman geçiren insanlarda ileriye dönük psikoz belirtileri ortaya çıkıyor.

Sosyal medya denilince akla ilk gelen tabi ki Facebook oluyor. Araştırmalarda gene Facebook üzerinden yapılmış. Bu problemleri yaşayan insanların yalnızlık çektiği belirtiliyor. Sanal ortam üzerinden kendilerine arkadaş bulan kişiler ilerleyen süreçte psikoz evresine girmeye yaklaşıyor. Kişilerin daha önceden herhangi bir rahatsızlığı ya da uyuşturucu bağımlılığı yok. Ancak sanal arkadaşlıklarda yaşanan problemler kullanıcıyı daha çok yaralıyor.

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Sackler Tıp Fakültesi’ndeki Doktor Uri Nitzan’ın önderliğinde araştırmaya Shalvata Ruh Sağlığı Merkezi destek çıkıyor. Birçok psikologun da yardımda bulunduğu araştırmada Facebook ve psikotik rahatsızlıklar arasında bağlantı kuruldu. Dr. Nitzan’ın 3 hastası da internet üzerindeki arkadaşlığı yalnızlıktan kurtulmak için seçtiklerini kabul etti.

Bir diğer araştırma ise Gothenberg Üniversitesi’nde devam ediyor. Buradaki araştırmaya göre Facebook’ta fazlaca vakit harcayan kullanıcıların düşük gelirli ve az eğitim görmüş kişiler olduğu anlaşıldı. Mutsuz ve yalnız yaşayan kullanıcıların %26sı Facebook’a girmeyince kendilerini huzursuz hissettiklerini belirtiyor. Kadınların gün içerisinde Facebook’ta ortalama 81 dakika erkeklerin ise yaklaşık 1 saat vakit geçirdiği açıklandı.

Kişilerin hayatlarında yaşadıkları kötü olayları aşamaması, sosyal medyanın etkisiyle birlikte onları daha da kötü durumların içerisine sokuyor.