Anasayfa Makale İncelemeler Samsung WB850F Smart Camera İnceleme

Samsung WB850F Smart Camera İnceleme

Samsung_WB850F_07

Hafif, sağlam, becerikli: Samsung WB850F Smart Camera incelemesinde örnek fotoğraflar ve videolar ile bütün özelliklerini sergiliyoruz…

Akıllı telefonlar gün geçtikçe daha iyi kameralarla donanırken, bunun ucu şüphesiz fotoğraf makinesi pazarına dokunuyor. Özellikle üst seviye bir telefonunuz varsa, üzerine bir de fotoğraf makinesi almanın pek mantıklı bir tarafı olmadığını düşünebilirsiniz, haksız da sayılmazsınız. Sonuçta kullanılan lenslerin kalitesi, yeni nesil CMOS sensörlerin sağladığı yüksek megapiksel çözünürlük geliştirilmiş yazılım desteği sayesinde bugün “amiral gemisi” tabir edilen türden bir cep telefonunun kamerası, çoğu dijital fotoğraf makinesine rahmet okutacak seviyelere geldi.

Öte yandan bir de şöyle bir gerçek var ki, herkes en üst seviye cep telefonu kullanmıyor. Kullansa bile cep telefonlarının bataryaları henüz tüm günü şarj yemeden atlatacak seviyede değiller, özellikle de yoğun kullanıldıklarında! Ve en önemlisi de, iyi fotoğraflar çekmek sadece kameranın megapiksel rakamıyla sınırlı bir aktivite değil. Cep telefonu kameraları ne kadar gelişseler de, dijital kameraların sahip olduğu kadar ileri lenslere sahip değiller, bu da fotoğraf kalitesinde ciddi bir fark yaratıyor.

Bu sebeplerden dolayı dijital fotoğraf makineleri hâlâ pazarda önemli bir yere sahipler, ancak rekabet çok fazla ve firmalar ürünlerini rakiplerinden farklı kılmak için yeni özellikler katmak zorundalar. Samsung’un WB serisi dijital kameraları, kullanımı kolay bir fotoğraf makinesi isteyenlere yönelik geliştirilmişti. Serinin en yeni modeli olan WB850F, az rastlanan bazı özellikleri de bünyesine katarak piyasada ön plana çıkmaya çalışıyor. Ancak ne kadar başarılı oluyor, buna birlikte bakalım.

Samsung_WB850F_04

Tasarım

Samsung bu kamerayı hafif ve tek elle rahat kullanılabilir kılmak istemiş, sonuçta bu sınıfın en önemli satış noktası, gezerken rahatça foto çekebilmek. Ancak bunu yaparken sağlamlıktan çok ödün vermemişler, cihazın ana şasisi hafif alüminyum alaşımdan mamul, tek elle rahatlıkla kullanılabilecek kadar hafif. Cihazda bir vizör bulunmuyor, onun yerine 3 inçlik AMOLED ekran tüm kullanımın odağı olacak şekilde tasarlanmış. Fakat ekran dokunmatik değil, cihazın sağ tarafında yerleştirilmiş olan bir kontrol çemberi ve bir dizi düğmeyle kumanda ediliyor. Cihazın sol üst köşesinde ise gerektiğinde kasadan dışarı çıkan küçük ama hayli kuvvetli bir flaş bulunuyor. Tüm bunlar eğer solak bir kullanıcı iseniz kötü haber tabii.

Cihazın alt kısmını çevirdiğinizde, tripod için montaj yuvasını ve batarya kapağını görebilirsiniz. MicroSD hafıza kartı yuvası da hemen bataryanın yanında yer alıyor. Cihazın üst kısmında flaş dışında güç düğmesi, çekim düğmesine entegre durumda optik zum ayar kontrolü ve ana mod seçim düğmesi var. Ayrıca yine üst kısımda sağ ve sol olmak üzere stereo kayıt yapan iki adet mikrofon girişini görebilirsiniz. Ön tarafta ise objektifi ve onun hemen köşesine konumlanmış bir kırmızı ledi bulabilirsiniz.

Cihazın sağ yanında taşıma kordonu için sabitleme halkası var, bunun hemen üzerindeki kapağı açtığınızda ise karşınıza micro-HDMI ve micro-USB portları çıkacaktır. HDMI yuvasını kullanarak doğrudan büyük ekrana görüntü verebilmeniz mümkün. USB portu ise hem bilgisayara veri aktarmak, hem de cihazı şarj etmek için kullanılabilir.

Cihazı çalıştırabilmek için bir hafıza kartı şart, yoksa açıldığında hafıza kartı olmadığını bildiriyor ve herhangi bir çekim yapamıyorsunuz. Hafıza kartını cihaza ilk kez taktığınızda ise boş olmasına dikkat etmenizi öneririm, dosya biçimlendirmesi uygun değilse kullanabilmek için format atması gerekecektir.

Samsung_WB850F_08

Donanım

WB850F’in 16.2 MP çözünürlüklü bir BSI CMOS sensörü var, bu değer artık pek sıra dışı sayılmıyor. Ancak zaten fotoğraf makinelerinde sırf MP değeri üzerinden değerlendirme dönemi de geçti diyebiliriz, cep telefonlarında bile çok daha yüksek çözünürlüklü sensörlere rastlamak mümkün. Bu modeli diğer makinelerden ayıran en önemli özellik, 23 mm Schneider Kreuznach yapımı objektifidir. Bu objektif 21x optik zum imkanı sağlıyor, oysa bu türden çoğu “kolay kullanımlı” makine dijital zum ağırlıklı olarak işliyor. Dijital zum bir dereceye kadar işe yarasa da, ürettiği sonuçlar optik zum ile kıyaslanacak kalitede olamıyor.

Cihazın ikinci önemli unsuru 3 inçlik AMOLED ekranı, her ne kadar dokunmatik olmasa da, sağladığı yüksek görüntü kalitesi sayesinde cihazla çalışmak daha rahat bir hale geliyor. Ekranın sağ tarafındaki kontrol diski, cihazın üst kısmındaki mod seçim diskiyle kombine kullanılarak tüm ayarlara rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ve yapabileceğiniz çok fazla ayar olduğunu da söylemek lazım! Kamerayı doğrudan SMART moduna alıp suya sabuna dokunmadan arka arkaya foto ve video çekebilirsiniz. Fakat eğer isterseniz ISO ayarından tutun da, çeşitli filtreler uygulamaya kadar pek çok seçenek parmaklarınızın ucunda. İşin ilginç tarafı, bu cihazla aynı zamanda 3 boyutlu fotolar da çekebilirsiniz. Tek lense sahip olmasına rağmen WB850F doğrudan 3 boyutlu televizyonlarda gösterilebilen üç boyutlu (3D) fotolar çekebiliyor, ancak 3D videolar çekemiyor.

WB850F üzerinde bulunan iki önemli özellik ise hem Wi-Fi, hem de GPS yongalarına sahip olması, bunlar pahalı modellerde bile az rastlanan, alt seviye cihazlarda ise hiç görülmeyen özellikler. Wi-Fi bağlantısı sayesinde yerel ağ üzerinden internete çıkış yaparak çektiğiniz resim ve videoları sosyal ağlar (Facebook, Picasa, YouTube, Photobucket) üzerinde paylaşmak mümkün oluyor. Ayrıca bulut servisler ya da yerel bilgisayara veri yedeklemek, televizyona çıkış vermek ya da e-posta olarak gönderi yapmak da mümkün. Remote Viewfinder adlı uygulama sayesinde kameraya telefonunuzla erişip kontrol etmek de söz konusu, ancak bunun için iOS ya da Android uygulamasına ihtiyacınız olacaktır.

GPS seçeneğine gelince, özellikle sahada fazla vakit geçiren ve çektiği fotolara konum bilgisi eklemek isteyen kullanıcılar için bu gayet faydalı bir seçenek. Ne var ki kullanması biraz meşakkatli, öncelikle cihazla beraber gelen diskten ya da Samsung’un kendi sitesinden yazılım kurmanız gerekiyor. Bu kurulum işleminden sonra cihazın içindeki gerçek GPS sistemi sayesinde açık alanlarda konum belirlemek sorun olmuyor, ancak tabii ki kapalı alanlarda uydu erişimi zayıfladığı için sistem kullanışsız kalıyor.

Samsung bu cihazla beraber herhangi bir pil şarj cihazı vermiyor, şarj için doğrudan cihazı USB portundan bağlamanız gerekiyor. Öte yandan cihazın içindeki 1050 mAh kapasiteli batarya kolaylıkla çıkabiliyor, birkaç saniyede yenisiyle değiştirmek mümkün oluyor. Ve aslında uzun süre sahada kalacaksanız, yedek bir batarya bulundurmanızda fayda da olacaktır, nedenine birazdan değineceğiz.

Samsung_WB850F_09

Performans

Samsung WB850F benzer “bak-çek” türü pratik kullanımlı makinelerle kıyaslandığında resim ve video kalitesi olarak çoğundan bir gömlek daha üstün diyebilirim. Özellikle 21x optik zum bu makineyi dijital zum kullanan modellerden daha üstün kılıyor. Otomatik görüntü sabitleme ve odaklama sayesinde, cihazın huyunu kısa sürede çözüp gayet başarılı resimler çekmeye başlamak mümkün.

Çekilen resimlerde genellikle sıcak renkler daha ön plana çıkıyor, ancak bu durum rahatsız edici bir seviyede değil, aksine fotoların genellikle biraz daha canlı görünmesine sebep oluyor. Makinenin çekim hızını ayarlayabilir, tek basışta on kareye kadar foto çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu çoklu çekim özelliği sayesinde en iyi kareyi yakalamak daha kolaylaşıyor. Farklı ışık ve çekim planı ayarları sayesinde hemen her ortamda ve ışık seviyesinde iyi resimler elde edilebiliyor. Pozlama süresini ayarlamak mümkün olduğundan özellikle düşük ışık koşullarında uzun pozlama yaparak gayet iyi fotolar çekmek mümkün, ancak bu gibi çekimler için bir tripod kullanmak gerekiyor.

ISO ayarını da diğer her şey gibi otomatikta bırakabilir ya da 100 ila 3200 arasında değişen bir aralıkta kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ancak ISO ayarını çok yükseltirseniz, özellikle nesnelere fazla zum yaptığınızda resimlerde grenlenme ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden özellikle detay fotoları çekerken ışık ayarlarını dikkatli yapmak gerekiyor.

WB850F zorlanmadan 1080p video da çekebiliyor, bunu HDMI bağlantısı üzerinden doğrudan bir televizyona gönderebiliyor. Resimlerde de 16 MP modundayken 4608×3456 çözünürlükte foto çekebiliyor, tabii bunu ayarlardan 3 MP civarına dek düşürmek mümkün. Cihaz çok yüksek çözünürlükte foto ve videoları bile kendi ekranında fazla zorlanmadan seri biçimde gösterebiliyor, ancak burada kullandığınız hafıza kartının hızı da çok önemli. Cihaz çektiği videoları doğrudan mp4 formatında kaydediyor, bu da rahatlıkla sosyal medyaya yüklemenize ya da diğer cihazlarda pek fazla dönüştürme işlemi gerekmeden oynatabilmenize imkan tanıyor.

Technopat Ofisi’nin penceresinden ve Çırağan Sarayı’nın balkonundan Samsung WB850F Smart Camera ile çektiğimiz örnek videoları hiç editlemeden, değiştirmeden, aynen olduğu gibi sizlerin değerlendirmesi için paylaşıyoruz:

Aşağıdaki örnek fotoğraf ise üç farklı zoom seviyesinde üç fotoyu yan yana ekleyerek ortaya çıkarttığımız bir kare. Birleştirme ve boyut küçültme haricinde bir değişiklik yapmadık. En üst zoom seviyesinde bile görüntü net, zira dijital değil, optik zoom farkı var. Fotoğrafa tıklayarak büyütebilirsiniz…

Technopat Ofisi'nden 3 aşamalı zoom ile test fotoğrafı
Technopat Ofisi’nden 3 aşamalı zoom ile test fotoğrafı

WB850F’in en zayıf noktasının bataryası olduğunu söylemek lazım. 1050 mAh batarya flaşsız normal kullanımda çok yetersiz sayılmaz. Ancak Wi-Fi ve özellikle de GPS özelliklerini açarsanız bataryanın çok hızlı bir biçimde tükendiğine şahit olacaksınız. Bunda şaşırtıcı bir durum yok, cep telefonlarında da bataryayı en çok tüketenler Wi-Fi ve GPS özellikleridir, bu cihazda da durum pek farklı değil. Ancak şüphesiz Samsung biraz daha büyük bir batarya kullansaydı iyi olurdu.

Samsung_WB850F_06

Ekrana gelince, Samsung tüm cihazlarında olduğu gibi bunda da kullandığı AMOLED ekranı kendi üretiyor ve görüntü kalitesi hayli yüksek. Ancak saha kullanımında ekranın performansı bende biraz hayalkırıklığı yarattı. Özellikle havanın çok açık ve güneşli olduğu durumlarda ekranın görünürlüğü ciddi biçimde düşebiliyor. Yeni nesil cep telefonları bu gibi durumlarla başa çıkmak için parlaklık ve kontrast ayarlarını ortam ışığına göre otomatik yapıyorlar, ancak anlaşılan bu cihazın ekranında benzer bir teknoloji kullanılmamış. Ayrıca bir vizör de bulunmadığından, her zaman resim çekmek için ekrana muhtaçsınız ve bu zayıflık canınızı sıkabilir.

Samsung_WB850F_01

Sonuç

Samsung WB850F, internet üzerinde 1,100 TL’nin üzerinde fiyatlarla bulunabiliyor ve bu pek düşük bir fiyat sayılmaz. Ne var ki cihazın genel kalitesi ve özellikleri, onu daha ucuz makinelerden ayırmaya yetiyor. Şüphesiz çekim yeteneği SLR sınıfı makinelere eş değil, ancak aradaki farkın aşırı büyük olduğu da söylenemez. Kaldı ki SLR sınıfı bir makinede hem gereken ek donanımın maliyeti, hem de düzgün kullanabilmek için gereken tecrübenin fazlalığı inkar edilemez. Oysa WB850F kutudan çıktığı gibi ve çok kısa bir sürede kullanımı öğrenilerek verimli bir biçimde kullanılabiliyor. Üstelik gayet çaylak bir amatörün elinde bile gayet başarılı sonuçlar verebiliyor. Bu yüzden de “profesyonel” fotoğrafçılığın sınırlarından içeri girmek zorunda kalmadan, iyi fotolar çekmeyi amaçlayan amatör kullanıcılar için olabilecek en üst seviye makinelerden biri denebilir.

Teknik Özellikler:

Lens: 23 mm Schneider Kreuznach Varioplan Geniş Açı

Optik Zum: 21x

Batarya: 1050 mAh Li-ion

CMOS: 16,2 MP

Bağlantı özellikleri: Wi-Fi, USB, HDMI, GPS

Flaş: Var

Hafıza: MicroSD hafıza kartı slotu

Video: 1080p @ 30 kare/saniye

Foto: 16 MP @ 4608×3456