Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital My Book Thunderbolt Duo İncelemesi

Western Digital My Book Thunderbolt Duo İncelemesi

WD-Thunderbolt_Duo_02

Taşınmak için yapılmamış bir taşınabilir depolama cihazı…

Western Digital’in My Book serisi portatif veri depolama cihazlarını illa ki duymuşsunuzdur. Daha önce Technopat bünyesinde de bu seriden cihazlara yer vermiştik. My Book ailesinin son üyelerinden biri olan Thunderbolt Duo piyasaya çıkalı pek fazla zaman geçmedi. Ancak belirli sebeplerden dolayı her köşe başında karşınıza çıkacak bir cihaz da sayılmaz işin doğrusu. Western Digital bu ürünle çok belirli bir kullanıcı kitlesini hedef almış. İlk bakışta sırf fiyatı nedeniyle burun kıvırabileceğiniz Thunderbolt Duo, doğru kullanıcının hayatını kurtarabilecek bir ürün.

Tabii bu aslında benim her zaman altını çizdiğim bir konu, hem ihtiyacınıza, hem de kesenize uygun teknolojiyi aramak. Bu durum özellikle Thunderbolt Duo gibi hayli pahalı ürünler söz konusu olduğunda daha da önem kazanıyor. Sonuçta nedir bu cihazın yaptığı, veri depolamak değil mi? Çok basit gibi görünüyor, ancak hiç değil. Gelin cihaza yakından bakalım ve bu koca kitabın içindeki teknolojiyi, ne işe yarayabileceğini inceleyelim.

WD-Thunderbolt_Duo_03

 

 

[tab name=”Tasarım”]

Western Digital’in My Book serisi dışarıdan bakıldığında dik duran bir kitabı andıran tasarımıyla benzerlerinden çok ayrılır. Thunderbolt Duo için de aynı tasarım kullanılmış, ancak işin doğrusu sonuç biraz abartılı olmuş. Eğer kitaplığınızda Roma Hukuku Tarihi ya da Suç ve Ceza gibi kalın ciltler yoksa, o zaman bu hayli kalın modeli bir kitap olarak gözden kaybetmeniz pek kolay olmayacak. My Book serilerinde her zaman alüminyum alaşım kullanan WD, bu modelde sırf fiyatı iyice abartmamak için tamamen plastik bir kasa kullanmayı tercih etmiş, cihazın ebatları diğer kardeşleriyle kıyaslandığında o kadar büyük yani! Ancak tabii ki bu büyüklüğün bir sebebi var, Thunderbolt Duo bir değil, iki adet 3,5 inçlik sabit diski bünyesinde barındırıyor.

Çoğu taşınabilir diski açıp içindeki sabit diski değiştirmek zaten çok zor değildir, ancak WD bu modeli özellikle rahatlıkla açılacak biçimde tasarlamış. Cihazın üç farklı modeli bulunuyor ve bunlar 4 TB, 6 TB ve 8 TB kapasiteyle sunuluyor. Tepedeki kapağı açıp vidalı bir metal plakayı açtığınızda, ucuna birer tutma halkası vidalanmış olan sabit disklerle karşılaşıyorsunuz. Halkadan tutup çekerek bunları dışarı alabilir, yerlerine yenilerini oturtarak cihazın kapasitesini rahatlıkla artırabilirsiniz.

WD-Thunderbolt_Duo_09

Bize teste gelen 8 TB kapasiteli modeli açtığımızda içinde iki adet 4 TB kapasiteli Hitachi 5K4000 Deskstar sabit disk çıktı. Hitachi ve Western Digital bir anlamda “kuzen” firmalar olduklarından bu durum pek şaşırtıcı değil. Ancak yine de şunu sorabilirsiniz, WD neden kendi 4 TB Black serisi sabit disklerini kullanmadı? Bunun cevabı basit, WD 4 TB Black sabit diskler Thunderbolt Duo piyasaya çıktığında henüz üretime girmemişti, bu yüzden de WD burada Hitachi kullanmayı seçmiş. Hitachi 5K4000 Deskstar serisi sabit diskler 5,400 devirli, 5 plakalı modeller ve ekonomik olmak üzere tasarlanmışlar. Her ne kadar performansları çok kötü değilse de, 7,200 ya da 10,000 devir çeviren modellerle kıyaslanacak bir konumda değiller.

Thunderbolt Duo’nun dış kasası plastik olsa da, sabit disklerin oturduğu taşıyıcı çerçeve metal, kaldı ki disklerin çevresinde rahatça soğumaya yetecek kadar hava akımı oluşturacak bir boşluk da mevcut. Kasanın ön yüzündeki güç ışığı dışında herhangi bir gösterge bulunmuyor. Arka panelde ise Kensington kilidi yuvası, güç adaptörü girişi ve iki adet Thunderbolt bağlantı portu mevcut. Bu seri sırf Thunderbolt portuyla geliyor ve USB ya da FireWire portu bulunmuyor. İlk baışta bu bir eksiklik gibi görünse de, aslında değil ve sebebine de birazdan değineceğiz.

Thunderbolt bağlantı portu Apple tarafından piyasaya sokulmuş olan nispeten yeni bir veri aktarım standardı, henüz Apple bilgisayarların tamamında bile bulunmuyor. Ancak bağlantı hızı olarak USB 3.0 ya da FireWire gibi standartlardan çok daha hızlı. Tabii Thunderbolt Duo öncelikle Apple kullanıcıları düşünülerek hazırlanmış, bu yüzden de içindeki sabit diskler doğrudan HFS+J formatında geliyor. Ancak tabii ki Thunderbolt portu olan bir Windows bilgisayara takıp yeniden uygun biçimde formatlayabilirsiniz. Bilgisayarınızda Thunderbolt portu yoksa bunun için piyasada satılan PCI slotu üzerinden bağlanan arabirim kartlarından bir tane edinebilirsiniz. Bu arada Thunderbolt portu kullanmanın en masraflı yanlarından biri de bağlantı kablolarının hayli pahalı olması. Thunderbolt Duo’nun 8 TB modelinde bir adet Thunderbolt kablosu da kutudan çıkıyor, ancak 4 ve 6 TB modellerde kabloyu ayrıca almanız gerekiyor.

WD-Thunderbolt_Duo_010

[/tab]

[tab name=”Performans”]

Thunderbolt Duo’nun neler yapabileceğini ancak beraberinde gelen WD Drive Utilities programını kurunca tam anlamıyla göreceksiniz. Bu yazılım sayesinde cihaza 256 bit şifreleme koymaktan tutun da uyku zamanını ayarlamaya kadar pek çok ayar yapabiirsiniz. Ancak en önemli özelliği, cihazın RAID ayarlarını yapabilme imkanı tanımasıdır. Thunderbolt Duo içindeki iki sürücüyü RAID 0 olarak ayarlarsanız, 8 TB tek sabit disk gibi çalışan ve hayli olan bir konfigürasyon kurmuş olursunuz. Öte yandan RAID 1 olarak ayarlamak cihazın aktif kapasitesini 4 TB boyutuna düşürür, ancak veriler her iki disk üzerinde de tutulacağından veri güvenliği sağlanmış olur. Üçüncü seçenek ise JBOD, bu moddayken iki sabit disk ayrı ayrı çalışır. Bu seçenek özellikle bilgisayarında hem MacOS, hem de Windows çalıştıran ve bu yüzden de farklı formatlarda iki farklı sabit diske ihtiyaç duyan kullanıcılar için çok faydalı olacaktır.

Thunderbolt Duo’nun üzerinde iki adet Thunderbolt portu bulunduğunu söylemiştik. Başka yerlerde bunun cihaza aynı anda iki bilgisayar bağlamak için olduğunu okumuş olabilirsiniz, fakat bu doğru değil çünkü bu bir NAS cihaz değil. Yani aynı anda sadece tek bir bilgisayar bu cihazdaki verilere doğrudan ulaşabilir. İkinci boş portun amacı ise, Daisy Chain denilen ve aslında elektrik mühendisliğinde “seri bağlama” olarak bilinen zincirleme bağlantı yapmaya imkan tanımak. Bu yöntemde ilk Thunderbolt Duo doğrudan bilgisayara bağlanırken, ikincisi ilkine, üçüncüsü ikincisine bağlanıyor. Bu şekilde dört adet 8 TB Thunderbolt Duo’yu seri şekilde bağlayarak toplam 32 TB depolama kapasitesi elde etmek mümkün olabiliyor. Tabii bu Daisy Chain bağlantı özelliği sırf WD Thunderbolt Duo’ya has değil, dünya pazarında başka markaların da bu konfigürasyonda tasarlanmış benzer modelleri var. Ayrıca Western Digital’in de benzer tasarımda ve çok daha hızlı My Book modelleri mevcut. Ancak Türkiye pazarında doğrudan 8 TB olarak en kolay bulabileceğiniz çift Thunderbolt portlu ve çift sabit diskli model şimdilik bu.

Performansa gelince, burada WD tarafından kullanılan 5,400 devirli Hitachi sürücülerin nispeten yavaş olmaları kendini gösteriyor. Başka firmaların 7,200 ve 10,000 devirli sabit diskler kullandıkları benzer modellerle kıyaslandığında, WD Thunderbolt Duo çok büyük olmasa da fark yiyor. Ancak buna rağmen kesinlikle yavaş olduğu söylenemez, Thunderbolt portu burada diğer bağlantı standartlarının yarattığı darboğazı ortaya çıkarmadığından, sabit disklerin performansını sonuna kadar kullanabiliyorsunuz. Thunderbolt Duo yaptığımız testlerde aldığımız sonuçlar da bunu kanıtlar nitelikte, 2 MB sıralı okuma ve yazma testinde 250 MB/s değerine çok yaklaşan sonuçlar aldık. 2 MB rasgele okuma ve yazma testlerinde ise sonuç daha zayıftı, okumada 110 MB/s, yazmada ise 145 MB/s civarına ulaşabildik. Bu değerler gerçekte çok yavaş sayılmazlar ancak 5,400 devirli Hitachi sabit disklerin en azından performans açısından çok da uygun bir seçenek olmadıklarını bir kez daha gösteriyor.

Tabii burada biraz da bu cihazı hangi konfigürasyonda kullanacağınız da önem kazanıyor. Eğer diskleri RAID 0 olarak belirlerseniz ulaşabileceğiniz değerler bundan daha yüksek olacaktır, ancak o zaman da veri güvenliğini çöğe atmış oluyorsunuz. Disklerden birinin bile arızalanması tüm verilerin çöpe gitmesi demek olacaktır. Ne var ki eğer birden fazla Thunderbolt Duo alıp seri bağlarsanız, hem veri güvenliği, hem de sürat konularında daha garantili bir çözüm oluşturabilirsiniz. Şahsen WD’in bu cihazı sırf kasa olarak, yani içinde sabit diskler olmadan da satışa sunmasını çok isterdim, en azından böyle bir seçenek olsa iyi olabilirdi. Böylece daha farklı güç ve kapasitedeki sabit diskler seçme imkanı tüketiciye tanınabilirdi.

WD-Thunderbolt_Duo_01

[/tab]

[tab name=”Sonuç”]

WD My Book Thunderbolt Duo piyasada yaklaşık olarak 2,000 TL civarında fiyatlarla bulunabiliyor, bu da onu ortalama bir bütçeye sahip tüketicinin hedefi olmaktan çıkarıyor. Ancak zaten bu seviyedeki bir veri depolama aygıtı, kenarda duracak ve arada bir içine film ya da müzik atılacak bir cihaz değildir. Eğer bu türden bir depolama cihazı istiyorsanız, USB 3.0 destekli ve 3 ya da 4 TB kapasiteli taşınabilir diskleri çok iyi fiyatlara bulabilirsiniz. Öte yandan bu cihaz, tam anlamıyla büyük miktarlarda veriyi, çok hızlı işlemek zorunda olan profesyonellerin ihtiyaçlarına çok uygun. Kablosu, adaptörü derken 2,5 kiloya yaklaşan ağırlığı nedeniyle belki pek o kadar portatif olmayabilir, ancak yine de taşınabilir. Tabii fiyatı yine de hiç ucuz değil, fakat bu seviyedeki hiçbir depolama çözümü ucuz değil, hatta çoğu alternatif çok daha pahalı. Kaldı ki WD bu ürüne 3 yıl garanti veriyor ve bu arada arıza olursa cihazı ya da içindeki sabit diskleri değiştiriyor.

Bu cihazda gerçekten canımı sıkan tek esas unsur, seçilen Hitachi sabit disklerin yavaşlığı oldu diyebilirim. WD’in kendi 4 TB Black diski bile bundan daha iyi bir performans verebilirdi, belki ilerideki modellerde buna geçebilirler. Kısacası, eğer Thunderbolt portlu bir Apple kullanıyorsanız ve profesyonel bir kişisel veri depolama cihazı arıyorsanız, şu an için en iyi seçeneklerden biri bu diyebilirim. Apple kullanmasanız bile, hızlı ve büyük bir veri depolama çözümü arayan bir profesyonelseniz, o zaman bir Thunderbolt bağlantı kartı edinip yine bu cihazın gücünden faydalanabilirsiniz.

[/tab]

[tab name=”Teknik Özellikler”]

Kapasite: 8 TB

Sabit diskler: 2 x Hitachi 5K4000 Deskstar 5,400 devir, 4 TB

Arabirim: 2 x Thunderbolt portu

Boyutlar: 165 x 157 x 99 mm

Ağırlık: 2,26 kg

[/tab]

[tab name=”Disk Değişimi”]

[/tab]

[end_tabset]