Anasayfa Haber Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Acil Uzay Yürüyüşü Yapılacak

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Acil Uzay Yürüyüşü Yapılacak

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda acil durum!
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda acil durum!

NASA ve UUİ amonyak sızıntısını önlemek amacıyla uzay yürüyüşü programına geçmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz akşam Uluslararası Uzay İstasyonu’nda amonyak sızıntısı fark edildi. NASA ve UUİ mürettebatı ortaklaşa çalışarak sızıntıyı onarmaya çalışacak. Acil uzay yürüyüşü için son hazırlıklara girildi.

Sızıntı istasyonda bulunan mürettabatın hayatını tehlikeye sokmuyor. Ancak devam ederse yeniden ikmal etmek gerekecek. Çünkü istasyonun enerji soğutması amonyak vasıtasıyla sağlanıyor. Eğer amonyak biterse, istasyon için hayati önem taşıyan ekipmana enerji verilemeyecek. Bu durumda mürettabatı ve araştırmaları tehlikeye sokacak.

İstasyon kumandanı Chris Hadfield, sızıntıyı durduklarını ancak tamir edilmesi gerektiğini belirtti. Tamirat gerçekleştirilmezse 48 saat içerisinde amonyak tankları tehlikeli seviyeye düşecek. Birçok ekipman çalışmaya devam edebilir. Ancak bu durum da cihazların fazla ısınmasına yol açacaktır.

Mürettabat tamirat için hazır olduklarını belirtti. Astronotlar Chris Cassidy ve Tom Marshburn, gün içerisinde uzay kıyafetlerini giyerek dışarıya çıkacaklar.

Bu arada yeni açıklanan bir habere göre ABD zorlamasıyla UUİ’nin bilgisayar sistemleri Windows’tan Linux’a değiştirildi. Linux’un daha stabil ve güvenilir olduğu gerekçe gösterildi. İstasyonda garip bir şekilde Windows XP işletim sistemi yüklüydü. Şimdi ise Linux’a bağlı Debian 6 sistemine geçildi.