Anasayfa Makale İncelemeler Ezcool Smart Ten 16GB 10.1 İncelemesi

Ezcool Smart Ten 16GB 10.1 İncelemesi

EzcoolSmartTen_002

Ucuz tablet pazarında bir seçenek daha…

Tabletler bilgisayarların yerini alabilirler mi? Bir gün belki, ama henüz değil. Bugün için tabletler, bir zamanlar masaüstü bilgisayarların bulunduğu noktadalar. Çoğu kullanıcı için bir yenilik, bir merak, genellikle bir oyuncak durumundalar. İşe yarıyorlar mı? Bu ne yapmak istediğinize bağlı. Günlük gazeteyi internetten takip ediyorsanız, sabah kalkınca bilgisayarı açmaktansa, tableti açıp internete bağlanmak, çay demlenene kadar haber sitelerine çabucak göz atmak daha çekici tabii ki.

Sorun şu ki, iyi bir tablet hiç ucuz değil. Güçlü markaların tabletleri hayli gelişti, üçüncü hatta dördüncü nesil ürünler ortaya çıktı ve ilk serilerde can sıkan pek çok detay düzeltildi. Ama bunun bir maliyeti var, iyi bir markanın üst seviye tableti, sağlam bir dizüstü bilgisayarla aynı fiyata gelebiliyor. Oysa tabletler daha ucuz olmalı ki her kesimden tüketici için erişilebilir olsunlar. Tabii bu açığı değerlendiren pek çok marka ortaya çıktı. Farklı fiyat aralıklarında, farklı donanımlara sahip “ucuz seçenekler” piyasada bolca bulunuyor. Bunların bir kısmı maalesef “çöp” tanımını hak edecek kadar kötüler. Dokunmatikleri çalışmıyor, işlemcileri beş para etmez, ekranları insanı kör edecek kadar kötü, işçilikleri ise birkaç günde elinizde kırılacak kadar rezil. Hep açıkça söylüyoruz, bunlara verilen para, çöpe atılmış paradır.

Peki Ezcool Smart Ten bu tabletlerden biri mi? Fiyatı tanınmış markaların 10.1 inçlik tabletlerinin yarısı kadar, marka ise çok yeni. Bu tableti alırsanız paranızı çöpe atmış olur musunuz? İşte bu incelemede, bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız. Ezcool alınır mı, alınmaz mı?

EzcoolSmartTen_003

Tasarım

Ezcool Smart Ten, 10.1 inçlik formda tasarlanmış, yapısında tamamen plastik kullanılmış. Kullanılan malzemenin kalitesi daha üst seviye markalarla kıyaslanacak seviyede olmasa bile, görüntü ve dokunuş olarak beklediğimden daha iyi çıktığını söyleyebilirim. Biraz dikkatli kullanılırsa kolay kolay dağılmayacak bir yapıya sahip denebilir. Cihazın ekranı IPS LCD olarak seçilmiş, LG tarafından üretilen bu paneller genellikle pahalı markaların tercih ettiği ürünler. Ekran dokunmatiği çoğu ucuz tablet alternatifinin aksine resistif değil kapasitif, yani hayli modern ve duyarlı.

Smart Ten’i elimize aldığımızda, cihazın sağ tarafında mini USB, mini HDMI, microSD bellek yuvası, şarj girişi ve güç düğmesini buluyoruz. 3,5 mm kulaklık girişi cihazın soluna, ses kontrol düğmesi ise üst tarafına konumlandırılmış. Arka yüzde herhangi bir flaşı olmayan 2 MP bir kamera, ön yüzde ise 0.3 MP bir kamera bulunuyor. Cihazın pilinin 5500 mAh gücünde olduğu iddia ediliyor, bu konuya daha da ayrıntılı olarak değineceğim.

Smart Ten’in kalbinde Rockchip RK3066 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci üreticisi eskiden beri ARM lisanslı işlemciler üretiyor ve RK3066 modeli de ARM Cortex-A9 sınıfı olarak lisanslanmış. Çift çekirdekli olan işlemci 1,6 GHz hızına kadar çıkabiliyor. Grafik işlemci olarak ise MALI 400 dört çekirdekli grafik işlemciyi üzerinde barındırıyor. Benchmark testlerinde Nvidia’nın Tegra 3’ü 11,000 civarında skor alırken, bu işlemcinin 7,000 civarında kaldığını söyleyelim. Kendi fiyat sınıfındaki çoğu işlemciden daha başarılı, ancak kesinlikle büyük markalarda kullanılan işlemciler kadar modern ya da hızlı değil.

Smart Ten içinde 1 GB RAM ve 16 GB veri depolama alanına sahip olarak geliyor. Eğer istenirse ek hafıza kartıyla bunu 32 GB daha artırmak mümkün. Kablosuz ağ seçeneklerine gelince, 802.11 b/g/n kablosuz ağ standartlarında bağlantı yapabiliyor, ancak 3G ya da Bluetooth bağlantıya sahip değil. Tabii telefonunuzdan paylaştırarak internet kullanabilirsiniz, ama onun dışında yerel ağlara ya da hotspotlara bağımlısınız.

Smart Ten işletim sistemi olarak Android 4.1 kurulu olarak geliyor. Bunun dışında bize gelen test ürününde pek çok oyun ve uygulama da mevcuttu, ancak bunlardan bazıları ücretliydi ve standart olarak tüketiciye sunuluyor mu, emin değilim. Sonuçta bu ekonomik bir model ve içinde ücretli oyunlar bulmayı pek beklememek gerekiyor.

EzcoolSmartTen_005

Performans

Smart Ten’in performansını incelemeye ekranından başlayalım, ne de olsa bir tablette en önemli unsurlardan biri bu. Smart Ten’de kullanılan IPS ekran, bu fiyat aralığındaki modeller arasında gördüğüm en kaliteli ekranlardan biri oldu. Ne var ki tüm görüntü kalitesine rağmen, ekranın özellikle sol tarafında gruplanmış bir dizi ölü piksel bana üretim kalitesinin çok da iyi olmadığını düşündürdü. Cihazın bizden önce test için başkalarına gönderildiğini ve orada başına bir kaza geldiğini de pek sanmıyorum, çünkü ekrandaki koruyucu filmi kendi ellerimle söktüm. Ambalajı yeni açılmış bir tablette bu kadar çok sayıda ölü piksel görmek hoş değildi, özellikle de bunların zaman içinde yayılma huyu olduğunu düşünürsek! Dokunmatiğe gelince, çok daha pahalı tabletler kadar hassas olmadığı bir gerçek, ancak yine de kullanım rahatlığı rezistif dokunmatik kullanan rakipleriyle kıyaslanmayacak kadar iyi.

Cihazın genel performansına gelince, kullanılan Rockchip işlemci genel olarak iyi bir performans sağlıyor, ne var ki cihazda 1 GB RAM olması, zaten RAM açlığıyla ün yapmış olan Android işletim sistemini ciddi biçimde yavaşlatıyor. Eğer birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırmaya kalkarsanız ciddi sorun yaşıyorsunuz. Şöyle bir örnek vereyim, kurulu olan pek çok uygulama için güncelleme olduğu mesajını aldım. Hepsini tek tek güncellemek yerine, “Otomatik Güncelleme” seçeneğini açtım ve sonra da bu iş tamamlanırken biraz zaman geçirmek için 1080p bir video çalıştırdım. Sonuç pek iç açıcı değildi, video takıla takıla çalışırken, arka planda güncellenmesi gereken uygulamalar yeterli hafıza olmadığı uyarısıyla birlikte arka arkaya hata verdiler ve güncellenemediler. Ne var ki güncelleme işlemini tek tek kendim yaptığımda bu sorunla pek karşılaşmadım, ama bu iş için bir dolu zaman harcamam gerekti. Herşeyi kapatıp 1080p videoyu yeniden açtığımda, ancak o zaman düzgün oynatılabildiğini gördüm. Uzun lafın kısası, Smart Ten fazla sıkıştırılmayı sevmiyor. Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmadığınız sürece pek sorun yok, ama multi-tasking yapmaya kalktığınız anda ciddi biçimde tökezliyor.

Cihazın ses performansına gelince, sağ alt arka tarafa yerleştirilmiş tek hoparlörün performansı pek iyi denemez. Bunun bir sebebi de tableti tutarken tam elinizin altında kalması ve bu yüzden sesin daha da boğulması. Ses gelsin diye elinizi biraz daha yukarıdan tutmak için kaydırdığınızda ise, başka bir sorunla karşılaşacaksınız. Eliniz tam işlemcinin üzerine gelmiş olacak ve özellikle de oyun oynuyor ya da film seyrediyorsanız, ana işlemcinin ne kadar ısınabildiğine yakından şahit olacaksınız. El yakacak kadar değil, ama uzun süreli kullanımda cidden rahatsız ediyor, anlaşılan soğutma pek verimli değil.

Uzun süreli kullanımdan bahsedince, ister istemez aklıma bataryayla olan maceram geldi tabii. Cihazı tamamen şarj ettikten sonra, iki gün boyunca arada sırada mesajlara bakmak ya da birkaç site dolanmak dışında pek kullanmadan masamın üzerinde bıraktım. Bundan maksadım özellikle bekleme süresini görmekti. Üçüncü günde cihazı alıp açtığımda bataryanın %74 dolu olduğunu gördüm. Birkaç dakika boyunca cihazı kullandıktan sonra, şarjın %64 seviyesine indiğini fark ettim. Hiçbir işletim sisteminin kalan şarj süresini hesaplamada o kadar başarılı olmadığını bildiğimden bu hızlı düşüşü çok umursamadım ve bir oyun açıp bir saatte ne kadar şarj tüketeceğini görmeye karar verdim. Cihazda kurulu gelen Jetpack Joyride adlı oyunu açtım ve yaklaşık beş dakika kadar oynadıktan sonra ekranda beliren uyarı mesajıyla irkildim. Sistem bana şarjın %12 seviyesine düştüğünü ve acilen şarja bağlamam gerektiğini söylüyordu! Android işletim sisteminin güç tüketim hesabının pek kesin olmadığını biliyorum, ama beş dakikada %50 düşüş yaşanması da pek doğal değil. Bu durum maalesef düşük bütçeli tabletlerde çokça görülen bir problem, çünkü kullanılan batarya teknolojisi de pek üst seviye olmuyor genellikle.

Tabii kameralardan bahsetmeden olmaz. Ama işin doğrusu söylenecek pek fazla bir şey de yok. Arkadaki 2 MP kameranın flaşı bile yok ve çektiği video ya da fotoların kalitesini az çok tahmin edebilirsiniz. Öndeki 0.3 MP kamera ise görüntülü konuşma gibi işler için konulmuş ve kalitesi de tahmin edebileceğiniz seviyede. İşin doğrusu bu kameralar sırf adet yerini bulsun diye konulmuşlar, gerçekten fotoğraf çekmeye kalkarsanız sonuçlardan memnun kalmayacağınız gayet açık.

EzcoolSmartTen_007

Sonuç

Ezcool Smart Ten piyasada 450-500 TL arası fiyatlarla bulunuyor, yani öyle çok ucuz bir ürün olduğu da söylenemez. Bu da esas sorun zaten, eğer burada 100-200 TL arasında satılan bir tabletten bahsediyor olsaydık, bir karar vermekte zorlanmazdık, çünkü onlar zaten fiyat yelpazesinin en dibindeler. Ancak Ezcool Smart Ten fiyat yelpazesinin ortalarında kalıyor ve genel performansına baktığımızda bu da ciddi bir sorun yaratıyor. Çünkü bu aralığın biraz daha üzerindeki fiyatlarda çok daha ciddi markaların, dünya pazarlarında olumlu tepkiler almış cihazlarını görmeye başlıyoruz. İşin doğrusu, ben piyasanın şu andaki halinde bir tablet almaya karar verseydim, ilk seçimim herhalde bu fiyat aralığından değil, biraz daha yukarıdan olurdu. Smart Ten çok kötü bir ürün değil, ancak piyasadaki bazı rakipleriyle kıyaslandığında alışveriş listemde ilk sıralarda olmayacağı da kesin.

Teknik Özellikler:

  • Ekran: 10.1 IPS panel
  • İşletim Sistemi: Android 4.1
  • Depolama Kapasitesi: 16 GB
  • RAM: 1 GB
  • İşlemci: Rockchip RK3066
  • Grafik İşlemci: Mali 400
  • Ağırlık: 583 gram
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Artırılabilir Hafıza: Micros SD – 32 GB azami
  • Kameralar: Ön – 0.3 MP / Arka – 2 MP