Anasayfa Makale İncelemeler ASUS WL-330NUL Pocket Router İncelemesi

ASUS WL-330NUL Pocket Router İncelemesi

AsusPocketRouter_008

Çok seyahat edenler için özel bir tasarım…

Özellikle devamlı seyahat etmek zorundaysanız, internet erişimi her zaman kolay bulunabilen bir nimet olmayabiliyor. Günlük hayatta gittiğiniz yerler bellidir, bunların kablosuz ağ şifreleri telefonunuzda, dizüstünüzde kayıtlıdır. Her gün kullandığınız ağ bağlantılarının güvenliğinden de pek şüphe etmezsiniz, bağlantı kalitesinden de. Ne var ki sık sık farklı şehirlere, hatta ülkelere seyahat edenler için durum böyle değildir. Çoğu zaman gittiğiniz yerde doğru düzgün sinyal veren bir kablosuz ağ erişim noktası bulmak mümkün olmayabilir. Hatta kablosuz ağı olmayan, sırf kablolu ağ bağlantısı sunan bir mekanda konaklamak zorunda da kalabilirsiniz. Modern dizüstülerde bile Ethernet portu girişi çok sık rastlanmayan bir özellik haline geldi. Hele tablet, Ultrabook ya da cep telefonlarında hiç olmayan bir seçenek. Ve tabii gittiğiniz yerde 3G erişimi var mı, sizin servis sağlayıcınızla olan anlaşmanız buraları kapsıyor mu, sinyal geliyor mu, bunlar bambaşka konular.

O zaman ne yapacaksınız? Otel odasındaki masanın üzerinde kuzu gibi yatan Ethernet kablosuna dalgın dalgın bakarak sabahı mı edeceksiniz? Keşke yanınızda bir kablosuz ağ yönlendirici, yani “router” olsaydı! İşte ASUS WL-330NUL modelini tam bu iş için tasarlamış. Bir kalem pilden birazcık daha büyük olan bu cihaz, dizüstü taşıma çantasının gözlerinden birine atabileceğiniz kadar küçük ve hafif. Beraberinde gelen USB şarj adaptörü de pek büyük sayılmaz, kaldı ki USB kablosuyla şarj olan diğer tüm cihazlarınızla da kullanabileceğinizden, zaten yanınıza almak isteyeceğiniz bir nesnedir.

AsusPocketRouter_002

Tasarım

Asus’un Pocket Router cihazı, üzerinde küçük bir çalışma ışığı haricinde pek dikkat çeken bir tarafı olmayan küçük, metalik renkte plastik bir kutucuk gibi görünüyor. Bir tarafında Ethernet kablosunu takmak için WLAN portu, diğer tarafında ise katlanıp cihaz üstündeki oyuğa girerek ortadan kaybolan bir USB 2.0 fişi bulunuyor. Ne var ki aslında cihazın içinde bundan çok daha fazlası var.

Cihaz gerçekte aynı anda birden fazla kablosuz aygıtın internete bağlanabilmesini sağlayan bir yönlendirici, içindeki yonga 802.11 b/g/n standartlarında ve 2,4 GHz frekansında yayın yapıyor. İçinde bulunan özel mikro anten cihazın veri aktarımını sağlıyor. Gücünü üzerindeki USB 2.0 fişinden sağlayan aygıt, uygun porta sahip herhangi bir kaynaktan elektrik alabiliyor. Yani bu cihazı doğrudan dizüstü bilgisayarınızın USB portuna takabileceğiniz gibi, portatif USB güç paketlerinden ya da beraberinde gelen adaptörü kullanarak doğrudan duvardaki prizden güç çekerek çalıştırabilirsiniz.

Pocket Router’ın kuruluma gelince, bu da aslında hayli kolay gerçekleşiyor. Asus bu cihazın içine az miktarda hafıza yerleştirmiş ve gereken yazılımları oraya yüklemiş. Yani cihazı bilgisayarın USB girişine taktığınız anda, USB bellekten yapıyormuş gibi hemen kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. Cihazla birlikte gelen yazılım fazla karmaşık değil, kullanmayı öğrenmesi fazla zaman almıyor.

AsusPocketRouter_003

Performans

Pocket Router bulunduğunuz yerde bir kablosuz ağ oluşturmak için tasarlanmış. Bunu ister kablolu ağdan gelen bağlantıyı Ethernet portundan girerek, isterseniz de kablosuz bir sinyali alıp daha da güçlendirerek yapabiliyorsunuz. Burada esas önemli olan nokta şu, çoğu zaman halka açık olan kablosuz ağ erişim noktalarından (Hot Spot) internete bağlanmak, güvenlik açısından hayli sakıncalıdır. Halka açık WiFi sinyali şifresizdir ve bu sinyali dinleyen herhangi bir casus yazılım (Sniffer) rahatlık veri paketlerini yakalayıp, anında çözebilir.

Ne var ki Pocket Router ile kendi yerel ağınızı oluşturduğunuzda, güvenlik ayarlarını yaparak en azından kendi cihazlarınızın bağlantısını çok daha güvenli kılabiliyorsunuz. Tabii ki bu cihazın sunduğu 64/128 bit WPA/WPA2-PSK şifreleme yeteneği kırılamaz değil, ancak yine de hayli güçlü ve her halükarda tamamen savunmasız olmaktan bin kat daha iyi.

Pocket Router sadece kablosuz ağ oluşturmak için değil, aynı zamanda üzerinde USB girişi olan bir bilgisayarı doğrudan internete bağlamak için de kullanılabiliyor. Üzerinde Ethernet portu olmayan, ancak standart boyda USB 2.0 girişi bulunan bir Ultrabook ya da tableti, Pocket Router sayesinde doğrudan kablolu bir ağa bağlayabiliyorsunuz. Buna neden ihtiyaç duyarsınız, doğrudan kablosuz ağ oluşturmak varken, diye sorabilirsiniz. Bunun için en geçerli sebeplerden biri güvenlik, bulunduğunuz ortamdaki kablosuz ağ yayının dinlenmesinden çekiniyorsanız, doğrudan Ethernet portundan internete girmek daha iyi bir fikir olacaktır.

Öte yandan Pocket Router bir kez kurulup ayarlandıktan sonra bir bilgisayara bağlı olmadan da kullanılabiliyor. Ethernet portuna LAN kablosunu taktıktan sonra, USB adaptörüyle duvardaki prizden güç alarak, bulunduğunuz mekanda birden fazla cihazın bağlanabileceği bir kablosuz ağ kurabilirsiniz. Özellikle kablosuz ağ sinyalinin erişmediği toplantı odalarında bir çözüm olarak gayet işe yarayabiliyor.

Ne var ki Pocket Router’ın boyutları, özellikle de üzerindeki antenin gücü, onun tam boyutlu yönlendiricilerle kıyaslandığında çok daha düşük bir kapsama alanına sahip olduğu anlamına geliyor. Geniş bir odanın içinde gayet yeterli bir sinyal gücüne sahip olsa da, özellikle duvarlar ve metal aksamlı mobilyalar gibi unsurlar onun çok büyük bir alanda etkili olmasını önleyebiliyor. Ancak zaten cihazın tasarım amacı büyük bir alana hitap etmek değil, o yüzden sinyal gücündeki orantılı zayıflık bence pek büyük bir sorun teşkil etmiyor.

AsusPocketRouter_006

Sonuç

Asus WL330NUL piyasada 50 USD + KDV fiyatla satılıyor, ancak farklı fiyatlarla karşılaşmak mümkün. Cihazın küçük boyutları ve performansı, şüphesiz ev ya da ofiste kalıcı bir kablosuz ağ kurmak isteyenler için yeterli gelmeyecektir, ancak esas hedef kitlesi de bu değil zaten. Çok sık seyahat etmek zorunda kalan ve her gittiği yerde karşısına çıkan farklı internet erişim seçenekleriyle boğuşan kullanıcılar için ise hayat kurtaran bir cihaz olabilir. Hem Windows, hem MacOS, hem de Linux uyumlu olması da ayrıca bir avantaj, çünkü siz sadece birini kullansanız bile, özellikle iş dünyasında diğer işletim sistemleri de karşınıza bolca çıkabiliyor, yani çalışma arkadaşlarınız da cihazın yeteneklerinden faydalanabilirler. İhtiyacı olanlara kesinlikle tavsiye ederim, bence piyasada önümüze sürülen pek çok aksesuardan çok daha öncelikli ve faydalı bir cihaz bu.

ASUS WL-300NUL Pocket Router: İleri Teknoloji Ödülü
ASUS WL-300NUL Pocket Router: İleri Teknoloji Ödülü

Teknik Özellikler:

  • Bağlantı Noktaları: 1 x RJ45 for 10/100 BaseT
  • 1 x USB 2.0
  • Anten: 2 Db Gizli mikro anten
  • Yayın Frekansı: 2,4 GHz
  • Kablosuz Standart: 802.11 b/g/n