Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital My Book Live Duo İncelemesi

Western Digital My Book Live Duo İncelemesi

Western_Digital_Live_Duo_02

Kendinize ait bir bulut ister misiniz?

Western Digital’in veri depolama teknolojilerine olan hakimiyeti firmanın her ihtiyaca hitap edebilecek ürünler çıkarmasına imkan tanıyor. Bu ürünler içinde kendini tasarımıyla benzerlerinden ayıranlar ise şüphesiz My Book serileri. Kitap cildinden yola çıkılarak tasarlanan My Book serilerinde her türden kullanıcıya ve ihtiyaca hitap eden modeller bulmak mümkün. My Book Live evinde NAS veri depolama çözümü arayanlara yönelik bir modeldi ve hayli popüler de olmuştu.

NAS cihazlar ev ya da ofisteki ağa bağlanarak, bu ağdaki tüm cihazlarla veri alışverişi yapabilen ürünlerdir. Tabii teknolojik yapıları sıradan USB soketli taşınabilir disklerden çok daha karmaşıktır. Western Digital’in My Book Live ürünü ise sadece ev içindeki cihazlarla iletişim kurmakla kalmıyor, internet üzerinden diğer mobil cihazların iletişimine de imkan tanıyor. Yani aslında kendi “bulut depolama” sisteminizi kurmuş oluyorsunuz. İşte bu ürünün başarısından cesaret alan Western Digital, işi bir adım daha ileri götürerek My Book Live Duo modelini piyasaya sürdü. Nedir bu cihaz ve ne işe yarar, gelin birlikte inceleyelim.

 

Western_Digital_Live_Duo_03

Tasarım
My Book Live Duo, WD’nin çift sabit diskli My Book modellerinden biri, ancak doğrudan yerel ağa bağlanarak kullanılmak üzere tasarlanmış. Kitap cildini andıran tasarımı artık klasik olmuş My Book tasarımında, dış gövde tamamen plastikten üretilmiş, iç kısımda ise sabit diskleri ve kontrol devre plakasını tutan hafif metal bir iskelete mevcut. Cihazın ön tarafında minik bir çalışma ışığı var. Arka tarafta ise reset düğmesini, Kensington kilidi yuvasını, güç adaptörü girişini, Ethernet bağlantı portunu ve bir adet USB 2.0 portunu görebilirsiniz.

Cihazın tasarımı içindeki sabit disklere kolayca erişebilmeyi ve değiştirebilmeyi sağlayacak şekilde yapılmış. Tepedeki kapağın ön tarafındaki düğmeye bastırıp açıyorsunuz. Sonra da sabit diskleri örten metal kapağın vidasını elinizle çevirip söküyor, kapağı çıkarıyorsunuz. Bunun altında iki adet sabit disk bulunuyor. Sabit diskler üzerlerinde takılı olan plastik halkalar sayesinde rahatça çekilerek kızaklarından çıkarılabiliyor, aynı şekilde geri takılabiliyor. Bu sayede arıza yapan bir diski değiştirmek, ya da ileride daha büyük kapasiteli sabit diskler takabilmek kolaylaştırılmış. Tabii her ne kadar sabit diskleri alet edevat kullanmadan değiştirebileceğiniz söylense de, sabit disklerin üzerindeki kızakları ve tutma halkasını yeni sabit diske aktarabilmek için en azından bir tornavidaya ihtiyacınız olacaktır.

Western_Digital_Live_Duo_04

Western_Digital_Live_Duo_05

Western_Digital_Live_Duo_06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WD My Book Live Duo iki farklı depolama kapasitesine sahip olarak üretiliyor, 4 ve 6 TB. Cihazın arkasındaki ürün etiketindeki WDBVHT0060JCH kodu, bize bu cihazın 6 TB kapasiteli model olduğunu söylüyor. Eğer kapasite 4 TB olsaydı, kodun içindeki 60 yerine 40 rakamı olacaktı. 6 TB kapasite iki adet Western Digital üretimi Green serisinden 3 TB sabit disk kullanılarak elde edilmiş. WD30EZRX kodlu bu sürücülerin testini daha önce yapmıştık. Düşük güç tüketimi, sessiz ve serin çalışma için tasarlanan Green serisi sabit diskler 5,400 devir dönüş hızına sahipler. Live Duo üzerinde açma kapama düğmesi yok ve zaten NAS cihazların da devamlı açık durması tercih edildiğinden, nispeten yavaş olsalar da Green serisi diskler bu rol için hayli uygunlar. Tabii WD’nin NAS için geliştirdiği ayrı bir sabit disk serisi de var, ancak Live Duo kasası içindeki sabit disklere aktif soğutma sağlamıyor. Kasanın içinden geçen hava miktarının sağladığı pasif soğutma etkisi, daha yüksek devirli sabit diskleri soğutmak için yeterli olmayabilir.

Western_Digital_Live_Duo_07

Western_Digital_Live_Duo_08

Western_Digital_Live_Duo_09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasanın içinde iki sabit disk yuvasının ortasında kalan konumda ise NAS kontrol yongasını taşıyan bir PCB kartı bulunuyor. Burada 800 MHz hızında bir yonga kullanılmış, ancak cihazın tüm özelliği sadece NAS üzerinden veri aktarmakla sınırlı değil, yani aslında bu işlemciye hayli iş düşüyor. Live Duo üzerindeki sabit diskler fabrikadan geldikleri ayarda kullanılırsa, toplamda 6 TB tutan tüm alanını kullanma imkanı buluyorsunuz. Bunun kötü tarafı sabit disk arızası durumunda bozulan cihazdaki veriyi kaybedecek olmaktır. Öte yandan eğer isterseniz sabit diskleri RAID 1 olarak ayarlayabilir, böylece toplam depolama alanını 3 TB ile kısıtlamak pahasına, verilerin iki disk üzerinde yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Haliyle depolama alanı düşecek, ancak veri güvenliği artacaktır. İşin güzel tarafı, cihazı kullanmaya başladıktan sonra da isterseniz RAID 1 moduna geçebilme imkanının bulunmasıdır. Tabii bunun için iki diskin de tamamen dolmamış olması lazım ve her ihtimale karşı önceden bir yedek almakta fayda var.

 

Western_Digital_Live_Duo_010

Performans
WD Live Duo beraberinde bir yazılım diskiyle geliyor ancak optik sürücünüz yoksa bile kurulum problem değil. Cihazı ağa bağladığınızda hemen kendini gösteriyor ve aynı yazılım dosyaları kendi içinde de var, oradan kurulum yapabiliyorsunuz. Firma bu ürünü herhangi bir ağ bilgisi olmayan kullanıcıları düşünerek tasarlamış. Beraberinde gelen Ethernet kablosuyla yönlendirici üzerinden ağa bağladığınızda, hiçbir kurulum yapmadan da kullanabilirsiniz, cihaz kendi ağ ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Çoğu modern ADSL modemde yönlendirici fonksiyonu da vardır, üzerinde birden fazla Ethernet portu olmasından bunu anlayabilirsiniz. Ne var ki Live Duo’nun tüm özelliklerinden faydalanabilmek için beraberinde gelen kontrol yazılımını kurmak gerekiyor.

Peki Live Duo neler yapabiliyor? Herşeyden önce, bu cihaz ağ üzerinden evinizdeki tüm bilgisayar, tablet, akıllı televizyon gibi cihazlarla bağlantı kurabiliyor, onlardan veri alıp verebiliyor. Mesela bilgisayarınızdaki filmleri buraya yedeklemek ve sonra da televizyonunuzdan seyretmek mümkün oluyor. Bunun da ötesinde, evdeki bilgisayarlardan veri yedeklemesini otomatik olarak yapmanızı sağlıyor. Mesela Apple kullanıcıları Time Machine programını kullanarak istedikleri verilerin belirli aralıklarla yedeklenmesini sağlayabilirler.

Ancak Live Duo’nun esas kabiliyeti, internet üzerinden de erişime açık olmasıdır. Kullandığınız telefon, tablet ya da dizüstü gibi mobil cihazları bir kez tanımladıktan sonra, dünyanın herhangi bir yerinden evinizdeki ağa bağlı olan Live Duo’ya erişebilir, veri alışverişi yapabilirsiniz. Tabii bunun için evden çıkarken tüm fişleri çekip, internet bağlantısını kesmemiş olmanız gerektiğini söylemeye herhalde gerek yoktur. Android ve iOS cep telefonlarından bu erişimi sağlayabilmek için ayrıca cihazlara ücretsiz sunulan WD2 Go uygulamasını kurmanız gerektiğini de ayrıca belirteyim.

Live Duo’nun yapamadığı şeye gelince, maalesef ortak kullanıma açık bir paylaşım platformu olarak çalışamıyor. Bu gibi dosya paylaşım işleri için yine SkyDrive ya da DropBox gibi bulut depolama hizmetlerinden faydalanmanız gerekecektir. Ancak zaten WD bu ürünü “kişisel bulut sunucusu” olarak tanıtıyor, yani piyasadaki bulut hizmetlere güvenemiyorsanız ya da başka güvenlik kaygılarınız varsa, kendi dosyalarınızı depolamak için kullanmak isteyeceğiniz bir üründür bu.

Cihazın çalışma performansına gelince, Gigabit Ethernet destekli olan Live Duo’nun sürati, sizin ağınızın desteklediği azami hızla sınırlı kalıyor diyebiliriz. Gigabit Ethernet destekleyen kablolu bir ağ üzerinde görebileceğiniz okuma hızı 60 MB/s ve yazma hızı da 50 MB/s üzerinde oluyor. Ancak tabii ki evinizde kablosuz ağ kullanıyorsanız bu hızlar doğal olarak daha düşük olacaktır. Tabii Live Duo ile veri alışverişi yapan cihazların sürati de ayrıca buna yansıyor. Fakat genellikle DLNA desteği sayesinde rahatlıkla akıllı televizyonlara bağlanabilen Live Duo üzerinden gerçek zamanlı veri akışıyla video izlemek sorun yaratmıyor.

Öte yandan, Live Duo’ya internet üzerinden erişmek ve veri alışverişi yapmak, özellikle ülkemizdeki düşük yükleme hızları yüzünden tam bir karın ağrısı haline gelebilir. WD’nin bunda bir günahı yok tabii, adamlar ne bilsinler fiber optik bağlantının 1 MB upload hızıyla satıldığı bir ülkenin dünya üzerinde olabileceğini? Haliyle, dışarıdan evdeki Live Duo üzerine dosya gönderirken nispeten rahat bir akışı sağlasanız bile, Live Duo’dan veri çekerken bu upload hızı sınırı saçmalığı yüzünden pek verim almanız mümkün olmayabiliyor. O yüzden büyük dosyaları evden çıkmadan cihaza çekmek daha iyi bir fikir olacaktır. Fakat Word belgeleri ya da Powerpoint sunumları gibi nispeten küçük dosyaları almak pek sorun teşkil etmeyecektir.

Tabii cihazın üzerinde bir de USB portu olduğundan bahsetmiştim, bunun ne işe yaradığını da açıklamak lazım. Live Duo doğrudan USB portu üzerinden bilgisayara takıp kullanabileceğiniz bir depolama aygıtı değil, sadece ağ üzerinden çalışan bir NAS aygıt. Üzerindeki USB portu ise doğrudan cihaza veri depolama aygıtlarını takabilmenize imkan tanıyor. Mesela elinizdeki 500 GB taşınabilir diski ya da 32 GB bellek modülünü buraya taktığınızda, Live Duo bunların içindeki verileri de okuyup ağ üzerinden paylaşılabilir hale getiriyor. Tabii bu port USB 3.0 desteklese daha iyi olurdu. Ancak yine de bu seçeneğin sunulması paylaşımların daha hızlı yapılmasına imkan tanıdığından çok önemli.

 

Western_Digital_Live_Duo_01

Sonuç
Western Digital My Book Live Duo evinde ya da ofisinde bir yerel ağı, devamlı açık bir internet bağlantısı ve özellikle de dışarıdan veri yedekleme ihtiyacı olan kullanıcılar için hazırlanmış bir ürün. Gayet becerikli ve kurulumu, kullanımı da son derece kolay. Tabii ki piyasada çok daha profesyonel amaçlı NAS cihazlar var, ancak doğrusu Live Duo kadar kullanımı kolay olanı bulmak zor. Fiyatına gelince, çoğu üst seviye NAS cihaz gibi bu da ucuz değil, internetteki ticari sitelerde 1,200 ila 1,300 TL arasında değişen fiyatlarla bulabiliyorsunuz. Ancak sunduğu esneklik ve kolaylık söz konusu olduğunda parasını hak ettiğini söyleyebiliriz. Bazıları cihaz üzerindeki Green serisi WD sabit disklerin süratinin düşük olduğunu söyleyebilir, bu yanlış bir tespit değil. Ancak bence Green diskler enerji tüketimi ve uzun ömürlülük açısından iyi bir seçim. Kaldı ki genel olarak yerel ağ ve internet hızları da bu sabit disklerin sınırlarını zorlayacak kadar yüksek değil. O yüzden kendi kişisel bulut sunucusunu isteyen ancak ciddi bir ağ kurma bilgisi olmayan kullanıcılar için My Book Live Duo parasının karşılığını veren bir seçim olacaktır.

Teknik Özellikler:

Bağlantı: Gigabit Ethernet
Ek veri giriş portu: USB 2.0
Depolama: 2 x 3 TB WD Green 5,400 devir sabit disk
İşlemci: 800 MHz
Kasa: Plastik gövde, metal şasi
Ağırlık: 2,26 kg