Anasayfa Makale İncelemeler Ouya İncelemesi

Ouya İncelemesi

ouya-inceleme1

Herkesin merak ettiği Android tabanlı Ouya’yı masaya yatırdık.

Eğer daha önce hakkından çok bahsettiren $99/£99 fiyat etiketine sahip Android tabanlı Ouya’yı duymadıysanız, muhtemelen Kickstarter hakkında da bilgiye sahip değilsiniz. 2012 yılına geri döndüğümüzde Ouya’nın geliştirici takımı, insanların 99 Dolar’a sahip olabilecekleri açık kaynaklı bir konsol sözü vermişti.

Takım 8 Milyon Dolar gelir elde ettiğinde de hiç kuşkusuz geliştiricilerin ve oyuncuların dikkatlerini üstünde toplamıştı.

ouya-inceleme2

Birkaç ay önce Ouya’nın çıkış tarihi duyurulmuştu. Oyun konsolu artık Amazon ve Best Buy gibi büyük çevrimiçi alışveriş yapmanızı sağlayan siteler aracılığı ile satılmaya başlandı.

Pek, Ouya’nın akıbeti ne olacak? Salt konsol kültüründen sıyrılan dinamik fikri sayesinde piyasada çatlak açabilecek mi? Ya da kullanıcıların isteklerini tatmin edebilecek mi? Bu soruların tamamının cevabını incelemenin devamında bulabileceksiniz.

Tasarım ve Donanım

Ouya’nın boyutu bir portakaldan biraz daha büyük. Ayrıca tek elinizle rahatlıkla kavrayabileceğiniz seviyede. Ancak unutmamak gerekir ki her ne kadar küçük olursa olsun, klasik konsollar gibi Ouya da HDTV’nizin yanı başında duracak.

Ouya gayet sade, küçük ve sevimli bir tasarıma sahip. Ayrıca ürünün metal aksamı da bize Apple ürünlerini hatırlatıyor.

ouya-inceleme3

Konsolun üst kısmında bir led ışık bulunuyor. Eğer Ouya’yı çalışır duruma sokarsak, beyaz renkte yanıyor. Ürünü cazip kılan bir diğer etmen ise tüm bağlantı portlarının arka kısımda bulunması. Ouya, micro-USB, HDMI, güç bağlantısı ve normal ebatlarda USB porta sahip.

Ouya hakkında bahsetmemiz gereken bir diğer mevzu ise Nexus 7 ve HTC One X+’da gördüğümüz Tegra 3 işlemci. Bununla beraber ürün, 1GB sistem belleği sunuyor. Dahili hafızası ise 6GB.

ouya-inceleme4

Açıkçası Ouya çok güçlü bir konsol değil. Daha çok oyunların mobil sürümlerini çalıştıracak bir ürün. Grafiksel anlamda kullanıcıya görsel şölen yaşatacağını söyleyemeyiz.

Arayüz

Ouya’yı çalıştırdığımızda gayet heyecanlı bir ses ”Ouya!” şeklinde sesleniyor. Bunu oldukça normal karşıladık zira hem Playstation 3’ün, hem de Xbox 360’ın kendilerine has bir karşılama metodu bulunmakta.

Menüye göz attığımızda ise dört adet kategori görüyoruz. Bunlar Play, Discover, Make ve Manage. Açıkçası arayüzün çok memnuniyet verici olduğunu söyleyemeyiz. Zira arayüzü daha da kurcaladığımızda tasarım gittikçe can sıkıcı olmaya başlıyor.

ouya-inceleme5

Play kategorisinde oyunlarınızı ya da indirdiğiniz uygulamaları bulabiliyorsunuz. Ouya burada sıralamayı en sık kullandığınız oyunlara ve uygulamalara göre yapıyor. Ancak bir yerden sonra konsolun sürekli alışkanlıklarınıza müdahale etmesi, işe can sıkıcı bir boyut kazandırıyor.

Discover ise Ouya’nın mağazası. Mağazaya, Netflix’e oldukça benziyor. Ancak tek farkı, başlıkların türlere göre düzenlenmemiş olması. Sadece liste halindeler. Ancak Ouya’dan listeyi daha farklı bir boyuta sokmalarını beklerdik. Örneğin ”Geliştiricilerin seçtikleri” biçiminde.

ouya-inceleme6

Discover hakkında söyleyebileceğimiz tek şey, kelimenin tam anlamıyla darmadağın olduğu. Daha önce karşılaştığınız oyunlar tekrar tekrar karşınıza çıkıyor. Örnek vermek gerekirse, Towerfall isimli oyun, Ouya’nın Discover ekranındaki beş listede de birinci sırada yer alıyor.

Açıkçası sistem için ne kadar oyunun kullanılabilir olduğunu keşfetmek bu bağlamda oldukça zor. Aslında oyunları türlere göre sınıflandırabiliyor olsak da, bu seçenek ekranın alt kısmında gömülü.

Discover’da gezinmek kadar indirme işlemi de ilginç. Hatta zaman zaman sinir bozucu. Zira Discover ekranındaki görsellerin yüklenmesi biraz zaman almakta ve  bu süre zarfında oyunları gösteren kutucuklar boş görünüyor. Herhangi birini indirmeyi seçtiğinizde ise indirmekte olduğunuz tercihleri ekranda gösterecek bir sıralama sistemi bulunmuyor.

Bu bağlamda birkaç oyunu Ouya’ya indirmek istedik. İndirme süresince de konsolu kendi halinde bıraktık. Ancak geri döndüğümüzde sadece en son seçtiğimiz oyunun indirildiğini gördük. Açıkçası halen Ouya’nın indirme sıralamasının ne şekilde işlediğini anlamlandıramadık.

Oyun Kumandası (Gamepad)

Ouya deneyiminin bir diğer şansız ekipmanı ise kuşkusuz oyun kumandası. Aynı konsolu gibi kumanda da ilk bakışta gayet hoş ve güzel bir tasarıma sahip görünüyor. Ancak bir süre sonra oyun kumandasının kusurlarını hissetmeye başlıyoruz.

Oyun kumandası bize sanki içi boşmuş gibi hissettirdi. Bunun nedeni ise muhtemelen kumandayı kavradığımız kısmın altındaki AA pil bölmesinden kaynaklanıyor. Pil girişlerine ulaşabilmek için ise gene kavradığımız kısımlardaki kapakları çıkartmamız gerekiyor. Bu tarz yaklaşımlar, aslında bize neden konsolun oldukça ucuz olduğunu açıklıyor.

ouya-inceleme7

Açıkçası $99/£99 fiyat etiketiyle satın aldığınız paketin içerisinde, kumandanın $50/£39.99 fiyata sahip olması ürünü hiç de ”ucuz” kılmıyor.

Ouya’nın üst kısmındaki butonlar ise hiç hoş olmayan bir tasarıma sahip. Size süngerimsi ve hoş olmayan bir deneyim yaşatıyor. Hatta butona yavaşça basarsanız, plastiğin plastiğe sürttüğünde çıkan o gıcırtıyı rahatlıkla duyabiliyorsunuz.

ouya-inceleme8

Oyun kumandasının estetiği de mükemmel sayılmaz. Peki nasıl çalıştığını merak ediyor musunuz? Hemen cevaplayalım, biraz üzücü ancak ”İdare eder” diyemeyeceğimiz kadar kötü. Kumandayı kulandığımız süre zarfında seyrek olmayan, aralıklı süre zarflarında gecikmeler deneyimledik.

ouya-inceleme9

Masada oynadığımızda, kumanda ve konsol arasındaki mesafe yaklaşık birkaç metre iken tepki süresi oldukça iyiydi. Ouya’nın kumandasını kanepeden kullanmak istediğimizde ise sık sık gecikmeler yaşadığımız bir gerçek. Hele ayağı kalkıp, biraz daha konsola yaklaştığımızda gecikme sorununun azalması daha da şok ediciydi. Açıkçası içerisinde bulunduğumuz pozisyonu değiştirip bir adım atarak sinyali güçlendirmemiz kabul edilemez bir durumdu.

Performans

Aynı oyun kumandasında olduğu gibi Ouya’nın genel performansı da tutarsızdı. Sistem konsolu açtığınızda oldukça hızlı bir şekilde açılıyor, menüsü gayet hızlı ve oyunların yüklenme süreleri kabul edilebilir bir seviyede. Ancak Discover’daki içeriklerin yüklenmesi çok fazla zaman alıyor. Oyunlarda da performans eksikliğini hissetmedik değil.

İsim vermek gerekirse, ChronoBlade’s oyununda eğer karşınıza üç ya da daha fazla düşman çıkarsa, inanılmaz bir FPS düşüşü yaşıyorsunuz. Gene Dungeon tipi oyunlar olan Diablo ve Gauntlet Legends’ta da üzerinize onlarca düşman geldiğinde aynı problemi yaşıyorsunuz.

Daha da üzücü olan ise bu oyunlardan bazılarının Facebook tabanlı, tarayıcıdan oynayabildiğiniz oyunlar olması. Bu bağlamda Ouya oyunlar için gerçekten iyi optimize edilmemiş. Ya da Tegra 3 işlemcisi bekleneni veremiyor. Her ne olursa olsun, sonuç iyi değil.

Ayrıca Ouya hemen ısınıyor. Üç saatlik bir incelememizin ardından konsolu kapattığımızda konsol gerçekten çok ısınmıştı. Her ne kadar bu ısı korkutacak seviyede olmasa da, belirtmekte fayda var.

Oyunlar ve Uygulamalar

Ouya’nın internet sitesine baktığımızda şuan konsol için 208 adet oyun bulunduğunu görüyoruz. Gayet cömert bir teklif, zira oyunlara erişim ücretsiz.

Oyunların ücretleri ise 3 ila 15$ arasında değişim gösteriyor. Ouya’nın cömert bir diğer teklifi ise ”Satın almadan önce deneyin.” felsefesi. Bu gerçekten kullanıcılar için güzel bir avantaj. Zira mağazada birçok birbirinden farklı oyunlar var ve nasıl oyunlar oldukları konusunda her zaman fikir sahibi olamayabiliyorsunuz.

Bazı mükemmel Ouya oyunlarından da bahsetmezsek olmaz. Super Crate Box ve Knightmare Tower size Ouya’da Arcade deneyimini sonuna kadar yaşatabiliyor.

ouya-inceleme10

Ayrıca Fist of Awesome ve Saturday Morning RPGe gibi oyunlar, eski oyuncuların özlemini duyduğu grafikleri sayesinde, 80’lerin ve 90’ların popüler kültürüne geri dönüş yaptırıyor.

Ouya’nın zengin olduğu bir diğer konu ise zamanında farklı konsollara çıkartılmış ya da akıbeti ertelenmiş birçok oyunu barındırması. Örneğin 1990’da çıkan Final Fantasy III. 2004’te çıkan ve oyunun mobil sürümünün çıkması epey zaman almış A Bard’s Tale de bu listede bulunuyor.

ouya-inceleme11

Bir diğer geleneksel aksiyon oyunundan bahsetmek gerekirse, kuşkusuz Gears of War’ın yolundan giden Shadow Run olacak. Oyun bir yıldan fazla bir zamandır Google Play Store’dan erişilebilir durumda.

Artık bu oyunların tamamını bilgisayarınızda oynayabilmeniz mümkün. Elbette Ouya bu bağlamda tek çıkış yolu değil. Televizyonunuza HDMI üzerinden bağlayacağınız bir bilgisayar ile de aynı işi görebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey Galaxy S4’ü bilgisayarınıza bağlamanızı sağlayacak uygun adaptör. Ancak Ouya tam bu noktada kullanıcılara teknoloji karmaşası yaşatmadan basit bir çözüm sunuyor. Zira ürünü salt konsol mantığında kullanabiliyorsunuz.

Ouya ile ilgili bir diğer mevzu ise teknoloji meraklılarının kolaylıkla ürünü modifiye edip, kendilerine göre ayarlayabilmeeri. Bu bağlamda düz bir Android versiyonu kurarak Ouya ile Google Play Store’a erişebilirler. Bunun anlamıysa daha fazla oyun ve uygulama demek.

Ouya için birçok ROM ve emülatör bulunsa da bunların hiçbirini tavsiye etmiyoruz. Zira Ouya şu an gelişme aşamasında bir proje ve eğer siz de bu projeye destek vermek istiyorsanız, bu bağlamda Ouya evinizdeki bir eğlence sisteminden daha öteye gidiyor.

Ayrıca Ouya’nın Twitch isimli video yayınlama programına sahip olduğunu unutmamak gerek. Ouya’nın desteklemediği birçok oyunu başka insanların yayınlarından izleyebiliyorsunuz.

Sonuç

Ouya’nın konsol olarak benimsediği felsefe kesinlikle takdire şayan ve fiyatı da oldukça çekici. Özellikle 99$’dan satılan bir konsol ve kumanda paketi çoğu oyuncunun başını döndürebilecek bir teklif.

Ayrıca konsol Tiny Tower, Knightmare Tower, Super Crate Box, You Don’t Know Jack ve Deep Dungeons of Doom gibi oynaması oldukça keyifli birçok oyunu barındırıyor. Konsolun bir diğer artısı da tüm oyunların demolarına erişebilmeniz. Bu bağlamda oyunları denemeden satın almamış oluyorsunuz.

Ouya’nın sunduğu HDMI arabirimi size kolay bir kurulum sağlıyor. Konsolun bir diğer avantajı da USB aracılığı ile harici depolama birimi ekleyebilmeniz. Bunu gerçekleştirebilmeniz için teknoloji meraklısı olmanız, konsolu Root edip, Vanilla Anroid kurulumu yapmanız yeterli.

Ürünün eksilerinden bahsetmek gerekirse, bunlardan ilki muhakkak arayüz olacaktır. Ouya’nın arayüzü o kadar karmaşık ki, istediğiniz oyunu bulmanız neredeyse imkansız. Eğer aklınızda bir oyun varsa kesinlikle adını bir yerlere kaydedin. Zira eğer oyunun adını bilmiyorsanız, aradığınız oyunu arayüzde teker teker arayarak bulmaya çalışmak oldukça zor.

Oyuncuların belki de en nefret ettiği sorunlardan biri kuşkusuz gecikme sorunudur. Latency, Lag, Ping ya da her ne derseniz deyin Ouya’nın kumandası, kullanım sırasında bu bahsettiğimiz kavramlar yüzünden acı çekiyor. Hatta bazı durumlarda oyununuzu oynayamayacak duruma geliyorsunuz.

Ayrıca Ouya’nın ciddi anlamda FPS sorunu yaşadığını da yukarıda belirtmiştik. Stabil bir çalışma senkronizasyonu olmayan konsol, menülerde akıcı iken Discover menüsünde, yani Ouya’nın mağazasında oldukça ağırlaşıyor ve materyallerin yüklenmesi uzun zaman alıyor. Kısa kullanıma rağmen konsolun ısınması da cabası.

Oyuncular için bir diğer önemli unsur ise konsolun herhangi bir şekilde ”Evet, bu oyun için bu konsolu alırım!” cümlesini kurdurtacak bir oyunun bulunması.

Ne olursa olsun Ouya’nın alanında tek ve ilklere imza atan bir konsol olduğunu biliyoruz. Ancak konsolun ciddi bir sponsor desteğine ihtiyaç duyduğu da aşikar.

Açıkçası Ouya, özellikle de Microsoft’un Xbox One üzerindeki çılgınca tavrından sonra ortaya koyduğu takdire şayan ”Önce dene, sonra al.” mantığı ve fiyatıyla gönüllerimizi çeliyor.

Ancak ürünün halen stabil olmadığını ve yukarıda bahsettiğimiz sorunları yaşattığı su götürmez bir gerçek. Ouya için gelecek güncellemelerin bu sorunları gidereceğini umuyoruz. Ayrıca konsolun şimdiden sahip olduğu oyun arşivi oldukça zengin. Ne olursa olsun fiyata göre sunduğu oyun kumandası performansı da kabul edilebilir seviyede.

Kaynak: Techradar