Anasayfa Haber Vietnam’daki Geniş İnternet Yasaklamaları

Vietnam’daki Geniş İnternet Yasaklamaları

Vietnam Hükümeti'nden internete yasak ve kısıtlamalar yağdı.
Vietnam Hükümeti'nden internete yasak ve kısıtlamalar yağdı.
Vietnam Hükümeti'nden internete yasak ve kısıtlamalar yağdı.
Vietnam Hükümeti’nden internete yasak ve kısıtlamalar yağdı.

Vietnam Hükümeti, internete kısıtlama ve yasaklamalar getirdi.

Vietnam Hükümeti, internet kullanıcılarına yönelik bir dizi sıkı kanun çıkardı. Yeni kanuna göre kişisel blog ve websiteleri üzerinden günlük haber akışı yapılamayacak. Site ve blog sahiplerinin kişisel bilgi dışında herhangi bir günlük haber paylaşması yasak. Bu haberlere yorum yapmak kati suretle yasaklandı. Bu kişilerin internet kullanımından men edileceği açıklandı.

Ayrıca haber sitelerine yönelik düzenlemelerin başında ilgi çekici bir unsur bulunuyor. Vietnam çapında, internet üzerinden faaliyet gösteren medya sitelerinin serverlarının, ülke içerisinde olması gerektiği bildirildi. Yurtdışından server alımı yasaklandı.

Facebook ve Twitter kullanıcıları için de benzer bir uygulama başlatıldı. Kanuna göre kullanıcılar buradaki üyeliklerinden sadece kişisel bilgilerini aktarabilecek. Günlük haberleri paylaşmak bu platformlar üzerinde de yasak.

Vietnam, tek partili komünist bir hükümet tarafından yönetiliyor. Bu kısıtlamalarının getirilmesinin elbette politik sebepleri var. Vietnam Hükümeti’nin medyaya karşı baskıcı bir izlenim sergilediği biliniyor.

Bu haber yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da yankı getirdi. Birçok insan hakları kuruluşu, yürütmeliğe sokulmak istenen bu kanun hakkında söylemlerde bulundu. Paris merkezli Without Borders adlı grup, dünya çapında çağrıda bulunarak Vietnamlı halkın bu tarz uygulamalara maruz bırakılmasının insan haklarına karşı olduğunu söyledi. Ayrıca blog ve forum gibi kişisel düşüncelerin paylaşıldığı alanlara bu tarz yasaklamaların getirilmesi de şaşkınlıkla karşılandı.