Anasayfa Makale İncelemeler Reeder TV İncelemesi

Reeder TV İncelemesi

Yerleşik web tarayıcısı, çokluortam desteği bulunmayan LCD/Plasma ve tüplü TV’ler için geliştirilen, Android tabanlı Reeder TV’yi inceliyoruz. 

Hikaye; 1988 yılında Japon firması Sharp’ın ürettiği ilk 14″lik ekrana sahip LCD TV ile başladı. Ardından 1997’de Fujitsu’nun 42″lik Plasma’sı ve son olarak da 2004 yılında Sony yapımı LED TV ile tanıştık. 1080p görüntü kalitesi ve çokluortam desteğiyle bu ince yapılı televizyonlar, bir zamanların rakipsiz tüplü modellerini an itibariyle neredeyse piyasadan silmiş durumdalar.

Günümüzün televizyonları, kablolu/karasal/uydu yayınlarını izletme dışında, internet tarayıcısı ve ortam oynatıcısı gibi pek çok teknolojik yeniliğe sahip. Neredeyse orta seviye fotoğraf makinesi kıvamında resim çekebilen akıllı cep telefonların icadından sonra  satış rakamları azaltan gerçek fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, televizyonlar da yakın bir süre sonra ağ bağlantısı ve işletim sistemi desteği ile bilgisayarların dahi tozunu attıracak seviyeye gelecekler.

Ancak; harekete/sese duyarlı algılayıcı, yüz tanıma destekli dahili kamera ve spor aktivitelerinin TV ile senkronize edilebildiği Fitness tarzı yüksek teknolojiyi barındıran LCD/Plasma TV’lerin fiyatları, şu an ulaşılabilirlik seviyesinin bir hayli üstünde. Hatta 3840 × 2160 piksel çözünürlüğe sahip 84″lik UHD (Ultra HD-4K) televizyona vereceğiniz nakitle, neredeyse küçük çaplı bir ev satın alabiliyorsunuz.

Eski model LCD/Plasma TV’den kurtulup bir an önce yeni nesil akıllı bir TV alma düşüncesi her ne kadar heyecan verici bir hayal olsa da, pek çok kullanıcının bütçesini zorlayacaktır. Peki; üretim tarihi nedeniyle teknolojik pek çok yeniliği kaçırmış LCD/Plasma, hatta tüplü televizyonumuzu bile akıllı hale getirebilir miyiz?

ReedPad tabletler ve Reeder e-kitap okuyucuları ile tanıdığımız Reeder’ın incelemeye gelen Reeder TV’si, bu düşünceyi gerçekleştirmek için tasarlanmış ilginç bir ürün. Temel yapısı, pek çoğumuzun kullandığı tabletler ile bire bir aynı. Hatta ürün için: tabletin, ekransız versiyonu yorumunu yapabiliriz. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile gelen ve HDMI görüntü çıkışı, WiFi/Ethernet bağlantısı, USB 2.0 arayüzü ile Reeder TV, ağ bağlantısı ve çokluortam desteği bulunmayan televizyon sahiplerini hedefliyor.

Ürün Özellikleri

  • İşlemci : 1.2GHz Allwinner A10
  • Grafik Arabirimi : MALI – 400MP
  • Dahili Bellek : 1GB DDR III
  • Giriş/Çıkışlar:  2 x USB 2.0, LAN (RJ45), optik ses çıkışı, HDMI görüntü çıkışı, güç girişi, AV girişi, SD kart yuvası
  • İşletim sistemi : Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • Görüntü Çıkış Çözünürlüğü : 1080p, 1080i, 720p, 720i, 576p, 480p
  • Ağ Bağlantısı : 2.4GHz Wi-Fi, 802.11b/g/n, RJ45 10/100Mbps Ethernet
  • Desteklenen formatlar : AVI, AZW, BMP, CHM, DJVU, DOC, EPUB, EPUB (DRM/şifreli), GIF, HTML, JPEG, MOBI, MP3, MP4, PDF Belgesi, PDF (DRM/şifreli), PNG, PPT, PRC, RTF, TXT, TXT, WMW, WMA, XLS
  • Web Desteği : Adobe Flash 12, HTML 5
  • Dil Desteği : Almanca, Arapça, Çince, English, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Türkçe

Reeder TV, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi LCD/Plasma TV altında/yanında kullanılmak üzere tasarlanmış bir “set üstü” cihaz. Günümüzün elektronik eşyalarında trend olan beyaz renkli gövdesi, yumuşak ve son derece estetik sayılabilecek bir tasarıma sahip. Üst kısıma, uzaktan kumandadan bağımsız olarak kullanılabilen bir açma/kapama butonu yerleştirilmiş:

Reeder TV (3)

Cihazın dünya ile iletişimi sağlayan giriş/çıkışlar arka tarafta. Burada: AV çıkışı, sayısal ses çıkışı, 2 x USB 2.0, LAN (RJ45), HDMI görüntü çıkışı ve güç giriş yuvası yer alıyor:

Reeder TV (4)

Ön bölümde ise, tabletlerde olduğu gibi SD/MS/MMC destekli bir kart yuvası var:

Reeder TV (5)

Alt yüz, Reeder TV’nin çalışırken üreteceği ısının dağıtılması adına ızgara ile takviye edilmiş. İlave olarak tabanda, bir hayli hafif olan cihazın zemine tutunmasını sağlayan dört adet lastik ayak yer alıyor:

Reeder TV (6)

Muhtemelen aklınıza gelmiştir: “Android tabanlı Reeder TV’de, dokunmatik ekran olmadan nasıl oyun oynayabiliriz” sorusu. Firma bunun için tasarım harikası bir uzaktan kumanda geliştirmiş. Daha önce Logitech MX Air ile tanıştığımız Air Mouse (tam Türkçe’si: Hava Faresi) teknolojisini barındıran uzaktan kumanda, hareket sensörü sayesinde oturduğunuz yerden kalkmadan oyun dahil tüm uygulamaları sorunsuz bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Kumandanın ön/üst yüzünde: açma/kapama yanında, Android işletim sistmemini bağlayan ses artırma/azaltma, masaüstüne geçiş, geri işlem ve tarayıcıya geçiş butonları bulunuyor. Alt kısımda ise video/müzikler için kullanılan ileri/seri sarma, oynatma/durdurma, bir önceki/sonraki dosya, bilgi ve ses kapatma, ses seçimi (çoklu ses desteğine sahip videolar için) , alt yazı fonksiyonları yer alıyor:

Reeder TV (8)

Diğer yüzde ise; tarayıcı ve sosyal medya uygulamaları ve Android için gerekli olan yazım işlemi için geliştirilen QWERTY klavye var:

Reeder TV (9)

Uzaktan kumandanın pil yuvası, klavyenin bulunduğu yüzde. Burada aynı zamanda, kumandanın alıcısı da yer alıyor:

Reeder TV (7)