Anasayfa Haber NASA’nın Plütonyum Rezevleri Azalıyor

NASA’nın Plütonyum Rezevleri Azalıyor

ABD'nin Plütonyum rezevleri yavaş yavaş boşalıyor.
ABD'nin Plütonyum rezevleri yavaş yavaş boşalıyor.
ABD'nin Plütonyum rezevleri yavaş yavaş boşalıyor.
ABD’nin Plütonyum rezevleri yavaş yavaş boşalıyor.

NASA’nın uzay araştırmaları için ayırdığı Plütonyum rezevleri gittikçe azalıyor.

Voyager-1’in geçtiğimiz hafta içerisinde Güneş Sistemi’nden çıktığını Güle Güle Voyager-1! başlıklı haberimizde paylaşmıştık. NASA’daki bilim-insanları Voyager-1 içerisinde bulunan Plütonyum bataryalarının, sondayı 2025 yılına kadar idare edebileceğini açıklamıştı.

Voyager-1 dışında kardeşi Voyager-2’de de Plütonyum bataryaları bulunuyor. Mars yüzeyindeki Curiosity gezgini ve 2015 yılında Plüton’un yanından geçecek New Horizons sondası da güçlerini Plütonyum bataryalarından alıyor. NASA, birçok insansız araştırma görevi için Plünyum-238 elementine güveniyor. Ancak ABD depolarındaki Plütonyum’un yavaş yavaş azaldığı ortaya çıktı.

Şu an NASA’nın Plütonyum dışında kullanabileceği bir yakıt yok. Güneş Enerjisi bu tarz araştırmalar için oldukça yetersiz kalıyor. Kimyasal yapıya sahip bataryaların ömrü ise çok kısa. Nükleer füzyon ile çalışan motorların uzaya çıkarılması ayrı bir problem. Çünkü oldukça ağırlar. Bu sebeplerden ötürü NASA’nın en büyük süper-yakıt kaynağı her zaman için Plütonyum-238 oldu.

Bilimsel araştırmalar için ayrılan stok içerisinde 16 Kg Plütonyum kaldı. Karşılaştırma yapmak için örnek vermek gerekirse, NASA’nın en son ve en yüksek teknolojiye sahip çalışmalarından biri olan Curiosity içerisinde 4.5 Kg Plütonyum bulunuyor. Eğer bu rezevler biterse, Güneş Sistemi’nin %99’luk kısmını incelemek için elimizdeki kaynak tamamen bitmiş olacak. Tabii başka bir süper-yakıt bulunana kadar.

Bilim-insanları en kötü senaryolara karşın hazırlıklara devam ediyor. Gerekli materyaller, reaktörler ve yapısal parçalar elde edilebilirse Plütonyum-238’in laboratuvar ortamında oluşturulabileceğine inanılıyor. ABD Hükümeti geçtiğimiz yıl bu tarz enerjilerin yeniden üretilebilmesi için 10 Milyon Dolar’lık bir bütçe ayırmıştı. Geçtiğimiz Mart ayında oldukça az miktarda ama saf Plütonyum, Tennessee’deki Nükleer Reaktör içerisinde oluşturuldu.

Eğer Plütonyum rezevleri tamamen bitecek olursa, Soğuk Savaş Döneminde üretilen, Nükleer Reaktörler’de kullanılabilen Neptünyum’dan rahatlıkla Plütonyum elde edilebiliyor. Neptünyum, Plütonyum’un periodik tablo içerisindeki en yakın komşusu. Bu madde oluşturulabilirse, NASA’nın sadece yeni batarya teknolojisine ihtiyacı olacaktır.