Anasayfa Makale VMware ile Mac OS X Mavericks Kurulumu

VMware ile Mac OS X Mavericks Kurulumu

VMware Workstation ile Windows üzerinden nasıl Mac OS X Mavericks 10.9 kullanabileceğinizi bu rehberimizde gösteriyoruz.

İster bir geliştirici olun, isterseniz Apple’ın efsanevi işletim sistemini denemek isteyen bir kullanıcı, Windows üzerinde OS X deneyimi için en iyi seçeneğiniz VMWare Workstation olacaktır. Dünyanın en gelişmiş sanala makine yazılımlarından biri olan VMware Workstation ile Mavericks’i gerçek bir Mac’te kullanıyormuşçasına yüksek bir performansla kullanabilir, hatta VMware Tools yükleyerek Windows’taki dosyalarınızı doğudan Mavericks masaüstüne taşıyabilirsiniz.

Sanal makinede Mac OS X kullanırken PC’nize bağladığınız USB belleği de bu sisteme bağlayabilmek ya da ortak bir klasöre hem Mac hem de Windows’tan erişmek işten bile değil. Tüm bunların yanında AppStore’a tam erişiminiz olacağını da belirtelim. Yine sanal makinenizi SSD’ye kurduğunuzda açılışta, kapanışta ve günlük kullanımda çok daha yüksek bir performans elde edebiliyorsunuz.

Windows içinde Mavericks kullanmak için gerekenler

  • Sanallaştırma Teknolojisi destekli Intel işlemci: Sanal makine çalıştırmak için sanallaştırma desteği olan bir işlemci gerekmekte. Core 2 Duo ve sonrası neredeyse bütün işlemciler bu desteğe sahip. İşlemcinizin bu desteğe sahip olup olmadığını öğrenmek için Intel’in bu sayfasına girip işlemci modelinizi aratmanız yeterli. Ek olarak bu özelliğin BIOS’ta devrede olması gerekiyor. Her ne kadar çoğunlukla bu özellik devrede olsa da, bazı durumlarda işlemci desteklese dahi devre dışı olabiliyor. Bu bağlamda BIOS’a girip Hardware Virtualization seçeneğini Enable yapmanız gerekebilir. İşlemciniz sanllaştırma desteklemiyorsa son bir çare olarak VMware Unlocker – Hardware Virtualization Bypasser klasöründeki vmware-vmx-patch.exe dosyasını çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
  • AMD desteği yok: VMware Mavericks imajı şimdilik sadece Intel işlemcilerde çalışıyor. AMD işlemciler için henüz destek mevcut değil. Öte yandan imajı hazırlayan Soul Dev Team’in AMD Destekli bir Mountain Lion VMware imajı yok değil. Fakat bu imajın sürümü 10.8.3.
  • 64 Bit İşletim sistemi: 2014’e gireceğimiz şu zamanlarda 32 Bit kullanmıyorsunuz diye düşünüyoruz ama yine belirtelim: Mac OS X, 64 Bit bir işletim sistemi ve bu bağlamda çalışabilmesi için sanal makinenin kurulu olduğu işletim sisteminin de 64 Bit olması şart. İşlemciniz 64 Bit desteklemiyorsa sanal makinede Mavericks kullanamazsınız. İşlemcinizin 64 Bit desteği olup olmadığını öğrenmek için Intel’in bu sayfasını ya da bu programı kullanabilirsiniz.

Yazılım Gereksinimleri

  • VMware Workstation: İsterseniz deneyebilir, isterseniz de satın alabilirsiniz. Her halükarda en güncel 10.0.1 sürümünü kullandığınızdan emin olun. Biz bu rehberde 10.0.1 Build 1379776 sürümünü kullandık.
  • Mavericks VMware Imajı: Ufak bir Google araması veya Soul Dev Team‘in sayfasına kısa bir ziyaret ile elde edebilirsiniz.
  • VMware Tools: Sürükle bırak dosya aktarımı ve daha yüksek bir performans için VMware Tools olmazsa olmaz. VMware’in kendi sitesinden com.vmware.fusion.tools.darwin.zip.tar dosyasını indirebilirsiniz.

Her şey hazır ise o zaman VMware Workstation’ı kurarak işe başlayabiliriz. Akabinde OS X Mavericks 10.9 Retail VMware Image\VMware Unlocker – Mac OS X Guest\VMware 8.x + 9.x + 10.x Series\VMware Workstation Unlocker – Windows klasöründeki install.cmd dosyasına sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırıyoruz ve VMware’e Mac OS X önyükleme desteği getiriyoruz. Son olarak da VMware Mavericks imajını klasöre çıkartıp kuruluma geçiyoruz.