Anasayfa Haber Çin, Hava Kirliliğine Karşı Tianhe-1A’yı Kullanacak

Çin, Hava Kirliliğine Karşı Tianhe-1A’yı Kullanacak

Çin hükümeti, hava kirliliğine çözüm bulmak amacıyla Tianhe-1A'yı göreve çağırdı.
Çin hükümeti, hava kirliliğine çözüm bulmak amacıyla Tianhe-1A'yı göreve çağırdı.
Çin hükümeti, hava kirliliğine çözüm bulmak amacıyla Tianhe-1A'yı göreve çağırdı.
Çin hükümeti, hava kirliliğine çözüm bulmak amacıyla Tianhe-1A’yı göreve çağırdı.

Çin hükümeti hava kirliliğini çözmek için süper bilgisayarını devreye sokacak.

Çin’deki hava kirliliği gittikçe artıyor. Sorunun büyüklüğü uzaydan bile farkedilmişti. Bu konu ile ilgili daha önce bir haber paylaşmıştık. Ülkedeki hava kirliliği sorunu NASA’nın uydularının gözünden kaçmamıştı.

Hükümetin bu soruna ilişkin henüz ciddi bir yaptırımı yok. Ancak özellikle sanayi bölgelerinde artan hava kirliliğinden ötürü insanlar dışarı çıkamaz hale gelmişti. Son verilere göre hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde PM değeri normalin 20 katına kadar ulaştı. Bu da insan sağlığı için ciddi problemler oluşturuyor.

Çin Halk Cumhuriyeti, uzun yıllardır Komünist Parti tarafından yönetiliyor. Genç nesil, yaşanan bu hava kirliliğinden ötürü partinin çalışmalarını yeterli bulmuyor. Hükümet bu yüzden ülkenin en iyi ikinci süper bilgisayarı Tianhe-1A’yı göreve çağırdı.

Süper Bilgisayar, çeşitli verileri inceleyerek hava kirliliğini ortadan kaldırmak için çözümler arayacak. Elde edilen verilerin işlenmesinin 3 ila 5 yıl arasında süreceği tahmin ediliyor. Hali hazırda dünyanın da en güçlü süper bilgisayarı olarak kabul edilen Tianhe-2A ise farklı görevlerle uğraşıyor. Tianhe-2A, ülkenin uzay programları için veri işleme merkezi olarak kullanılıyor.

Tianhe-2A, bu görev için kullanılsaydı daha çabuk bir çözüm üretilebilirdi. Ancak sanıyoruz ki, uzay programı üzerinde uğraşmak kendi vatandaşlarının hayatından daha önemli. En azından çözüm bulmak amacıyla çalışmalar başlatıldı.