Anasayfa Makale İncelemeler Thermaltake Water Pro 3.0 İncelemesi

Thermaltake Water Pro 3.0 İncelemesi

Thermaltake’in 120mm’lik radyatöre sahip yeni nesil su soğutma sistemi Water 3.0 Pro’yu inceliyoruz. 

thermaltake

Ürün Özellikleri

  • Marka: Thermaltake
  • Model : Water 3.0 Pro
  • İşlemci uyumu: Intel LGA 1156, 1155, 1150, 1366, 2011 – AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
  • Blok: Dahili pompaya sahip, bakır tabanlı
  • Radyatör: 151 x 120 x 49mm, alüminyum petek yapısı
  • Hortum çapı: 11mm
  • Çalışma voltajı: 12V
  • Yerleşim: Kasa içi
  • Fan ölçüleri: 2 x 120 mm
  • Fan devri: 1000-2000RPM
  • Fan bağlantı tipi: 3 pin soket
  • Hava akımı: 99CFM
  • Gürültü: 20dBA

Detaylara girmeden önce, su soğutma sistemleri ile yeni tanışanlar için kısa bir bilgi geçelim;

Hazır satılan su soğutma sistemleri, fabrika çıkışı sıvı doldurulmuş kapalı devre (tüm su soğutma sistemleri kapalı devre çalışır, ancak burada bahsettiğimiz pompa/radyatör üzerinde herhangi bir konektörün bulunmaması ve hortumların pompa/radyatöre sabit şekilde bağlanmasıdır) çalışan ve kullanıcının, blok ve radyatör dışında herhangi bir montaj işleme karışmadığı ergonomik ve kullanıcı dostu sistemlerdir. Kapalı devre çalışan sistemde konnektör kullanılmadığı için, sıvı kaçağı tehlikesi neredeyse sıfıra indirgenmiştir. İşin doğrusu; hortum yada bağlantı noktalarında oluşacak herhangi bir kırılma esnasında oluşacak sıvı kaçağı sisteme zarar vermez. Çünkü bu tip su soğutma sistemlerindeki sıvı: saf sudur ve saf su, nötr olduğu için üzerine döküldüğü bileşende kısa devre tehlikesi yaratmaz.

İncelemeye gelen Thermaltake Water 3.0 Pro, bir önceki versiyon olan Water 2.0 Pro üzerinde küçük revizyonlar yapılmış bir su soğutma sistemi. 151 x 120 x 49mm’lik alüminyum petek yapısına sahip 120mm’lik radyatörü, 2 adet 120mm’lik fanı ve devri artırılmış pompası ile öncelikle su soğutma sistemleri yeni tanışan ve uygun fiyatlı soğutma almak isteyen kullanıcıları hedefliyor.

Thermaltake Water Pro 3 (22)

151 x 120 x 49mm ölçülerindeki siyah renkli alüminyum petekli radyatör, kendi sınıfına göre 49mm gibi bir hayli kalın sayılabilecek bir ölçüye sahip. Şu an piyasada satılan radyatörlerin (özel tasarım) yaklaşık 47 ile 64 mm, hazır su soğutma sistemlerindeki radyatörlerin ise ortalama 27mm kalınlığında olduğunu dip not olarak geçelim:

 

Thermaltake Water Pro 3 (4)

Radyatöre gelen hortumlar, yazının başında bahsettiğimiz gibi konnektörler ile değil, direkt olarak radyatörün üzerine sabitlenmiş durumda. Bağlantılar sağlıklı ve sağlam görünüyor:

Thermaltake Water Pro 3 (5)

326mm uzunluğa sahip hortumlar sayesinde Water 3.0 Pro’yu şu an Türkiye’de satılan tüm kasalarda (Big Tower’lar dahil) sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz:Thermaltake Water Pro 3 (6)

11mm kalınlığındaki hortumlar, sistemin kasa içine yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında katlanarak su akışını engellememesi adına kalın kauçuk türevi lastikten üretilmiş:

Thermaltake Water Pro 3 (7)

Pompa, diğer hazır satılan su soğutma sistemlerinde olduğu gibi plastik bir gövdenin içinde yerleştirilen devre kartı ve bakır tabandan oluşuyor. Küçük ebatlar, daha önce incelediğimiz pek çok işlemci soğutucusunda olduğu gibi, soğutucu gövdenin yada fan/ların MOSFET soğutucularına yada belleklere temas etmesi gibi sorunlara yol açmıyor. Bu, kompakt ve özel su soğutma sistemlerinin ergonomik avantajlarından biri:

Thermaltake Water Pro 3 (8)

Pompanın çalışması için kullanılan 3 pin soketli kablo:

Thermaltake Water Pro 3 (15)

Bloğun üzerindeki hortum girişlerini sağlayan konnektörler, montaj sırasında hortumların katlanarak su akışını kesmemesi adına 90 derecelik açı ile dönebilme yeteneğine sahipler:

Thermaltake Water Pro 3 (9)

Ürün, bizden önce incelemeye gittiği için tabanda bulunan termal macun çıkartılmış. Ürünü satın alırsanız, burada hazır bir termal macunla karşılaşacaksınız. Bu; kullanıcının macunlama işiyle ekstra zaman kaybetmesini önleyen ergonomik bir detay:

Thermaltake Water Pro 3 (10)

Bakır bloğun yüzeyi, soğutucu testlerinde kullandığımız yol canavarının görüntüsünü net bir şekilde yansıtamıyor, çünkü yüzey hayli pürüzlü. Taban yüzeyin pürüzsüz olması, işlemci ve soğutucu tabanının birbirine sağlıklı bir şekilde temas etmesini sağlayan önemli bir faktör. Ancak daha önce incelediğimiz bir kaç modelde, tabanın özellikle pürüzlü yapıldığı ve bu sayede olası hava ceplerinin azaltılarak (tabana açılan mikro kanallar sayesinde) daha sağlıklı ısı iletimi sağlandığı firmalar tarafından iddia edilmişti. Bu duruma her zaman olduğu gibi test sonuçları karar verecek:

Thermaltake Water Pro 3 (11)

Kutu içeriğinde dahil edilen ve sistemin montajından sonra radyatörün soğutulmasını sağlayan 2 adet beyaz renkli 120 mm’lik fan, 1000-2000RPM arası hızlarda çalışıyor. Firmanın geçtiği bilgiye göre fanın her bir fanın ürettiği gürültü değeri ise maksimum 20dBA:

Thermaltake Water Pro 3 (3)

Kutu İçeriği

Thermaltake Water Pro 3 (1)

Thermaltake Water 3.0 Pro’nun kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Montaj kılavuzu
  • 2 adet 120mm’lik fan
  • AMD ve Intel montaj aparatları
  • Montaj için gerekli vida grubu
  • 3 pin fan çoklayıcı

Thermaltake Water Pro 3 (2)