Anasayfa Makale Video Röportaj: 3D Yazıcı Nedir? İşte 3D Yazıcılar ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Video Röportaj: 3D Yazıcı Nedir? İşte 3D Yazıcılar ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

3D Yazıcı nedir? Ne işe yarar, nasıl çalışır, neler yapabilir… Bu soruları ve daha fazlasını cevaplamak için Technopat ekibi olarak 3D Systems Türkiye Distribütörü Protosis’i ziyaret ettik. 3D Tasarım Uzmanı Bilge Akbağ, 3D yazıcılar, teknolojinin çalışma şekli, tasarım ve üretim aşamaları, çeşitleri üzerine pek çok sorumuzu yanıtladı…

Röportajımız kısa ve öz soru – cevaplarla ilerliyor, 3D yazıcılar ile ilgili merak ettiği bütün soruları yanıtlamayı amaçlıyor. Elbette biz bütün bunları konuşurken de Projet 660 Pro 3D yazıcı arkaplanda çalışmasını sürdürüp 3D ürünler oluşturuyor.

00:15 – Protosis’ten Bilge Akbağ’ı tanıyoruz. Bilgisayar destekli tasarım ve tasarımdan üretime geçiş.
00:55 – Protosis ne yapıyor? 3D Systems ve 3D yazıcı teknolojisinin temeli.
01:20 – Chuck Hull ve icat ettiği Stereolithography tekniği.
01:30 – Stereolithography nedir, nasıl çalışır?
02:00 – 3 Boyutlu bir objeyi yazıcıdan somut bir nesne olarak almaya 3D Printing denir.
02:20 – 3D Systems – Protosis ilişkisi ve üç boyutlu görselleştirmenin 3D Yazıcılar ile ilişkisi.
02:50 – 3D Yazıcılar nasıl çalışıyor? Normal mürekkep püskürtmeli yazıcılar ile benzerlikleri ve farkları.
03:10 – Çizilen üç boyutlu objeler, yazılım tarafından ince katmanlar halinde bölünüyor. Sonra yazıcı bu katmanları birbirinin üzerine ekleyerek oluşturuyor.
04:00 – Bir insan nasıl 3D hale getirilir.
04:30 – Tabandan tavana, 0.1 mm ya da 16-256 mikron arasında üretim yapabilen farklı yazıcı türleri mevcut. Yani her biri 0.1 mm ya da 6 mikron kalınlıkta materyalden oluşturulan katmanlar eklenerek objeyi oluşturuyor.
06:00 – 3D Yazıcılar ne işe yarayacak? Evimizde ve ofisimizde her şeyi üretebilecek miyiz?
06:15 – Önce bilgisayar ortamında 3D tasarım apılması gerekiyor ancak tasarım yapamıyorsak bu tasarımı yaptırmamız ya da hazır bir şablon bulup kullanmamız gerekiyor. Diğer seçenek, kendi içerisinde hazır şablonlar bulunan 3D yazıcılar kullanmak. Yani yazıcının içerisindeki modelleri üretebiliyor ya da hazır şablonlarda değişiklikler yaparak kendimize özel modeller ortaya koyabiliyoruz.
08:00 – 3D Yazıcıların limit ve olanakları nelerdir. Materyal ve boyut soruları. Kendi arabamızı yapıp kullanabilir miyiz?
08:30 – Büyük modelleri ya da gerçek bir arabayı bile ufak parçalara bölerek üretmek mümkün. Materyaller plastik, taş tozlarından oluşan, alçı ve seramik türevlerinden oluşan sağlam 3D ürünler üretmek de mümkün. Metal yazıcıları kullanarak metal üretim yapılabiliyor.
09:30 – Çikolata yazıcıları ile kendinize özel çikolata üretimi mümkün. Şimdilik az sayıda malzeme seçeneği var ancak bunlar da artacak.
10:20 – 3D Yazıcılar, sonuçta ortaya kendi kişsiel tasarımlarımızın ürünlerini ortaya koyuyor.
10:50 – Üç boyutlu tasarımı hangi programla yaparsak yapalım, 3D Systems yazılımına gönderdiğimizde bu yazılım, 3D tasarımı yazıcının anlayabileceği formata dönüştürerek katmanlara bölüyor. Yazılımın kendi tasarım yetenekleri profesyonel bir 3D tasarımcının gözünden bakıldığında biraz kısıtlı olsa da kullanışlılığı son derece yüksek.

12:00 – Mimar ve mühendislerin çok hoşuna gidecek 3D Mimari tasarımlar, faydalı model tasarımları. Kapağı açılabilen şampuan kutusu gibi ticari tasarımların örneklerini oluşturmakta kullanılabilecek pek çok örneği sergiliyoruz. Evet 3D yazıcılar ile oynar, hareketli parçalara sahip, hatta sonradan birleştirmeye gerek kalmadan, tamamen kapalı kutu içerisinde matruşka benzeri çok parçalı tasarımlar üretmek bile mümkün.
12:40 – Rulman örneği: Hareketli, döner bilyeler barındıran bir mekanik parça.
13:10 – Parça parça üretip sonradan birleştirmeden üretim. Bütün bunlar prototip üretimi için çok önemli.
14:20 – Renkli 3D yazıcı ürünleri ve başka teknikle üretilemeyen parçalar. Eksilterek üretimden, ekleyerek üretime geçiş.
15:00 – Kullanılan malzemede eksiltip talaş arttırmadan, gerekli miktar hammadde kullanarak üretim yapma imkanı.
15:30 – Kendisinden boyalı basılan 3D Printer ürünler. CMYK baskı yapabilen tek 3D yazıcı: Projet 660Pro. RGB ve CMYK farkı. Degrade kullanımları.
16:30 – Colorbind ile renkli baskı.
16:50 – Tekrar başa dönerek 3D System Türkiye Distribütörü olan Protosis’in neler yaptığını soruyoruz. Esas olarak 3D yazıcı dağıtımı yapan bir şirket olsa da, ikincil olarak tasarımların üretimi hizmetini de sağlıyor.
17:50 – 3D Baskı almak isteyenler ne yapmalı? İşte bu üç seçenek de Türkiye’de yeni başlayan 3D devrinde mevcut:
– Kendi yazıcıları ve tasarımlarıyla üretim
– Kendi tasarımlarını yollayarak baskıyı yaptırtma
– Tasarım ve baskıyı yaptırtma

18:15 – 3D Yazıcıların Türkiye’de yaygınlaşması sürecinde tam destek gerekiyor. uzun vadede 3D yazıcılar firmalara yayıldığında hizmetler de farklı firmalar arasında bölünerek sistem yerleşecek.

19:20 – Projet 660 Pro 3D Yazıcıda yazımı bitmiş bir ürünün tozunun içerisinden çıkartılması ve üretimin son aşaması.

3D Yazıcılarla ilgili bütün sorularınızı Technopat’a yorumlarla ve forum konularıyla sorabilirsiniz. Yeni röportajlar ve ilgi çeken dosya konuları ile 2014 yılında 3D yazıcılar ile ilgilenmeyi sürdüreceğiz.