Anasayfa Makale Pratik Xboot ile Windows 8, 7 ve XP İçeren Çoklu Kurulum USB’si Hazırlama

Xboot ile Windows 8, 7 ve XP İçeren Çoklu Kurulum USB’si Hazırlama

XBoot

Bu makalemizde, bir ya da birden fazla işletim sistemini USB’den kurmak için gereken adımları anlatacağız.

DVD sürücünüz yok ya da hiç kompakt disk girişi olmayan netbooklardan kullanıyorsunuz ve format atmak istiyorsunuz. USB belleğinizi bir işletim sistemi kurabilecek hale getirmek için gerekli adımları bu makalemizde bulabilirsiniz.

Öncelikle gerekli olan program, Xboot. Xboot, Google tarafından desteklenen bir program. Buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

USB Bellek Biçimlendirme

USB belleğinizi bilgisayarınıza takın ve FAT32 dosya sistemini seçerek biçimlendirin. Diğer dosya sistemlerini de kullanabilirsiniz; Ancak XBoot programı FAT32 dosya sisteminde daha iyi bir performans vadediyor.

USB Bellek FAT32 Biçimlendirme

FAT32 dosya sistemini seçip Başlat düğmesine tıkladıktan sonra USB belleğiniz kullanıma hazır olacak.

XBoot Ekranına ISO Sürükleme

Daha sonra XBoot programını açın ve ortadaki kocaman boş alana, kurulumunu hazırlamak istediğiniz işletim sisteminin ISO (disk kalıbı) dosyasını sürükleyin. Sürükledikten sonra çıkacak pencerede en üstte bulunan “Add using Grub4dos ISO image Emulation” seçeneğini tıklayın ve “Add this file” düğmesine basın.

USB Bellek Oluşturma

Sağ altta bulunan “Create USB” seçeneğine tıkladıktan sonra, karşınıza böyle bir pencere çıkacak. Bu pencerede, biçimlendirdiğiniz USB Belleğinizi seçin ve ikinci kısımdaki seçeneği değiştirmeden, tavsiye edilen kısmında (Recommended) bırakıp OK düğmesine tıklayın.

XBoot ile USB Boot Bellek Oluşturma

İşte bu kadar basit! Şimdi tek yapmanız gereken, işlem tamamlanıncaya kadar beklemek. USB’nizin, bilgisayarınızın ve ISO dosyasının bulunduğu sabit diskin hızına bağlı olarak işleminiz 15-25 dakika arasında sürecektir. Bu süre içerisinde dilerseniz kahvenizi yudumlayabilir, dilerseniz bilgisayarda yarım kalan işlerinize devam edebilirsiniz. İşlem bittikten sonra çıkan pencerede Hayır’a tıklayın.

Boot Menu

Bilgisayarınızı başlatırken, Boot Menu için atanan tuşa dikkat edin ve o tuşa basın (Delete, F1, F2, F11 ya da F12 olabilir). Karşınıza bu tarz bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda, USB’yi seçin ve Enter’a basın. Ardından, USB’ye attığınız işletim sistemleri görünecektir. Birini seçip yüklemeye başlayabilirsiniz.

İşlem esnasında veya sonrasında sıkıntı yaşayan okurlarımız olursa yazının altına yorum bırakabilir ya da Technopat/Forum adresini ziyaret edebilirsiniz.