Anasayfa Haber Samsung Galaxy S5 mi, Yoksa iPhone 6 mı?

Samsung Galaxy S5 mi, Yoksa iPhone 6 mı?

iphone-6-vs-galaxy-s5

Samsung’un yeni amiral telefonu Galaxy S5 ile iPhone 6’yı karşılaştırdık. İşte amiral gemilerinin savaşı:

Samsung yeni amiral gemisini, geçtiğimiz günlerde MWC’de ortaya çıkardı. Galaxy S5’in teknik özellikleri, henüz resmiyet kazanmamış iPhone 6 ile karşılaştırılmaya başlandı. Öne çıkan başlıkları sizler için sıraladık.

Not etmekte fayda var. iPhone 6’nın teknik özellikleri Apple tarafından netleştirilmedi. Ancak piyasada dolaşan, doğruluğu yüksek olan söylentilerden yararlandık.

Tasarım ve Ekran

Samsung Galaxy S5, tasarım açısından devrimsel bir özellik barındırmıyor. Ekran boyutu çok fazla geliştirilmedi. Galaxy S4’ün 5-inçlik Super AMOLED, 1920×1080 ekranı vardı. Galaxy S5’te ise 5.1-inçlik Super AMOLED 1920×1080 ekran var.

Öte yandan telefonun kenarları biraz daha köşeli. Kendisine has yuvarlak kenarlardan vazgeçilmemiş. Ama önceki modellere göre biraz daha keskin hatlara sahip olduğunu görebiliyoruz.

iPhone 6’da ise 4.8-inç ya da 5-inçlik Full HD 1080p ekran kullanılacağı düşünülüyor. Öte yandan iPhone 6’nın iki farklı modelinin olacağı belirtiliyor. Biri 4.8-inçlik ekran boyutu sağlarken daha büyük olanı 5-inçlik ekran sunacak.

Bir başka söylentiye göre Apple, yeni iPhone’nun boyutlarının 5.7-inçe yükseltileceğini söylüyor. Yani yeni iPhone bir tablet-telefon boyutlarına yaklaşabilir. Ancak iPhone telefonlarının bu kadar büyük olmayacağı da bir gerçek.

Dahili Hafıza

samsung-galaxy-s5-2

Samsung Galaxy S5, 16 GB ve 32 GB olmak üzere iki farklı model ile piyasaya sürülecek. İçerdiği microSD çıkışı sayesinde bu alan 128 GB’a kadar yükseltilebilecek. Bu da kullanıcıya fazlasıyla yer tanıyor.

iPhone 6’da ise 16, 32 ve 64 GB’lık modeller bulunacak. Söylentilere göre sınırlı sayıda 128 GB’lık modelin de piyasaya sürüleceği söyleniyor. iPhone’un bu alandaki tek eksikliği microSD çıkışına destek vermemesi.

Dahili hafıza, teknik bilgiler kısmında bu şekilde açıklansa da kullanıcıya kalan kısım değişebiliyor. Galaxy S5’in 16 GB’lık modelinde, kullanıcıya 8 GB’lık bir alan bırakılıyor. Bu da telefon sahibini microSD kullanmaya yöneltiyor. iPhone 6’da ise kullanıcıya ne kadarlık bir kısmın bırakılacağına dair bir bilgi yok.

 

İşlemci ve Performans

iphone-6

Mobil arenadaki en önemli nokta aslında işlemci gücü ve bu gücün ortaya çıkardığı performans. Samsung’un yeni amiral gemisinde iki farklı işlemci modeli olacak.

Snapdragon modelinde Qualcomm’un dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemcisi kullanılacak. Bu işlemci 2.5 GHz frekans hızında işlem yapabilecek. Exynos modelinde ise 8 çekirdekli Exynos 5422 kullanılıyor. Bu işlemcinin dört çekirdeği 2.1 GHz hızda dört çekirdekli Cortex-A15 ile diğer dört çekirdeği ise 1.5 Ghz hızda Cortex-A7 ile çalışacak.

Ayrıca Snapdragon modelinde Adreno 330 grafik işlemcisinin güncellenmiş bir sürümü kullanılacak. Exynos’da ise ARM Mali T628MP6 grafik işlemci var.

Yani geneline baktığımızda kullanıcıyı tatmin edecek bir performans elde edilebilir. İçerisinde de 2 GB RAM olduğunu düşündüğümüzde, piyasadaki en iyi performansı veren telefonlardan biri olacak.

Apple’ın 64-bitlik mühendislik kullanacağı biliniyor. Daha öncesinde yeni iPhone’un, eskisine göre iki kat daha hızlı olacağını ağızlarından kaçırmışlardı. iPhone 6’da yüksek ihtimalle A7-X ya da A8 işlemci kullanılacaktır. Ancak RAM ve çekirdek hızının artırılması gerekiyor.

Kamera

Samsung, Galaxy S5’te kullandığı 16 Megapiksellik arka kamera ile 4K video çekimi sağlıyor. Ön tarafında ise 2.1 Megapiksellik bir kamera mevcut.

Apple, iPhone 5’te 8 Megapiksellik arka, 1.2 Megapiksellik ön kamera kullanmıştı. Firmanın kamera kalitesini yükseltmesi gerekiyor. Ortaya çıkan söylentilere göre Apple, iPhone 6’da 13 Megapiksellik yeni bir kamera kullanacak.

İşletim Sistemi

Galaxy S5, Google’ın son işletim sistemi Android 4.4.2 KitKat ile birlikte geliyor. Kullanıcılar, Android’in son sürümünü anında tecrübe edebilecek.

Apple’ın ise iPhone 6’da iOS 7’nin güncelleştirilmiş bir halini kullanacağı düşünülüyor. iOS 6 faciasından sonra pek ilerleme kaydedemeyen iOS 7’nin önümüzdeki yaz aylarında değişikliğe uğrayacağı belirtiliyor. Belki iOS 8’i bile görebiliriz.

Şimdilik Apple’ın yeni amiral gemisi hakkındaki ilk açıklamaları Eylül 2014’te yapacağı söyleniyor.