Anasayfa Makale İncelemeler Toshiba Excite Pure Tablet İncelemesi

Toshiba Excite Pure Tablet İncelemesi

Toshiba_Excite_Pure_03

Toshiba’nın Excite tablet ailesinin en küçük üyesi Pure modeline yakından bakıyoruz.

Toshiba bir süre önce Excite adını verdiği yeni bir tablet serisini dünyaya tanıtmıştı. Bu serinin özelliği Nvidia Tegra işlemciler üzerine kurulu olmaları, seride üç farklı model var: Pure, Pro ve Write. Bu üç tablet farklı fiyat segmentlerine hitap edecek biçimde tasarlanmışlar, haliyle donanım ve performansları da buna uygun biçimde değişiyor. Pro modeli yeni nesil Tegra 4 işlemci platformu üzerine kurulu, Write ise temel olarak Pro modelinin 3G destekli versiyonu denebilir. Tegra 4 platformu üzerine kurulu olmaları ve diğer donanımları, bu iki cihazın fiyatını 1,000 TL sınırı üzerine çıkarıyor. Toshiba daha hesaplı bir tablet arayan tüketiciler için ise Pure modelini tasarlamış, biz de buna yakından bakacağız.

Toshiba_Excite_Pure_02

Tasarım
Toshiba Excite Pure modelini internet üzerinde AT10-A-104 kod adıyla da bulabilirsiniz. Pro modelin kod adı ise AT10LE-A-109 ve Write modeli de AT10PE-A-103 kod adıyla tanımlanıyor. Excite Pure modeli bu serideki en düşük fiyatlı tablet olmak üzere hazırlanmış, ancak elimize aldığımızda belirli bir imalat kalitesinin yakalandığını rahatlıkla görüyoruz. 10.1 inçlik bir ekrana sahip olan cihazın kasası gümüş rengi plastikten mamul ve başka renk seçeneği yok. Yuvarlatılmış kenarlara ve elde tutmayı kolaylaştıran pütürlü bir yüzey dokusuna sahip. Cihazın kalınlığı 10,5 mm yani 1 santimden biraz fazla, ağırlığı ise 630 gramla bu ebatta görmeye alıştığımız seviyede.

Cihazın bağlantı portları tabletin sol tarafında toplanmış durumda, micro HDMI ve micro SD girişleri bir kapağın altına yerleştirilmiş, micro USB ve 3,5 mm kulaklık portları ise açıkta bırakılmış, ses ayar tuşu da bu tarafta bulunuyor. Cihazın sağ tarafında ise sadece Kensington kilidi yuvası mevcut, güç tuşu ise cihazın üst kısmına konulmuş. Çoğu tabletin aksine burada stereo hoparlörler cihazın iki tarafına yerleştirilmiş ve arkaya değil yanlara doğru bakıyorlar. Biri önde, diğeri arkada olmak üzere iki kamera mevcut. Öndeki kamera 1.2 MP, arkadaki ise 3 MP çözünürlüğe sahip, herhangi bir flaş ise bulunmuyor.

Toshiba_Excite_Pure_04

Donanım ve Yazılım
Excite Pure bu serideki daha pahalı modeller gibi Tegra 4 değil, Tegra 3 işlemci üzerine kurulmuş. Tegra 3’ün temelinde 4 çekirdekli bir ARM Cortex A7 sınıfı işlemci bulunuyor ve 1.3 GHz hızında çalışıyor. Nvidia’nın grafik işlemcisi ise 12 çekirdekli ve Tegra platformuna adını veren ana unsur. Tegra 4 ile kıyaslandığında artık hayli eski ve yavaş kalıyor, ancak düşük maliyeti sayesinde tercih edilebilir bir seçenek. Kaldı ki bu sınıftaki çoğu tablette bulunan Rockchip ve Allwinner işlemcilere güç veren Mali 400 grafik işlemcisiyle kıyaslandığında, performansı halen gayet iyi kalıyor. Cihazın RAM kapasitesi 1 GB, veri depolama kapasitesi ise 16 GB, ayrıca 64 GB’a kadar micro SD kart desteği mevcut.

Excite Pure 10.1 inçlik bir ekrana sahip, 16:10 ölçülerindeki ekranda IPS LED panel kullanılmış ve on parmak kapasitif dokunma kontrolü mevcut. Ekran çözünürlüğü 1280×800, ancak 1080p videoları da pek görüntü kaybı olmadan rahatlıkla görüntüleyebiliyor. IPS panel sayesinde cihazı eğimli tuttuğunuzda da pek görüntü kaybı olmuyor, ancak parlaklığın daha pahalı tabletlere göre biraz daha düşük olduğu da bir gerçek. Veri aktarımında ise bu modelde Wi-Fi 802.11 b/g/n ve Bluetooth 4.0 desteği mevcut, Bluetooth üzerinden fare gibi aksesuarları bağlayıp kullanabiliyorsunuz ki bu her tablette işe yaramıyor.

Cihaz işletim sistemi olarak Android 4.2.1 ile geliyor, ancak ileride gelecek olan sürümleri de destekleyebilecek kapasiteye sahip. İçerdiği uygulamalar ise Android tabletlerde bulmayı beklediğimiz genel programlar ve bunlara ek olarak Toshiba’nın kendi geliştirdiği video ve ses iyileştirme programlarından oluşuyor. Google’ın Play Store mağazası üzerinden ihtiyacınız olan herhangi bir uygulamayı bulup indirmek zaten gayet kolay.

Toshiba_Excite_Pure_01

Performans
Tegra 4’ün çıkmasıyla birlikte Tegra 3 platformu artık yaşını göstermeye başladı. Daha önce test ettiğimiz Tegra 4 kullanılan başka marka tabletlerde de bunu gördük, ikisi arasındaki performans farkı hayli büyük. Ancak Tegra 3 yine de piyasadaki çoğu ARM lisanslı Çin markası işlemciden hızlı olmaya devam ediyor. Excite Pure zaten serinin en ucuz modeli olması için tasarlandığından, Tegra 4 kullanan büyük kardeşleri kadar güçlü olmasa da, orta seviyede bir performans sunuyor. Henüz Tegra 4 gibi yeni nesil işlemcilerin gücünü tam anlamıyla kullanan pek fazla oyun ve uygulama çıkmış değil. Bu da Tegra 3’ün halen piyasadaki pek çok oyunu rahatça çalıştırabilmesine izin veriyor.

Yaptığımız oyun ve video testlerinde cihazın performansında pek tıkanma yaşamadık diyebiliriz. Genel olarak akıcı ve tatmin edici bir performansı var, ancak daha güçlü işlemciler için hazırlanan daha yeni oyunlarda bu pek yeterli gelmeyecektir. Benchmark testlerine baktığımızda Tegra 3’ün kendi sınıfındaki çoğu işlemciden daha iyi olduğunu görebiliyoruz, ancak yeni nesillerle kıyaslandığında ortalamanın altında kalmaya başlıyor. Fakat zaten bu cihazın amacı en üst seviye performans sunmak değil, yüksek fiyatlı abilerine göre daha uygun fiyatlı bir seçenek oluşturmak.

Bu fiyat aralığında çok daha yüksek çözünürlüklü IPS ekranları olan başka markaları da incelemiştik. Ancak onlar genellikle diğer unsurlardan kesinti yapma yoluna gidiyorlardı, mesela çoğunluğunda 8 GB depolama alanına rastlıyorsunuz. Toshiba burada 16 GB yüksek hızlı veri depolama alanı kullanarak genel performansı yüksek tutmayı seçmiş. Ayrıca daha yüksek çözünürlüklü ekran panelleri genellikle daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyuyor ve bataryayı daha hızlı tüketiyorlar. Excite Pure burada da belirli bir avantaja sahip, Tegra 3 işlemci olan çözünürlüğü fazla ısınmadan, tıkanmadan ve bataryayı çabucak kurutmadan destekleyebiliyor.

Cihazın ses performansı da bu seviye çoğu tabletten daha iyi denebilir. Hoparlörler ortalamanın üzerinde bir ses kalitesi veriyor, konumları itibariyle daha iyi bir stereo etki yaratıyorlar. Kameralar için ise aynı şeyi söylemek zor, ancak işin doğrusu bu fiyat aralığındaki hiçbir tablette öyle çok becerikli bir kamera donanımı bulmanız mümkün değil. Ön kamera görüntülü görüşmeler için yeterli, arka kamera ise iyi aydınlatılmış ortamlarda ve yakın plan amatör çekimler için idare ediyor. Ancak çok yüksek görüntü kalitesi beklemeyin.

Son olarak cihazın batarya performansına da değinmek gerekirse, her tablette olduğu gibi burada da kullanım süresi doğrudan kullanım amacına bağlı olarak değişiyor. Genel kullanımda 8-10 saat şarj etmeden gidebiliyor, ancak yoğun biçimde oyun oynarsanız ibre çok daha çabuk düşebiliyor.

Sonuç Değerlendirmesi
Toshiba Excite Pure piyasada çok farklı fiyatlara bulunabiliyor, 700 TL’nin hemen altına da görebilirsiniz, üzerindeki etiketlerle de karşılaşabilirsiniz. Ancak önerilen fiyat 690 TL bunu da belirteyim. Bu fiyata genel ev içi aile kullanımı için gayet iyi bir tablet diyebilirim. Herşeyden önce Tegra 3 gibi kendini kanıtlamış bir platform üzerine kurulu. Depolama alanının 16 GB olması da kullanımı çok kolaylaştırıyor. Genel performansı çok daha ucuz rakiplerine göre çok daha iyi. Ayrıca Toshiba markasını ve beraberinde gelen belirli bir kaliteyi de sunuyor. Ayrıca Toshiba’nın çok ilginç ve kullanıcılar açısından avantajlı bir iade ve değişim politikası da var, bunun detaylarını Toshiba’nın kendi sitesinde de görebilirsiniz.

Sonuç olarak iyi bir markadan, uygun fiyatlı bir Android tablet edinmek isterseniz, Excite Pure dikkate alınması gereken bir model diyebilirim. Çok daha fazla performans isterseniz, daha üst seviye modellere bakmanız gerekecektir. Daha ucuza seçenekler ararsanız, piyasada çeşit bol, ancak çoğu marka fiyatı kırmak isterken ürün performansının dengesini bozacak tasarım kararları alıyor. Toshiba burada çok daha dengeli ve kullanımı zevkli bir cihaz yapmayı başarmış.

Teknik Özellikler:
İşlemci: Nvidia Tegra 3 / 1,3 GHz dört çekirdek
RAM: 1 GB DDR3L (1333 MHz)
Depolama alanı: 16 GB eMMC / micro SD slotu
Ekran: 10.1 inç IPS LED / 1280×800
Kablosuz erişim: 802.11 a/b/g/n ve Bluetooth 4.0
İşletim sistemi: Android 4.2.1
Kameralar: Arkada 3 MP, önde 1.2 MP
Ses: Stereo hoparlörler ve entegre mikrofon
Bağlantı portları: micro HDMI, micro USB, 3,5 mm kulaklık