Anasayfa Makale İncelemeler Corsair Carbide Air 540 İncelemesi

Corsair Carbide Air 540 İncelemesi

Corsair’in çift bölmeli, modüler yapıya sahip tasarım harikası Carbide Air 540 kasasını inceliyoruz.

corsair

Ürün Özellikleri

  • Marka: Corsair
  • Model: Carbide Air 540
  • Standart: Midi-Tower
  • Materyal: 0.7 SECC çelik, ABS plastik
  • Kasa ölçüleri: 415 x 332 x 458mm
  • Renk: Siyah
  • Giriş / Çıkış paneli: 2 x USB 3.0, kulaklık çıkış, mikrofon giriş
  • Sürücü yuvaları: 2 x 5.25″, 2 x 3.5″, 4 x 2.5″
  • Anakart form faktörü: EATX, ATX, Micro ATX
  • Soğutma: Ön/iç panel 2 x 140 mm, arka panel 1 x 140mm, tavan (isteğe bağlı) 2 x 120/140mm fan
  • Ağırlık: 7.4kg
  • Güç Kaynağı: Tercihe bağlı

Corsair’in, Computex 2013 fuarında görücüye çıkarttığı Carbide Air 540, alışageldiğimiz kasa tasarımlarına göre oldukça farklı sayılabilecek özellikleri bünyesinde barındıran, 458mm yükseklik, 415mm derinlik ve 332mm genişliğinde bir Midi-Tower. Aslında kasanın dış görüntüsü irikıyım bir küp modele benziyor. Bunun nedeni, kasanın çift bölme tasarımına sahip olması. Anakart ve güç kaynağı/2.5″lik sürücü yuvaları kasa içinde farklı bölümlere yerleştirilmiş. Temel amaç; anakart ve üzerindeki bileşenlerinin maksimum seviyede soğutulmasını sağlamak. Zaten Corsair bu yüzden kasayı “Air” olarak adlandırıyor.     

Çift bölme tekniği dışında; 0.7mm’ik SECC çelik, alüminyum ve ABS plastikten malzeme destekli gövdesi/iskeleti son derece sağlam. Bu arada küçük bir dipnot geçelim: dış gövdenin plastik aksamı, yumuşak bir malzeme ile kaplanmış. Standart ATX yanında EATX anakart uyumu, toplam 6 sürücü yuvası, kasayla birlikte gelen 3 x 140mm-isteğe bağlı ilave 2 fan yuvası, vidasız montaj sistemi, 240/280mm’lik radyatöre sahip su soğutma yuvaları ve akıllı toz filtreleri ile Corsair’in bu kasayla hedeflediği kitle; oyuncular ve üst düzey soğutma enstrümanlarına sahip kasa arayışında olan hızaşrtımacılar.

Corsair Carbide Air 540 (1)

Ön panel, ortalama 230mm genişliğindeki kasalardan farklı olarak 332mm ölçülerinde. Sol bölüm, tabandan başlayarak ön panelin yükseliği boyunca tel ızgara ile desteklenmiş. Sağ kısımda ise, dikey konumlandırılan 2 adet 5.25″ sürücü yuva kapağı yer alıyor:

Corsair Carbide Air 540 (4)

Sol kısımdaki tel ızgara ile desteklenen plastik bölüm, tabandan yukarı doğru yapılacak baskı ile ön panelden rahat bir şekilde ayrılıyor. Plastik kapağın hemen altında, ön/iç panele yerleştirilen 2 adet 140mm’lik fan ve fanların dış ortamdan toz almasını engelleyen ince gözenekli bir filtre bulunuyor:

Corsair Carbide Air 540 (26)

Fanların hava girişini tamamen kapatan filtre, 8 adet küçük ölçülerdeki mıknatıs sayesinde iskelete sağlam bir şekilde sabitleniyor. Temizlemek için küçük bir baskı ile filtreyi çıkartabilir ve temizlik sonrası yerine tekrar takabilirsiniz:

Corsair Carbide Air 540 (27)

Ön panelinde sağ kısmındaki giriş/çıkış panelinde; 3 x USB 3.0, kulaklık çıkış, mikrofon giriş yuvaları yer alıyor. Açma/kapama, reset butonları ve güç, sabit sürücü LED’leri de yuvaların solunda:

Corsair Carbide Air 540 (5)

Sol yan panelin neredeyse tamamı, kasanın içerisine yerleştirilen sistemin dışarıdan görünmesini sağlayan bir pleksi pencere ile desteklenmiş:

Corsair Carbide Air 540 (6)

Sağ panelin sağ/alt kısmında ise küçük bir havalandırma ızgarası mevcut. Bir sonraki sayfada göreceğiniz üzere ızgara, hemen arkasına yerleştirilen güç kaynağının kasa dışından hava almasını sağlıyor:

Corsair Carbide Air 540 (7)

Arka panele baktığımızda, kasanın çift bölme tasarımını daha net bir şekilde görebiliyoruz. Sol bölümün alt kısmında güç kaynağı yuvası yer alıyor. Yuva, pek çok kasada gördüğümüz gibi yatay değil dikey olarak yerleştirilmiş. Yine bir sonraki sayfada göreceğiniz gibi güç kaynağı yuvasının hemen üzerindeki geniş çaplı ızgara, 4’lü 2.5″lik sürücü kafesine yerleştirilecek sürücülerin serinletilmesi için kullanıyor. Sağ bölümde anakart giriş/çıkış yuvalarının sağında 140mm’lik bir fan bulunuyor. Kullanıcı isterse 140mm’liği çıkarttıktan sonra buraya 120mm’lik fan takabilir:

Corsair Carbide Air 540 (8)

Taban, yine incelediğimiz pek çok kasanın aksine tamamen kapalı değil. Açık bölümlerin hemen üzerinde iki adet sürücünün monte edilebileceği yuvalar var. Açılan boşluklar ise, sürücülerin pasif soğutma yönetimiyle serinletilmesinde rol oynuyor:

Corsair Carbide Air 540 (10)

Tabandaki 4 adet lastik ayak, kasanın zemin üzerinde sağlam bir şekilde tutunmasını sağlıyor:

Corsair Carbide Air 540 (11)

Tavanın sol kısmında, ön paneldeki tel ızgara destekli plastik kapağın bir benzeri mevcut:

Corsair Carbide Air 540 (12)

Kullanıcı, tavana fan yada su soğutma radyatörü takmak istediği zaman bu kapağı, iki vadet vidanın sökülmesi ile gövdeden ayırabiliyor. Fan yuvasına 2 x 120mm yada 2 x 140mm yada 240/280mm’lik radyatör takmak mümkün:

Corsair Carbide Air 540 (13)

Kutu İçeriği

Corsair Carbide Air 540 (2)

Corsair Carbide Air 540’ın kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Kullanım kılavuzu
  • Montaj için gerekli vida grubu
  • 5 adet plastik kelepçe

Corsair Carbide Air 540 (42)