Anasayfa Makale İncelemeler Corsair RM850 Güç Kaynağı İncelemesi

Corsair RM850 Güç Kaynağı İncelemesi

Corsair’in, yüksek verimlilik, tam modüler kablo yapısı ve Zero RPM teknolojisine sahip RM850 güç kaynağını inceliyoruz.

Corsair’in Eylül 2013’de duyurduğu “RM” güç kaynağı serisinden incelemeye gelen RM850; %92’ye varan verimliliğe ve 80 Plus Gold sertifikasına sahip, maksimum 850 watt verebilen üst düzey bir model. Tam modüler kablosu yapısı ve +12V kanalından 70.8A çıkış yapabilen RM 850’nin en büyük özelliği; Corsair’in Zero RPM olarak adlandırdığı yeni bir teknoloji. Zero RPM sayesinde güç kaynağı %40 yüke ulaşmadan fan devreye girmiyor. %40’da ise düşük devirde hareketlenen fan, güç kaynağı %100 yüke girdiğinde maksimum devire ulaşıyor. RM850’de, firmanın daha önce AX ve HX serilerinde kullandığı düşük profilli ve kolay şekil alabilen yumuşak kablo tasarımını görüyoruz. Bu modelle hedeflenen kitle ise: 3’lü ekran kartı kombinasyonu desteği ile üst seviye oyuncular, hızaşırtmacılar ve sanal para madenciliği (mining) yapan kullanıcılar. 

Corsair RM850 (1)

RM850 üzerindeki değer tablosuna baktığımızda, +12V kanalından 70.8A ve 850 watt çıkış yapabildiğini görüyoruz. Bu; güç kaynağının tüm gücünü +12V kanalından verebileceği anlamına geliyor:

Corsair RM850 (13)

Aşağıdaki tabloda güç kaynağının verimlilik oranları gösteriliyor. 80Plus Gold sertifikalı RM850, %50 yük durumda %91.84, %100 yükte ise maksimum %89.9 oranında verimliliğe sahip. Bu oranların ardından konu hakkında küçük bir parantez açalım;

Verimlilik oranı, pek çoğumuzun sandığı gibi güç kaynağının verebileceği maksimum güç miktarının yüzde oranı değildir. Yani; 80 Plus sertifikasına sahip 600 wattlık bir güç kaynağı, toplamda 480 watt’lık çıkış yapmaz, 600 watt vermeye devam eder. Verimlilik basit anlamda; güç kaynağınızın ne kadar etkin çalıştığını gösteren bir kriterdir. Örnek vermemiz gerekirse; %50 verimlilikle çalışan bir güç kaynağı ihtiyacınız olan 400W’ı sağlarken şebekeden aynı anda 800W güç çeker. Sisteminiz 400W’ı kullanmaya devam eder ama sizin ödediğiniz elektrik parası 800W’lıktır. Eğer güç kaynağımızın verimi %80 olsaydı, şebekeden çekilen güç 360W’a düşecek ve ödeyeceğiniz elektrik faturası azalacaktı. Sorun sadece kabaran elektrik faturası değil; arada kaybolan gücün ısıya dönüşmesi ve ısıyı dağıtmak için güç kaynağındaki fanının daha fazla çalışmasını hesaba katmak lazım. 80 Plus ve üzeri sertifikalara sahip olan güç kaynakları, bu yüzden tam yüke girdiklerinde kolay kolay ısınmazlar:

Corsair RM850 (21)

Güç kaynağı içindeki sıcak havanın tahliye edildiği ve aynı zamanda RM850’nin kasaya monte edildiği arka panelin tamamı ızgara şeklinde tasarlanmış. Sağ kısımda güç kaynağının şehir şebekesinden beslenmesini sağlayan ve ana güç girişi ve açma/kapama anahtarını görüyoruz:

Corsair RM850 (11)

RM850, tam modüler olarak adlandırılan güç kaynakları sınıfına giriyor. Tam modüler güç kaynağı ile modüler güç kaynağı arasındaki fark; tam modüler kablolamaya sahip modellerde 24 ve ilave 8 (veya 8 + 8) pin anakart güç kabloları da tak-çıkar özelliğe sahiptir. Temel olarak modüler ve tam modüler modeller arasında çok önemli bir fak olmasa da (24 ve ilave 8 pin güç çıkışları her halükarda kullanılmak zorunda), 24 ve ilave 8 pinlik anakart güç çıkışlarının ayrılabiliyor olması, özellikle kasa modlarında, kabloların sleeve (renkli kablo koruyucu) yapılması sırasında işe yarayan bir özellik.

Anakart güç çıkışları yanında güç kaynağında; 3 x PCIe (ekran kartı), 2 x 8 pin (anakart ilave güç çıkışları) ve toplam 5 adet 4 pin MOLEX/SATA çıkışları yer alıyor:

Corsair RM850 (12)

Ön panelin sağ/üst köşesindeki yassı 4 pinlik yuva, Corsaik Link bağlantısı için kullanıyor. Bu bağlantı sayesinde güç kaynağı fanının devrini ve sıcaklık değerlerini yazılım sayesinde takip edebiliyoruz:

Corsair RM850 (18)

Hava girişinin sağlandığı fan yuvasının üzeri, pek çok güç kaynağında olduğu gibi gibi bal peteği desenli, hava sürtünmesini minimumda tutan geniş ızgaralarla takviye edilmiş durumda:

Corsair RM850 (14)

Güç kaynağı içindeki bileşenlerin soğutulması için kullanılan NR135L kodlu 140mm’lik fan, 0-1060 devir arası çalışırken tam devirde maksimum 23dBA gürültü değeri üretiyor:

Corsair RM850 (17)

RM850’nin dış gövdesini çıkartıp içerideki bileşenlere baktığımızda, şehir şebekesine bağladığımız ana güç girişinin tamamen yalıtıldığını ve topraklamanın yapıldığını görüyoruz. Bu tür izolasyon; tozlanma ile oluşabilecek kısa devre gibi sorunları engelliyor:

Corsair RM850 (15)

Özel tasarım alüminyum pasif soğutucuların hemen altına, yüksek kalitede katı kapasitörler yerleştirilmiş. Bu tür kapasitörler, uzun zamandır endüstri standardı olarak kullanılan türden. Kapasitörlerin hemen yanında ise sarı bantla izole edilmiş bir transformatör var. Transformatör; şehir şebekesinden gelen 220 voltluk akımı 12 volta dönüştürüyor. Kabloların tam modüler olması, güç kaynağı içindeki hava akımını olumlu yönde etkileyen bir detay. Bu sayede bileşenler üzerinde/yanında hava akımını engelleyen herhangi kablo bulunmuyor:

Corsair RM850 (16)

Kutu İçeriği

Corsair RM850 (10)

Corsair RM850’nin kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Güç kabloları
  • 10 adet plastik kelepçe
  • Tanıtım kılavuzu

Corsair RM850 (2)

Kablolar

RM850’de modüler, yani tak-çıkar kablolama kullanılıyor. Ancak kablolar, farklı modellerde gördüğümüz türden koruyucu kılıf içine alınmamış, aksine fabrika çıkışı her bir demet içindeki kablolar bitişik halde geliyor. Bu sistem; kalınlığı azaltırken aynı zamanda kabloların kasa içindeki esnekliğini artıran önemli bir faktör. Bu sayede; kasaların anakart montaj tablası arkasına tıkıştırılan kabloların daha az yer kaplaması sağlanıyor. İlave olarak bu sistem, SFF yani Mini-ITX destekli küçük kasalarda da hayli işe yarıyor.

RM850’nin 24 pinlik anakart güç kablosu 61cm uzunluğa sahip. Bunu yanında; her ne kadar tedavülden kaldırılmış olsa ve yeni nesil anakartlarda bulunmuyor olsa da, kullanıcı 4 pinlik kısmı ayrılarak, bu soketi 20 pin olarak da kullanılabiliyor:

Corsair RM850 (3)

65cm uzunluğundaki iki adet ilave +12V anakart güç giriş soketi, özellikle MSI BigBang XPOWER II yada MSI Z87 XPOWER gibi 2 x 8 pin’lik ilave giriş kullanan üst düzey anakartlar için oldukça gerekli bir detay. İlave girişler; hızşartıma sırasında işlemcinin ihtiyacı olan akım için gerekli gücü sağlıyor. Her iki soketi kolay bir şekilde ortadan ikiye ayrılarak 4 + 4 kombinasyonu şeklinde kullanabilirsiniz:

Corsair RM850 (8)

RM850’de toplam 3 adet PCIe kablosu bulunuyor. Yani bu güç kaynağı ile 3 adet üst seviye ekran kartı ile SLI yada CrossFire yapabilirsiniz. Her soket 6 + 2 pin desteği sunuyor. Kabloların uzunluğu 75cm:

Corsair RM850 (9)

Optik ve sabit sürücülerin uzun bir zaman önce SATA standardına geçmesi ile gözden düşen 4 pin MOLEX’ler, şu an fan kontrolcü, su soğutma sistemlerindeki pompalar ve yoğun olarak fanlar için kullanılıyor. Toplam 8 adet 4 pin MOLEX desteği sunan 2 adet kablonun her birinin uzunluğu 75cm:

Corsair RM850 (4)

Ağırlıklı olarak optik ve sabit sürücüler, bazı anakartlarda da çoklu ekran kartı kombinasyonlarında ilave 12V girişi için kullanılan 3 adet SATA kablosu toplam 10 adet sürücü kullanımına izin veriyor. Kabloların uzunluğu 60cm:

Corsair RM850 (5)

Uzun yıllar önce disket sürücülerin çalışması için gerekli gücü sağlayan yassı 4 pin soketler, şu an bazı fan kontrolcü modellerinde kullanılıyor. İhtiyaç duyarsanız, diğer ucundaki 4 pin MOLEX soketi bulunan iki adet 4 pin soketli kablo göreve hazır:

Corsair RM850 (6)

Corsair Link bağlantısını sağlayan kablonun yassı 4 pin soketini güç kaynağına, diğer uçlarını ise kutu içeriğinde bulunmayan ve ekstra satın alacağınız dönüştürücüye takıyorsunuz. Bu bağlantı sayesinde fan devri ve sıcaklık gibi değerleri anlık olarak takip edebilirsiniz:

Corsair RM850 (7) 

Sonuç

Corsair RM850 (1)

Elimizde, RM850’nin her kanalını ayrı olarak test edebileceği bir test cihazı olmadığından, güç kaynağını 3’lü ekran kartına sahip bir X79 sisteme bağladık. Ancak fark edeceğiniz gibi ekran kartları R9 280X, GTX 770 ve GTX 760 sıralanmış durumda. Bu kartlarla herhangi bir SLI yada CrossFire kombinasyonuna gidemeyeceğimiz için, Litecoin Mining’den (sanal para madenciliği) yardım alarak ekran kartlarının her birinin %100 yüke girmesi sağladık.

Yaklaşık 6 saat boyunca ortalama 730-750 watt arası güç tüketen sistem çalışırken RM850 neredeyse hiç zorlamadı. Her ne kadar elimizde Corsair Link bağlantısını sağlayan dönüştürücü olmasa da, el teması ile kontrol ettiğimizde, güç kaynağının aşırı sıcaklık değerleri üretmediğini gördük.

Corsair RM850 (22)

Yukarıdaki sistem, Corsair Obsidian 750D’ye kuruldu. Fotoğrafta göreceğiniz üzere anakartın 2 x 8 pinlik yuvalara giriş yapan güç kaynağı kabloları rahat bir şekilde yuvalara ulaşıyor. Alttaki karede ise; çift bölme tasarıma sahip Carbide Air 540’a ait. Yassı tasarım sayesinde, kablolar neredeyse hiç fark edilmiyor:

Corsair Carbide Air 540 (41)

Toparlarsak;

Corsair RM850, toplam 850 watt’lık çıkışı ile öncelikli olarak SLI yada CrossFire kombinasyonlarına yönelen kullanıcılara hitap eden üst seviye bir ürün. Bunun yanında son dönemlerde internetten para kazanmanın yöntemlerinden biri olan madencilik (Mining) sistemlerinde (çoklu ekran kartı kullanımları) sistemi sorunsuz olarak destekleyecektir. Bu arada küçük bir dipnot geçelim: Mining sistemlerde birbirinden farklı ekran kartlarını kullanabilirsiniz ve bu kartlarla blok kırmak için anakartınızın yeterli sayıda PCIex1 slotuna sahip olması yeterlidir.

+12V kanalından 850 watt çıkışı, yassı-tam modüler kablo yapısı ve sesini bile duyamayacağınız fanı ile Corsair RM 850’yi, ortalama 850 watt güç tüketen kullanıcılara rahatlıkla tavsiye ediyoruz. Ürünün fiyatı şu an yaklaşık 200$ civarında.

Ürün Özellikleri

  • Marka: Corsair
  • Model: RM850
  • Toplam Güç: 850 watt
  • Giriş: 100-240V
  • Verimlilik: 80Plus Gold
  • PFC: Aktif PFC
  • Kanallar: 3,3 V, 5 V, 12 V, -12 V, 5Vsb
  • Güç çıkışları: 24 pin ve 2 x 8 pin anakart, 3 x 8 pin PCIe, 10 x SATA, 8 x 4 pin MOLEX, 2 x 4 pin, 1 x Corsair Link
  • Koruma Devreleri: Aşırı voltaj koruması, aşırı yük koruması, aşırı akım koruması, aşırı sıcaklık koruması, düşük voltaj koruması, kısa devre koruması
  • Fan: 140mm, 0-1060RPM, 23dBA
  • Diğer: UL/CUL, FCC, TÜV, CE, BSMI, GOST-R sertifikaları
  • Boyutlar: 470 x 405 x 170mm
  • Ağırlık: 3.85kg