Anasayfa Teknoloji Satürn’ün Halkalarına Gizlenmiş Parlak Gök Cismi Ne?

Satürn’ün Halkalarına Gizlenmiş Parlak Gök Cismi Ne?

saturn-cassini-peggy

NASA’nın Cassini sondasının çektiği görüntüler, Satürn’ün halkaları arasına saklanmış yeni bir gök cismini ortaya çıkardı.

Cassini 1997 yılında fırlatılmasının ardından halen görevine devam ediyor. Jüpiter ve Satürn gibi gaz devlerini yakından inceleyen Cassini, bu gezegenlerin çevresinde dönen Ay’ları da ortaya çıkartmayı başlamıştı.

Sondanın çektiği fotoğrafları inceleyen NASA yetkilileri, Satürn’ün A Halkası içerisinde yeni bir gök cismi keşfetti. A Halkası’nı, Satürn’ün en dıştaki ve en büyük halkası olarak açıklayabiliriz. Bilim insanları, bu halka içerisinde etrafındakilerden %20 daha fazla parlama gösteren bir alan gözlemlediler.

Bilim insanları 1.207 Km uzunluğunda ve 9 Km genişliğinde bir kemer keşfettiler. Bu kemerin bir gök cisminin yerçekiminden kaynaklandığı düşünülüyor. Çekilen fotoğrafta çok fazla belli olmasa da, bu bölgede bir gök cismi olduğuna inanılıyor. Henüz tanımlanamayan gök cismine Peggy ismi verildi.

Fotoğraf, Cassini’nin Satürn üzerindeki yakın geçişi sırasında 15 Nisan 2013 tarihinde çekildi. Bilim dünyasına göre Peggy Satürn’ün keşfedilen yeni Ay’ı olabilir. Ancak Cassini’nin şu an o açıdan yeni bir fotoğraf çekme imkanı yok. Bu yüzden yeni bütçeler ile Satürn üzerindeki araştırmaların artırılması konuşuluyor.